September 3, 201214 yr comment_161881 nuuuu! m-ai inteles gresit! nu te corectam, subliniam doar diferenta intre zacustile noastre, ca la a mea sunt fasolele intregi in ea, iar la a ta fasolele sunt parte din masaasa am vazut eu diferenta intre CU si DE Stai linistita ca nu am patit nika. Stiu ca la zacusca cu fasole cruda (noua) se lasa boabe ptr ca am mincat. Eu ca a ta nu pot face ptr ca aici nu desface nimeni fasolea verde sa o aduca la piata sau...... poate nici nu au soi de ala de fasole. Report
September 3, 201214 yr comment_161885 Dar sa se stie ca e tare buna aia cu boabe! Degeaba se stie, daca nu gasim boabele nu? Eu am mincat de aia la soacra mea si stiu ca este buna, buna. Daca ma nimeream pe la SV acum in perioada asta, sigur imi cumparam de acolo dar asa.......ne multumim si cu asta uscata. Daca eram in zona, cumparam si ciuperci tot d eacolo in drum spre casa sau chiar acolo si le opaream colo acasa. Aici nu indraznesc sa cumpar de la babute ciuperci ca nu sunt sigura ca le cunosc bine si.... mai bine nu. Report
September 16, 201214 yr comment_163280 faine zacusti mai faceti, bravo! daca sunteti insa in criza de timp acum, va sugerez sa puneti ingredinetele coapte in borcane, le sterilizati si la iarna prestati cat aveti nevoie. eu fac asa al doilea an, si ni se potriveste mai tare metoda asta.de fapt, cel mai mult voiam sa va spun sa indrazniti sa conservati vinetele coapte la borcan, nu doar in congelator.dupa ce le coaceti, curatati si scurse, se pun in borcane, se pune un pic de ulei peste ele, se infileteaza cu capace intotdeauna noi si se sterilizeaza in cuptor 10-15min. iarna le puteti folosi fie la salata, fie ptr o zacusca/mancare de vinete. la noi au mare trecere pe perioada iernii. ieri mi-a copt omu' 3 vinete, dar erau uriase. am folosit doar una, pe celelalte le-am pus bine legat de sterilizarea la cuptor, va mai zic o chestie observata de mine de-a lungul timpului. in cuptor, pe timpul sterilizarii, borcanele mai curg. de-asta e bine ca borcanele sa fie puse intr-o tava care sa contina apa. apa o puneti de la inceput si daca apoi considerati ca tb completata, o faceti cu apa fierbinte, turnata in fir subtire, nu direct pe borcane. socul termic ar putea cauza explozia borcanului atins cu apa ceva mai rece. de asemenea, nu umpleti borcanele la maxim, lasati vreo 2cm liberi.daca borcanele curg pe timpul sterilizarii, asta nu inseamna ca e ratat continutul sau capacul nu e bun. capacul e din metal, borcanul de sticla si au coeficienti diferiti de dilatare la caldura. de aceea, dupa ce se termina sterilizarea, incercati capacele, infiletati-le iar strans. aveti grija sa nu va ardeti! eu fac operatiunea cu manusile groase de silicon puse, dar se pot folosi si prosoape de bucatarie, nu-i bai! dupa ce le infiletez iar - nu-i musai sa fie nevoie la toate borcanele, dar de fiecare data am gasit cateva care necesita reinfiletare- le pun cu capacul in jos, pe tava, si le las pana se racesc in cuptor. respectand regulile astea, nu mi s-a stricat niciun borcan si am conserve de 2-3 ani in boxa.sper ca nu v-am plictisit, mie mi-ar fi fost f utile observatiile astea acum cativa ani. Report
September 16, 201214 yr comment_163289 Motzulina, a pus si mama asa.Iar am fost pe aceiasi frecventa.Eu reteta o am de la Lia. Care o are de la mama ei.Mama le-a tocat dupa indicatiile Liei. Mi-am adus si eu cu mine vro doua borcane.Sa am gustul de acasa. Unul l-am deschis deja sa vad cum e.Am aruncat uleiul de deasupra si le-am frecat cu ulei proaspat.A iesit o salata de vinete superba. Report
September 16, 201214 yr comment_163295 Motzulina, a pus si mama asa.Iar am fost pe aceiasi frecventa. Eu reteta o am de la Lia. mi se pare buna metoda asta de conservare. pui si la congelator, da' cate sa incapa? bashca pretul curentului! Report
September 10, 201313 yr comment_205125 Moatzo, eu le coc mîine si as vrea sa le conserv în borcane. Ce vreau sa stiu, de ce trebuie ulei deasupra? Fara nu merge? Ma încînta ideea cu borcanul, mult mai bine decît congelatorul. Cred ca la fel de bine s-ar comporta si ardeii copti, conservati astfel. Azi am tocat potrivit (nici fin, dar nici grob) un amestec de legume: - ardei kapia- ardei de aia de ummplut, ca nu stiu cum se numesc- rosii- morcovi- telina- frunze de leustean- frunze de telina- patrunjel tocatura am amestecat-o cu sare neiodata, dar nu la inconstienta, ci normal. Acest amestec l-am transferat în borcane curate, am împartit în borcane si zeama lasata de legume, am închis bine capacele si le-am dat în cuptorul rece fixat pe 170°C. Cînd a început a sfîrîi continutul, am lasat în jur de 20 minute, apoi am oprit cuptorul. Mîine le scot de acolo si le duc în beci. Sper sa tina, ca am avut legume tare tare bune, din gradina mamutei. În mod normal nu am avut niciodata probleme cu ceva preparat/conservat asa, direct la borcan, deci se vor pastra, nu? Report
October 25, 201510 yr comment_231828 Dezgrop topicul asta pentru ca zacusca de vinete am tot facut si mancat, zacusca de fasole pana cum vreo 5 ani nu am mancat, de cand am gustat-o mi-am dorit-o in fiecare an ( de retinut ideea cu boabele de fasole intregi!), dar zacusca de ciuperci nu am facut pana acum. Si ce rau imi pare...e preferata mea. Pacat ca nu am reusit cu ciuperci de padure pentru ca nu am gasit decat la un pret care nu imi convenea.Dar sper ca anul viitor voi avea mai mult noroc. Report
November 9, 201510 yr comment_232238 Si eu cu zacusca de fasole, facuta pentru prima data in viata cu reteta Liei, imi place tare de tot atit gustul cit si metoda. Vreau de curiozitate sa incerc cu aceeasi metoda sa o fac pe cea clasica cu vinete, sunt curioasa cum isi schimba gustul.http://povesticulinare.blogspot.it/2011/09/zacusca-cu-fasole.html Report
August 19, 201610 yr comment_238572 Zacusca asta de mai sus facuta anul trecut dar cu ardeii copti mi-a placut foarte foarte mult, celorlalti familisti nu, sunt obisnuiti cu cea traditionala pentru noi care e cea cu vinete si ardei/gogosari.Din fericire mai am citeva borcanele. Apoi anul trecut am facut-o si pe cea cu champignon, reteta Ioanei, buna si aia, tot mie imi place, lor nu prea. Apoi am incercat metoda cu maruntit totul crud si fiert dar nu e nici pe departe zacusca asa cum o stim nou, am tinut pina acu 2 borcane in frigider si le-am aruncat. Asa ca anul asta am facut 2 ture tot din cea clasica traditionala si normala Am terminat concediul, am terminat borcanele, am terminat locul in rafturi, gata pina la anu' Report
August 20, 201610 yr comment_238578 Asa ca anul asta am facut 2 ture tot din cea clasica traditionala si normala Am terminat concediul, am terminat borcanele, am terminat locul in rafturi, gata pina la anu' Respect. Peter Report
August 20, 201610 yr comment_238582 Cred ca ar trebui sa fac si eu zacusca, dar nu m-a tras ata pana acum! Felicitari pentru sucul rosii sunt invidioasa! Report
September 2, 20179 yr comment_242626 Anul asta mai putin, mai am multe borcane de anul trecut, doar un pic de sos de rosiisi un pic de zacusca si ceea ce mama numeste in caietul ei de retete "aperitiv de gogosari", evident ca eu l-am facut cu ardei Report
October 25, 20223 yr comment_267996 Sa mai redeschidem si alte subiecte - daca e toamna, e si zacusca! (dovlecii din fundal n-au legatura cu ce-i in borcan?). N-am facut prea mult ca voiam sa pun portii mai mici de ardei capia si vinete, sa le fac cand am pofta, dar sotul cica "da' nu faci un pic si acuma?" asa ca m-am conformat si de ciuda am facut din toata cantitatea pe care o copsesem, sterilizare, tot tacamul, na, cred ca alta nici nu mai fac?. Report
October 25, 20223 yr comment_267997 Ce bine arata Adi! Am si eu niste vinete in congelator si ardei copti, sa fac o portie de zacusca, dar cand i-o veni randul! Report
October 25, 20223 yr comment_267998 Si eu m-am ambitionat sa o fac in singurul weekend in care aveam timp dar n-am gasit produse bune asa ca a iesit putina, da' foarte bunadaca se va nimeri sa-mi pice sub minuta vinete si ardei frumosi o sa fac eventual cantitate mai mica Report
October 27, 20223 yr comment_268061 Desi am zis ca anul asta nu fac zacusca, tot am facut. Vorba francezului: never say never S-a intamplat ca gazda la care am stat in Italia in iulie ne-a dat in fiecare zi o multime de legume din curtea lui, mai multe decat am putut noi manca, asa ca am adus acasa vinete cateva kilograme, care au ajuns zacusca.Apoi prin septembrie am inceput plimbarile prin padurile de aici si cum v-am zis la alt topic, am gasit puzderie de hribi, tineri si fumosi. In Luxembourg e voie sa culegi ciuperci salbatice din padure, pana la 2 kg de persoana/zi. O parte au mers la congelator, o parte cu ulei, usturoi si lamaie la borcan, iar altii au ajuns....zacusca .Iar ultimul weekenduri am gasit ghebe. Multe! Iau o parte au ajuns....zacusca . Report
October 27, 20223 yr comment_268064 Bravo Blakie, am căpătat și eu niște ghebe și hribi. Doua cutii au ajuns la congelator, doua cutii au ajuns zacusca! Report
September 3, 20242 yr comment_269691 Bravoam reusit si eu anul asta sa fac putina, adica cantitate micutaardeii ii coc in air fryer cite 3 si vinetele pe placa la butelia mare cu gazapoi o oala mica pe inductie si imi ies 2 borcane care se consuma in citeva zile, totul din ochi nu cre ca am puterea anu asta sa o fac in cantitate mare Report
September 3, 20242 yr comment_269698 Bravo Adi! Eu nu cred ca fac anul asta, poate daca pleaca căldurile astea insuportabile și mai rămân ceva legume in piața, sa fac putina de pofta! Report
September 3, 20242 yr comment_269701 Nici eu n-am crezut ca am curaj sa ma mai apuc de conserve, dar am copt vinetele si ardeii intr-o zi si le-am fiert a doua zi, a fost ok. De fapt voiam sa fac o reteta cu fasole verde, se face si mai usor, mi-a ramas gandul la ea de cand am fost in Romania, dar n-am gasit ingredientul principal. Eh, si zacusca-i buna ?. Report