Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Crema tort

Featured Replies

Buna ziua,

Apelez la ajutorul vostru pentru a-mi recomanda o crema pentru un tort pe care doresc sa-l dedic unei persoane cu totul si cu totul speciale din viata mea si a familie mele. Duminica este ziua ei de nastere si mi-as bucura enorm daca i-as face drept surpriza un tort.

Tortul va avea forma rotunda, il voi acoperi cu un strat de fondant alb pe care voi aseza cei mai frumosi trei (sau cinci) trandafiri albi pe care ii pot realiza deocamdata :occasion14: Dileme am le capitoul crema. Ce pun intre blaturi (de fapt nici blatul nu stiu foarte bine din ce sa il fac).

Vreau sa fie ceva deosebit, si ca aspect dar mai ales ca gust. As putea sa cumpar un blat din comert, sau crema de la Dr.Oetker (nu ca as avea ceva impotriva cremelor respective, dar oricat m-as stradui sa o prelucrez se simte ca e artificiala) insa vreau sa fie ceva cu totul si cu totul special.

Asadar, am nevoie de ajutor. Dileme sunt multe, ce fel de creme se combina cel mai bine cu ce fel de blaturi? Ce arome?

Persoana in cauza este de sex femin, este o persoana foarte respectabila, atat in familie cat si in societate, este usor trecuta de 55 de ani, se pricepe foarte bine la gatit si este o foarte buna cunoscatoare a principiilor care stau la baza prepararii dulciurilor. Cu ajutorul cunostintelor mele nu cred ca o voi putea suprinde, mai mult ca sigur orice as prepara eu, ea deja cunoaste, dar cu ajutorul vostru cred si sunt convins ca as putea sa o scot la capat.

Asadar, milioane de multumiri pentru orice sugestie sau recomandare.

• Author

Am uitat sa precizez un lucru, cred, important: cunostintele mele in domeniu sunt, pe o scara de la 1 la 10, undeva pe la 4-5. Cu indulgenta :occasion14:

Dar, invat repede :tongue3:

Musique, tu esti barbat? :tongue3: Te apreciez si mai mult asa, daca vrei sa faci un tort.

Ar trebui sa mai stim despre gusturile doamnei. Poate ii plac cremele de fructe, poate cele de ciocolata.

Din experienta iti spun ca am o prietena care cand a mancat din tortul cu crema de iaurt si fructe de padure a spus ca e dulcele suprem. Dupa ce i-am facut tortul cu 3 cioco a spus ca a ridicat stacheta si asta e dulcele suprem :occasion14:

Asadar ofera mai multe indicii si te ajutam cu placere.

Uite de exemplu crema de iaurt cu fructe care o fac eu destul de frecvent are gradul de complexitate (pe o scara de la 1 la 10) cam de 3 . Eu zic ca nu are cum sa nu iti iasa, daca vrei.

• Author

gloxinia, multumesc de raspuns. :occasion14:

Din cate stiu ii place la nebunie ciocolata si cred ca o crema in aceasta tema nu ar trebui sa-i displaca.

Deci? :tongue3:

• Author

Uite un link care iti va fi foarte util https://forum.artaculinara.ro/topic/790-creme-si-mousse-uri/ ... cu siguranta ai de unde sa alegi.

sorinadaniela, multumesc de indrumari.

Ideea este ca nu de retete as duce lipsa, le gasesc, si aici, pe forum, si prin alte parti. Problema este ca din noianul de retete din care as avea de ales nu stiu care este cea mai, sau, ma rog, cele mai. Stiu, chestie de gusturi, dar macar cateva dintre ele trebuie sa fie in top, creme recunoscute pentru faptul ca sunt classy, stylish, most wanted and so on :floare:

Si pana sambata nu am timp sa le incerc chiar pe toate, ca sa ma hotarasc asupra uneia sau alteia, sunt, trebuie sa recunosti, o multime. De aceea am apelat la ajutorul vostru, in ideea ca fiecare dintre voi aveti o crema care va merge la suflet cu orice ocazie si pe care o considerati best of.

Oricum, multumesc.

PS. gloxinia, imi trimiti reteta cu 3 ciocolate, te rog :appl: Multumesc.

De aceea am apelat la ajutorul vostru, in ideea ca fiecare dintre voi aveti o crema care va merge la suflet cu orice ocazie si pe care o considerati best of.

Musique, daca vrei intr-adevar ceva deosebit si de bun gust (atit pt. papile, cit si pt. retina sarbatoritei), incearca sa faci tortul Mayei. :appl: (numai privindu-l, iti vine sa musti din monitor ! :floare: )

Ca si crema ciocolatoasa eu personal prefer ganaj''fara pretentii smantana si cioco amaruie..mmm... :floare:
  • Author

De aceea am apelat la ajutorul vostru, in ideea ca fiecare dintre voi aveti o crema care va merge la suflet cu orice ocazie si pe care o considerati best of.

Musique, daca vrei intr-adevar ceva deosebit si de bun gust (atit pt. papile, cit si pt. retina sarbatoritei), incearca sa faci tortul Mayei. :) (numai privindu-l, iti vine sa musti din monitor ! :) )

uptown girl, ai gustat din tortul respectiv sau l-ai realizat si tu? Cum este?

• Author

Ca si crema ciocolatoasa eu personal prefer ganaj''fara pretentii smantana si cioco amaruie..mmm... :)

Multumesc de sugestie, am trecut-o pe lista:)

Musique, daca vrei intr-adevar ceva deosebit si de bun gust (atit pt. papile, cit si pt. retina sarbatoritei), incearca sa faci tortul Mayei. :) (numai privindu-l, iti vine sa musti din monitor ! :) )

uptown girl, ai gustat din tortul respectiv sau l-ai realizat si tu? Cum este?

Musique, n-am gustat din tortul respectiv decit cu ochii mintii. De realizat ma bate gindul pt. ca imi plac combinatia cioco - mascarpone - capsuni si torturile in formula cit mai putin de munca. :)

Revenind la creme de ciocolata, una incercata de mine si pe care am gasit-o extrem de delicata la gust, e cea folosita la un cheesecake cu nutella. (Eataly, iti predau microfonul ! :) )

[center]http://img821.imageshack.us/img821/4175/nutellacheesecakeofelie.jpg

[/center]

hai ca ma bag si eu in seama : cred ca o sa depinda mult de gusturi. O fi persoana rafinata dar asta tot nu spune prea multe. Poti fi rafinat si sa-ti placa un mousse usor de iaurt cu bucati capsuni, un mousse de mango cu blaturi de bezea dar la fel de bine poti fi rafinat si sa-ti placa o savuroasa crema cu ciocolata (pentru mine ganajul nu intra aici, poate n-am mancat eu ceva bun si de aia )in combinatie cu un blat de ciocolata.

Pentru mine cea mai buna si mai fina combinatie de pana acum a fost : blat de ciocolata neagra amara (blat fara faina si doar cu o lingura de zahar), caramel facut din lapte si zahar (dulce de leche), banane si deasupra frishca naturala un pic indulcita si aromata cu vanilie. Desi are mai multe componente, fiecare cu gust pronuntat, imi place de mor. Dar pana acum nu am reusit sa-i dau si o prezentare festiva, dupa prima felie taiata caramelul are tendinta sa mai lunece. Frishca naturala e cand cum, mai teapana sau mai lejera si nu am vrut sa mai pun gelatina.

Blatul amarui, dulceata caramelului, gustul fin de banane si cel un pic de tot acrisor al smantanii din frishca se combina ideal pentru mine :wub: .

• Author

Am citit, multumesc.

Intrebare: cele trei straturi de mousse pot sustine un "acoperis" de fondant, asa cum imi imaginez s-ar intampla cu un blat clasic, copt la cuptor?

Nu-mi dau seama care este consistenta acestei creme, cat de solida este, cat de mult se intareste?

• Author

snej. multumec pentru sugestie, suna intr-adevar foarte, foarte bine. Imi poti trimite pe PM, sau, eventual, sa postezi aici, reteta si modul de realizare a blatului precum si a cremei?

Multumesc frumos :wub:

Am citit, multumesc.

Intrebare: cele trei straturi de mousse pot sustine un "acoperis" de fondant, asa cum imi imaginez s-ar intampla cu un blat clasic, copt la cuptor?

Nu-mi dau seama care este consistenta acestei creme, cat de solida este, cat de mult se intareste?

Majoritatea torturilor mele sunt cu aceasta crema. Poti pune blat jos si sus doar:

Apoi il lasi peste noapte la frigider si il ungi cu unt frecat cu zahar:

post-20-128653797096_thumb.jpg

Si apoi il imbraci in fondant:

post-20-128653810336_thumb.jpg

Deasupra lipesti cu sirop gros de zahar trandafirii.

Succes si nu uita sa ne arati ce ai facut.

edit: crema se va intari ca si o inghetata.

• Author

Multumesc de precizari. Mai am cateva intrebari:

- cum procedez pentru ca cele trei creme sa nu se amestece una cu cealalta?

- cum procedez cu blatul? Il scobesc sau il tai clasic, longitudinal? Si daca il tai asa, cum procedez cu marginea? Cremele nu se vor scurge pe margine?

Uof... intrebari, intrebari si iar intrebari :wub:

Multumesc de precizari. Mai am cateva intrebari:

- cum procedez pentru ca cele trei creme sa nu se amestece una cu cealalta?

- cum procedez cu blatul? Il scobesc sau il tai clasic, longitudinal? Si daca il tai asa, cum procedez cu marginea? Cremele nu se vor scurge pe margine?

Uof... intrebari, intrebari si iar intrebari :)

:wub: :) :) scuze dar zau ca nu ma putui abtine. Te si vedeam cum te muncesti sa scobesti blatul. :)

Il tai normal si asamblezi cu ajutorul inelului de tort daca ai.

• Author
Ce este inelul de tort? Si daca fac rost de unul, cum se foloseste? :wub:

Ce este inelul de tort? Si daca fac rost de unul, cum se foloseste? :wub:

post-20-128654305225_thumb.jpg

se foloseste ca o tava normala, doar ca la dezasamblare tortul se scoate mult mai usor.

:wub: :) :) tu faci mishto?

Inelul e o dracovenie la fel ca si peretii de la tava de tort, doar ca e reglabil. Il pui in jurul tortului sa nu-ti curga cremele. Da o tura pe net sa-l vezi.

post-43-128654322206_thumb.jpg

ca sa nu ti se amestece straturile poti sa faci cremele pe rand. o pui pe a doua dupa ce prima a stat destul la rece ca sa se intareasca :wub:

Mai bine foloseste o oala pe care o si imbraci in folie alimentara (stii ce e? sau pun poza?) ca sa poti scoate mai usor tortul. Oala

evident sa aiba diam tortului.

• Author

Deci:

1. coc blatul

2. scot blatul din minunatia asta de tava cu inel

3. tai blatul longitudinal cu cutitul

4. pun o foaie de blat ca prim strat, in interiorul inelului

5. peste el asez straturile de mousse

6. pun intregul angrenaj la frigider pentru a se intari cremele

7. scot tortul si il infasor intr-un strat subtire de crema de unt

8. pun fondantul

9. asez trandafirii

10. GATA !

E corect ce spun eu aici? :wub:

• Author

:) :) :) tu faci mishto?

Chiar nu fac misto, nu cred ca este momentul si nici cazul. As face misto de mine, eventual :)

Intreb pentru simplul motiv ca... nu stiu :wub: