Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dulceata de afine

Featured Replies

Am facut atit din afine de cultura, cele mari si dodoloate, cit si din afine de padure. Procesul tehonlogic e acelasi, gustul difera ca de la cer la pamint. Pentru gustul meu, cea din afine de padure este dementiala, nu mai are nevoie de nici un fel de adaos de aroma, are consistenta care trebuie si o textura minunata. Cea din afine de cultura, ajutata de lamiie, vanlie si scortisoara a iesit buna, mama spune chiar foarte buna, insa eu ramin fidela celeilalte.

Avem nevoie de:

1 fafurie adinca plina ochi cu fructe

1 kg zahar

0.800 ml apa

lamiie

scortisoara, vanilie optional

Pentru ca sint mai spectaculoase cele de cultura, va prezint pasii cu ele.

Afinele:

post-10-127868289675_thumb.jpg

Se face un sirop din apa, zahar si arome:

post-10-127868297109_thumb.jpg

Se pun afinele si se fierb la foc potrivit pina ajunge dulceata la consistenta care trebuie:

post-10-127868317459_thumb.jpg

Inainte sa ii iau focul, am mai pus niste lamiie:

post-10-127868310793_thumb.jpg

Aici este cea din afine de cultura, in prima poza fierbinte, in a doua rece:

post-10-127868335717_thumb.jpg

post-10-127868338096_thumb.jpg

Iar aici cea din afine de padure:

post-10-127868342444_thumb.jpg

post-10-127868344626_thumb.jpg

Raluca ce inseamna o farfurie plina ochi? In kg, daca se poate. Nu pui zaharul kil la kil?

Eu prefer sa fac din afine si alte fructe parfumate, gemul cu gel fix. Si nu ma luati cu e-urile ca nu tine =))

Nu pierd nimic, cat am pus atat scot, termin repede (ieri am facut 10 borcanele de gem de caise in juma de ora) isi pastreaza culoarea si aromele. Acum stiu ca dulceata e altceva, care ati mancat si si, va rog sa imi spuneti daca e vreo diferenta. :tongue3:

• Author

Gloxi, depinde de fruct, insa sare de 1 kg, mai spre 1,5 asa....

Am facut si eu cu gelifiant, dar nu am fost incintata de culoare.

si eu cred ca ne-a pus gand rau.Noroc ca au aparut si la noi, ma duc sa culeg

Gand rau-rau, nu asaaa... :rolleyes: Din fericire, mai am culcetica de afine (de alea de padure, culese din Obcinele Bucovinei :toothy9;). Deci, nu salivez de pofta!!!

Ioana, aici deja s-au copt afinele? Unde te duci sa culegi? In Bucovina, afinele sunt cam pe la Sfanta Marie.... de aia ma mir sa fie aici, acum, coapte. :scratch:

Ioana, aici deja s-au copt afinele? Unde te duci sa culegi? In Bucovina, afinele sunt cam pe la Sfanta Marie.... de aia ma mir sa fie aici, acum, coapte. :rolleyes:

Nu le-am vazut inca pe camp ca nu am ajuns, in magazine sunt deja din cele nemtesti.Plus ca stiu ca aparea in aceasi üerioada ca si zmeura.Sper sa ajung maine sa culeg.

Ioana, aici deja s-au copt afinele? Unde te duci sa culegi? In Bucovina, afinele sunt cam pe la Sfanta Marie.... de aia ma mir sa fie aici, acum, coapte. :toothy9;

Nu le-am vazut inca pe camp ca nu am ajuns, in magazine sunt deja din cele nemtesti.Plus ca stiu ca aparea in aceasi üerioada ca si zmeura.Sper sa ajung maine sa culeg.

Am inteles. Mersi pentru raspuns! :rolleyes:

Azi am facut si eu din 5 kg dulceata :occasion14: Cu gelifiant offcource. Le-am facut in 2 ture. O tura intregi si o tura blenderuite. Eniuei au fost de cele de cultura, insa cele de padure sunt mult mai inchise, implicit si dulceata e mai neagra. Astea mi-au facut o dulceata rosie inchisa insa nu neagra. Bun si asa :)
  • Author
Sorina, e o dulceata nepretentioasa, o fac din zahar si fruct, fara sirop. Bine, si cu lamiie, si cu zahar vanilinat. Proportia este aceeasi ca la celelalte dulceturi, adica 1 kg zahar si 1 farfurie adinca cu fructe, cca 1 1/2 kg fruct.

Multumesc mult!

As mai avea o intrebare pt tine... eu de obicei fac in felul urmator dulceturile... la 3kg de fructe 1kg de zahar, de fapt in ultimul timp 600g fructoza. Le prepar de seara (fructele si fructoza) si le las peste noapte. Apoi dimineata pe foc.

Acum intrebarea pt tine: nu iese prea dulce dulceata asa cum o faci tu? Sincer, si a mea mi se pare prea dulce daca scade prea mult... Sau poate e doar impresia mea... Sorina

• Author

Da Sorina, iese dulce, insa zaharul le conserva bine, si dulceata la mine tine mai multi ani. Eu proportiile tale le folosesc mai mult la gemuri. La tine cu reteta asta ramin fructele intregi?

Si eu le mai tin peste noapte la frigider cu zaharul ca sa isi lase zeama, insa risc sa apara dusmanii de clasa si sa haleasca din siropul lasat. Tradare! :-*

M-ai facut sa rad... Adevarul e ca si eu le fac tarziu, dupa ce gasca e la culcare...

Sincer, e primul an cand am incercat aceasta proportie. Am facut de pirsici/nectarine si de caise. Am desfacut deja borcane din productia de acest an si vad ca pana acum au rezistat... acum ramane de vazut daca vor rezista pana anul viitor...

Si, da, au ramas bucatile destul de intregi. Nu sunt foarte pretentioasa, important e sa fie buna, dar surprinzator au ramas bucatele (mai mult la piersici decat la caise)... Sorina

B) scuzati de intrebare dar eu vin din lumea 3.Adica afinele sant blueberry?!!

Eu le culegeam din padure cand eram mai mica si erau mici de tot si aveau un gust bun si se facea afinata. Dar blueberry sant fade rau fara miros nici gust. Astea sant afinele actuale deci?

Raluca mìa, umblu dupa o reteta de tamale facute din porumb galben pentru tine. Am in vizita o prietena panameña de la Ingrid si ea zice ca la ei se foloseste porumb galben Sa vezi ce retete scoatem B) colaborare americanolatineasca romaneasca. B)

Da, ele sunt, Yandira! :pupic:

Aaaaa,...pai nu-mi plac :floare: afinele erau altfel

Sau m-am incurcat in amintiri :notworthy:

Laponico te urmaresc din umbra, si-s la curent cu realizarile tale culinare Si te felicit mai ales pentru cina aia superba cu accent romantic :biggrin:

:blush: