Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

De Craciun...care-i oferta?

Featured Replies

Azi au primit copiii pachetul !

Uraaa! S-a primit pachetul ...si s-a si terminat! :P Vrabiuta imi aduci aminte de mama care imi trimitea pachete cu autobuzul cand eram in Iasi! Mama ce ma infingeam in prajiturile alea! Bravo! Sa fii sanatoasa si sa le trimiti mereu! Deci bomboanele ferrero au fost super apreciate?! :P :P

Ei bine, dupa ce am stat si m-am gandit ceva vreme, m-am apucat de treaba, iar acuma am venit cu ce am facut. Sunt 5 feluri de prajitura: Mirela, Katy, Lamaita, Alba ca Zapada si Albina. Din margini am facut "bombe" iar pe tava speciala am facut si un tort "Buturuga" care zic eu ca merge la fix cu Craciunul, are crema de cioco cu visine si nuca caramelizata. Sper din tot sufletul sa am clienti si sa fac cat mai multe tavi :lol:

Am sa merg pe 3 tavi diferite ca dimensiune si ca pret si vreau sa ofer si posibilitatea de a comanda o portie intrega, sa vedem ce o sa iasa...

Va doresc si voua succes si vanzari cat mai multe!!!

post-160-129034411413_thumb.jpg

post-160-129034423807_thumb.jpg

post-160-129034428556_thumb.jpg

post-160-129034443072_thumb.jpg

Vrabiuta, Ferrero arata intr-un mare fel ... data viitoare sa ma intrebi pe mine adresa copiilor tai si ti-o dau eu pe asta din Oradea :lol:

Ei bine, dupa ce am stat si m-am gandit ceva vreme, m-am apucat de treaba, iar acuma am venit cu ce am facut. Sunt 5 feluri de prajitura: Mirela, Katy, Lamaita, Alba ca Zapada si Albina. Din margini am facut "bombe" iar pe tava speciala am facut si un tort "Buturuga" care zic eu ca merge la fix cu Craciunul, are crema de cioco cu visine si nuca caramelizata. Sper din tot sufletul sa am clienti si sa fac cat mai multe tavi :)

Am sa merg pe 3 tavi diferite ca dimensiune si ca pret si vreau sa ofer si posibilitatea de a comanda o portie intrega, sa vedem ce o sa iasa...

Maaammmaaa ce bine arata!!! :-* Ai muncit ceva, nu gluma!!!

Vreau si eu!!! :lol:

Mersi Punticu, munca nu a fost multa desi pare si eu m-am speriat inainte, dar tot ce am facut aici dureaza cam 7 ore cu aranjat cu tot, bine ca am copt intr-o zi si am umplut si aranjat in alta ca sa nu fiu stresata ca nu se racesc foile :-*

Ce apare in imagini e cam jumatate din prajituri. Dintr-o tava ies 52 de bucati si am facut 5 tavi :lol:

Ramo,superbe!

Ma intereseaza si pe mine reteta prajiturii Mirela,doar e numele meu,nu??

Mersi Punticu, munca nu a fost multa desi pare si eu m-am speriat inainte, dar tot ce am facut aici dureaza cam 7 ore cu aranjat cu tot, bine ca am copt intr-o zi si am umplut si aranjat in alta ca sa nu fiu stresata ca nu se racesc foile :)

Ce apare in imagini e cam jumatate din prajituri. Dintr-o tava ies 52 de bucati si am facut 5 tavi :-*

Pai si ce faci cu atatea?! :lol: Ne dai si noua? :)

Ai pe undeva retetele? Ca daca zici ca merg repede incerc sa mai fac si eu de sarbatori pentru ale noastre rubedenii :-* ! Ca de cand s-au prins ca eu fac, ei zic : Ah, noi nu mai facem ca faci tu oricum, nu?" Dar niniunul nu se ofera ca vine sa stea cu copilul macar o juma de ora, sau ca vine sa spele vreun castron! Dar nu-i nimic ca eu oricum le fac si le dau cu mare dragoste si bucurie si ma bucur ca le place ceea ce fac si munca mea nu e in zadar!

Ei bine, dupa ce am stat si m-am gandit ceva vreme, m-am apucat de treaba, iar acuma am venit cu ce am facut. Sunt 5 feluri de prajitura: Mirela, Katy, Lamaita, Alba ca Zapada si Albina. Din margini am facut "bombe" iar pe tava speciala am facut si un tort "Buturuga" care zic eu ca merge la fix cu Craciunul, are crema de cioco cu visine si nuca caramelizata. Sper din tot sufletul sa am clienti si sa fac cat mai multe tavi :)

Tulai-Doamne , da bine arata ! Nu stiu cum e prajitura Mirela, Lamiita si Alba ca Zapada ! Ori le stiu sub alte denumiri ! Astept retete !

merci si de calcule ! Si eu azi am masurat tava, "am taiat" marginile si am socotit cam cite bucati mi-ar iesi dintr-o portie ! :lol:

cred ca tava mea e mai mare ca a ta, eu coc in tava de la aragaz, care e 39/28 {?) ! Mie mi-au iesit 7 rinduri de 5 cm latime (mergind pe latura mai.... lunga!) si taiate bucatele, cred ca ies vre-o 20, pe rind (sau nu? :-* )! Tu cu cit te gindesti ca vei vinde kg ? Sau cu cit obisnuiesti ? La noi la cofetarii, am fost in "vizite" e 25 lei /kg, la Unicarm, tot asa, drept pentru care m-am hotarit sa ridic pretul si eu tot la atit ! de fapt si de drept, de anul trecut s-au scumpit destul de mult toate !

Ma bucur ca ti-au placut bombonelele ferero !(cum arata ! )

Ramoo!!! Pai da' chiar asa nu ti-e mila de noi! Vai, de ce nu pot sa ma teleportez la tine acolo! :-*

Nici eu nu stiu de Mirela si de cea cu roz deasupra ( e Lamiita?)!

Foarte apetisante sunt, cu siguranta gustoase si imi place ideea cu buturuga! Bafta multa! Cu siguranta vin comenzile acusica! :) :lol: :-*

• Author
wawww,Ramonaaaaaaa,ce bine arata tavile tale,asa ceva vreau si eu.spune-mi te rog unde gasesc retetele?Si tortul buturuga cu ce crema e umplut?Cum te gandesti sa impachetezi tavile,in celofan sau in cutie?ah,mai vin cu intrebari,ramai pe aproape:-)

Fetelor va pot ajuta cu o reteta de Alba-ca-zapada incercata de fff multe ori! Poze uitam sa fac de fiecare data!

Alba-ca-zapada

Ingrediente pentru 3 foi:

-2 oua, 7 linguri lapte, 7 linguri ulei, 7 linguri zahar, 1 lingurita amoniac stins, faina cat cuprinde

Se amesteca ingredientele, se framanta pana se obtine un aluat care nu se mai lipeste de masa si e usor elastic. Se fac 3 foi care se coc pe tava de la aragaz pana capata o culoare usor maronie pe margini. Urmariti-le cu atentie!

PS: Am masurat o data "faina cat cuprinde" si au iesit cam 600 g

Ingrediente crema:

200 g zahar, 500 ml lapte, 4 linguri faina, 100 g unt, zeama si coaja de la o lamaie

Se amesteca zaharul cu faina, se aduga laptele, se fierbe pana se ingroasa amestecand continuu in crema. Se ia de pe foc si se adauga untul, coaja si zeama de lamaie. Dupa ce se raceste putin crema se poate pune intre foi.

Prajitura se taie in forma dorita a doua zi.

Fetelor va pot ajuta cu o reteta de Alba-ca-zapada incercata de fff multe ori! Poze uitam sa fac de fiecare data!

Alba-ca-zapada

-2 oua, 7 linguri lapte, 7 linguri ulei, 7 linguri zahar, 1 lingurita amoniac stins, faina cat cuprinde

Se amesteca ingredientele, se framanta pana se obtine un aluat care nu se mai lipeste de masa si e usor elastic. Se fac 3 foi care se coc pe tava de la aragaz pana capata o culoare usor maronie pe margini. Urmariti-le cu atentie!

Ingrediente crema:

200 g zahar, 500 ml lapte, 4 linguri faina, 100 g unt, zeama si coaja de la o lamaie

Se amesteca zaharul cu faina, se aduga laptele, se fierbe pana se ingroasa amestecand continuu in crema. Se ia de pe foc si se adauga untul, coaja si zeama de lamaie. Dupa ce se raceste putin crema se poate pune intre foi.

Multumesc !

Deci bine ziceam eu ca se poate sa le stiu sub alta denumire ! Si eu fac foile astea de multa vreme, 30 si ceva de ani,dar ... se numesc foi cu salicale (amoniac !) Crema ... poate fi de toate felurile, ca merge ! Ultima data foile astea le-am facut cind am pregatit pentru masa de pomenire la o inmormintare ! Le-am umplut cu mere rase,calite bine, cu multa scortisoara ! Au fost grozave :love7: ! Da n-as mai face, numai daca imi aduce cineva merele gata curatate ! :love7:

Oau fetelor ce de minunatii aveti aici! Chiar ma interesa un astfel de topic, pt ca as vrea sa ma bag si eu la prajiturit de sarbatori. Eu mai am 9 zile de concediu, pe care o sa le iau atunci, sa am timp de pregateli. Reclama nici eu n-am voie...dar am inceput cu un anunt la servici(sunt destui angajati) "ma laud" singura la colege, majoritatea nu stiu sau nu-si pierd timpul cu asa ceva. Sper totusi sa-mi iasa ceva.

Pun si eu cateva retete incercate de-a lungul timpului, pe care as vrea sa le pregatesc si acum, probabil in portii de 1 kg, asortate cate 5-6 feluri, eu la prajituri am cerut 25 lei/kg.

Rulada de biscuiti cu foaie de napolitane

Crema 1 250ml lapte, se fierbe cu 300g zahar, 100g margarina. Se adauga 500g biscuiti macinati, se raceste putin , esenta de migdale si calda se intinde pe 5 foi de napolitane.

Crema 2 4 oua, 8 linguri zahar, se bat pe abur pana se ingroasa, se raceste se amesteca cu 250g margarina si vanilie. Se pune pste crema 1 si se ruleaza.

Daca foaia de napolitane nu s-a inmuiat se pune sub ea un prosop ud.

Prajitura Super

Blat 1: 6 oua , 6 linguri zahar, 6 linguri faina se imparte in 2 si se coc 2 blaturi.

Blat 2: 6 albusuri se bat spuma cu 10 linguri zahar, 1 cana nuca taiata, 1cana visine fara samburi, 1 cana rahat taiat bucatele si o cana faina. Se coace in aceiasi tava.

Crema: 6 galbenusuri se bat cu 8 linguri zahar si o lingura apa. Se raceste si se amesteca cu 200g unt. Se pune intre blaturi.

Desupra glazura de ciocolata.

Mara

Blat 1 6 oua, 6 linguri zahar, 4 linguri faina, 2 linguri cacao. Se taie in 2.

Blat 2 6 albusuri se bat cu 200g zahar, 200g cocos, si 2 linguri faina se coace.

Crema 6 galbenusuri se fierb cu 150g zahar, 2 ling cacao, 2 linguri faina, 200ml lapte, rece se amesteca cu 1 margarina/unt.

Blatul de cocos se pune la mijloc. Se orneza cu cocos.

Greta Garbo

Aluat:

250g margarina, 3 linguri zahar si 2 oua se bat, se adauga 20g drojdie dizolvata in 100ml lapte si 450g faina. Se framanta si se lasa o ora. E imparte in 5 bucati egale si se intind foi. Intr-o tava unsa si tapetata, se pune o foaie, se unge cu gem si se presara nuca macinata (250g ) amestecata cu zahar si coaja de lamaie. Se da la cuptor 40 min.

Glazura:

6 linguri zahar, 1 lingura cacao, 5 linguri apa, 40g margarina se fierb se pune peste prajitura. Se taie dreptunghiuri.

Caramel

Foi:

300g margarina se freaca cu 300g zahar, se aduga 2 oua, 6 linguri smanatana, 1lg bicarbonat, vanilie, 900g faina. Se coc 5 foi pe dosul tavii.

Crema:

200g zahar se caramelizeaza, se stinge cu 12 linguri cafea.

Separat 6 linguri faina, se amesteca cu 300g zahar, 1l lapte, se fierbe. Se adauga cafeaua si 300g margarina se mai fierbe pana se ingroasa. Se umplu foile cu crema calduta. Deasupra se orneaza cu caramel.

Bombe cu biscuiti

din resturi de blat, biscuiti macinati, unt, cacao, arome, visine, tavalite prin cocos sau nuca macinata.

Poze din pacate n-am, dar sper pe viitor sa revin si cu poze.

Alba-ca-zapada

Ingrediente crema:

Multumesc !

Deci bine ziceam eu ca se poate sa le stiu sub alta denumire ! Si eu fac foile astea de multa vreme, 30 si ceva de ani,dar ... se numesc foi cu salicale (amoniac !) Crema ... poate fi de toate felurile, ca merge ! Ultima data foile astea le-am facut cind am pregatit pentru masa de pomenire la o inmormintare ! Le-am umplut cu mere rase,calite bine, cu multa scortisoara ! Au fost grozave :) ! Da n-as mai face, numai daca imi aduce cineva merele gata curatate ! :love7:

Eram mai mult ca sigura ca stii foile! Eu reteta o am de la mama...ei ii iese super prajitura de cate ori a facut-o, eu mai am si rateuri, dar tot se mananca nu ramane nimic din ea! :love7:

Ramo, superbe platouri! Poti sa revii cu ceva detalii? Dupa nume, recunosc doar Alba ca Zapada, dar dupa poze - nimic! :love7: Poti sa spui si pentru profani care-i fiecare prajiturica si cum se face? Pliiiiiiiiiz! :love7:

Sar'na anticipat! :)

• Author

deci sunt ravasita,atatea idei,iar platoruile Ramonei m-au dat pe spate.drept urmare ,dupa ce le-am vazut,m-am dus si am facut curatenia de Craciun in bucatarie:-D,adineauri am terminat,asta ca sa nu mai am motiv sa aman prajituritul :rolleyes:

am sa notez Prajitura cu ness,Luminita esti draguta sa pui si varianta ta? Livia,mersi si pt. retetele tale,le studiez acum...tare rau imi pare ca nu gasesc visine aici.

Ramona-scuze,acum am vazut ca ai scris ce crema ai pus in buturuga.spune-mi te rog care crema de ciocolata ai folosit-cea cu oua batute pe aburi cu zahar si apoi amestecata cu unt?aici toata lumea cumpara "buturugi" de Craciun,le zice Buche de Noel.si ca si celelalte fete,vreau mai multe detalii,nu reperez nici una din prajituri,de fapt nici nu le stiu,Katty cred ca am vazut-o pe unul din forumuri dar nu-mi aduc aminte unde.cat despre Alba ca zapada,mama o facea f des,din pacate aici nu gasesc amoniac.

• Author
si mai am o problema :lol: .eu am platouri rotunde,cum pun prajiturile(daca le fac) in platou rotund? :rolleyes:
  • Author
pana vine Ramo,eu m-am apucat de sapaturi.am cautat cu google prajturile ei,nu stiu daca am voie sa pun linkul.prajitura Mirela pare bestiala si usor de facut.care o fi pe platou :rolleyes: ?

si mai am o problema :lol: .eu am platouri rotunde,cum pun prajiturile(daca le fac) in platou rotund? :rolleyes:

Dispuse radial. Taiate patrate, dreptunghiuri sau romburi...

Exemple, cu poze luate de pe net:

http://4.bp.blogspot.com/_EhPbZ9bzk5s/SlFDoPXkVFI/AAAAAAAAAWA/lfFqQdG2c34/s400/IMG_3230.JPG

http://1.bp.blogspot.com/_St4uJSXIjdw/S0JOMg2GrYI/AAAAAAAACTg/ZNEOu67W2gE/s320/DSC08822.JPG

pana vine Ramo,eu m-am apucat de sapaturi.am cautat cu google prajturile ei,nu stiu daca am voie sa pun linkul.prajitura Mirela pare bestiala si usor de facut.care o fi pe platou :rolleyes: ?

Am gasit si eu cateva variante de prajitura mirela, asa ca mai bine asteptam sa apara Ramo cu lamuririle.

• Author

mersi Foxyy :(( ,pana la urma asa-mi trecu si mie prin cap sa le aranjez,dar nu mai pot pune buturuga :lol: .glumesc(desi problema chiar exista :(( ),m-oi descurca eu cumva,numa' sa ma apuc de ele :rolleyes:

Ramona-mai am cateva intrebari in legatura cu buturuga si gata(zic eu)-foaia e foaie clasica din pandispan?crema de ciocolata-lamureste-ma te rog care reteta e(da-mi doar cateva indicii ca ma descurc eu).in ce fel de crema este imbracata buturuga-aceeasi din interior?-pare mai inchisa la culoare.si gata,multam pt. eventualele raspunsuri,sper sa gasesti timp sa ne raspunzi. :((

Buna Ortansa,

M-am uitat si eu cu mare atentie pe platorile lui Ramo, pentru ca eu stiu dupa denumire 3 prajituri de pe platou: Alba-ca-zapada, Katy si Albina (foi cu miere)! In penultima poza (cea dinaintea prajiturii intregi) eu m-am pus pe ghicit si am zis asa, de la stanga la dreapta (cum ne uitam noi la poza) ar fi: Mirela, Katy, Lamaita, Albina, Alba-ca-zapada!

Pentru prajitura Katy am pus eu un link in paginile anterioare, avea Punticu reteta cu untura si am venit si eu cu cea cu unt!

Daca e sa cauti pe internet gasesti o sumedenie de variante ale unei prajituri, asa ca mai bine asteptam cu interes retetele lui Ramo!

:rolleyes:

Fetele dragele, mie acum mi-au plecat musafirii, mai am de umplut un tort si deja sunt franta, asa ca va rog sa ma scuzati si pe mine pana maine la amiaz si sa mai aveti putina rabdare. Promit ca maine postez toate retetele si apoi vedem daca sunt ce ati gasit voi o ba. Va multumesc mult de intelegere si de aprecierile aduse platourilor mele.

Ortansa draga, buturuga e cu foaie clasica de pandispan, crema e de cioco gen nutela, dar e diferita pt ca e speciala pt prajituri si o bat cu frisca, imbracata e in piele de ciocolata.

Fetele dragele, mie acum mi-au plecat musafirii, mai am de umplut un tort si deja sunt franta, asa ca va rog sa ma scuzati si pe mine pana maine la amiaz si sa mai aveti putina rabdare. Promit ca maine postez toate retetele si apoi vedem daca sunt ce ati gasit voi o ba. Va multumesc mult de intelegere si de aprecierile aduse platourilor mele.

Ortansa draga, buturuga e cu foaie clasica de pandispan, crema e de cioco gen nutela, dar e diferita pt ca e speciala pt prajituri si o bat cu frisca, imbracata e in piele de ciocolata.

Ramo, nu-i graba. Nu cred ca se apuca nimeni de prajiturit in noaptea asta! :lol: Cand ai timp si chef, te asteptam! :rolleyes:

• Author

ma doare capul,nu reusesc sa ma organizez,vreau sa fac de toate :rolleyes: .ba vreau cookies,ba vreau prajturele ca ale voastre,offf....adun retete,ba de pe aici, ba de pe aiurea,dar nu ma pot concentra ..pliz help :lol: Ramona nici nu stii cat te admir ca ai simt practic.eu sunt o imprastiata.

cred ca ma duc la culcare,poate-mi limpezesc nitel creierii pana maine.oricum multam la toate ,sunteti grozave.