April 8, 201214 yr comment_141964 Meniul nostru de Karfreitag - adica Vinerea Neagra, Ziua Rastignirii, zi în care catolicii manînca "ceva cu peste". Pe vremuri nu se mînca nimic în aceasta zi, care amintea de rastignirea lui Iisus Hristos, nici macar apa nu se bea. Cu timpul însa obiceiurile s-au mai schimbat, iar acum, pe mesele catolicilor se regaseste pestele meniu. Pestele/Ichthys( în traducere: Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mîntuitorul) fiind unu dintre cele mai vechi simbole, cu care crestinii catolici se identifica. Conform traditiei crestine, cei care postesc, renunta vinerea la carnea animalelor "atît din cer cît si cele de pe pamînt", în amintirea Rastignirii. Asa s-a ajuns la peste.Meniul meu nu este chiar traditional, dar na, a fost cu peste [center]Aperitivul a fost dupa reteta Gabitei, Brie în crusta, doar ca eu am folosit 2 rotite de Camembert de 100 g, ca mai mici nu am gasit! Din nou, lecker. Merci Gabi ~~~~~ Piesa de rezistenta a fost peste de mai multe feluri cu legume aromate, tinute scurt sub grilul cuptorului. Alor mei le-am servit cîte o frigaruie cu creveti, somon si calamar, iar eu... fara frigaruie. Timpul în care am tinut legumele sub gril, am fript pestele. [/center] Ingrediente: filet somon salbatic, taiat felioaare creveti, spalati/curataticalamari, spalati/curatati (atentie la oasele interioare)usturoi, zdrobitiverdeturiardei iutezeama de lamîieulei de maslinesare, piper [center]Am stropit pestele cu zeama de lamîie. În afara de asta, somonul l-am sarat si piperat, calamari i-am crestat usor, iar crevetii i-am înfipt pe tepusa. Am început cu somonul. L-am fript (un minut pe o parte - un minut pe cealalta) în ulei de masline încins, aromat cu usturoi zdrobit, asa lasa mai multa aroma. Se pastreaza cald. Am continuat în aceeasi tigaie cu calamari. I-am rumenit scurt la foc iute, apoi am închis focul si i-am lasat în tigaie, acoperiti. Între timp am prajit frigaruile în tigaia rilata încinsa. Maxim 2 minute pe o parte si înca 2 pe cealalta, e suficient! Pe lînga, am servit legumele. Am avut dovlecei verzi, rosioare cherry si bile de spanac.Spanacul l-am oparit 1 minut, apoi am format bilute. Am preparat aromatizanul din usturoi, patrunjel si sare mojarita + ulei de masline. Le-am lasat sub grillul încins din cuptor, pîna am facut pestele. Simplu, rapid si delicios! ~~~~~ Compot de portocale Un desert racoros si foarte parfumat, o adevarata explozie de arome! Reteta originala o am dintr-o carte de bucate a lui Johann Lafer, un super bucatar austriac din Steiermark. Lieber Johann, es hat uns sehr gut geschmeckt! Vielen Dank [/center]Reteta exact ca la carte: 5 portocale, filetate100 g zahar150 ml apa3 capsule de cardamom3 cuisoare4 anason stelat1 baston scortisoara1 pastaia de vanilie, despicatasucul si coaja razuita a unei lamîi netratatecoaja razuita de la o portocala netratata75 ml miere20 ml sirop de rodie40 ml lichior de portocale ( ex. Grand Marnier)20 ml cognac [center] Se fileteaza portocalele. Filet-urile se pun într-un borcan/vas încapator cu capac, care se poate închide. Se fierbe 5 minute un sirop din zahar, apa, cardamom, cuisoare, anason stelat, scortisoara, vanilie, sucul si coaja de lamîie, coaja de portocala si miere. Se lasa la racorit. Se adauga siropul de rodie, lichiorul si cognac-ul în sirop, se amesteca si se toarna peste fileturile de portocale, se închide si se lasa cel putin o zi sa traga. [/center] Notite: M-am abatut foarte putin de la reteta:- am sarit cognacul si cuisoarele, si în loc de Grand Marnier am pus mai mult Cointreau - am înlocuit jumatate din cantitatea de apa cu sucul lasat de portocale la filetat. Era pacat sa nu o fac, portocalle fiin foarte zemoase si dulci. Report
April 8, 201214 yr comment_141966 Superb, ca de obicei! Un adevarat festin! Jos palaria pentru tot, meniu, poze, descrieri, retete..... Sarbatori Fericite! Report
April 9, 201214 yr comment_141979 Minunat ca deobicei! Ma uit la branzica si salivez de zor...cred ca o sa o fac si eu de Paste. Report
April 9, 201214 yr comment_141981 Sublime si desavirsit!Dar la ce altceva ne putem astepta de la MAYA? Report
April 9, 201214 yr comment_142001 De-ai sti tu cat imi plac lalelele! O floare atat de delicata!Frumos Maya, mi-a placut mult de tot ideea legumelor la cuptor, in special spanacul facut bilute. Report
April 9, 201214 yr comment_142005 Maya, mai mult decat minunat, ca intotdeauna de altfel, ce postezi tu ma face "sa mananc" ecranul! Report
April 9, 201214 yr comment_142162 Ideea cu garnitura de legume cu dip de patrunjel cu usturoi ,am ..."furat-o."Iar compotul de portocale mi-a lasat instant gura apa.S-a notat si sigur il incerc .Iar restul e ...desavarsit .https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/41.gif Report
April 9, 201214 yr comment_142175 Stiu ca nu esti mare fan fructe de mare, asa ca sunt sigura ca ai degustat aperitivul , ai savurat somonul cu legume si te-ai lasat dusa de nas, am vrut sa zic de arome cu desertul.....Sarbatori Fericite! Lecker Report
April 9, 201214 yr comment_142176 Imi plac mult de tot pozele. Ce culori! Ce imagini! In special cele in care apar cele 3 ousoare si lalelele mov, precum si cele cu compotul de portocale ...splendide culori si aranjamente. Movul din lalele recheama movul din 1 ou si de pe servetul de masa. Arata totul splendid si cred ca au fost toate savuroase si e un meniu light cum imi place si mie! Felicitari de topic cu tot ce contine! Nici calamari nu ai voie? Report
April 10, 201214 yr comment_142234 Ca intotdeauna o explozie de culori in mancarea ta, iti vine sa mananci vrand nevrand! Report
April 10, 201214 yr comment_142255 Haute cuisine se distinge prin: simplitate eleganta si balanta in arome. Bravo! Io cred ca esti gata sa te inscrii la o competitie de genul. Die Küchenschlacht? Report
April 10, 201214 yr comment_142281 Ai zis tu undeva, dar nu mai stiu unde, ca te-a intrebat cineva daca sunteti bolnavi si/sau tineti regim.Eu m-as auto-interna la "spitalul" tau! Pot? Unde trebuie sa semnez? Imi plac legumele, in asa hal incat sigur te copiez.Bilutele se apanac imi plac ca nu au "inflorit" si au ramas asa imbobocite. Report
March 29, 201313 yr Author comment_191816 În primul rînd mii de scuze. Dupa cum se pare mi-a intrat capu'n c.. si am uitat complet de acest subiect Astazi, pentru ca e Karfreitag, mi-am amintit ca parca postasem eu ceva, si cautînd am dat de subiect. Nu stiu de ce aveam impresia ca e postat împreuna cu meniurile de Pasti... Va raspund cu un an întîrzîiere Superb, ca de obicei! Un adevarat festin! Jos palaria pentru tot, meniu, poze, descrieri, retete..... Sarbatori Fericite! Multumesc, Foxyy Foarte frumos Maya! Felicitari Merci, Cristina Minunat ca deobicei! Ma uit la branzica si salivez de zor...cred ca o sa o fac si eu de Paste. Merci Uma, ai facut pîna la urma? Sublime si desavirsit!Dar la ce altceva ne putem astepta de la MAYA? Multumesc, Carmen! Report
March 29, 201313 yr Author comment_191817 offf....cum sa mai postezi si tu dupa chestii din astea ?!? Merci, draguta De-ai sti tu cat imi plac lalelele! O floare atat de delicata!Frumos Maya, mi-a placut mult de tot ideea legumelor la cuptor, in special spanacul facut bilute. Noi cu lalelele noastre Merci Maya, mai mult decat minunat, ca intotdeauna de altfel, ce postezi tu ma face "sa mananc" ecranul! Multumesc, Gio Ideea cu garnitura de legume cu dip de patrunjel cu usturoi ,am ..."furat-o."Iar compotul de portocale mi-a lasat instant gura apa.S-a notat si sigur il incerc .Iar restul e ...desavarsit .https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/41.gif Multumesc, Pisco Stiu ca nu esti mare fan fructe de mare, asa ca sunt sigura ca ai degustat aperitivul , ai savurat somonul cu legume si te-ai lasat dusa de nas, am vrut sa zic de arome cu desertul.....Sarbatori Fericite! Lecker Merci, Gabi Report
March 29, 201313 yr Author comment_191819 Imi plac mult de tot pozele. Ce culori! Ce imagini! In special cele in care apar cele 3 ousoare si lalelele mov, precum si cele cu compotul de portocale ...splendide culori si aranjamente. Movul din lalele recheama movul din 1 ou si de pe servetul de masa. Arata totul splendid si cred ca au fost toate savuroase si e un meniu light cum imi place si mie! Felicitari de topic cu tot ce contine! Nici calamari nu ai voie? Si anul asta tot meniu light am avut, tot peste, logic - asa cum se cuvine de Karfreitag : DMerci Maya, exact pe gustul meu...super meniul. Merci, Stelluta Ca intotdeauna o explozie de culori in mancarea ta, iti vine sa mananci vrand nevrand! Merci, Vali Haute cuisine se distinge prin: simplitate eleganta si balanta in arome. Bravo! Io cred ca esti gata sa te inscrii la o competitie de genul. Die Küchenschlacht? Nö! Sub nici o forma Merci, draguta Ai zis tu undeva, dar nu mai stiu unde, ca te-a intrebat cineva daca sunteti bolnavi si/sau tineti regim.Eu m-as auto-interna la "spitalul" tau! Pot? Unde trebuie sa semnez? Imi plac legumele, in asa hal incat sigur te copiez.Bilutele se apanac imi plac ca nu au "inflorit" si au ramas asa imbobocite. Se intra fara semnaturi Multumesc, Lili Foarte frumoasa prezentare! Pupici!! Multumesc, Oana Report
March 29, 201313 yr Author comment_191823 Daca tot am intîrzîiat cu raspunsul, macar ma grabesc cu postatul anul asta Dupa cum bine stiti, azi e Karfreitag (Vinerea Mare), iar copila mea e catolica, asa ca am sarbatorit. Meniul, ca de obicei simplu si usor de realizat si din peste de la cap la coada, asa cum se obisnuieste. Ba pardon, pîna la desert (ca asta n-are peste)... care de fapt nu ar fi trebuit sa-l servim, pentru ca dulcele nu ar avea ce cauta în meniu. Dar na, noi nu sîntem catolici, iar Denise abia acum l-a servitl, dupa apusul soarelui Meniul de Karfreitag (Vinerea Mare) - Tartine cu icre si somon afumat- Patratele picante - Grisine cu susan - cumparate- Supa de peste- Salau cu ragoût de rosii si masline- Tiramisú de portocale Tratine cu icre - icrele cum le fac mereu, ca aici, pe pîine alba, ornate cu somon salbatic afumat si patrunjel. Patratele picante - foietaj uns cu sos facut din rosii depielitate + usturoi, sare, piper, ulei de masline si verdeata de care am chef pe moment. Acum busuioc. Copt la 200 °C pîna aluatul se rumeneste dupa plac.Supa de peste - e simpla. Am fiert resturile a doi pesti - adica ce a ramas dupa filetat (somon si crap ce i-am servit nu demult. Le-am pastrat resturile in congelator) cu morcovi, patrunjel verde si radacina, rosie, ceapa, frunze proaspete de dafin, sare, piper boabe - asta a fost supa/zeama/fondul. Am strecurat, apoi am procedat ca aici (supa cu trei feluri de peste), dar fara praz si folosind în locul celor trei feluri de peste doar file de salau, care le-am lasat la fiert pe foc mic, doar 5 minute. Salaul e un peste finut, se destrama repede. [b]Salau cu ragout de rosii si masline[/b] - reteta urmeaza... desi numele e aproape toata reteta [b]Tiramisú de portocale[/b] - reteta urmeaza. [center]Am aranjat olecuta masa, dar acum vad ca am cam încurcat ordinea tacîmurilor din viteza Nu-i nimic, poate de Pasti sînt mai atenta Aperitivele de rontait. Patratelele picante si icrele negre, caviarul , cu somon salbatic si iarba (patrunjel) Supa de peste. Un deliciu, spune Dan, care a servit doua portii Salaul cu ragoût de rosii si masline - misto de tot combinatia, desi aveam retineri în timp ce pregateam Ma gîndeam ca ragoût-ul sa nu fie prea aromat, picant pentru salau. Dar a mers de minune! Desertul... data viitoare tre' sa fac un valau [/center] Report
March 29, 201313 yr comment_191824 Ce frumos e totul Maya !Si eu fac tiramisù in pahar de martini e fain tare impactul vizual, da bine tare. Report
March 29, 201313 yr comment_191825 Super Miha, face mare pofta ciorba ta -spune-i lui Dan sa-mi lase si mie o portie Deci placut pana la urma combinatia cu ragout - arata super bine...iar de Tiramisu, ma faci sa "ud" paharele noi Sa va fie de bine! Report
March 30, 201313 yr comment_191827 Foarte dragut, mi-a placut culoarea mov de la masa. Mi-ai dat o idee pentru masa de Flori Report
March 30, 201313 yr comment_191828 Eu as manca tot .Pana si servetelele.Se poate ?https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif Decorul e de basm .Mov + roz = https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/wub.gif Report