April 28, 201016 yr comment_34857 Cat va invidiez. Orhideea mea a murit anul trecut, cred ca nu i-au placut conditiile de peste iarna.Bravo tuturor care aveti flori asa de minunate Report
April 28, 201016 yr comment_34946 Deci a mea, dupa ce i-au murit toate florile, am taiat tija 4 noduri de la radacina - vad ca i-a murit o frunza, a dat alta frunza noua dar nu flori.Credeti ca mai am flori de la ea curand? Ii e bine, sta la loc luminos, dar nu soare direct pe ea, udata la timp... Report
April 28, 201016 yr comment_34954 Mino , nu trebuie sa fi dezamagita, poti sa mai incerci cu una caci nu sunt chiar asa de pretentioase, cum se spune. Trebuie doar sa fi foarte atenta atunci cand o s-o achizitionezi, sa fie in buna stare (radacini verzi, frunze ferme fara pete, boboceii sa nu fie stafiditi si varful tijei sa fie verde). De cele mai multe ori sunt prost ingrijite in magazine si noi le luam acasa si urmarim dezamagite cum florile cad sau chiar planta se usuca cu totul, eu am patit asta de vreo cateva ori. Iti urez succes! Uma, ale mele sunt inflorite cu tije noi , a doua chiar si a treia oara. Daca are toate conditiile si totusi nu infloreste incearca sa folosesti ingrasamant pentru orhidee special pentru inflorire ( NPK 526 de la Bayer am eu). Eu pun la doua saptamani dar foarte diluat. Am si eu doua care nu au facut de anul trecut nici o tija, desi au parte de acelasi tratament ca restul, asa sunt unele , mai incapatanate . Este bine ca face frunze si radacini noi, o sa urmeze si o tija dar niciodata nu stii cand. Mai cumpara una inflorita si aseaz-o langa cealalta. Report
April 28, 201016 yr comment_34959 Uma, ale mele sunt inflorite cu tije noi , a doua chiar si a treia oara. Daca are toate conditiile si totusi nu infloreste incearca sa folosesti ingrasamant pentru orhidee special pentru inflorire ( NPK 526 de la Bayer am eu). Eu pun la doua saptamani dar foarte diluat. Am si eu doua care nu au facut de anul trecut nici o tija, desi au parte de acelasi tratament ca restul, asa sunt unele , mai incapatanate . Este bine ca face frunze si radacini noi, o sa urmeze si o tija dar niciodata nu stii cand. Mai cumpara una inflorita si aseaz-o langa cealalta. Mersi Elin!Chiar ma gandeam, daca mai cumpar 2-3 si vreau sa le mut intr-o gen jardiniera, adica mai multe in acelasi ghiveci , e ok>? Atata timp cat e din acelasi neam evident..sau sa pun ghivecele individuale si sa pun restul de argila pe langa? Report
April 28, 201016 yr comment_34973 Uma, eu asa am trecut iarna cu ele, le-am avut in jardiniere fiecare in ghiveciul ei iar pe fundul jardinierei am pus bile de argila care le-a mentinut aerul umed in jurul lor. Si daca mai gasesti si o jardiniera frumoasa, decorativa (eu am din plastic, obisnuite), o sa dea tare bine in grup dar lasate fiecare in ghiveciul ei. Acum am scos din jardiniere si am mai pus si in ghivece masca dar tot cu bile de argila. Kiken plantase doua orhi direct intr-un ghiveci gen jardiniera dar care avea un sistem special de mentinere a umiditatii astfel incat sa nu ajunga radacinile in apa sa putrezeasca. Trebuie sa o rugam sa ne spuna cum le mai merge. Report
April 29, 201016 yr comment_35033 Uma, eu asa am trecut iarna cu ele, le-am avut in jardiniere fiecare in ghiveciul ei iar pe fundul jardinierei am pus bile de argila care le-a mentinut aerul umed in jurul lor. Si daca mai gasesti si o jardiniera frumoasa, decorativa (eu am din plastic, obisnuite), o sa dea tare bine in grup dar lasate fiecare in ghiveciul ei. Acum am scos din jardiniere si am mai pus si in ghivece masca dar tot cu bile de argila. Kiken plantase doua orhi direct intr-un ghiveci gen jardiniera dar care avea un sistem special de mentinere a umiditatii astfel incat sa nu ajunga radacinile in apa sa putrezeasca. Trebuie sa o rugam sa ne spuna cum le mai merge.Asa e ca eu la ea vazusem o jardiniera care imi place! Hana cum le merge? Report
April 29, 201016 yr comment_35068 Mersi Elin de incurajare, cu siguranta o sa mai incerc. Acum a dat peste mine alta pasine, pentru muscare regale. Report
May 11, 201016 yr comment_36783 Prima orhidee care se hotaraste sa faca ochi in primavara asta. Restul dormiteaza...inca . Ale mele sunt toate puse in acele jardiniere ca ale Hannei, in bile de argila. Pentru mine au fost cea mai buna alegere. Acum caut sa mai cumpar un ghiveci si pentru o Vanilie ca mi-e greu sa o tot plimb cu ghiveciul si sa o scufund in galeata cu apa (are barc si doar asta ar fi modalitatea de udare). In Tm nu se gasesc ghivece din astea... Report
May 13, 201016 yr comment_37058 Mi-a reinflorit Dendrobium-ul.Sunt super incantata de el.L-am primit in ianuarie de ziua mea plin de flori, pe langa ca s-a inalaltat acum a inflorit si a are o groaza de boboci. Din 10 orhidee cat am 4 sunt deja inflorite si una are deja tija florala data.Sunt super mandra de ele Report
May 13, 201016 yr comment_37067 Ce frumoase si delicate sunt ! Al meu sta pe tusa de anul trecut si nici macar nu stiu ce are. Nici alte frunze n-a mai facut, nici tulpinite iar de boboci sau floricele nici pomeneala.Probabil ca acum face radacini ca l-am mutat in alt ghiveci. Alta explicatie nu am... Report
May 13, 201016 yr comment_37074 Mi-a reinflorit Dendrobium-ul.Sunt super incantata de el.L-am primit in ianuarie de ziua mea plin de flori, pe langa ca s-a inalaltat acum a inflorit si a are o groaza de boboci.Din 10 orhidee cat am 4 sunt deja inflorite si una are deja tija florala data.Sunt super mandra de ele Ioana, e superba orhideea! Sper ca negruta ta nu da atacul la flori....... Report
May 14, 201016 yr comment_37206 Of, acum am vazut cat de mari sunt pozele.N-am gandit ca fiind facute cu tel sunt in format mai mic. Foxy, Mitzu nu s-a dat niciodata la florile mele, doar cand am fost in tara avea mama un palmier pe care ii placea sa-l rontaie, dar aici n-are tb cu florile, le miroase,da nu o tenteaza sa rontaie. Report
May 17, 201016 yr comment_37619 Si eu mi-am imbogatit colectia de ceva vreme. Asteia i-au cazut deja toate florile,ultima a cazut ieri.Cum trebuie sa tai tija?Stiu ca parca scria mai pe la inceputul subiectului,dar am uitat. Asta e ultima achizitie si mi-e tare draga,asa micuta Aici toate trei: Si cea alba mai are acum numai trei flori,una cred ca o sa cada azi. Dendrobium-ul nu are flori noi,doar un lastar care creste tare frumos.Trebuie sa-l separ,sau sa tai ceva?Sau se lasa sa creasca toate in voie?De la batul mama au cazut frunze.E ok? Report
May 18, 201016 yr comment_37733 Snej, frumos paphi, frumoasa jardiniera(si eu imi doresc una dar inca nu am gasit in zona mea), o intrebare am - in jardiniera sunt numai bile de argila sau este si scoarta? Este superb dendrobiumul tau Ioana, felicitari si pentru celelalte inflorite! Petunie, am si eu una identica cu cea roz, cat despre galbioara imbujorata.. , e adorabila. Eu nu tai tijele decat cand vad ca incep sa se usuce (tai cu 2 cm deasupra de nodul 4 si presar scortisoara), daca este inca verde nu te grabi sa tai, poate inflori in continuare. Din ce am observat la ale mele, florile tin mai putin daca este foarte cald sau daca au umiditate mare. Cat despre dendro nu stiu ce sa zic, eu am unul dar e de tip phalae si stagneaza de cateva luni bune. Report
May 18, 201016 yr comment_37739 ELIN, sunt doar bilele de argila inauntru, n-am pus scoarta ca mi s-a parut ca nu ar merge cu acel strat fin de pietricele care sunt pe fundul ghiveciului (asa a venit dotat). Nu vedeam cum o sa se mentina scoarta umeda asa ca am pus bile si nu mai am treaba. Au exact cat e trebuie acum. Si eu mai caut unul de cumparat si pana acum nicio sansa. Report
May 18, 201016 yr comment_37740 Petunie, am si eu una identica cu cea roz, cat despre galbioara imbujorata.. , e adorabila. Eu nu tai tijele decat cand vad ca incep sa se usuce (tai cu 2 cm deasupra de nodul 4 si presar scortisoara), daca este inca verde nu te grabi sa tai, poate inflori in continuare. Din ce am observat la ale mele, florile tin mai putin daca este foarte cald sau daca au umiditate mare. Cat despre dendro nu stiu ce sa zic, eu am unul dar e de tip phalae si stagneaza de cateva luni bune. Ok!Atunci o las in pace si vad eu cum arata dupa concediu.Multumesc frumos! Report
May 18, 201016 yr comment_37746 ELIN, sunt doar bilele de argila inauntru, n-am pus scoarta ca mi s-a parut ca nu ar merge cu acel strat fin de pietricele care sunt pe fundul ghiveciului (asa a venit dotat). Nu vedeam cum o sa se mentina scoarta umeda asa ca am pus bile si nu mai am treaba. Au exact cat e trebuie acum. Si eu mai caut unul de cumparat si pana acum nicio sansa.Multumesc pentru raspuns, trebuia sa stiu, in cazul ca as gasi sa cumpar si eu macar ceva asemanator cu jardiniera ta (am inteles ca ar fi ceva la ikea, asta iarna n-am gasit poate am acum mai mult noroc). Daca gasesc ceva dau de stire Report
May 18, 201016 yr comment_37832 Dendrobium-ul nu are flori noi,doar un lastar care creste tare frumos.Trebuie sa-l separ,sau sa tai ceva?Sau se lasa sa creasca toate in voie?De la batul mama au cazut frunze.E ok?Nu separa si nu taia, lasa-le pe toate. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/smile.gif "Batul mama" de la dendrobium-ul meu e chel complet, dar inca nu e uscat si il las in pace. Intre timp (l-am cumparat anul trecut) au mai crescut 2 pui si au facut flori. Acum creste al treilea. Nu l-am udat deloc din noiembrie pana la inceputul lui februarie. Prin martie a inflorit. Report
May 19, 201016 yr comment_38068 Petu, mor dupa galbioara ta.Am si eu una,da e un galben mai intens si e din aia piticuta.E inca inflorita si sta asa de prin ianuarie sau februarie.Eu Dendrobium-ul l-am lasat asa dupa ce i-au cazut florile, n-am taiat nimic la el si cred ca e prima orhidee care infloreste la o asa perioada mica de timp de la ultima inflorire. Asta, am luat-o prin toamna si acum iarasi are flori scuzati fundalul, dar se renoveaza fatada Si cum bibileam azi la mumoasele mele, dau frunza la o parete de la cea care tb sa infloreasca si SURPRIZA, pe tija are 4 mladite Report
June 4, 201016 yr comment_40650 Elena, frumoase fetitele tale. Acum astept si eu inca 2 sa-mi infloreasca.Una deja era inflorita de prin iarna,acum i-au cazut ultimile flori,dar intre timp a facut alti bobocei. In schimb dendrobium e plin de flori si miroase super. Report
June 4, 201016 yr comment_40664 m-ati `imbolnavit` cu orhideele voastre, sunt suuuuperbe.eu am primit in iarna , de ziua mea o orhidee aproape inghetata(era un ger cumplit). in 2 zile i-au cazut toate florile , dar nu m-am indurat sa o arunc. dupa o perioada am vazut ca are bobocei! si acum e plina de flori-au deja vreo 3 saptamani de cand e asa! si nu stiu mai nimic despre ingrijirea ei . http://i900.photobucket.com/albums/ac202/dani_ela_photo/060410073607.jpg poza e tare mare, imi cer scuze , dar nu vrea sa se faca mai mica deloc Edited June 4, 201016 yr by dani_ela Report
June 4, 201016 yr comment_40681 Raluca vad bine? puiutul seamana cu keiki dar nu e pentru ca e crescut in varful tijei, tija terminala nu are cum sa fie ca e pe coletul de frunze. Ce sa fie? sa ne tii la curent cu ce va face in continuare,nu am citit nimic asemenator despre astfel de tija. Din cate retin o culoare asemanatoare aveau keiki pe care i-ai desprins, puiutul a crescut pe unul din ei sau pe planta mama? Felicitari pentru frumuseti! Ioana, felicitari si vrednicutelor tale. Ma laud si eu cu ale mele care au una , doua si cate 3 tije in crestere pe fiecare .o sa le fac poze in curand. Am fost plecata o luna si au ramas in ingrijirea fetei mele care a facut sa se intample asta. De frica sa nu le putrezeasca cu prea multa apa, am rugat-o sa le pulverizeze pe scoarta din cand in cand atunci cand se albesc radacinile, asa a facut si a avut rezultatele astea. Nu-mi venea sa cred, ea a reusit ce n-am facut eu, cu toate documentarile mele si bibilitul lor aproape zilnic. Dar ma bucur ca s-a intamplat asa, in curand o sa fie plin de flori tot pervazul geamului Report