December 21, 201213 yr comment_176408 Cerra asta sa fie tot necazul.Nu te mai supara. Ma ingrozesc la gandul daca ploua sa nu se imoaie lipitura. Asa geamul este normal sus acu dar la sigilat sotul sa nu mearga in jos.Asa am patit anul trecut in Cehia cu geamul de la usa cealalta si tind sa cred ca din cauza autostrazii zdup, zdup, cea pe Slovacia si Cehia ca aveam impresia ca am tot timpul pana la roti (este autostrada facuta din vremea comunistilor din placi parca)iar din trepidatii au cedat rahaturile alea de plastic ce tine geamul si nu se schimba decat cu tot cu macara. Acolo aveau aia la Skoda la reprezentanta niste preturi de parca nu era masina facuta de ei parca o aveam din America. Am rezolvat la un service privat unde ma dus fata mea si am iesit mai bine decat la Skoda. Aici sa vedem cum o fi dar dupa sarbatori. Report
December 21, 201213 yr comment_176409 @ Geany: Zi-mi si mie te rog repede cum facu tu umplutura de sarmale, plus procedura, respectiv calit ceapa, cand pui oul, pe scurt. Tenchiu!@Laponica, eu nu pun ou in sarmale, niciodata, sa vedem ce zice Geany! Si mai important cu sinuzita: descoperit pe cale accidentala, ma durea fruntea ca in desene animalte simteam ca explodeaza, m-am dat cu unguent cu diclofenac sodic ( din ala de dureri articulare) si mi-am tras un fes pe cap. Este moartea pasiunii, miroase toata casa, dar m-a lasat! Nu m-a invatat nimeni, dar am zis ca daca tot este antinflamator, o merge! Report
December 21, 201213 yr comment_176411 [b]Lapona iti trimit toate gandurile bune de care sunt in stare! Sa te faci bine cat mai repede sa te poti bucura de sarbatori alaturi de cei dragi [/b]Multumesc tuturor de aprecieri la adresa ursuletului https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/notworthy.gif ! Mai am un pic si plec de la servici. Nu-mi ramane decat sa va doresc spor la treburi! V-am pupat Report
December 21, 201213 yr comment_176412 Fete, multumesc mult pentru sustinere! Va imaginati ca mi-e ciuda de nu mai pot. Luni vine verisoara mea de la Londra si pentru ea vroiam sa fac cate una alta. Azi imi aduce Enigelu bradutul si sper sa am putere sa il fac. Mi-am scos toate CD-urile de Craciun si seara asta o rezerv pentru impodobit bradutul. Pana una alta, stau cu pastici la pat. Urasc chestia asta...io nu am fost de copchil bolnava la pat si in decurs de doua luni a a doua oara Lapo, Daca ai hrean, trebuie sa razi putin si sa il umezesti cu putina apa, il pui intr`un tifon si il tii 3 -4 min exact de la radacina nasului in sustii mai apasat putin in pozite culcata sa stai. Feresti ochii si dupa perioada expirata pui la nas si tragi pe nas.Sa nu te sperii ptr ca se roseste locul unde ai pus tifonul cu hrean dar trece. Si ar fi bune niste inhalatii cu uleiuri esentiale si putin bicarbonat de sodiu in apa fiarta. Report
December 21, 201213 yr comment_176416 Lapo, sanatate maxima, si las-o mai moale cu cele pregatiri;Eu calesc ceapa( pun si olecutza de morcov ras pe razatoare mica/fina), apoi adaug orezul ( o cana /kil de carne tocata), optional adaug oleac de pasta de rosii/bulion , mai mult de culoare. iau de pe foc, las la racit olecutza, amestec cu carnea, sare si piper dupa gust;la cele in foi de vitza pun si marar si patrunjel tocat. Ziua buna tuturor in continuare.Giani, imi amintesc , cum sa nu de nazdravania cu nucile zvarrlite la cos , ca de atunci a ajuns Bub-ul national celebru pe forum.Carmencita, spor la cozonacit si fursecarit. Eu daca mai am curaj si voie buna, m-as baga sa fac vreo doi baigli cu nuca( n-am facut veci, dar gasii o ratzeta super/ aka am gustat la Sat Mar in nov, si am cerut reteta) pup tulemond...PS , m-am gandit ca mai bine trec si platesc facturile....as ca m-am usurat de o carutza de gologani ...platit chiria fetei din ian-iunie...plus asigurarea pe 3 luni , plus cele lunare ( lumina, apa, etc etc etc )...nu-s de ce ma 'nerveaza si ma ia durerea de cap cand tre sa platesc facturi, dar si mai tare m-ar durea daca nu le-as plati, ca mi-ar sta ca un cui in cap. Report
December 21, 201213 yr comment_176417 @ Geany: Zi-mi si mie te rog repede cum facu tu umplutura de sarmale, plus procedura, respectiv calit ceapa, cand pui oul, pe scurt. Tenchiu!@Laponica, eu nu pun ou in sarmale, niciodata, sa vedem ce zice Geany! Si mai important cu sinuzita: descoperit pe cale accidentala, ma durea fruntea ca in desene animalte simteam ca explodeaza, m-am dat cu unguent cu diclofenac sodic ( din ala de dureri articulare) si mi-am tras un fes pe cap. Este moartea pasiunii, miroase toata casa, dar m-a lasat! Nu m-a invatat nimeni, dar am zis ca daca tot este antinflamator, o merge! La noi se pune ou in sarmale, nah, molduveni, sh sî-i fashi! Saru-muna mult de pontul cu diclofenacul. Azi noapte m-a trezit o durere infioratoare intre ochi de nu vedeam bine, ca sa nu mai spun ca ma doare tot corpul de nu ma poti atinge nici c-o pana! Ce urasc io mai mult in viata asta e sa fiu bolnava si impotenta, mrrrrr. Fete, gata, sfarsitul lumii a trecut in Noua Zeelanda, the world down under e bine mersi, asadar, la treaba, ca nu avem timp de pierdut! Report
December 21, 201213 yr comment_176418 Multumesc stela musai sa am spor.Sa ai si tu spor la baigli. Acu chiar fug la treaba, am stat sa copiez ceva retete. Report
December 21, 201213 yr comment_176419 Lapo, Daca ai hrean, trebuie sa razi putin si sa il umezesti cu putina apa, il pui intr`un tifon si il tii 3 -4 min exact de la radacina nasului in sustii mai apasat putin in pozite culcata sa stai. Feresti ochii si dupa perioada expirata pui la nas si tragi pe nas.Sa nu te sperii ptr ca se roseste locul unde ai pus tifonul cu hrean dar trece. Si ar fi bune niste inhalatii cu uleiuri esentiale si putin bicarbonat de sodiu in apa fiarta. Da, mersi mult Cerrulina, chiar am in frigider. Asa o sa fac, plus alte vreo doua metode ancestrale de prin Podisul Moldovei Sexy nu-s, asta-i clar, dar dau rezultate! Report
December 21, 201213 yr comment_176420 Lapo, sanatate maxima, si las-o mai moale cu cele pregatiri;Eu calesc ceapa( pun si olecutza de morcov ras pe razatoare mica/fina), apoi adaug orezul ( o cana /kil de carne tocata), optional adaug oleac de pasta de rosii/bulion , mai mult de culoare. iau de pe foc, las la racit olecutza, amestec cu carnea, sare si piper dupa gust;la cele in foi de vitza pun si marar si patrunjel tocat. Ziua buna tuturor in continuare.Giani, imi amintesc , cum sa nu de nazdravania cu nucile zvarrlite la cos , ca de atunci a ajuns Bub-ul national celebru pe forum.Carmencita, spor la cozonacit si fursecarit. Eu daca mai am curaj si voie buna, m-as baga sa fac vreo doi baigli cu nuca( n-am facut veci, dar gasii o ratzeta super/ aka am gustat la Sat Mar in nov, si am cerut reteta) pup tulemond...PS , m-am gandit ca mai bine trec si platesc facturile....as ca m-am usurat de o carutza de gologani ...platit chiria fetei din ian-iunie...plus asigurarea pe 3 luni , plus cele lunare ( lumina, apa, etc etc etc )...nu-s de ce ma 'nerveaza si ma ia durerea de cap cand tre sa platesc facturi, dar si mai tare m-ar durea daca nu le-as plati, ca mi-ar sta ca un cui in cap. Multumesc mult Stella Bella, la toata lumea sa fie! Asa, deci si tu calesti putin orezul, bun de stiut. Eu pun patrunjel si marar si la astea in varza. Acum caut un magazin est european unde sa fac rost de varza murata, daca n-oi gasi fac in din asta normala. Sporla baigli, se fac tare repede, mai ales daca ai nuca macinata. Report
December 21, 201213 yr comment_176421 Hello, hello!Spor la treburi si sanatate maxima Lori si la toti cei care au nevoie.Eu am o nunta diseara,asa ca la pranz am decis eu de la mine putere sa nu mancam nimic, poate doar o felie de ceva dulce.Mai am o lista mica de cumparaturi pe maine, principalul e luat adica carne si ce-i mai de baza.Tre' sa iau legume si fructe, oua, niste fistic, ceva ceai bun ca pe 25 dupa amiaza ne facem siesta cu un ceai si un fursec ca sa ne pregatim pentru masa de seara si alte chestii de astea mici. Le rezolv maine dimineata.Eu o sa coc luni, dimineata la prima ora o sa framant, of course cozonacii Geaninei! N-am gasit lapte praf pentru raffaello, sa vad azi daca am timp intre biserica si restaurant nunta, sa trag o fuga la magazinul romanesc si poate au si rahat. Nuci am din Ro. Report
December 21, 201213 yr comment_176422 @ Lizura: Totul bine, iubita? A ajuns omul cu bine? @ Foxyy: Stiu ca esti la scarbilici, da si tu un tzîgnal ca e totul bine, ca ieri nu ai mai apucat, stiu. Report
December 21, 201213 yr comment_176423 @ Geany: Zi-mi si mie te rog repede cum facu tu umplutura de sarmale, plus procedura, respectiv calit ceapa, cand pui oul, pe scurt. Tenchiu!Laponica mea draga,imi pare nespus de rau sa te stiu bolnavioara insanatosire grabnica si nu te surmena cu treaba Despre sarmalute(chiar sper sa nu starnesc polemici) dar eu fac din ochi si cum stiu de la mama.Nici eu nu fac mereu la fel, ca fac in functie de sezon,primavara imi plac cu multa verdeata(cozi de ceapa verde,marar patrunjel leustean verde,loboda rosie, stevie) vara cu varza dulce si rosii pus si printre ele rondele de rosii bune ca atunci sunt din belsug,astea de iarna imi plac invelite in frunza de varza murata,fara verdeata si cu crengute de cimbru,2 foi de dafin si bobite de piper,ceva afumatura gen bacon/kaiser/costita printre ele ,dar nu multa... Cam din 500 gr. carne tocata porc cu vita amestec(o intrece un pic cu 100-2 de grame.mna )carnita de porc e bun sa fie un pic mai grasuta,sa iasa ele mustoase si bune,nu gloante,mie imi ies cam 40 de sarmalute potrivit de mari. Pun la inabusit o ceapa mare taiata marunt(ceapa o inmoi sa fie aurie si dulce in nici un caz prajita /inmaronita ca devine amaruie,asa ca o stropesc putin cu apa) sting cu 2 linguri de bulion bun,mai pun un morcov mic-mic ras pe randeaua cu ochiuri mici si calesc tot acolo ,adauga o ceasca de orez ce a fost in prealabil spalat,si-l calesc si pe el putin acolo,tot stropesc cu putina apa ,sa inceapa el doar un pic sa se umfle,dau asta la racit,pun peste carnita tocata pun si un ou(nu mai mult sunt care nu pun deloc ,eu am incercat si am ajuns la concluzia ca-mi place mai mult asa cu un ou ) Pun sare ,piper boia dulce/iute ,o alta ceapa mica tocata marunt cruda(asta indulceste sarmalutele f. mult e un tips care-l am de la tanti' Teofilia care face sarmalute pt. praznice si nunti)la astea-mi mai place putin marar uscat de la plic aici bagi manutele la framnatat ca la aluatVezi daca faci cu varza murata si afumatura sa pui mai putina sare sau chiar deloc ca astea au sare,impatur sarmalutele potrivite nici chiar mari nici prea mici ,din cotoare si resturi pun la fundul ceaunului/cratitei,pun crenguta de cimbru 2 feliute de slaninuta un rand de sarmalute iar ceva cimbru 2 foi de dafin bobite de piper si afumaturica',iar sarmalute pana termin,ele trebuie sa aiba loc sa fiarba ca se mai infoaie ele la inceput la fiert apoi se lasa inapoi cand sunt gata,completez cu apa cat sa le cuprinda si dau la foc pe flacara la inceput,cum incepe clocotela mai pun bulion cat sa se inroseasaca sosul nu tare sa fie asa portocalios,prin fierbere el se dizolva singur,dupa 2 -3 clocote le dau la cuptor la foc mic,tot stropesc cu vin din cand in gand' si sucesc scurt de ceaun /cratita,sa nu se prinda de fund,cu totul(si fiertul pe ochi si cuptor sunt gata cam in 2 ore jumate 3 da' la foc mic si tot stropite cu vin demisec ca daca e prea dulce indulceste,prea sec acreste,daca e varza acra mai stropesti cu apa vin doar putin la sf. ca sa nu le acresti prea tare,la varza dulce sau ardeii umpluti sau la alte foi de vitza etc merge mai acru,sunt care acresc cu bors dar mie nu-mi place,vin. alb pt. gatit.. Vezi si cand faci cu vitza,de la sare sa desarezi bine si sa nu mai pui sare in compozitie! Eu am fost mereu leudata pt. sarmalutele mele si cei care m-au intrebat le-am zis exact asa si au zis ca-s cele mai cele sarmalute ,si recomanda la randul lor sarmalele Geany... Eu sper ca ti-am fost de folos si sa fie pe gustul tau.. Fug sa dau cozonacii la cuptor!! Report
December 21, 201213 yr comment_176425 Multumesc tare mult Geany, ma duc sa bag la spalat si sa impachetez cadoul omului dupa care ma duc la cumparaturi. Ata ete, nu-s genul de stat la pat, cantati ceva vesel, puneti retete si povestiti ce mai faceti ca sa ma distrageti. Asa e suuuper ca o sa se plicti sinuzita ca n-o bag in seama si si-o lua ea talpasita de la casa me, hehe. Gata, ma duc sa ma misc. Moama si cand oi intra in oale, sa te tii! Report
December 21, 201213 yr comment_176431 Ca sa aveti spor mai mare, va pun un clip cu cea mai fantastica doamna a comediei mondiale, Lucy Ball. Din pacate au scos astia scena de pe youtube, asa ca va pun un alt link, unde e o calitate mai scazuta a imaginii. Totusi sper sa va placa. Femeia asta este fantastica! http://gloria.tv/?media=183523 Report
December 21, 201213 yr comment_176434 "Buna dimineata" hangitelor.Am intrat in fibrilatii cu pregatirile, zici ca vine sfirsitul lumii Azi ma duc la coperativa, dupa care voi mai cumpara una alta, dupa care ma voi retrage acasa, sa fac bradutul, si alte celea prin bucatarie.Aseara am terminat de fursecarit Iata productia, la hectar.... In plan mai aveam vreo doua feluri, dar o sa vad cum ma incadrez cu timpul.Daca nu, aplic vorba unui prieten: "daca nu este, nu trebe" Report
December 21, 201213 yr comment_176436 De curiozitate m-am uitat si-n cartea de bucate a Maicii Sofronia,ea era de la manastirea Agapia nici ea nu pune ou. Eu nu pun ou ca nu punea bunica si eu de la ea am invatat! Dar in ultimii ani am invatat si teoria cu borsul( Maica Sofronia punea si ea). Nu stiam de ce mustacea omul la sarmalele mele, desi lumea zicea ca sunt bune! Si l-am tratat pe socru cu whisky si bere pana a spus reteta lui si asa am aflat de chestia cu fiertul in bors. I-am facut asa si le-a devorat!Amicii oricum stiau ca eu fac sarmale bune, nu si-au batut capul! In functie de cat de sarata e varza ma gandesc si eu cu ce le fac. Daca e prea sarata si o pun la desarat, dupa aia nu mai e destul de acra, trebuie bors!( asta se intampla la inceputuri cand mustacea domnul)Daca este buna la gust, nu-i stric gustul de varza murata buna de butoi aromata cu de toate, ii pun doar vin.Am scris astea pentru cine nu vrea sa dea bani pe whisky ca sa afle secrete gastronomice Report
December 21, 201213 yr comment_176438 De curiozitate m-am uitat si-n cartea de bucate a Maicii Sofronia,ea era de la manastirea Agapia nici ea nu pune ou. Eu nu pun ou ca nu punea bunica si eu de la ea am invatat!Nici eu nu pun ou la sarmale - dar o fi o chestie Munteneasca (la fel si in Oltenia). Ce pun eu in plus ca arome e sfandocul, il iau mereu de la Severin - ii da o aroma aparte,parca a facut bunica (sau mama) sarmalele mele De fiert le fierb numai la cuptor, la foc mic, in oala de fonta (emailata)cu capacul pus..se topesc in gura cand sunt gata. Dar nu asa de bune cum le faceau bunicii, fierte in cuptorul cu lemne, in oala de lut...minunatie.. Report
December 21, 201213 yr comment_176441 Nu stiu,poate o fi chestie de zona sau de gusturi,dar toate cunostintele mele pun ou si bors mie cu bors nu-mi plac,dar asta nu insemna ca nu sunt bune,ci doar ca nu-mi place mie Report
December 21, 201213 yr comment_176442 Ce frumoasa productie la hectar Ariel! Eu doar cozonaci. Mi-au crapat putin asta e! Report
December 21, 201213 yr comment_176443 Probabil ca si socrul e din Buzau( dar e nascut in Ploiesti), bunica de aici din Bucuresti, asa o fi fost pe aici prin zona! Mie imi plac, si eu tot asa le fac in cuptor, ca nu dau turcii!!De fapt trebuie sa fii ultima gospodina din lume s-o surclasezi pe cea ale carei sarmale eu nu le-am putut inghiti! Trebuie sa fie absolut de carton sau oribile, altfel eu mananc sarmale oricum sunt facute! Report
December 21, 201213 yr comment_176446 Ce frumoasa productie la hectar Ariel! Eu doar cozonaci. Mi-au crapat putin asta e!Arata bine cozonacii, ca deobicei Asta e testul cel mai mare sa stii daca place cuptorul nou au ba Report
December 21, 201213 yr comment_176452 Daa!! La alalalt nu puteam gratina si nici bronza cozonacii asa cum ii plac sotului si mamii!! Bub' nu mai are rabdare! maii!! te-o dure' burta ca-i cald!! Report
December 21, 201213 yr comment_176453 Ce frumoasa productie la hectar Ariel! Eu doar cozonaci. Mi-au crapat putin asta e! "Doar" cozonaci??? Se vede mina de gospodina. Eu de cite ori am incercat sa fac cozonaci, mi-au iesit borduri.Asa ca de-atunci fursecaresc, ca e mult mai usor Report
December 21, 201213 yr comment_176461 Pfuainlei cum ti-au iesit, da sa pup io bacauanca gaspadinî! Fain de tot mah, deci coace bine magaoaia, slava cerului! Deci imi dai un chef sa fac cozonaci de nu-i adevarat!!! Dar am zis ca ii fac eclere lu' Miha, var-mea. Oite si pe Ariica ce islere nerusinate, cum stau ele cu motzu-n sus si te-mbie: mananca-ma, mananca-ma. Inghit in sec! Cat despre treaba cu oul si borsul, da, asa se face la noi. Ies niste galushi de mancati ca lupul din poveste, gogîltz, gogîltz. Report
December 21, 201213 yr comment_176463 Ce frumoasa productie la hectar Ariel! Eu doar cozonaci. Mi-au crapat putin asta e! "Doar" cozonaci??? Se vede mina de gospodina. Eu de cite ori am incercat sa fac cozonaci, mi-au iesit borduri.Asa ca de-atunci fursecaresc, ca e mult mai usor Draga Ariel,eu nu am rabdare la fursece si ai mei nici nu sunt mari amatori asa ca nu sunt motivata! dar eu zic sa nu te descurajezi cu cozonacul nu se poate sa nu-ti iasa...https://forum.artaculinara.ro/topic/1198-cozonac-geany-nu-da-gres-niciodata/ Si https://forum.artaculinara.ro/topic/453-cozonac-grania/ Daca sunteti amatori de cozonac eu zic sa-i mai dai o sansa! Report