January 7, 201016 yr comment_14144 kiken multumesc pt dobos! este extraodinar pt ciocolatosi.cu reteta de 7+1, mi-au iesit 7 foi pt ca sunt coapte in tava de pizza - este o idee mai mare decat forma pt blatsi tortul este montat tot in tava pt ca nu am un platou atat de mare. acum sa ma ierti ca al meu e mai casual asa, e o ruda mai lenesa a printului tau cu evantai.cand iti scriu mesaju asta sunt cu felia de tort in fata, pt ca observ io ca merge tare bine cu o cana de cafea cu lapte Report
January 8, 201016 yr comment_14370 Pentru Revelion doream sa fac Islere si pe ultima suta m-am razgandit si am facut Sacher Torte. A iesit o minunatie, e foarte usor de facut si mai ales vreau sa-ti multumesc pentru reteta de glazura care a iesit si ea de nota 10. N-am poze, va trebui sa ma crezi pe cuvant! :mrgreen: Fetelor salivez la dobosurile voastre, nu stiu cand am sa ma incumet la asa munca. Mersi frumos ca ai deschis acest topic cu retete austro-ungaro-ardelenesti! Report
January 8, 201016 yr Author comment_14384 Boni, Aminariy și Laura, sa va fie de bine si ma bucur ca retetele mele v-au ajutat. Report
January 8, 201016 yr Author comment_14387 Bun...azi vin cu o cerere intarziata. De mai multa vreme Doriana ma rugase sa prezint Somloi Galuska, dar eu mi-am tot gasit altceva de facut . Despre aceasta prajitură nu știu foarte multe, știu că jumătate din nume îi vine de la modul în care este servită, ruptă cu lingura din întreg, sub forma unor găluște ...și mai știu că e o explozie de gusturi și texturi, da, da, e teribil de buna :mrgreen:. Ca structură e formată din 3 blaturi de pandișpan, unul simplu, unul cu nucă. unul cu cacao. Peste fiecare din aceste blaturi se întinde un strat de cremă de vanilie, iar deasupra de presară cacao. Se servește în farfurioare, câte o ”gălușcă”, acompaniată de frișcă și sos de ciocolată. Dacă vreți o versiune modernă a acestei prăjituri, puteți tăia blaturile cubulețe și să asamblați prăjitura în pahare înalte sau cupe de înghețată. [b]Rețeta Somloi Galuska[/b] Ingrediente: - pt. pandișpanul galben: 2 oua, 2 linguri faina, 2 linguri zahar- pt. pandișpanul cu nuca: 2 oua, 2 linguri zahar, 2 linguri faina, 1 lingura nuca macinata. - pt. pandișpanul cu cacao: 2 oua, 2 linguri zahar, 2 linguri faina, 1 lingura cacao pudra. - pt. crema de vanilie: 500 ml lapte, jumatate dintr-un betisor de vanilie, 200 gr zahar, 50 gr amidon de porumb, 3 oua, 80 gr nuca macinata, 80 gr stafide.- pt. însiropare: 200 ml apa, 200 gr zahar, 100 ml rom (puteți folosi și zeama din compot)- pt. sosul de ciocolată: o lingura cacao, o lingură zahar pudra, puțin lapte- pt. servire: 400 ml friscă Cele 3 blaturi de piscot se coc separat in tavi de dimensiuni potrivite. Pentru pandișpanul simplu se bat galbenusurile spuma cu jumatate din cantitatea de zahar, albusurile se bat pana devin spuma, cu restul de zahar, dupa care se adauga si galbenusurile cu zahar si se incorporeaza cu grija si faina. Pentru pandișpanul cu nuca se adauga la sfârșit nuca macinata, iar la piscotul cu cacao se adaugă lingura de cacao. Blaturile se coc cate 10 minute la 180 grade, apoi se lasa la racit. Pentru crema se pun la fiert 400 ml lapte, cu vanilia si 2/3 din zahar. Intr-un vas separat se amesteca pana devine omogen restul de lapte cu faina si cu galbenusurile, iar albusurile si 1/3 din zahar se bat spuma. Cand laptele cu vanilie incepe sa fiarba, se scoate vanilia și laptele se toarnă în fir continuu peste gălbenușurile cu amidon, amestecând mereu. Se pune din nou pe foc până se îngroașă bine. Imediat ce luam de pe foc crema, o încorporăm în spuma de albusuri (dacă folosiți esență de vanilie adaugați-o doar acum). Se lasa la racit. Pentru siropul cu rom, se pune la fiert apa cu zahar, iar dupa ce se raceste un pic, se pune si romul. Eu folosesc sirop din compot de pere sau piersici în care pun rom. Pentru sosul de ciocolată se amestecă cacaua cu zaharul praf și câte puțin lapte până obținem un sos gros. Se pregteste un vas care sa fie destul de inalt incat sa incapa toate straturile, sau un platou. Mai întâi se aseaza in tava pandișpanul simplu, care se stropeste cu o parte din siropul de zahar cu rom si peste care se intinde 1/3 din crema. Se presara jumatate din cantitatea de nuca macinata si stafide, dupa care se așează deasupra pandișpanul de cacao. Acesta se stropeste cu restul siropului, dupa care se intinde inca o treime din crema. Din nou se presara nuca si stafide, dupa care se pune ultimul pandispan, cel cu nuca. Se pune si restul de crema si se presara cu cacao. Se acopera prajutura cu folie de aluminiu si se lasa la rece in frigider, se păstrează foarte bine, mai multe zile la rând. Se serveste pe farfurioare de desert cu o lingura de frisca putin indulcita decorata cu sirop de ciocolata. Report
January 10, 201016 yr comment_14613 Hana !!!!!! Te pup de o mie de ori ! Iti dau si flori ! multumesc pentru reteta . Asa , daca o vad incercata de cineva , o sa fac si eu . Si asa vine ziua cucuietei mici , Antonia , si o sa incerc ceva nou Eu am gustat aceasta prajitura la un restaurant , la noi in Oradea , si mie mi s-a parut asa buna , ca am tot dorit sa fac si eu , dar ... ba n-am avut reteta , ba n-am avut ocazia , acuma , gata , am tot ... Report
January 10, 201016 yr comment_14636 [color=#808000][b]Fatuca verde te tzuc de o mie de ori pt topicul asta x1000!!!!Cat de curand voi presta si eu retetele astea...ca tare apetisante mai sunt [/b][/color] Report
January 11, 201016 yr comment_14881 Io's la munca acuma... dar imi ploua in gura la greu. O sa imi potolesc poftele acasa cu ce mai am prin frigider de la sarbatori.Multumim pentru retete Hana... vorba Dorinei... meriti mii de flori... Eu am mancat prajituri foarte bune cand am fost la Bistrita, in vizita, dar retetele nu le-am putut afla, pentru ca erau "secrete". Nici numele prajiturilor nu le-am aflat pana acuma... dar le-am recunoscut in pozele tale.Hai ca vine ziua subsemnatei in cateva zile si poate isi face un cadou. Saru'mana inca o data! Report
January 12, 201016 yr Author comment_15023 Hana, mama-Doamne ce-i aicea! Bravo ptr topicul asta! Multumesc moatzo [color=#808000][b]Fatuca verde te tzuc de o mie de ori pt topicul asta x1000!!!!Cat de curand voi presta si eu retetele astea...ca tare apetisante mai sunt [/b][/color] Multumesc dora si sper sa-ti fie de folos... Hana !!!!!! Te pup de o mie de ori ! Iti dau si flori ! multumesc pentru reteta . Asa , daca o vad incercata de cineva , o sa fac si eu . Si asa vine ziua cucuietei mici , Antonia , si o sa incerc ceva nou Eu am gustat aceasta prajitura la un restaurant , la noi in Oradea , si mie mi s-a parut asa buna , ca am tot dorit sa fac si eu , dar ... ba n-am avut reteta , ba n-am avut ocazia , acuma , gata , am tot ... Cum spui tu, nu mai ai nici o scuza, asa ca la treaba cu tine! Io's la munca acuma... dar imi ploua in gura la greu. O sa imi potolesc poftele acasa cu ce mai am prin frigider de la sarbatori.Multumim pentru retete Hana... vorba Dorinei... meriti mii de flori... Eu am mancat prajituri foarte bune cand am fost la Bistrita, in vizita, dar retetele nu le-am putut afla, pentru ca erau "secrete". Nici numele prajiturilor nu le-am aflat pana acuma... dar le-am recunoscut in pozele tale.Hai ca vine ziua subsemnatei in cateva zile si poate isi face un cadou. Saru'mana inca o data! Cu placere Ada, ei, secrete, secrete, la asa bunatati toata lumea trebuie sa aiba acces liber! :mrgreen: Report
January 13, 201016 yr comment_15128 Flódni - reteta Hana eu sunt impresionata! :shock: Iti admir rabdarea si perseverenta,si as da orice sa gust Flodni, ca de facut nu stiu daca m-as incumeta.Brava, brava si brava! Report
January 15, 201016 yr Author comment_15605 Hana eu sunt impresionata! :shock: Iti admir rabdarea si perseverenta,si as da orice sa gust Flodni, ca de facut nu stiu daca m-as incumeta.Brava, brava si brava! Multumesc Eataly ...e mai usor decat pare asa ca incumeta-te! :mrgreen: Report
February 10, 201016 yr comment_19998 Mai de aproape si sectiunile de rigoare aseara uitandu-ma prin caietul de retete al mamei am dat de ischler.asa ca am cautat si pe aici si am constat ca e cam la fel.cantitatile mamei sunt cam pe jumatate in afara zaharului ,care e putin mai putin decat in reteta ta si ea framanta alatul cu putina smantana.iar ca varianta la umplutura de dulceata ea are notata o umplutura de cafea si nuci.am s-o incerc si revin cu poze si reteta mea. tie cam cate iti ies din cantitatile tale ? Report
February 10, 201016 yr comment_20002 Hana,azi sora mea iti multumeste pentru rețeta Somloi Galuska.N-am avut curajul s-o prestez,dar la cit este de buna,o pun si eu in practica.Primeste multumiri din partea ei. Report
February 10, 201016 yr Author comment_20137 Mai de aproape si sectiunile de rigoare aseara uitandu-ma prin caietul de retete al mamei am dat de ischler.asa ca am cautat si pe aici si am constat ca e cam la fel.cantitatile mamei sunt cam pe jumatate in afara zaharului ,care e putin mai putin decat in reteta ta si ea framanta alatul cu putina smantana.iar ca varianta la umplutura de dulceata ea are notata o umplutura de cafea si nuci.am s-o incerc si revin cu poze si reteta mea. tie cam cate iti ies din cantitatile tale ? Nu prea le-am numarat...da imi ies aproximativ vreo 40-45 discuri. Report
February 10, 201016 yr Author comment_20139 Hana,azi sora mea iti multumeste pentru rețeta Somloi Galuska.N-am avut curajul s-o prestez,dar la cit este de buna,o pun si eu in practica.Primeste multumiri din partea ei. Sa va fie de bine. Chiar daca pare putin complicat, e destul de usor de făcuthttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/wink.gif, așa că succes dacă încerci. Report
May 8, 201016 yr comment_36447 Hana,multumesc mult pt reteta.Este excelenta.Gustul,mirosul ,aspectul,totul la superlativ. :hungry: http://i189.photobucket.com/albums/z33/lakatospuscas/Picture272.jpg http://i189.photobucket.com/albums/z33/lakatospuscas/Picture276.jpg http://i189.photobucket.com/albums/z33/lakatospuscas/Picture278.jpg Report
February 20, 201115 yr comment_78197 Somloi Galuska!!!!!!!Fetelor trebuie neaparat sa faceti prajitura asta, nu stiti ce pierdeti!!!!Kiken, cand mai ai retete de astea mai posteaza te rog, am facut si flodni si islerele, foarte bune!!!! Report
February 22, 201115 yr Author comment_78392 V-au iesit minunate, atat flodni cat si somloi! Ma bucur ca va plac retetele mele si promit sa mai postez...in curand Report
February 23, 201115 yr comment_78603 V-au iesit minunate, atat flodni cat si somloi! Ma bucur ca va plac retetele mele si promit sa mai postez...in curand Uaaaaa, m-ai lovit crunt! Tin minte ca am descoperit asta într-o deplasare la Budapesta si ca timp de trei zile am facut o orgie de sòmloi din asta Trebuie musai sa încerc, chit ca nu prea ma dau în vînt sa prepar patiserie. Report
February 26, 201115 yr Author comment_79164 Uaaaaa, m-ai lovit crunt! Tin minte ca am descoperit asta într-o deplasare la Budapesta si ca timp de trei zile am facut o orgie de sòmloi din asta Trebuie musai sa încerc, chit ca nu prea ma dau în vînt sa prepar patiserie. Tare mi-ar place sa te vad la raport cu un sòmloi https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif Report
March 3, 201115 yr comment_79891 Hana, vin si eu sa iti prezint multumiri sincere pentru nebunia de Somloi. Deja a cucerit un procentaj important de teutoni Mii de multumir, este una din cele mai betoane prajituri, care satisface si cele mai inalte exigente. Report
March 4, 201115 yr comment_79992 Thanks, big guy Daca ai drum prin Doiciland, zi-mi, poate o refac Report
March 6, 201115 yr Author comment_80235 Lapona, ti-au iesit foarte faine galustile!https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/headbang.gif Ma bucur ca ti-a placut. Report
October 26, 201114 yr comment_108488 Buna! N-am mai scris de-o groaza de timp pe forum! Acum cateva luni am incercat reteta de tort Dobos, dupa care a trebui s-o repet de 4-5 ori, fiind preferat de prietenii mei , motiv pentru care simteam nevoia sa-i multumesc lui Kiken pentru reteta asta delicioasa! Bineinteles ca stau in asteptare si celelalte retete din topic care arata intr-un mare fel! Multa putere si bafta Kiken pe drumul pe care l-ai ales, sa iasa totul asa cum iti doresti! Talentul e de partea ta! Iata un mic (mare) demo: Report