August 5, 201115 yr Author comment_99218 -dar eu nu-s expert, am facut prea putine dulceturi/gemuri la viata mea, deci nu stiu cata dreptate amApai io fac,dar nu m-am întrebat niciodata cum se numesc ...asa exact ca la carte Eu de prin copilarie am prins cam asa:-marmelada : fructe cu zahar fierte pîna se îngroasa bine,dar nu macinate ci cu textura mai groaba si lucioasa-gem : fructele macinate mai fin,fierte cu zahar pîna se îngroasa( mai tare ca marmelada),textura fina si mata/opaca-lipsita de transparentaNici una din aceste doua nu curge.Ambele au o textura mai ferma. Report
August 5, 201115 yr comment_99229 Nu am avut curaj să merg în pădure... trec deseori , în plimbările cu copiii, pe lângă o tufă de mur a nimănui , dar aia abia acum se coace , reuşesc să culeg vreo 7-8 fructe pe zi , cât să fac o porţie de brioşe la sfârşit de săptămână... Dar am fost în piaţă şi am cumpărat 2 kile cu 10 lei ( cam 2 euro şi ceva) - culese de o tanti bătrână , de pe Gutin , prin locurile unde obişnuia Pintea haiducul să se-ascundă de poteră...Cam 2 pumni am mâncat aşa , goale , mai mult copiii , eu doar îi priveam cum îşi pătează tricourile albe , dar am rămas cu 1 kil jumate pentru dulceaţă. Iată-le: ps- în spate vedeţi neşte mere şi neşte pere bio , de la aceeaşi tanti , din grădinuţa ei din Baia Sprie. Report
August 5, 201115 yr comment_99230 Maya, murul ala e fara spini? Are si mami unul in gradina pliiiiiiiiiiiiiiiin. Am pus deja compot Report
August 5, 201115 yr comment_99234 Şi produsul final ( cam încă un borcan am în frigider , pe care o să-l mâncăm la micul dejun mâine şi duminică). După cum se vede pe etichetă , eu la toate le zic dulceaţă... indiferent că-s cu fructe întregi sau mărunţite...( bărbatu-meu m-a şi întrebat o dată , ştiind că-s pe jumătate moldoveancă: păi şi astea întregi sunt tot dulceaţă???- iar eu am zis- da , dragă asta e dulceaţă de vişine întregi... iar cealaltă e doar dulceaţă de vişine... mnoa, ce ştie el , a mâncat cu plăcere ambele variante... ) Report
August 5, 201115 yr comment_99249 la noi s-au terminat si, daca gasesc, sunt la 3 E / kg. Dar am fost în piaţă şi am cumpărat 2 kile cu 10 lei ( cam 2 euro şi ceva) la mine-i 4euro - 17lei/kg zmeura era 10 lei. noroc ca nu ma pasioneaza din cauza de samburi mici. altfel, sa-ti traisaca Lucia si gemomarmelada, Maya! Report
August 5, 201115 yr comment_99250 Superba marmelada, Maya! Si mie imi place foarte mult marmelada/gemul/dulceata de mure, de zmeura. De zmeura am facut si eu anu' asta tot cu zahar cu pectina. Anii trecuti ma incapatanam sa fac cu zahar obisnuit, dar asa imi place cum a iesit asta de zmeurica; si-a pastrat culoarea superba, e inchegata ata cat trebuie si n-a mai fost nevoie sa fierb la ea 15 mii de ani.In oraselul meu natal sunt din ce in ce mai putine paduri, dar in copilarie, cand nu se apucasera de taiat copacii mergeam cu gashca de copii de la mine de pe strada la cules de mure, in padure. Era asa de plin de tantari ca veneam acasa cu picioarele ciuruite, toti aveam hainele patate de suc movuliu, aratam ca dupa razboi, iar recolta era mult prea mica pentru dulceti, noi mai mult mancam decat sa culegem Acum mama face dulceata din asta de mure. Trec tziganci cu galetile pline de mure prin fata portii si mama le opreste si cumpara pentru dulceata. Evident ca doneaza si la "saraci" care n-au mure, adica mie Si bine face Report
August 5, 201115 yr comment_99251 Ii lipseste un singur ingredient sa arate ca dulceata bunicii (sau ma rog marmelada, gem, cum vrei sa-i zici tu, e ok cu mine ) Frunza de muscata..stii tu care Eu nu ma omor dupa mure, mama e cu murele, mie da-mi de smochine, visine si capsuni. Dar dupa cum arata a ta, cred ca as veni cu lingurita de acasa Report
August 6, 201115 yr comment_99254 Chiar zilele trecute a pus taranu scari prin merii timpurii,si galeti pe dedesubt.M-a amuzat ca ne-a lasat un bilet pe poarta la gradina sa ne luam mere,iar în galetile negre sa adunam cele picate/sau stricate de sub pomi,ca de dus la gunoi le duce el ,si în cele albe sa ne culegem pentru noi(cei care au gradini acolo)Aaa,si ne-a mai urat pofta buna Un om de nota 10 .... cat de amabil este . Sunteti tare norocosi ca aveti asa oameni langa voi. Felicitari pentru frumoasa si aromata marmelada!As face si eu o marmelada din aceasta dar oare daca n-am acel zahar cu ce pot sa-l inlocuiesc? Report
August 6, 201115 yr comment_99258 Ei tu sigur gasesti pe careva care are vreun smochin,si faci dulceata de smochine si apoi ne faci în ciuda!La noi gasesc o smochina ca lumea,la 1 euro bucata...deci canci dulceata EU am un smochut în gradina,poate la anul face si vreo smochina! Asta asa e. Mare dreptate mai ai. Sunt ghiftuita bine de smochine... si nu am dat nici-un ban. Corect. Report
August 6, 201115 yr comment_99264 La mine nu s-au facut inca murele si cand se coc, se coc pe rand.... Report
August 6, 201115 yr comment_99267 la noi cresc mandarine, grepfruit si galben si rosu, portocale, kumquat (sau cum ii zice, am avut si eu in partea celalata in gradina, il mancau ciorile si soacra ), passionfruit si rodii (am avut si de-asta si tot soacra)...eu as da astea pe zmeura, mure si afine ... Report
August 6, 201115 yr comment_99275 Chiar zilele trecute a pus taranu scari prin merii timpurii,si galeti pe dedesubt.M-a amuzat ca ne-a lasat un bilet pe poarta la gradina sa ne luam mere,iar în galetile negre sa adunam cele picate/sau stricate de sub pomi,ca de dus la gunoi le duce el ,si în cele albe sa ne culegem pentru noi(cei care au gradini acolo)Aaa,si ne-a mai urat pofta buna Un om de nota 10 .... cat de amabil este . Sunteti tare norocosi ca aveti asa oameni langa voi. Felicitari pentru frumoasa si aromata marmelada!As face si eu o marmelada din aceasta dar oare daca n-am acel zahar cu ce pot sa-l inlocuiesc? Ioana , nici eu nu am avut, dar se poate face cu Gelfix de la dr. Oe... se gaseste in supermarket, eu de la Kaufland am luat. Plicul se amesteca cu zaharul , apoi procedura este exact aceeasi descrisa de Maya. Super fain iese... Report
August 6, 201115 yr Author comment_99290 Nu am avut curaj să merg în pădure... trec deseori , în plimbările cu copiii, pe lângă o tufă de mur a nimănui , dar aia abia acum se coace , reuşesc să culeg vreo 7-8 fructe pe zi , cât să fac o porţie de brioşe la sfârşit de săptămână... Dar am fost în piaţă şi am cumpărat 2 kile cu 10 lei ( cam 2 euro şi ceva) - culese de o tanti bătrână , de pe Gutin , prin locurile unde obişnuia Pintea haiducul să se-ascundă de poteră...Cam 2 pumni am mâncat aşa , goale , mai mult copiii , eu doar îi priveam cum îşi pătează tricourile albe , dar am rămas cu 1 kil jumate pentru dulceaţă. Iată-le: ps- în spate vedeţi neşte mere şi neşte pere bio , de la aceeaşi tanti , din grădinuţa ei din Baia Sprie.Ieftine,ieftine!Mai Corina,mai!pai tu tricouri albe le dau la copii,cînd e vorba de mîncat mure? Adevarul ca petele au o culoare deosebita.te înteleg Report
August 6, 201115 yr Author comment_99291 Maya, murul ala e fara spini? Are si mami unul in gradina pliiiiiiiiiiiiiiiin. Am pus deja compot Gloxi,sa stii ca are si ceva spini,ca i-am simtit pe la coate E adevarat ca nu multi,si-s maruntei.Hmmm,la compot nu m-am gîndit... Report
August 6, 201115 yr Author comment_99292 Şi produsul final ( cam încă un borcan am în frigider , pe care o să-l mâncăm la micul dejun mâine şi duminică). După cum se vede pe etichetă , eu la toate le zic dulceaţă... indiferent că-s cu fructe întregi sau mărunţite...( bărbatu-meu m-a şi întrebat o dată , ştiind că-s pe jumătate moldoveancă: păi şi astea întregi sunt tot dulceaţă???- iar eu am zis- da , dragă asta e dulceaţă de vişine întregi... iar cealaltă e doar dulceaţă de vişine... mnoa, ce ştie el , a mâncat cu plăcere ambele variante... )Deci eu zic ca-i marmelada Destul de densa,nu curgatoare,fara sirop,lucitoare,translucida în lumina soarelui...deci,dd,e marmelada a la Maya Report
August 6, 201115 yr Author comment_99293 altfel, sa-ti traisaca Lucia si gemomarmelada, Maya!Asta da denumire!Sau marmelodulgem Multam,drauta Report
August 6, 201115 yr Author comment_99296 Evident ca doneaza si la "saraci" care n-au mure, adica mie Si bine face Hhahahaha,asat m-a amuzat pe cinste!Saraca de tine! Report
August 6, 201115 yr Author comment_99297 Ii lipseste un singur ingredient sa arate ca dulceata bunicii (sau ma rog marmelada, gem, cum vrei sa-i zici tu, e ok cu mine ) Frunza de muscata..stii tu care Eu nu ma omor dupa mure, mama e cu murele, mie da-mi de smochine, visine si capsuni. Dar dupa cum arata a ta, cred ca as veni cu lingurita de acasa Nu estem!Nu gasitum,dar cautatum! Report
August 6, 201115 yr Author comment_99299 Felicitari pentru frumoasa si aromata marmelada!As face si eu o marmelada din aceasta dar oare daca n-am acel zahar cu ce pot sa-l inlocuiesc?Acest zahar îl gasesti pe toate gardurile.De la dr Oetker se gaseste si in tara!Aber atention!Nu lua decît 1:1.Asta e singurul fara porcarii! 2:1 sau 3:1 au conservanti,gelatine de origine animala PLUS ca 3:1 mai are si grasimi întarite.Nu stiu exact la ce se refera,dar sa nu fie din cele hidrogenate ca la margarina,ca nu-s bune! Report
August 6, 201115 yr Author comment_99300 Ei tu sigur gasesti pe careva care are vreun smochin,si faci dulceata de smochine si apoi ne faci în ciuda!La noi gasesc o smochina ca lumea,la 1 euro bucata...deci canci dulceata EU am un smochut în gradina,poate la anul face si vreo smochina! Asta asa e. Mare dreptate mai ai. Sunt ghiftuita bine de smochine... si nu am dat nici-un ban. Corect.Une te gasesc?Da un beep cînd sînt incarcati smochiniiiii! Report
August 6, 201115 yr Author comment_99301 La mine nu s-au facut inca murele si cand se coc, se coc pe rand.... Da,toate se coc pe rînd.Dar muru Luciei face multe într-un rînd Report
August 6, 201115 yr Author comment_99302 la noi cresc mandarine, grepfruit si galben si rosu, portocale, kumquat (sau cum ii zice, am avut si eu in partea celalata in gradina, il mancau ciorile si soacra ), passionfruit si rodii (am avut si de-asta si tot soacra)...eu as da astea pe zmeura, mure si afine ...Eiii,vezi...mie astea-mi plac! Report
August 6, 201115 yr comment_99310 Ii lipseste un singur ingredient sa arate ca dulceata bunicii (sau ma rog marmelada, gem, cum vrei sa-i zici tu, e ok cu mine ) Frunza de muscata..stii tu care indrishai sau andrishai ii zice pe-aici, aia cu aroma citrata. Report
August 8, 201115 yr comment_99454 Diferenta o face consistenta lor, proportia fruct zahar, timpul de fierbere, gradul de zdrobire al fructelor. Eu stiu ca dulceata (1kg fructe intregi - 1 kg zahar) nu o poti manca decat cu lingurita. Marmelada (1 kg fructe piure - 0,400 kg zahar) o poti taia. Gemul (1 kg fructe zdrobite - 0,600 kg zahar) e undeva intre ele. Cand o sa aflu mai multe detalii despre proceduri o sa revin. Oricum, bun sa fie, ce mai conteaza reteta, procedura, nimic nu se mai face cum se facea pe vremuri... Pozele-s de pe net. ...si scuze, n-am vrut sa provoc contradictii! Report