Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Orhideele noastre

Featured Replies

Da, si eu sint intrigata de noua tija, ca nu seamana cu nimic din ce am vazut, insa o voi urmari cu atentie. Keiki desprinsi data trecuta au aparut in virful tijei florale, si am mai avut de atunci citiva asa, dar care nu au supravietuit transplantului. Adevarul ca proveneau din plante salvate de mine, epuizate si s-a vazut... :notworthy:

Tind totusi sa cred ca e un keiki si acesta, doar ca a crescut din baza plantei, si are o forma mai ciuadata. Tija floarala nu e sigur dupa cum arata. Ce e ciudat e ca phale asta pe care a aparut a dat semne de pensionare prin ianuarie, avea toate frunzele ingalbenite si moi, credeam ca se duce. Am curatat nitel la ea, am pastrat 3 frunze la baza, care au ramas galbene insa s-au intarit in timp, iar acum dintre ele, aparu tija asta...

Eu n-am avut parte de nici un keiki facut de orhi mele, am cumparat una la reducere anul trecut fara frunze dar cu doua tije cu 4 keiki pe ele , i-am transplantat dar evolutia lor e foaaarte inceata. Tin minte puiutii tai ca au facut si tije in scurt timp.

Esti o norocoasa cu asa tija, neaparat sa mai pui poze, sunt asa de curioasa cum va evolua.

Dani_ela, daca ai reusit sa readuci la viata o orhidee inghetata, si s-o faci sa si infloreasca inseamna ca deja stii sa o ingrijesti,acum poti prinde curaj si mai ia-i o surioara sa nu stea singurica. Sa o feresti de soare puternic, apa multa, in rest ele oricum sunt luptatoare si se adapteaza conditiilor oferite de noi . Am spus deja ca fiica mea care pana acum o luna le admira numai de la distanta, dar i le-am dat in grija si a reusit ce n-as fi crezut, orhi si cu 3 tije, iar una care avea 3 tije si cateva ramificatii are acum 5 tije si cred ca mai da una :notworthy:

Am facut cateva poze orhideelor mele vrednicute, care au inflorit deja.

Prima, este lila si infloreste a 3 oara la mine, face de fiecare data muulte flori, acum parca este un ciorchine.

post-46-127593232663_thumb.jpg

post-46-127593242855_thumb.jpg

Apoi una alba cu vinisoare roz.

post-46-127593252802_thumb.jpg

Cea galbioara pistruiata , are 5 tije care cresc ca nebunele, sunt nerabdatoare s-o vad cum va arata inflorita pe toate tijele si ramificatiile.

post-46-127593263962_thumb.jpg

post-46-12759327415_thumb.jpg

Inca una mititica, cu doua tije.

post-46-127593284429_thumb.jpg

O sa revin cu poze si cu restul, pe masura ce vor inflori. Am vreo 4 care nu stiu ce culori sunt, le-am cumparat fara flori.

Revin sa-mi cer scuze pentru marimea pozelor, nu stiu ce s-a intamplat :-* , daca ma poate ajuta cineva...

O sa revin cu poze si cu restul, pe masura ce vor inflori. Am vreo 4 care nu stiu ce culori sunt, le-am cumparat fara flori.

Revin sa-mi cer scuze pentru marimea pozelor, nu stiu ce s-a intamplat :D , daca ma poate ajuta cineva...

Elin, sunt superbe orhideele tale! O sa vin si eu cu orhideea ce-am primit-o cadou recent de la o buna prietena de aici :P.

Am micsorat si pozele, sper sa fie bine acum.

Iti multumesc Foxxy si pentru ajutor si pentru aprecieri. Astept aici cuminte, sa vii cu orhideea ta. :(
Orhideea mea face frunze! Vad ca ii merge bine, frunzareste de zor..dar niciun betigas nou cu flori..Eu o tin in continuare, cine stie, poate intr-un an i-o veni si de flori :thumleft:

Eliiin, I need help :thumleft:(((

Doua varfuri de frunze de la Paphiopedilum s-au maronit si la fel si floarea a facut o pata maro. De ce vrea sa moara? Pun poza deseara daca ajung :hungry: .

Eliiin, I need help :thumleft:(((

Doua varfuri de frunze de la Paphiopedilum s-au maronit si la fel si floarea a facut o pata maro. De ce vrea sa moara? Pun poza deseara daca ajung :hungry: .

Snej, te ajut cu mare placere daca pot, nu sunt nici eu vreo experta, am si eu un papucel care a inflorit in iarna, acum are iar puisori. Te aud de pete si ma gandesc sa nu fie pete de soare, acum sunt niste temperaturi asa de mari (la noi azi 35), razele care sunt amplificate si de sticla geamului sa nu fi ars cumva frunzele. Alte pete ar putea fi cauzate de ciuperci, eu nu am avut bolnave, dar am vazut cum arata in fotografii, si stiu ca numai daca ai cumparat alta si le-ai scufundat in aceeasi apa, puteau lua una de la alta. Astept foto si mai cautam raspunsuri si pe internet, poate mai sunt si pe aici fete care au avut probleme asemanatoare si ne ajuta.

Orhideea mea face frunze! Vad ca ii merge bine, frunzareste de zor..dar niciun betigas nou cu flori..Eu o tin in continuare, cine stie, poate intr-un an i-o veni si de flori :)

Si eu ma vaitam asta iarna ca fac numai frunze, le spuneam verze la un moment dat :blush: , dar ele au "mersul" lor, fac mai intai radacini apoi frunze si la urma flori. In primavara asta parca au explodat toate la mine, toate au tije, am sistat si ingrasamantul de vreo 6 saptamani iar in perioada asta mai calda le pulverizez dimineata cu apa de ploaie. Sa le uzi doar cand radacinile sunt sidefii, suporta mai bine udatul mai rar decat apa in exces (am vazut la ale mele).

Nu-ti pierde speranta,orhideea ta isi face radacini si frunze ca sa aiba destula putere sa poata purta apoi tija cu flori. :floare:

Orhideea mea face frunze! Vad ca ii merge bine, frunzareste de zor..dar niciun betigas nou cu flori..Eu o tin in continuare, cine stie, poate intr-un an i-o veni si de flori :)

Si eu ma vaitam asta iarna ca fac numai frunze, le spuneam verze la un moment dat :blush: , dar ele au "mersul" lor, fac mai intai radacini apoi frunze si la urma flori. In primavara asta parca au explodat toate la mine, toate au tije, am sistat si ingrasamantul de vreo 6 saptamani iar in perioada asta mai calda le pulverizez dimineata cu apa de ploaie. Sa le uzi doar cand radacinile sunt sidefii, suporta mai bine udatul mai rar decat apa in exces (am vazut la ale mele).

Nu-ti pierde speranta,orhideea ta isi face radacini si frunze ca sa aiba destula putere sa poata purta apoi tija cu flori. :floare:

Mersi frumos Elin :) Eu nu prea sunt fun verze dar mi-e mila sa nu am grija de ea..am udat-o, pun apa si o las asa cateva minute dupa care o scurg -frunzele sunt carnoase si verzi inchis, de aia am zis ca stie ea ce face acolo..vechile tije le-am taiat mici si s-au ofilit..iar acum ud varzuca :)

Pana sa faca flori o sa mai cumpar cateva ca sa o impulsionez...si da, sa cumpar si eu ingrasamant..chiar ma gandeam sa o mut intr-un ghiveci mai mare...o fi bine?

Ai procedat bine pana acum si faptul ca frunzele sunt carnoase arata ca este sanatoasa si ii merge bine, lumina are suficienta? Eu le tin pe pervaz unde am soare direct cam 2 ore pe zi, acum a inceput sa arda si ma gandesc sa pun un paravan pe geam gen colant cum am vazut ca a facut Kiken.

Cu mutatul nu te-as sfatui, le place sa fie inghesuite in ghiveci, doar daca scoarta este deteriorata o poti muta dar ghiveciul sa fie doar cu un numar mai mare . Ingrasamantul pe care l-am folosit eu este unul de la Bayer special pentru inflorirea orhideelor are N-P-K 5-2-6.

Pana una alta mai cumpara una inflorita, poate se molipseste si cealalta :floare:

Eu le pun NPK 656... :occasion14: n-ar trebui sa fie standardizate?

update la phale alba: e clar o noua keiki, are deja cca 15 cm inaltime, cam 5 frunze, o noua tija florala cata conturata, si la fiecare frunza un nou muguras care cred ca va deveni tija florala:

post-10-127654594408_thumb.jpg

Sper sa faca radacini separate, sa o pot desparti de mama si planta de sine statatoare, insa dupa cum creste, nu stiu cum ar putea dezvolta radacinile, e practic crescuta din planta veche... dar om vedea!

Eu le pun NPK 656... :D n-ar trebui sa fie standardizate?

update la phale alba: e clar o noua keiki, are deja cca 15 cm inaltime, cam 5 frunze, o noua tija florala cata conturata, si la fiecare frunza un nou muguras care cred ca va deveni tija florala:

Sper sa faca radacini separate, sa o pot desparti de mama si planta de sine statatoare, insa dupa cum creste, nu stiu cum ar putea dezvolta radacinile, e practic crescuta din planta veche... dar om vedea!

Deci clar nu am mai vazut asa ceva, nu-mi imaginez unde ar creste radacinile dar se vede clar tija florala. Super Raluca, :D , vad ca si dezvoltarea ei este in ritm alert, sunt nerabdatoare sa o vad inflorita.

Cat despre ingrasamant, m-am informat cand cautam de zor un ingrasamant bun pentru ele. Exista ingrasamant cu o concentratie mai mare de azot(N) pentru stimulare crestere frunze si radacini - am si din acela, si mai este ingrasamant cu o concentratie mai mare de potasiu (K) care stimuleaza inflorirea - pe acesta l-am folosit in ultima vreme dublu diluat decat concentratia recomandata in instructiuni, la fiecare udare. Pe la noi nu am vazut sa scrie clar pe sticle, scriu doar concentratia si atat. Am sistat aplicarea ingrasamantului acum 6 saptamani, si vad ca le merge bine si fara, probabil si-au facut stocul si acum il folosesc pentru flori.

Am gasit referinte foarte bune despre un stimulent Atonik, trebuie sa caut si eu pentru keiki mei ca tare greu se misca. Cica e bun la inradacinat, ar fi bun sa stimulezi cresterea de radacinute atunci cand va creste keiki-ul tau.

Vin si eu cu orhideea primita cadou de ziua mea. Ma primiti?

Pe terasa, pregatita pentru sedinta foto (eu o tin pe pervaz, in sufragerie):

post-46-127677974987_thumb.jpg

Si cateva prim-planuri cu florile:

post-46-127677978086_thumb.jpg

post-46-127677980944_thumb.jpg

post-46-127677984013_thumb.jpg

Ioana, saru'mana! Eu ador florile iar orhideele ocupa un loc aparte in inimioara mea....... :(

Cum sa nu te primim cu o asa frumusete :) ! E splendida, sora ei sau o ruda apropiata, este la mine. A mea e in repaus acum dar a avut flori pana acum vreo luna.

Sa-ti traiasca sa-nfloreasca, Foxyy! :)

Cum sa nu te primim cu o asa frumusete :) ! E splendida, sora ei sau o ruda apropiata, este la mine. A mea e in repaus acum dar a avut flori pana acum vreo luna.

Sa-ti traiasca sa-nfloreasca, Foxyy! :)

Saru'mana! :)

wow Raluca ce frumoasa e.

Foxy :) , uit-o si pe sora ei mai mare

post-479-127685998401_thumb.jpg

e asa de grea incat tb sa stea cu fata spre geam sa se rezeme.Si o poza mai de aproape

post-479-127686002581_thumb.jpg

si pitica mea galbioara care infloreste a doua oara anul asta

post-479-127686006032_thumb.jpg

si rozalia

post-479-127686008362_thumb.jpg

si minunea mea pe care abia astept sa o vad inflorita

post-479-12768601172_thumb.jpg

si toate(cele din dormitor) aliniate frumusel :)

post-479-12768601912_thumb.jpg

wow Raluca ce frumoasa e.

Foxy :) , uit-o si pe sora ei mai mare

e asa de grea incat tb sa stea cu fata spre geam sa se rezeme.Si o poza mai de aproape

si pitica mea galbioara care infloreste a doua oara anul asta

si rozalia

si minunea mea pe care abia astept sa o vad inflorita

si toate(cele din dormitor) aliniate frumusel :)

Ioana, eu ma mut la tine. Ce zici? :)

Chiar ca-i frumoasa, Raluca! :)

Ioana se pare ca marim familia phalelor albe, eu cand am primit-o avea 1,20 m inaltime si floarea 10 -12 cm diametru :) - a avut si denumirea exacta scrisa - Sogo Yukidian. Frumoase sunt toate dar cea galbena este exact ce mi-ar lipsi si mi-as dori.

Numai bine phalelor voastre!

Si phala mea alba creste ....uneori am senzatia ca daca e suficient de liniste in casa o pot auzi cum creste :)!

Are acum 30 cm si 4 tije florale conturate de dimensiuni diferite, cea mai mare de cca 5 cm.

Si phala mea alba creste ....[b]uneori am senzatia ca daca e suficient de liniste in casa o pot auzi cum creste :)![/b]

Are acum 30 cm si 4 tije florale conturate de dimensiuni diferite, cea mai mare de cca 5 cm.

Ce frumos ai spus despre ea ... :) . Si 4 tije? Suuuper. :)

Am cumparat una micuta pentru birou :) Are trei tije sanatoase si floricele mai micute, dar e perfecta pentru birou - nu am eu soare, dar e luminos si sper sa-i mearga bine.

Am gasit si mancare "Schultz- solubila in apa si cu micronutrienti" - sa vedem daca prieste celei de acasa.