Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Despre parfumuri

Featured Replies

...de regula , parfumurile de nisa nu au testere...case cu staif si etica bazata.

Au. "sticlute" de 2 ml (sau putin mai mult), dar tre sa le platesti. Au si seturi de test pentru diverse linii de arome (ca sa zic asa). Le-am comandat si eu, in timp. Recent, am comandat de la Creed niste testere a cate 2 ml fiecare. Contra cost, evident.

Cel mai bun parfum il vad in fundal, ala in container argintiu cu rosu :D .

Asa e cu deo cristal, nu tine, poate cateva ore, dar eu dau si cu un deo parfumat si n-am treaba toata ziua, uneori tine chiar pana a 2-a zi. Mi-am facut si deo acasa cu unt de cocos (reteta de aici de pe forum), dar a inceput sa ma irite, am zis ca mai umblu la formula insa cum era si mai complicat de aplicat, am renuntat.

Am avut cateva deodorante din astea naturale, dar nu am gasit nici unul care sa-mi placa. Eu nu prea agreez aromele de vanilie si lavanda (in parfumuri)...Mi-a venit o oferta acum de la Yves Rocher, imi dau un parfum gratuit daca fac o comanda, am vazut ca au un deodorant fara alcool, fara aluminiu, cica nu lasa urme pe haine, cu "organic Edulis", ce-o mai fi si asta...

Prima iesire dupa ce imi revin si se termina si cu covrigu': la mall la raionul de parfumuri sa fac cunostinta cu Féerie & co! Am zis :) !

laugh.giflaugh.giflaugh.gif Aia este siguranta mea cea mai importanta, ca daca mi se termina cafeaua mea regular si nu am cafea...mai ales duminica, cand totul e inchis, fac ca toate alea.

Monstrul de mai sus era o parodie, am uitat sa il scriu in italics. Monstrul cel adevarat apare cand nu mai am cafea.

Am cativa pitici pe creier, dar familia e in crestere 71.gif. De exemplu, ma crizez daca se termina hartia igienica si nu am rezerve. laugh.gif De asta la mine e un raft burdusit cu hartie igienica laugh.gif A, da si nu ma pot apuca sa gatesc ceva daca bucataria nu e luna, inclusiv aragaz si cuptor...hiding.gifSi gata, ca deja dau prea mult din casa!

Voi ce pitici aveti?

Asa e cu deo cristal, nu tine, poate cateva ore, dar eu dau si cu un deo parfumat si n-am treaba toata ziua, uneori tine chiar pana a 2-a zi. Mi-am facut si deo acasa cu unt de cocos (reteta de aici de pe forum), dar a inceput sa ma irite, am zis ca mai umblu la formula insa cum era si mai complicat de aplicat, am renuntat.

Am avut cateva deodorante din astea naturale, dar nu am gasit nici unul care sa-mi placa. Eu nu prea agreez aromele de vanilie si lavanda (in parfumuri)...Mi-a venit o oferta acum de la Yves Rocher, imi dau un parfum gratuit daca fac o comanda, am vazut ca au un deodorant fara alcool, fara aluminiu, cica nu lasa urme pe haine, cu "organic Edulis", ce-o mai fi si asta...

Prima iesire dupa ce imi revin si se termina si cu covrigu': la mall la raionul de parfumuri sa fac cunostinta cu Féerie & co! Am zis :) !

laugh.giflaugh.giflaugh.gif Aia este siguranta mea cea mai importanta, ca daca mi se termina cafeaua mea regular si nu am cafea...mai ales duminica, cand totul e inchis, fac ca toate alea.

Monstrul de mai sus era o parodie, am uitat sa il scriu in italics. Monstrul cel adevarat apare cand nu mai am cafea.

Am cativa pitici pe creier, dar familia e in crestere 71.gif. De exemplu, ma crizez daca se termina hartia igienica si nu am rezerve. laugh.gif De asta la mine e un raft burdusit cu hartie igienica laugh.gif A, da si nu ma pot apuca sa gatesc ceva daca bucataria nu e luna, inclusiv aragaz si cuptor...hiding.gifSi gata, ca deja dau prea mult din casa!

Voi ce pitici aveti?

Am pricipit cu monstra, dar cu piticii musai sa facem split, eu am destul de multi, cred ca ne trebuie subiect separat :D ...

...de regula , parfumurile de nisa nu au testere...case cu staif si etica bazata.

Au. "sticlute" de 2 ml (sau putin mai mult), dar tre sa le platesti. Au si seturi de test pentru diverse linii de arome (ca sa zic asa). Le-am comandat si eu, in timp. Recent, am comandat de la Creed niste testere a cate 2 ml fiecare. Contra cost, evident.

Eu nu ma refeream la discovery sets sau discovery miniatures /fiole de test contra cost ci la cele care ti se dau gratis cand faci cumparaturi la ei, ca in parfumeriile astea gen Douglas. Cel putin aici , in Germania, nu exista la cele de nisa.

Contra cost, evident, sunt de toate.

Din punctul meu de vedere si valabil strict pentru mine, consider ca e mai bine sa ma duc in pravalia lor, incerc de multe ori, ma documentez etc. si, daca e ceva care chiar ma atrage, incerc sa comand intai de la un colectionar care are un rest pe care il da ca tester. Asa, pot compara daca parfumul de la el/ea, deci care a stat ceva ani in sticla aia difera mult de cel nou, testat in pravalie. Poti afla multe aplicand metoda asta.

Voi ce pitici aveti?

Am pricipit cu monstra, dar cu piticii musai sa facem split, eu am destul de multi, cred ca ne trebuie subiect separat :D ...

Oooooh daaaaaa! Ar fi chiar unul amuzant! laugh.gif

Dupa care, am un parfumel de cam 9 euro care e supermegalicious! Cred ca vreo 3 persoane m-au intrebat ce parfum deosebit port.

Este vorba de Miro - Femme, cu capacelul transparent, ceva foarte foarte fresh, diafan, vesel, sportiv si elegant in acelasi timp.

20210228_110225.jpg

Este intr-adevar plin de sintetici si ii simti cum iti lovesc narile cand il dai, dar se estompeaza destul de rapid si pe piele si in tesatura ramane un miros foarte placut! Iar sillage-ul (dara pe care o lasa in urma ) este considerabil pentru acest viteaz de 9 euro.

l-am luat pe amazon 14,80 €

nu stiu sa zic a ce miroase dar e proaspat "fresh" si extrem de placut :floare:

Dupa care, am un parfumel de cam 9 euro care e supermegalicious! Cred ca vreo 3 persoane m-au intrebat ce parfum deosebit port.

Este vorba de Miro - Femme, cu capacelul transparent, ceva foarte foarte fresh, diafan, vesel, sportiv si elegant in acelasi timp.

20210228_110225.jpg

Este intr-adevar plin de sintetici si ii simti cum iti lovesc narile cand il dai, dar se estompeaza destul de rapid si pe piele si in tesatura ramane un miros foarte placut! Iar sillage-ul (dara pe care o lasa in urma ) este considerabil pentru acest viteaz de 9 euro.

l-am luat pe amazon 14,80 €

nu stiu sa zic a ce miroase dar e proaspat "fresh" si extrem de placut :rolleyes:

Ce tareeee! Abia acum vad asta! Ma bucur ca iti place! Se duce cam rapid, na...cel putin la mine, ca eu am faze fulger. Dau peste unul din asta , imi place, si il folosesc pe post de "colac de salvare" (ma scoate din anumite stari de fond) sau "schimbator de viteze/macaz" - daca sunt intr-o apatie, nu am chef de nimic, am o groaza de cap si nici o tragere de inima sa fac...bag din ala! Torn si cateva picaturi in cafea laugh.gif Glumesc, poate ma crede vreo cineva pe aici pe bune si va mai am pe constiinta. Asadar, se duce räpiejor, dar e de nadejde. Sa il porti vesela! floare.gif

No, ramanem la categoria parfumuri afordable ( accesibile la pret) . Nu stiu daca am mai povestit...parintii mei au avut decenta si intelepciunea sa ne lase sa fim autonome cat se poate financiar, lasandu-ne sa ne giram alocatia. De aia nu s-au atins nici unul iar daca se intampla vreodata sa ramana ei in pana, ne cereau cu imprumut, ne dadeau banii inapoi la termen smile.gif No, si ia ghici si ce imi luam eu din alocatia mea? tongue.gif V-ati prins: parfumuri si deodorante71.gif In apropierea bacului dadusem peste un deodorant care mi-a facut cu ochiul din prima : un tub auriu bronz cu numele pe el in litere gold: Parfum d'Or! Wow! Ce sofisticat mi s-a mai parut mie atunci, ceva asa, de clasa superioara, accesibil nu oricui . Il gaseam in Iulius Mall in Iasi. Logic ca mi-am dat o parte buna din alocatie pe el. L-am luat de doua ori la rand si ma dadeam cu el doar in seri speciale, la o petrecere, la o intalnire cu prietenii mai deosebita, asa, gen duminica seara, cand ne faceam toti eleganti si frumosi si plecam in gasca in oras, prin Copou. Ceva sofisticat, mi se parea mie, pentru doamne in toata varsta nu pustoaica de mua. Ndah aveam tupeu. Mai tarziu, cand eram deja la primul meu salar , am vazut sticla de parfum. Tot in Mall. Tot in Iasi. Si cu toate astea, nu am ajuns sa il iau niciodata...de ce? Pentru ca este un parfum de doamne in varsta, dulceag, poate chiar desuet , as putea spune.

Imi aduc aminte ca - parca tot aici - se iscase o minidisputa vis-à-vis de parfumuri si varsta la care sa le porti cand am spus ca Chanel No. 5 este pentru doamne de la o anumita varsta in sus...si au aparut replici de genul ca nu e adevarat, ca bla bla...well. Evident ca fiecare are autonomia absolut inalienabila sa isi puna pe ea orice esenta oricum, oricand, la orice ora din zi si din noapte, in orice cantitate doreste. Dar, eu vorbesc parfumeza tongue.gif , deci stiu. Miros, deci exist tongue.gif

Si...in cautarile mele de timp pierdut, dau, la un moment dat, acum vreo nush cati ani, peste el pe net. Nici atunci nu l-am comandat. Abia cum m-am hotarat sa il comand. Concluzia? Calatorie inapoi in timp, atatea revelatii si viziuni pe care atunci, la varsta aceea, nu aveam cum sa le detin. Insa...mai am de trait vreo alti macar 30 de ani ca sa il pun pe mine 71.gif Si, s-ar putea ca si atunci tot cu Chanel Chance sa ma dau, tot Black Sabbath, Led Zep, Skid Row , Deep Purple si Judas Priest sa ascult si sa am , in sfarsit, carnet de motor...Ori, cand se duce porcaria asta de pandemie, sa imi pun o rochie cu crinolina, ma duc la carnaval la Venetia si ma dau cu el. E facut in 1986. Si inca mai rezista pe baricade. Respect!

So, ladies, vi-l prezint pe Parfum d'Or - o creatie spaniola , care reflecta dulceata regiunii , soarele ei, impletitura de oriental si european. Este dulce-floral, cu esente de flori de portocali si mandarini, violete, pruna, piersica, iasomie. Mie parca iasomia, pruna si violetele imi sar in nari. Pretul variaza intre 20 si 30 euro, in functie de unde il gasiti.

20210309_095243.jpg

20210309_095341.jpg

V-am povestit că am o prietenă creatoare de parfumuri, mi-a făcut și mie unul inspirat de pasiunile mele: bucătăria și Dobrogea :pupic: descrierea făcută de ea e așa: "E un parfum natural gurmand aromatic românesc cu macerat de flori de camp, si esente naturale de iasomie, cimbrisor salbatic, flori de cires, cuișoare, busuioc, bujor sălbatic". Sînt încîntată de el pentru că e unic, deși nu seamănă deloc cu un parfum de parfumerie :rolleyes:

20210227_084219_copy_1008x756.jpg

Da, imi amintesc , cea care face si parfumul de frezii. Ai avut vreodata ocazia sa il mirosi pe acela?

Sa il porti happy pe acesta al tau personalizat! La ce te referi mai exact cand spui ca nu arata ca un parfum de parfumerie?

Da, imi amintesc , cea care face si parfumul de frezii. Ai avut vreodata ocazia sa il mirosi pe acela?

Sa il porti happy pe acesta al tau personalizat! La ce te referi mai exact cand spui ca nu arata ca un parfum de parfumerie?

Nu am avut ocazia să-l miros pe cel de frezii, de altfel nu am mirosit de la ea decît un parfum de vin, eram tare curioasă, și pe acesta pentru ”Carmen” :pupic:

Nu seamănă cu niciun parfum de parfumerie pentru faptul că nu are niciuna dintre notele alea de parfum comercial, e ceva foarte aromat, ”plutesc” altfel mirosurile, asemănător celor orientale. Greu de explicat :rolleyes:

Oricine poate sa faca parfumuri :D . (aici vorbeste invidia din mine ca n-am o prietena care sa-mi creeze si mie unul :pupic: ). Sa-l porti cu placere, Carmella!

Lasand gluma la o parte, se pare ca intr-adevar se pot face "de casa". Ati incerca? Ma bate gandul, nu m-am uitat cat de greu se gasesc ingredientele sau cat costa.

https://www.thoughtco.com/make-homemade-perfume-recipe-605976

Lapona, tu esti o enciclopedie :rolleyes: .

Eu nu m-aș băga, deși îmi plac tare parfumurile, dar parcă mi-e mai drag să mă las surprinsă de alții pe partea olfactivă. Mi se pare și foarte greu să faci asta, e simțul cu cea mai rapidă adaptare, dacă îmi aduc bine aminte ceva ce am citit pe tema asta, după cîteva mirosiri nu mai simți nimic, deci e o muncă dificilă. Prefer să fac ca pînă acum, să mă duc special la așa zisele cumpărături doar ca să miros parfumuri :pupic: sau să le primesc de la cineva și să mă gîndesc că s-a gîndit la mine cînd l-a mirosit sau l-a făcut :rolleyes:

Eu nu m-aș băga, deși îmi plac tare parfumurile, dar parcă mi-e mai drag să mă las surprinsă de alții pe partea olfactivă. Mi se pare și foarte greu să faci asta, e simțul cu cea mai rapidă adaptare, dacă îmi aduc bine aminte ceva ce am citit pe tema asta, după cîteva mirosiri nu mai simți nimic, deci e o muncă dificilă. Prefer să fac ca pînă acum, să mă duc special la așa zisele cumpărături doar ca să miros parfumuri :D sau să le primesc de la cineva și să mă gîndesc că s-a gîndit la mine cînd l-a mirosit sau l-a făcut :pupic:

Pai il nu-l faci pentru tine, il faci sa-l dai cadou :P . Dar am impresia ca prietenele tale ar prefera sa le gatesti o cina decat un parfum :P

Ah, da, cu mirosul asa e, mai demult am fost la cumparaturi intr-un fel de depozit, erau la reduceri si era inainte de plecarea in Romania, m-am gandit sa le iau de cadou, normal ca voiam sa miros ce cumpar, dupa cateva minute toate miroseau la fel :rolleyes: .

Nu am avut ocazia să-l miros pe cel de frezii, de altfel nu am mirosit de la ea decît un parfum de vin, eram tare curioasă, și pe acesta pentru ”Carmen” :pupic:

Nu seamănă cu niciun parfum de parfumerie pentru faptul că nu are niciuna dintre notele alea de parfum comercial, e ceva foarte aromat, ”plutesc” altfel mirosurile, asemănător celor orientale. Greu de explicat :rolleyes:

Inteleg. E normal sa nu fie "comun". Ar fi de acord sa imi trimita o mostra din cel de frezie? Ii platesc si si transportul.

Inteleg. E normal sa nu fie "comun". Ar fi de acord sa imi trimita o mostra din cel de frezie? Ii platesc si si transportul.

O întreb. Dar probabil că va trebui să îl facă, nu cred că ține ceva gata făcut.

Oricine poate sa faca parfumuri :P . (aici vorbeste invidia din mine ca n-am o prietena care sa-mi creeze si mie unul :D ). Sa-l porti cu placere, Carmella!

Lasand gluma la o parte, se pare ca intr-adevar se pot face "de casa". Ati incerca? Ma bate gandul, nu m-am uitat cat de greu se gasesc ingredientele sau cat costa.

https://www.thoughtc...e-recipe-605976

Lapona, tu esti o enciclopedie :) .

Nici pe departe, draga mea! Am senzatia ca nu stiu ni-mic, ca sunt bata...ca abia acum incep. Probabil ca asta a tinut patima asta a mea mereu vie. Este cea mai adanca, viscerala , grava si si tenebroasa (ca deh, coasta :))) ) pasiune a mea. Dar am tone de invatat inca!!! Visez sa merg o data in Grasse si o data in Oman si sa fac un perfume-safari smile.gif

Si, ca sa iti raspund la intrebare, da!!! As face parfum dar as face ca parfumeurii de renume, sa imi dau coate cu de-alde Christopher Sheldrake.

Am vazut pe arte un documentar despre lemnul de santal din Noua Caledonie si rolul lui in industria parfumeriei. S-ar parea ca e un rising star. Penru cine mai intereseaza:

https://www.youtube.com/watch?v=AczRPdaMwjs

Încă o chestie și gata (că deja pare că îi fac reclamă) pe tema parfumierului meu "personal", Raluca Vasile, pentru că e un articol nou apărut și care mi s-a părut extraordinar :) Am găsit multe explicații utile, dar și mai multe lucruri de mare bun simț despre ce înseamnă și cum se poartă un parfum.

Link la articol:

https://www.zilesinopti.ro/articole/31930/raluca-vasile-parfumul-natural-evolueaza-cu-tine-si-e-despre-tine

Nu am avut ocazia să-l miros pe cel de frezii, de altfel nu am mirosit de la ea decît un parfum de vin, eram tare curioasă, și pe acesta pentru ”Carmen” :)

Nu seamănă cu niciun parfum de parfumerie pentru faptul că nu are niciuna dintre notele alea de parfum comercial, e ceva foarte aromat, ”plutesc” altfel mirosurile, asemănător celor orientale. Greu de explicat :)

O întreb. Dar probabil că va trebui să îl facă, nu cred că ține ceva gata făcut.

Multumesc, astept vesto atunci.

Vesti*