Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cannelés/canelés de Bordeaux

Featured Replies

Am cautat sa vad daca a mai postat cineva reteta asta, dar n-am gasit-o pe forum. Daca exista deja, rog adminii s-o lipeasca acolo unde trebuie.

Cu prajiturica asta mi-am dat eu seama ca aroma esentei de rom din Romania n-are nimic de-a face cu romul adevarat, o revelatie pentu mine :) Reteta o am de la un coleg francez, care jura ca sunt cele mai bune cannelés pe care le-a mancat vreodata :D eu una il cred pe cuvant :D

Cu numele e o intreaga istorie, unii spun ca vine de la formele cilindrice cu striatii (cannelés) in care se coc prajiturelele, altii ca ar fi de fapt urmasul unei prajituri (canole) care se facea in Bordeaux in vremuri vechi. Oricare ar fi, va asigur ca sunt foarte bune si merg de minune la gustari, la ceai, la inghetata, cu fructe, etc.

Si acum reteta, pentru 30 de forme mici in silicon:

- 250g lapte cu o pastaie de vanilie taiata pe din doua se aduc la punctul de fierbere al laptelui, se dau in clocot o data

- 25g de unt se adauga in lapte, imediat dupa ce am stins focul, si se lasa totul la racit

- separat, 1 ou intreg + un galbenus se bat cu 100g de zahar si 50g de faina

- dupa ce s-a racit laptele, se adauga peste oul batut cu zahar si faina, apoi se pun 2 linguri de rom ambrat, din cel mai maroniu la culoare (eu am pus 3, imi place sa se simta mai mult aroma de rom)

Acuma, colegul meu jura ca ce urmeaza e etapa cea mai importanta a retetei, care face toata diferenta fata de alte retete de cannelés: trebuie lasat tot amestecul 24 de ore la frigider, ca sa se "marite" aromele si sa se odihneasca amestecul. Eu am lasat doar vreo 20h. Cred ca ar merge si mai putin, dar colegul meu (ca multi frantzuji) e extrem cand vine vorba de reguli de bucatareala, voi faceti dupa dorinta si posibilitati :D

A doua zi se pune aceasta crema in formele ondulate (nu pline, doar trei sferturi, pentru ca ele fierb si pot da pe dinafara). Primele 10 minute se pun la 210°, apoi se micsoreaza la 180° si se lasa in continuare (eu cu formele mele mici le-am mai copt doar inca 40 de minute la 180°, colegul meu cu forme mari le coace cam o ora si 20 de minute) pana devin maronii. Unii le prefera mai maro, altii mai albicioase, mie imi plac mai inchise la culoare.

Apoi se scot imediat pe un grilaj, nu se lasa sa se raceasca in forma, pentru ca li se duce crocantul de pe exterior.

Rezultatul e o prajiturica aromata, crocanta in exterior de la zaharul caramelizat si moale in interior. Va pun si o poza, sper sa va placa (prajitura, nu pza, pentru ca poza e facuta cu telefonul mobil, nu-i grozava)

Pofta buna!

post-487-128855014139_thumb.jpg

Bravo Azerty,foarte frumos.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_thumleft.gif

Bine ai venit la noi.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/floare.gif

• Author
Multumesc, bine v-am gasit, sper sa va placa prajiturile, daca le faceti. Cred ca se pot face si in forme de muffins mai micute, ar putea fi echivalentul formelor mari de cannelés, puteti incerca. A mea e o placa de silicon cu 30 de forme micute, striate.
Arata foarte bine!Am vazut si la o emisiune a Laurei Calder c-a facut asa ceva.

et voilà ; o intrebare , pot sa mai scad din zahar ? sau e batuta in cuie reteta?

si banuiesc eu ca se poate dubla, ca au iesit doar 8 bucati :occasion14: , si se duc tare rapid. buuuuuuuuuuuuuune.

poate trebuia sa le mai bronzez un pic?

post-16-128880370467_thumb.jpg

post-16-128880371855_thumb.jpg

• Author

Excelent ti-au iesit! Dar e adevarat ca ai fi putut sa le mai lasi putin, trebuie sa fie un maro, chiar maro inchis am vazut pe aici prin magazine, unele par de-a dreptul arse :occasion14:) Eu am stat cu ochii pe ele (pentru ca faceam pentru prima data) si apoi le-am scos cand am mirosit un inceput de fum de ars, n-am vrut sa le las mai mult, si in felul asta mi s-au parut perfecte, la fel cum am mancat de la colegul meu.

Si da, poti sa mai scazi din zahar daca ti se pare prea dulce, dar nu foarte foarte mult, 20-30g maxim as zice eu, ca apoi sa mai aiba totusi de unde se carameliza. Evident, nimic nu te impiedica sa faci un test si sa ne spui daca mai iese sau nu crusta exterioara, ca de fapt asta e tot dichisul la prajitura asta, crocantul exterior si interiorul moale (si, bineinteles, aroma de rom - data viitoare eu o sa renunt la pastaia de vanilie, pentru ca mi s-a parut ca romul acopera orice urma de vanilie, dar e drept ca eu am pus mai mult rom decit scria in reteta). Oricum, daca nu fac un krak! atunci cand musti din ele, nu-s ok (dixit colegul meu :floare:) )

Nicoleta

ETA: corectii de gramatica, azi se pare ca nu mai stiu sa scriu corect :love7:

Am mancat prajiturile astea cand am fost la Bordeaux, dar nu m-au dat pe spate. Am si asistat la prepararea lor la un Atelier de chef in Bordeaux, nu am poze, pentru ca ma pregateam pentru sedinta foto din timpul pregatirii mesei de pranz. Noi ne-am pregatit masa si apoi am mancat ce am gatit.

Am forme din silicon. Am sa incerc sa fac si eu reteta asta, dar sigur cu mai putin zahar, erau pre dulci pentru gustul meu.

data viitoare eu o sa renunt la pastaia de vanilie

Eu nu as face asta.Chiar daca o acopera romul,are si pastaia rolul dumneaei :)

Pentru o papila sensibila,e buna,ca vanilia taie din gustul de ou.Eu am o problema cu ouale,si le simt(mai ales la chestiile coapte)daca nu-s "acoperite" bine :)

Maya, mi-a zis odata un mare cofetar de aici ca gustul de ou se simte atunci cind oul e copt prea mult, el se refera la crema de vanilie, nu stiu daca teoria asta se poate aplica si pentru lucruri coapte la cuptor care au multe oua in compozitie.

Maya, mi-a zis odata un mare cofetar de aici ca gustul de ou se simte atunci cind oul e copt prea mult, el se refera la crema de vanilie, nu stiu daca teoria asta se poate aplica si pentru lucruri coapte la cuptor care au multe oua in compozitie.

Nu,eu si cu oul avem o problema.Eu îl simt de la crud - la rascopt...la fel,si în orice dulcegarie mai ales!

Singura modalitate cum nu-l simt...daca e "taiat" de vanilie naturala,sau daca nu este copt/fiert la mai mult de 70-80 °C ,iar tipsul asta îl cunosc datorita seimei! :cheers:

• Author

Felicitari, azerty, nu as fi îndraznit sa produc reteta cu forme din silicon :occasion14:

Iarta-ma, Doamne, caci am pacatuit LOL (il fallait quand même oser =)) ) Spre apararea mea, colegul meu francez face tot in forme de silicon, dar, ai dreptate, ca sa stabilim adevarul istoric, tre' sa precizez ca formele "pe bune", traditionale, sunt din cupru, din cele mari, doar ca sunt ceva mai greu de gasit de cumparat. "Silicoanele" sunt pe toate drumurile (franceze, cel putin :D )

Nicoleta

Felicitari, azerty, nu as fi îndraznit sa produc reteta cu forme din silicon =))

Iarta-ma, Doamne, caci am pacatuit LOL (il fallait quand même oser :D ) Spre apararea mea, colegul meu francez face tot in forme de silicon, dar, ai dreptate, ca sa stabilim adevarul istoric, tre' sa precizez ca formele "pe bune", traditionale, sunt din cupru, din cele mari, doar ca sunt ceva mai greu de gasit de cumparat. "Silicoanele" sunt pe toate drumurile (franceze, cel putin :D )

Nicoleta

Tocmai, mi se pare exceptional ca le-ai reusit asa de bine cu mijloace atît de accesibile. Mi-ai dat curaj sa încerc si eu :occasion14:

Nu,eu si cu oul avem o problema.Eu îl simt de la crud - la rascopt...la fel,si în orice dulcegarie mai ales!

Singura modalitate cum nu-l simt...daca e "taiat" de vanilie naturala,sau daca nu este copt/fiert la mai mult de 70-80 °C ,iar tipsul asta îl cunosc datorita seimei! :pupic:

Mi-a mai venit in minte alta chestie nu mai tin minte unde vazuta, sa rupi galbenusul, nu stiu daca reusesti sa ii scoti "pielita" inainte de a-l folosi, daca nici asa nu mere inseamna ca problema ta cu oul nu se poate rezolva :D

Am recidivat. cu mici schimbari :) , prima datorita a ceea ce fiimea numeste " un syndrome céphalo-rectal " ,

am pus zaharul impreuna cu vanilia si laptele la fiert . am adaugat apoi untul...ok( redusesem cca 40 gr din reteta , dublata )

dar a fost musai sa incorporez totusi cele 40 gr zahar la oua ; apoi am urmat intocmai, am pus romul ( agricol :) ) , si lasat la frigo 24h.

unde am schimbat a fost la copt. primele 10 minute am pus la 250 °C . si apoi o ora la 180°. sunt intradevar crocanti in exterior si "moelleux" in interior.

post-16-128908147269_thumb.jpg

post-16-128908149486_thumb.jpg

Imi faceti o pofta nebuna cu zaharisitele astea de Bordeaux! Stella - am ras de sindromul ala :icescream: Nu am mai auzit de el pana acum. Foarte fain ti-au iesit!

Si eu am inceput sa am problema Mayei...culmea de cand traiesc tzivilizat dom'ne!! La tara nu mi s-a intamplat niciodata sa resping gustul de ou. Aici insa il simt altfel. Eu, care adoram crema de zahar ars si eram in stare sa dau gata jumate de cratita cand o scotea mama din cuptor...nu o mai sufar- numai mirosul ala de ou il am in nari. La fel mi se intampla si cu prajiturele din astea.

Stella - am ras de sindromul ala :icescream: Nu am mai auzit de el pana acum.

total off...e mai "distins" asa decat sa zici "« j'ai la tête dans le cul »/ " ne pas avoir les yeux en face des trous "

scuzati divagatiile lingvistice :cheers:

• Author

:biggrin: Bravo, Stela, ma bucur ca ti-au placut si ca le-ai refacut ! Le-am mai facut si eu o data de-atunci, la cererea publicului B) Sunt simplu de facut, cu putine ingrediente, si merg de minune la un bufet festiv, cu finger food. Am avut unii invitati care le-au mancat cu dulceata, ca sa vezi cum difera gusturile, nu li s-au parut suficient de dulci B)

Crocantul de la exterior, am observat, nu se duce asa repede atunci cand le-am lasat intr-un loc deschis (eu pe grila pe care le-am scos din cuptor si apoi, dupa ce s-au racit complet, doar le-am acoperit cu un servet). Am facut si testul cu ele intr-o cutie inchisa si imediat s-au inmuiat B)

Cat despre sensibilitatea la gusturi, eu, care mananc absolut de toate, ma amuz cand aud de asa probleme B) Aveam un prieten caruia nu-i placeau rosiile, nu putea sa le suporte, iar aici in Fr stiu un francez caruia nu-i place branza (cred ca e unic pe acest pamant LOL). Sau o prietena careia nu-i place laptele pentru ca mama ei o obliga sa bea in fiecare dimineata un pahar cand era copil B) Noi, cand eram mici, pe vremea lui Ceasca, era zi de sarbatoare cand aveam lapte la masa B) Diferenta de perspectiva...

Nicoleta

• 1 year later...

Draga mea, intre timp am primit o reteta de la bordeaux , deci am incercat-o...tot nu am formele :hug:. dar parca rezultatul a fost

si mai convingator...iaca ratzeta bordeleza ;)...asa cum am primit-o pe mail...doar ca am redus cantitatea de zahar si o voi mai reduce, ca prea erau dulci :occasion14:

[i][b]*recette des caneles (40 caneles)

1 litre de lait

500 g de sucre en poudre

250 g de farine

5 jaunes d'oeufs+1 oeuf entier

50 g de beurre

1 pincee de sel

rhum et vanille

faire bouillir le lait,ajouter en fin de cuisson les 50 g de beurre.pendant ce temps,faire blanchir le sucre et les oeufs (5+1).

Quand le mélange est mousseux,ajouter la farine.Délayer le tout avec le lait(+beurre).Laisser reposer une nuit.(pas au frigo).

Le lendemain,ajouter le sel ,le rhum et la vanille.Beurrer les moules

et faire cuire 1 heure:à220° pendant 20 à25 minutes puis 40 minutes

à 200°.*[/b][/i]

ooups...nu gasesc pozele...cred ca le-am sters...data aviitoare cand le fac ;)