Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MasterChef Romania, US...

Featured Replies

• Author

Intr-adevar aseara a fost cea mai slaba editie.

La inceput Andreea m-a surprins, nu isi taia nimic, parea normala, pana la faza cu mancarea ardeleneasca, unde si-a revenit, da din pacate mainile si le taiase,asa ca nu mai avea ce sa-si taie :read2:

Din partea Isaurei ma asteptam la mai mult, in primul rand ca bucataria frantuzeasca e punctul ei forte si in al doilea rand e ardeleasca si a dat cu .... in fasole :thumleft:

O lectie de bucatarie romaneasca a dat-o Sisikko cu ciorba de perioare.

Ce nu inteleg eu ce au cu mamaliga, cu mancarea grasa?asa se gateste nene la noi, astia suntem din mos stramosi, nu poti aduce ceva nou bucatariei romanesti schimband preparatele de baza.E drep e greoaie,dar asta este.Ca nu mai mananci tu cum se manca pe vremuri asta e altceva,dar ca sa o schimbi e ca si cum i-ai spune chinezului sa nu mai manance orez sau italianului sa lase pastele.

Imi pare rau de Maga, dar oricum ar fi iesit, pana acum s-a tinut tare,dar nu cred ca ar fi facut fata presiunii.

Tocilarul, asa cum ii spuneti, mie imi place foarte mult.

"Zambetul 13 " a mai scos o enormitate pe gura .

[i]

[/i]

A spus ca nu intelege de ce juratii i-au criticat sosul de ciocolata cu vin ,pe care l-a facut dupa o reteta a lui Gordon .Si ca ar fi inteles critica daca venea cu un sos de la mama ei care gateste .....cum gateste .

Asadar ,dupa ce si-a minimizat Casnicia,nasterea fetelor ...acum a ajuns sa dea de pamant si cu muma-sa .

O doamne oare ce perle o sa mai scoata pe gura ....

[i]

[/i]

Cat priveste expresia si mimica ...arata deja exact asa cum e si interiorul .https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/evil3.gif

Magda e o scumpa si mi-a parut rau ca a plecat .Transmitea bunatate si normalitate prin toti porii .

Practic nu am nici un favorit .

Iranianul se descurca bine ,Petrica e simpatic dar genul "Tovarasaaaa m-a batut Vasilicaaaa " ,Godeanu are gura mare dar e din alt film ,Izaura e o tipa ambitioasa,muncitoare dar genul "Eu nu te las sa te joci cu papusile mele ",Iris e pupincuris ,Tocilarul e bun ,poate prea bun,dar nu are coloana de chef,

Sissoko e pasionat ,expansiv ,are experienta culinara ,dar cred ca a trecut trenul lui .

Simona taximetrista ,ascunde inca surprize .Mie mi se pare ca se descurca mai bine decat s-au asteptat multi .Si e smechera in sensul bun al cuvantului .

Daca s-ar putea face un melanj intre talentul lui Bogdan si curajul Iranianului ,ar iesi un Chef perfect .

Cat despre tema data : Bucataria Ardeleneasca e adevarat ca ceea ce au prezentat multi dintre concurenti nu era altceva decat o balmajeala jalnica ,dar nu am inteles nici ce a vrut de la ei Dl.Papion .

Adica cum sa transformi retetele traditionale in ceva modern ?

Pai ori e traditional ,ori e modern .

Radu Anton Roman s-ar rasuci in mormant .

Sau poate trebuia o mamaliga moleculara https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_scratch.gif

Am impresia ca atat sefii, cat si concurentii citesc forumul :lol:)...ba brie en croute, ba coquelet :))

Filmarile le-au terminat de mult timp.Au deja un castigator si-l tin ascuns.

Banuiam eu ceva ceva... am vazut aseara ca una din concurente zicea ca e un cadou de martisor tare frumos sau ceva de genul asta.. Apoi, Doamne iarta-ma..noi suntem aproape de 1 Mai :rolleyes:

oricum stelutele Michelin nu au ajuns inca la noi in tara, sunt vreo 3 candidate, dar tb sa mai treaca ceva apa pe garla ...

Eu nu dau o taverna(Trattorie) pe 10 restaurante cu 10 stelute "mishelitore".

Mie poti sa-mi fluturi prin fata o constelatie de stele " mishlen", ca nu-mi spui nimic.

Dar na' asta o spune una care n-a pus piciorul si nici limba intr-un restaurant stelat. :rolleyes:

Eataly, nici eu nu am fost la stele michele si de aia nu pot sa spun dc dau sau nu trattoria pe ele. Trattoria e ceva ce si eu ador, preparte traditionale, ingrediente proaspete, locale e tot ce trebuie si din p meu dv al unei mese minunate.

Cu toate astea, de exemplu cand am fost la un restaurant dintre cele sofisticate, cu bucatarie international-fusion-collage-creative-cuisine-cu-o-componenta-moleculara-importanta, sau ma rog un melanje fine dining/ grande cuisine/ haute gastronomie, pot sa spun ca e o experienta complet diferita: ingrediente, savoare, coptura, textura, gust, prezentare ... totul e sublim si altfel decat orice alta experienta culinara cunoscuta in trecut, chiar la restaurante fine.

Ceea ce fac astia din emisiunea masterchef nu are nici cea mai mica legatura cu arta culinara, dupa umila mea parere (de nonartista) si sunt convinsa ca multe dintre voi sunteti mult, dar mult peste acesti participanti, nu ma exprim privitor la juriu ca habar nu am ce poate sa iasa din mana lor, insa comentariile lor nu ma duc cu gandul chiar la arta mereu, probabil din cauza showului si a posturii de "jurat" la acesti candidati-invatacei, deci nu se poate scoate asa de mult. Oricum, demonstratia si meniul de la nunta nu mi.a facut o buna impresie despre calitatile de mari chefi ale juratilor. Pe mine o demonstratie din partea lor m-ar interesa, pe langa anumite retete din ce se pregateste acolo. Sunt undeva retete? Nu am vazut exact cum a pregatit tipul in varsta (incepe cu S, dar nu retin numle/porecla) puiul. Voi puteti sa imi dati detalii?

Ieri am vazut si eu mai mult din emisiune si multi dintre candidati sunt totusi slabuti, sincera sa fiu, mai mereu au lipsa de inspiratie. Sigur ca emotiile pot fi catastrofale pentru evolutia in timpul unui "examen", dar unii sunt prea triviali.

Cred ca vorbesti de www.restograf.ro

Pricipalul critic, cel mai activ, George Butunoiu, este un head hunter de succes din Romania (www.georgebutunoiu.ro), pasionat de critica culinara, foarte pertinenta, de altfel :D Din alte puncte de vedere l-as putea critica, dar ca cronicar culinar are aceleasi masuri pe care le am si eu, de aceea rezonez mereu la indicatiile sau contraindicatiile lui. De curind si-a deschis si propriul restaurant, cu un concept propriu cica uzitat in afara, cu care nu stiu cit succes are, pentru ca nu e suficient sa fii un bun critic, ca sa devii la rindul tau un bun antreprenor in domeniu :) Cum si faptul ca esti un excelent head hunter nu te face cel mai bun posibil angajat :D

PS: site-ul restaurantului http://www.lagb.ro/

da, de restograf, vorbeam, dar m-am temut ca nu-i voie sa dau link si nu am mai verficat, iesindu-mi din taste o harababura.

Eu am fost la destul de multe dintre recomandarile lor de top Restograf (nu top vip, topul cititorilor etc) si am fost foarte incantata, in mod special de Collage, care mi s-a parut o experienta super! Abia astept sa am ocazia sa merg si la Heritage.

Dupa cum spuneam mai deunazi despre unde activeaza juriul: Restarantul Prime (Hotel Radisson Blue) vad ca e pe locul 2 si al celuilalt jurat, restaurantul Benihana (Hotel Howard Johnson) e pe loc 8. La cate sute de restaurante are tara, vad ca ei au evaluat 420 pana acum, sunt intr-adevar locuri de frunce!

Pe unde am apucat eu sa merg din topul lor, mi s-a parut foarte bun si chiar si numere din partea de mai jos a listei (15- Osho, 52 casa di David - ultima oara cand m-am uitat, in noiembrie era pe 40 ...vad ca sunt suisuri si coborasuri).

Nu am fost la restaurantul lui Butunoiu, ca nici nu stiam de el, pana nu ai scris tu, merci de info :rolleyes: ; dar daca ajung o sa va spun, asa sa faci si tu, Carmella. Poate ma supar si ma duc azi :lol: ...pacat ca trebuie rezervare, ca nu am chef sa fac planul de acum pt diseara ...

Of am multe de spus.Dar acum nu pot.

Ma duc sa-i citesc lui Manu "Alba ca zapada" :lol: inainte de culcare. :)

Vezi ca am gasit carticica de povesti cu 5 sau 8 butoane: apesi pe buton ( daca vrei sa vezi imaginile dai si pagina) si asculta copilul povestea. :rolleyes: ...in timp ce tu stai pe forum si comentezi aici ce e cu mastercheful! :D Glumesc! :D

Eu sunt in urma tare, sunt abia la episodul cu gatitul oului.

eu nu ma mai gandesc sa recuperez ca nu mai am timp, ma uit de unde au ajuns si din prezent doar franturi, ca doar am show si acasa ... :rolleyes: Any, zic sa treci si tu la episodul curent!

In episodul de aseara am vazut surasul Albakazapadei trensformandu-se intr-o grimasa plina de ura.Eu a trebuit sa-mi pun crema cu factor de protectie 50.Scotea flacari pe ochi si pe nas.

Maestro ati vazut ce de idei ne-au dat cu "cocheletul"?Una mai oribila ca alta.Amuzant a fost ca majoritatea ignorau existenta speciei.Eu cred ca daca tot te-ai prezentat la o astfel de transmisiune, o baza minima de cunostinte culinare o ai.Parerea mea.

Singurul " cochelet" care ma inspira a fost cel al tocilarului.El a castigat proba, alegand bucataria Traditionala ardeleneasa.

Ok, dar nu prea traditionala, eventual light si fara mamaliga.

"Copilul de aur al bucatariei romanesti" era in extaz in fata castronului cu taietei de casa.Undeva pe blogul lui isi exprima dorinta de a deschide un forum culinar. Mai bine ar veni la noi, sa vada ca noi nu numai ne crosetam singuri taieteii, pastele si gnocchii.Fabricam si pancette, branzeturi si alte delicatese facand concurenta industriei de chimicale.

Iris, Iris, Iris de nume si de drept.Gingas si fara coloana vertebrala.Si-a cersit practic dreptul de a sniffa inca o data, sincer nu cred ca are ce cauta la transmisiunea asta.

A iesti Magda.A pierdut normalitatea.Desi nu pot sa spun ca ultimile retete ale ei erau rasarite.Dar a iesit cu capul sus, fara scene penibile.

Prefer reactia necontrolata, spontana, demna de un studiu psihiatric a lui Sisoku, decat lacrimile false ale AkZ.

Nu mi-a placut nici Izaura in episodul asta.Daca imi mai aduc aminte ceva revin.

Eu as fi premiat Iranianul pentru farfuria ardeleneasca. :) Culmea culmilor!

daca Alba ca Zapada e proasta emisiunii, eu am vazut doar ultimele 3 episoade si consider ca mereu in loc sa se concentreze sa execute ceva laudabil, nu a facut decat sa ii critice pe altii si evaluarea prestatiei celorlalti nu cade in sarcina ei! deci doar rautati, prostie si lipsa de bun simt am vazut la aceasta madam, in ult 3 episoade.

Mi-a placut si mie cocheletul tocilarului, cat si atitudinea lui, mai putin timorarea, dar nu am inteles prea exact cum l-a facut si asta m-ar fi interesat la fel de mult ca si gustul! La fel de mult ma intersa si cocheletul -farfuria nr. 1- mod de preparare si gust :lol: Dar cum nu am tv cu miros si gust ...mai astept.

Puiul cu smantana si mustar il fac si eu, imi place mult, dar parca nu mergea de stricat cocheletul pe el :D Imi plac si emotiile acestui domn. Par naturale.

Madam alba ca zapada, a fost execrabila si la varza fiarta cu taietei, halal! eu nu ma duc la concurs, dar tot nu fac varza fiarta cu taietei nefierti!

La bucataria traditionala ardeleneasca m-au dezamagit si concurentii, dar si juratii nu au fost prea clari in exprimare.

O sa va zic la un restaurant cu pretentii ce am mancat, vis a vis de mamaliga: un bulz mic in forma cilindrica cu gorgonzola la mijloc. Nici unul dintre cei ce au pregatit mamaliga nu s-au gandit sa o puna intr-o forma de prezentare, asa cum voi toate o faceti fara sa fiti in concurs. Deci din punctul asta de vedere o mamaliga micuta pusa in forma decorativa cu umplutura de branza de burduf, cred ca putea fi o varianta moderna a mamaligii noastre traditionale. De asemenea, mi se pare deplorabil sa te duci la un astfel de concurs si sa nu stii sa faci un gulas, dar sa te apuci sa il pregatesti taman pe asta in proba unde puteai alege din 1.000 de preparate. Lipsa de inspiratie si incapacitate de a gestiona situatiile care pot aparea, aia e buba la unii concurenti.

Supa clara ardeleneasca cu taietei de casa mi s-a parut o idee foarte buna si foarte ardeleneasca. Erau multe idei de preparate ardelenesti, chair si pt mine care nu am experienta bucatariei ardelenesti, care puteau fi prezentate nu de cantina! O faceti si voi pe baze zilnice!

cine e copilul de aur al bucatariei romanesi? papion?

Izaura e cea care a fost sefa echipei rosii?

eu nu-s nici priceputa si nici pe departe cronicar/critic culinar, ce am scris e doar de la un telespectator cu bun simt, care nu se vede calificat pt a participa la o asemenea emisiune si care ar fi dorit sa vada maiestrie gastronomica daca vorbim de masterchef. Sau nu vorbim de maiestrie si arta? daca iei 3 pagini de la noi de la ce gatim azi, imposibil sa nu gasesti macar 3 farfurii mai maiastre decat tot ce au executat concurentii aseara :rolleyes: !

Referitor la morcovii baby, din pacate nu i-am vazut niciodata "vii", dar nici nu stiam ca fac parte din sectiunea condimente. Stiam ca se consuma ca si leguma. Oricum, proba condimentelor a fost misto. Seful nostru trebuia sa fie acolo! Sunt curioasa cati bucatari de profesie ar recunoaste turmericul. :D

In final, ma intreb: cat o sa isi poata arata maiestria la un azil de nefamilisti? as fi ales alte actiuni: dineuri oficiale, evenimente mondene macar etc. Regia ...

• Author

Da, Izaura e sefa echipei rosii si de la care mai toti se asteptau la mai multe si mai ales in privinta bucatariei frantuzesti cu care le-a dat in cap multora(sau mai bine zis, i-a ingropat) seria trecuta.

Si da, Florin, cel cu papionul ar fi cica copilul precoce al bucatariei,da in fine.

Vorbeam chiar mai devreme cu o cunostinta apropo de MC, cei 3 au fost selectati pe criteriu foarte mult tupeu :rolleyes: .

Pentru urmatoarea serie MC, ma pregatesc si eu ca am primit oferta sa fiu "antrenata" de catre un Chef de la unul dintre restaurantele de elita din Bucuresti :lol:

Vabria malai viseaza, sau mai bine zis nu viseaza,da mai tb sa imprumut din tupeul celor 3 sefi ca sa pot ajunge acolo :)

Supa cu taietei a fost la proba cocoselului si nu la traditionale ardelenesti.

Deci taieteii au baturt cocoselul.Sau ce trebuia sa iasa in evidenta?

Da, da, da el e copilul de aur al bucatariei romanesti.

Carottinele au fost o capcana.In plus Iris, era deajuns sa se uite pe youtube la diferitele masterchefuri.Toti au avut o proba de genul asta.Sau de ghicit ingredientele dintr-un preparat.

Nu si-a facut lectile.Oricum sper sa iasa cat mai curand.La fel si D'Artagnan caruia i-as face o introvenoasa multivitaminica, ca abia deschide gura.

Sorcova Godeanu "inca" nu le nimereste.Dar ceva la baza are.Si nu tremura in fata Kapkaunilor, ceea ce mi se pare haios tare.Deocamdata e favoritul meu.El si cu "Tocilarul".

Episodul urmator il fac in extern si acolo isi arata ei adevarata natura.

post-9-13353602678796_thumb.jpg

Supa cu taietei a fost la proba cocoselului si nu la traditionale ardelenesti.

Deci taieteii au baturt cocoselul.Sau ce trebuia sa iasa in evidenta?

pur si simplu incercam sa imi aduc aminte ce au gatit ardelenesc si nu prea imi aminteam ceva ce m-a impresionat, deci daca nu mi-a ramas nik in minte, inseamna ca nu a fost nimic semnificativ...

Voua v-a placut ce au pregatit la proba preparatelor ardelenesti?

intr-adevar desertul de mamaliga cred ca a fost unul din preparatele reusite ale probei. Dar pe langa ce deserturi minunate se fac in ardeal...

Pentru urmatoarea serie MC, ma pregatesc si eu ca am primit oferta sa fiu "antrenata" de catre un Chef de la unul dintre restaurantele de elita din Bucuresti :rolleyes:

Vabria malai viseaza, sau mai bine zis nu viseaza,da mai tb sa imprumut din tupeul celor 3 sefi ca sa pot ajunge acolo :lol:

Profita de ocazie si fa antrenamentul. Mai departe vezi tu la ce ti-o folosi, macar si ca hobby si tot e fain! eu nu as sta pe ganduri in locul tau, sa fac un asemenea "antrenament" :) Si apoi de ce sa nu te prezinti? Fac pariu ca o sa scoti farfurii de 10 ori mai aspectoase si inspirate decat majoritatea dintre actualii concurenti, chiar si fara antrenamentul cu cheful! Stapanire de sine sa ai!

Ce as fi facut eu?Vorbiti cu mine??

Ok, nu m-a intrebat nimeni, dar cum sangele ardelenesc "inca" imi curge in vine, as fi facut "supa de chimen".Mergea si la digestie, dupa atatea mancaruri grele.

Era supa de la gradi, as fi spus cu lacrimi in ochi :P ca-mi aduc aminte si acum de Tanti Emma.Ne punea cu polonicul gigant in farfurii.Noi intai controlam pe spate farfuriile, care avea stampila mai mare, mai frumoasa(pentru ca nu erau la fel) castiga.Daca nu-i impresionam eu cu povestea mea smulge-lacrimi, saream coarda cu taieteii Akzdei.

As fi facut si-un desert, cu rabarbar (daca aveau).Si aici am o poveste din copilarie dar prefer sa o tin secreta, ca nu se stie. :)

Si daca nu-i faceam sa planga cu supa mea de chiman, sigur ii faceam sa rada de povestea rabarburei mele. :D

Ieniwey, eu nu am participat asa ca imi permit luxul sa critic.

Ioana, go for it! :notworthy:

Eately, da supa de chimen e ardeleneasca?https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/rolleyes.gif

Eu o stiu foarte prezenta si-n Banat, si-n Bucovina....

Io le faceam o supa de cartofi cu afumatura ,smantana,si tarhon de-i bagam pe toti direct la reanimare ,ca tot aveau ficatul in pioneza dupa atatea grasimi .

Supa de fasole boabe cu afumatura nu se putea face intr-o ora .Si nici gulyas-ul adevarat nu e gata intr-o ora daca-l faci ca la carte .

Si apropo de gradinita ....O supa de oua cu tarhon ....Durere.....

Kapkaunii, mi s-au parut tare nehotarîti de data asta. Ba traditional, ba modern, ba combinat, ba nu e bine nici asa si nici invers.

AcZ si-a bagat copilaria în varza, mai bine baga taiteii în ea... la timp :)

De data asta m-a enervat Izaura, si mi-a placut ca s-a enervat Godeanu si bombanea! :rolleyes:

În rest nici nu prea stiu ce sa spun.

Ioana, daca te tin nervii, why not?! Atunci cel putin voi urmari emisiunea cu maaaaaare interes si am cui sa-i tin pumnii! =))

• Author

:rolleyes: , voi chiar credeti ca as participa?NUU, sau cel mult inca nu.In primul rand ca nu am corazon pt asa ceva,nervi poate da, da nu inima, iar in al doilea rand nu m-as duce caine surd la vanatoare ca sa ma fac de ras.In momentul de fata eu nu ma simt de MC.

Daniella, daca as fi in tara as profita de oferta care mi s-a facut,da asa de la departare nu se poate.Oricum cu prima ocazie cand am sa ajung in tara am sa pun in practica.Tipul stiu ca-i bun, a lucrat cativa ani in Irlanda si nu degeaba e bucatar sef la un restaurant de lux :toothy6:

:crying: , voi chiar credeti ca as participa?NUU, sau cel mult inca nu.In primul rand ca nu am corazon pt asa ceva,nervi poate da, da nu inima, iar in al doilea rand nu m-as duce caine surd la vanatoare ca sa ma fac de ras.In momentul de fata eu nu ma simt de MC.

Daniella, daca as fi in tara as profita de oferta care mi s-a facut,da asa de la departare nu se poate.Oricum cu prima ocazie cand am sa ajung in tara am sa pun in practica.Tipul stiu ca-i bun, a lucrat cativa ani in Irlanda si nu degeaba e bucatar sef la un restaurant de lux :(

Tine cursuri si pe seara? :thumleft:

Io te-as sustine chiar din sala, daca te-ai inscrie aici la concurs! :cheers: Precis le-ai da clasa multora! :thumleft:

Io te-as sustine chiar din sala, daca te-ai inscrie aici la concurs! :floare: Precis le-ai da clasa multora! :scratch:

Ioana, îti dai seama ca ai avea galerie facuta pe toate caile! Live, online, telefoane, esemesuri, chiar si ofline am dansa cu pompoanele! Deci mai gîndeste-te! http://www.greensmilies.com/smile/smiley_emoticons_kolobok-party-dancers.gif