Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PASTICCERIA ITALIANA-dulciuri de la A la Z

Featured Replies

I-am bagat la cuptor si mi s-or latit =)) Stai sa-ti raportez...in loc de alune macinate am bagat martipan :P asta e greseala :mrgreen: soi =)) eci inca nu stiu rezultatul final.Sa vad cum se coc au ba.
  • Author
Deci da ,i-am facut lati in tava :violent1: Promit ca respect reteta azi.Ma duc si-mi cump alune si fac.INtrebare totusi,fara ou la astea?

[color=#808000][b]Mmmmda...faptul ca ai pus martipan mai mult ca sigur i-a schimbat textura...puteai pune si martipan...dar musai nu trebuia sa renunti la alunele macinate...sau poti pune si migdale macinate :clown:

Si mie mi s-au mai latit un pic la cuptor...e evident...dar si-au pastrat forma

Reteta nu prevede ou in compozitie :notworthy: [/b][/color]

• 3 weeks later...
  • Author
DORA :cry: :occasion14: :scratch: :cry: esec total

am vrut sa fac piramidele

am inlocuit lichiorul cu suc de portocale si mam apucat

cand a fost "gata" arata ca niste cocos colorat dar afanat

am mai pus 2 oua...nik...

am mai pus suc de porto...nik...

am mai pus 3 oua -albusurile batute spuma apoi adaugate galbenusurile...nik

am mai pus suc,,,nik

si apoi am pus si 150 gr unt si am zis,ce o fi,o fi

nici vorba de a-i da forma

am pus intro tava ,am batut bine si am copt asa

sper ca atunci cand e rece sa se poata taia :cry: :cry: :cry:

daca nu...vad eu...da nu ma las...o sa mai incerc si alta data

[color=#808000][b]Draga misha imi pare rau ca nu ti-au iesit piramidele....

ceva s-a intamplat...si apoi "mareea" de oua adaugate... :roll:

nu te necaji...cu siguranta data viitoare vei reusi =)) [/b][/color]

• Author

[color=#BF0000][b]

DOBOS IN STIL ITALIAN[/b][/color]

[color=#808000][b]Mi-a cazut cu tronc reteta asta inca de asta-vara...si tot de atunci zic c-o fac si-o fac ...

Si toata vara ziceam: o fac, o fac...sau ma rog...fac io, fac io =)) :scratch: ...trecu si toamna

si eu ii tot trageam cu o fac domne' o fac!!!!...uite ca a sosit si iarna...

si eu tot in gand cu reteta asta...

A trebuit sa vina Anul Nou....sa si treaca ;) ...

si pana la urma am facut-o domne' ca nu se mai putea!!!

Blatul retetei mi-a depasit asteptarile...are o textura superba, un gust divin si e asa de ...absorbant!!!...Sugativa nu alta!!!...Absoarbe asa de bine siropul de insiropat intr-o clipita!

In fine reteta e...mirobolanta, superba, magnifica, minunata, excelenta, divina...sa mai continui?...hai sariti cu adjective ca nu-mi mai vin in minte!!!

Veti spune: "Bine dar care reteta de-a ta n-a fost ...mirobolanta, superba, magnifica,

minunata, excelenta, divina???"..Stiu, stiu asa le-am laudat pe toate ...

dar imbinarea astora doua (blatul de cafea si panna cotta) e...e....wonderfull, beautifull, gorgeous...uite ca nu mai am adjective in romana si apelez la cele ...straineze ...

sau fiindca reteta este italiana sa zicem...buonissimo, squisito,

prelibato, meraviglioso, stupendo!!!!!

Acum dupa ce i-am facut publicitate destula :occasion14: ...sa va povestesc si reteta [/b][/color]

Ingrediente blat de cafea

[b]300g unt

250g zahar

1 pliculet zahar vanilat

2 linguri cafea solubila

6 oua

300g faina

2 lingurite praf de copt

3 linguri rom sau brandy

un praf de sare[/b]

[color=#BF0000]Ingrediente panna cotta

[/color]

[b]750ml frisca lichida

1 baton vanilie

50g zahar

coaja rasa a 1/2 de lamaie

9 foi de gelatina (12g de agar-agar)[/b]

[color=#BF0000]

PREPARARE BLAT DE CAFEA[/color]

[color=#808000][b]Untul se taie bucatele si se mixeaza pana la o consistenta spumoasa...

68_fea9a9d88ed436fd6db7e371872297d8_thumb.jpg

Moment in care se adauga zaharul si zaharul vanilat...

68_824ee7d669b4c0b256ec736ae8915f1c_thumb.jpg

Apoi cafeaua solubila...

68_026857b2896fa8cb428235d812a1ed0f_thumb.jpg

Se adauga pe rand ouale...dupa fiecare ou se bate aproximativ 1/2minuit...

68_901dc56008cb0e8627661600ed7f1495_thumb.jpg

Se adauga faina si praful de copt...

68_3da369c8d0143f0551350cebff771d1a_thumb.jpg

Si apoi brandy...

68_f669af155930130f239d07eb712282e9_thumb.jpg

Compozitia rezultata se imparte in 5 parti egale si se coace in forma tapetata cu

hartie de copt in cuptorul incins la 160°C timp de 12-15minute (in functie de cuptor)

Eu am copt in tava dreptunghiulara si apoi am decupat blaturile rotunde...

68_376ec70985d9b4a20a7824e89d22cbda_thumb.jpg

Blatul nu trebuie sa aiba mai mult de 0.5-1cm inaltime...[/b][/color]

68_36de9eeb40e9d5153c9a8f3a0c826c61_thumb.jpg

[color=#FF8000][i][b]

Aici fac o precizare...eu am mai facut jumatate de compozitie pt ca voiam sa fie

tortul mai inalt si-mi trebuia si "material" pentru capitonarea peretilor

formei de tort

[/b][/i][/color]

PREPARARE PANNA COTTA

[color=#808000][b]Intr-o craticioara puneti frisca lichida si batonul despicat pe lung...

68_ec8902d8d9ba3f99e6fce6660ba5d41b_thumb.jpg

Adaugati coaja de lamaie si zaharul(daca folositi frisca indulcita nu

mai adaugati zaharul...va iesi prea dulce)...

68_627b4684147fde67c7d7574c032b22f6_thumb.jpg

Puneti frisca pe foc si fierbeti 12-15minute dupa care dati-o deoparte si

strecurati-o...cat este inca fierbinte adaugati-i gelatina inmuiata in prealabil

apa rece...eu am folosit agar-agar

68_c0ff3a3fbf576c0393e4d14afe3437f5_thumb.jpg

Apoi dati la frigider sa se inchege[/b][/color]

[color=#BF0000]ASAMBLAREA TORTULUI

[/color]

[color=#808000][b]Faceti un caffè coretto (adica cafea indulcita..mai tare sau mai...moale...

depinde cum va place

la care adaugati o lingurita-doua de brandy)

Acesta va fi siropul cu care veti insiropa blaturile...[/b][/color]

[color=#808000][b]Puneti in forma(18cm) de tort pregatita cu folie transparenta primul blat...

68_584f879c344e8bda5f4d574ec2e410eb_thumb.jpg

Imbracati si peretii formei si insiropati din belsug...

68_e57282376863dfec038ef9fca5f1362e_thumb.jpg

Puneti deasupra blatului doua-trei linguri de panna cotta...

68_fc28342e0acd9a196efe5c1c276a4e51_thumb.jpg

Procedati in acest fel blat-panna cotta, blat-panna cotta pana sus...

68_7034eecdd5427b3d2da0772a908b0bad_thumb.jpg

Mie nu mi-a ajuns panna cotta (era normal pt ca l-am vrut mai inalt) si-am adaugat

ca ultim strat un mousse de cioco ce-mi ramasese la congelator...

[u][i]Deci daca doriti un tort in forma de 18cm mai inaltut atunci e musai sa faceti

panna cotta mai multa...mariti cantitatea la 1 l...[/i][/u]

Introduceti tortul la frigider peste noapte

[/b][/color]

• Author

[color=#808000][b]Iata-l scos din frigider si din forma...

68_9359b804beaa3187a8159fa72d6f037f_thumb.jpg

Uns cu unt...

68_7b671306c0a99e26fe5f7565b1a3252e_thumb.jpg

Invelit in pdz....

68_3e32534d6e97e47fdce5060fb115bb6b_thumb.jpg

Si decorat...

68_3557a9c65ee12d9f9bf64d95f1694421_thumb.jpg

68_155096472f8fb0739bb702890f0ac0e2_thumb.jpg

68_74565821770e1a9e9059ea44d1e1e23c_thumb.jpg

68_47a6bbdfd012fac51734bb06801a8ff6_thumb.jpg

68_0d11ab3c5046cd691019f4964c8c2750_thumb.jpg

68_76ecf47de8d5548a350c6a5c94de3961_thumb.jpg

68_ae2dfa81ea11c37e825a1035b78b57f6_thumb.jpg

Si o sexiune :scratch: :occasion14:

68_9371ab9ba938fadb564b7c4ae6c871b8_thumb.jpg

Impresii?...Eu zic ca face concurenta cu succes Dobosului autentic!!!

Ramane sa-l incercati si sa va convingeti...

Dar sa veniti sa-mi spuneti si mie, ok?[/b][/color]

Ca e un tort foarte bun,sînt convinsa...dar dupa parerea mea,nu are nimic comun cu Dobosul :D

Arata impecabil,impecabil,impecabil.Nu stiu cum poti face pasta aia alba asa perfecta.E mai mult decît perfecta!

Nu are un punctulet,,o dungulita...zici ca-i facuta în photoshop!

Foarte frumos,Dora! :floare:

[color=#808000][b]Iata-l scos din frigider si din forma...

Impresii?...Eu zic ca face concurenta cu succes Dobosului autentic!!!

Ramane sa-l incercati si sa va convingeti...

Dar sa veniti sa-mi spuneti si mie, ok?[/b][/color][/quote

Pai daca e facut de tine...nu am nici un dubiu! Dora, pe mine nu mai ma uimesti pt ca eu ma astept sa vad cele mai frumoase si bune torturi la topicele tale. E tortura sa le vad. :floare:

Ca e un tort foarte bun,sînt convinsa...dar dupa parerea mea,nu are nimic comun cu Dobosul :D

Arata impecabil,impecabil,impecabil.Nu stiu cum poti face pasta aia alba asa perfecta.E mai mult decît perfecta!

Foarte frumos,Dora! :floare:

Maya, hai sa fim carcotase.

dora, daca ma uit bine la al doilea si al treilea rand de blat, vad ca nu sunt perfect drepte. Sunt usor undulate. Pai se paote??? :D

cu toate ca faci ceva poze la produsul final,eu tot nu ma satur privindu-ti torturile,parca vreau mai multe,parca nu le cuprind cu privirea cum trebuie:-)

Dobos n-am facut pana acum, desi imi propusesem de sarbatori,dar din cate am vazut in reteta,crema Dobosului e pe baza de unt-nu frisca si gelatina.probabil ca Dora se refera la blat mai mult sau la tehnica coacerii ,in cerculete,pe rand-care este la fel ca la Dobos,nu?

Draga Dora,bine te-am regasit (si)aici!Din nou reusesti sa ne surprinzi cu ceva dulce!Intradevar ingredientele acestui dobos (cafea solubila,brandy,lamaie,baton de vanilie...)sunt mai aparte ,astfel incat i-mi permit sa-l numesc "Dobos elegant" iar varianta pe care o stiu eu "dobos clasic",sper sa nu se supere "domnul dobos". :floare:

Te rog frumos, poti sa ne destainui cum faci pasta de zahar?

Iti multumesc anticipat.

Dora, frumos ca intotdeauna, zau, faci minuni cu pasta de zahar...dar cum a spus si Maya, tortul acesta n-are nici o legatura cu dobosul, nu-s nici macar veri, asa ca nu pot fi la concurenta :floare:
  • Author
Ca e un tort foarte bun,sînt convinsa...dar dupa parerea mea,nu are nimic comun cu Dobosul =))

Foarte frumos,Dora! :)

[color=#808000][b]

Draga Miha...ai perfecta dreptate...doar ca eu am intitulat asa tortul deoarece singura asemnanare este dispunerea blaturilor-crema si a coacerii lor separat...eu ma refeream strict la aspectul sectiunii...daca am indus lumea in eroare imi cer scuze :)... dar poate fi considerat o varianta italiana a Dobosului doar cu diferenta ingredientelor blatului si pannei cotta specifice italiene, de ce nu?...

Intr-adevar eu prelucrez foto cu photoshop-ul...dar prelucrez numai fondul ;) :) ...pt a ascunde imperfectiunile din jur...pereti stropiti, alea-alea ;) :)

Pentru exemplificare atasez si fotografiile "nude" asa cum au fost facute inainte de prelucrare

Sa nu-mi aud vorbe ca postez ...trucaje ;) =)) [/b][/color]

Poza prelucrata

68_0f423ea0129e77741073f24e7b639ee2_thumb.jpg

[color=#808000][b]

Poza virgina[/b][/color]

68_1255a7ac07b1a70e25bdc9537310e9d6_thumb.jpg

[color=#808000][b]Dupa cum se observa nu am intervenit cu nimic asupra pastei de zahar sau a exteriorului tortului...deci nu mint...intr-adevar asa imi ies torturile :) [/color]

Repet: nu intervin decat asupra fondului!!!!! [/b]

Of,Dora!Nu asta vroiam sa zic...de ce trebuie sa întelegi tu asa ceva?.Nici nu ma refeream la faptul ca ascunzi împrejurimea,colorînd fondul cu negru.Vroiam sa-si spun de fapt ca pasta ta de zahar arata foaaarte frumos...perfect.Si stiu ca asa o faci tu,si nu în PS.Eu daca am ceva de comentat,fii sigura ca nu bat apropuri,ci ti-o spun direct.

[color=#800080]Vai ,Dora :shock: tortul asta daca-l faceam eu ( =)) ce gluma buna !) ,zau ca nu-l taiam !

Imi place asa mult partea cu volanase,si ai ales ,ca de obicei,asa de perfect aranjamentul floral..... :)

Si eu vreau sa ascund dezastrul pe care-l fac in bucatarie in timp ce fac un tort,dar nu stiu sa lucrez in PS =))

Si nu! nu incercati sa ma ajutati ca am ajuns la concluzia ca ma prostesc pe zi ce trece...scuze de of si off[/color]

Foarte frumos,Dora! :angry:

[color=#808000][b]

Draga Miha...ai perfecta dreptate...doar ca eu am intitulat asa tortul deoarece singura asemnanare este dispunerea blaturilor-crema si a coacerii lor separat...eu ma refeream strict la aspectul sectiunii...daca am indus lumea in eroare imi cer scuze :D... dar poate fi considerat o varianta italiana a Dobosului doar cu diferenta ingredientelor blatului si pannei cotta specifice italiene, de ce nu?...

Intr-adevar eu prelucrez foto cu photoshop-ul...dar prelucrez numai fondul ;) :D ...pt a ascunde imperfectiunile din jur...pereti stropiti, alea-alea ;) :D

Pentru exemplificare atasez si fotografiile "nude" asa cum au fost facute inainte de prelucrare

Sa nu-mi aud vorbe ca postez ...trucaje ;) :D [/b][/color]

Poza prelucrata

56_1787fdb97457e5e4c60168d45dacef4d_thumb.jpg

Repet: nu intervin decat asupra fondului!!!!! [/b]

doamne ce minunatie :shock:

nas avea curaj sa il tai

superb

de fapt superb am zis la altul dinainte

asta e...nu stiu cum e ca nu mai sunt cuvinte....

perfect,ce mai...

• Author
Ca e un tort foarte bun,sînt convinsa...dar dupa parerea mea,nu are nimic comun cu Dobosul :lol:

Foarte frumos,Dora! :lol:

Maya, hai sa fim carcotase.

dora, daca ma uit bine la al doilea si al treilea rand de blat, vad ca nu sunt perfect drepte. Sunt usor undulate. Pai se paote??? ;)

[color=#808000][b]Ba eu zic ca randul al doilea si al patrulea sunt ondulate ;) :lol: ...

Se poate draga mea...se poate si la case mai mari :o :lol: [/b][/color]

Dora , adjectivele ce le-ai pus tu in reclama sunt prea putin pentru tortul asta ... Tortul asta , verisor sau nu cu dobosul clasic , e de 100 , de 1000 de ori mai mult ... felicitari pentru munca depusa , esti o adevarata maestra in decoratiuni , raman fara cuvinte de cate ori intru pe topicele tale . Atata simplitate si bun gust ... Iti multumesc nespus ca imparti cu noi aceste minunatii . :) :) :)
  • Author
cu toate ca faci ceva poze la produsul final,eu tot nu ma satur privindu-ti torturile,parca vreau mai multe,parca nu le cuprind cu privirea cum trebuie:-)

Dobos n-am facut pana acum, desi imi propusesem de sarbatori,dar din cate am vazut in reteta,crema Dobosului e pe baza de unt-nu frisca si gelatina.probabil ca Dora se refera la blat mai mult sau la tehnica coacerii ,in cerculete,pe rand-care este la fel ca la Dobos,nu?

[color=#808000][b]Da draga mea fac ceva poze la produsul final...dar se observa bine ca le fac din diferite unghiuri...

mai ales cand produsul nu are acelasi aspect peste tot

Cat despre asemanarea cu Dobosul ai perfecta dreptate...la acest aspect ma refeream :D [/b][/color]

Draga Dora,bine te-am regasit (si)aici!Din nou reusesti sa ne surprinzi cu ceva dulce!Intradevar ingredientele acestui dobos (cafea solubila,brandy,lamaie,baton de vanilie...)sunt mai aparte ,astfel incat i-mi permit sa-l numesc "Dobos elegant" iar varianta pe care o stiu eu "dobos clasic",sper sa nu se supere "domnul dobos". :o

Te rog frumos, poti sa ne destainui cum faci pasta de zahar?

Iti multumesc anticipat.

[color=#808000][b]Multumesc de aprecieri draga Anca...

eu prepar pdz dupa reteta Adrianei postata pe culinar :) [/b][/color]

Dora, frumos ca intotdeauna, zau, faci minuni cu pasta de zahar...dar cum a spus si Maya, tortul acesta n-are nici o legatura cu dobosul, nu-s nici macar veri, asa ca nu pot fi la concurenta :o

[color=#808000]

[b]Draga mea am explicat motivele pt care l-am denumit asa...ca nu-s veri sau n-au alt rang de rudenie e ok...dar la concurenta pot fi, nu crezi? :D :o

Macar ca pot impresiona la fel de placut papilele gustative si te pot purta (fiecare in felul sau) intr-o lume feerica de gusturi si arome :D :D

[/b][/color]

Sa-mi trag ochiu ! :o :shock: :o :shock:

Ce mi-o fi venit sa intru aici?

[color=#808000][b]Don Paparotti ai nevoie de o mana de ajutor?!!? :D :) [/b][/color]

Dora, e minunat topicul asta, ai ce sa vezi!

Felicitari!

[color=#808000][b]Si ce sa prestezi cand vrei o reteta noua!!! :D :D ...multumesc pt felicitari[/b][/color]

[color=#800080]Vai ,Dora :shock: tortul asta daca-l faceam eu ( :D ce gluma buna !) ,zau ca nu-l taiam !

Imi place asa mult partea cu volanase,si ai ales ,ca de obicei,asa de perfect aranjamentul floral..... :D

Si eu vreau sa ascund dezastrul pe care-l fac in bucatarie in timp ce fac un tort,dar nu stiu sa lucrez in PS :D

Si nu! nu incercati sa ma ajutati ca am ajuns la concluzia ca ma prostesc pe zi ce trece...scuze de of si off[/color]

[color=#808000][b]

Mersic mona :) ...tu?...nimic?...cu ce mai iesi pe interval?!!? :o :D [/b][/color]

doamne ce minunatie :shock:

nas avea curaj sa il tai

superb

de fapt superb am zis la altul dinainte

asta e...nu stiu cum e ca nu mai sunt cuvinte....

perfect,ce mai...

[color=#808000][b]

Multumesc misha draga mea!! :D [/b][/color]

Dora , adjectivele ce le-ai pus tu in reclama sunt prea putin pentru tortul asta ... Tortul asta , verisor sau nu cu dobosul clasic , e de 100 , de 1000 de ori mai mult ... felicitari pentru munca depusa , esti o adevarata maestra in decoratiuni , raman fara cuvinte de cate ori intru pe topicele tale . Atata simplitate si bun gust ... Iti multumesc nespus ca imparti cu noi aceste minunatii . :D :D :D

[color=#808000][b]Si eu iti multumesc nespus pt aprecieri :) [/b][/color]

• 2 weeks later...
  • Author
Of,Dora!Nu asta vroiam sa zic...de ce trebuie sa întelegi tu asa ceva?.Nici nu ma refeream la faptul ca ascunzi împrejurimea,colorînd fondul cu negru.Vroiam sa-si spun de fapt ca pasta ta de zahar arata foaaarte frumos...perfect.Si stiu ca asa o faci tu,si nu în PS.Eu daca am ceva de comentat,fii sigura ca nu bat apropuri,ci ti-o spun direct.

[color=#808000][b]Ok draga mea...no problem...bine ca s-a limpezit ...neintelegerea :pupic: :floare: :scratch: [/b][/color]

• Author
Arata impecabil ca de obicei :pupic: :scratch:

[color=#808000]

[b]Multumesc iuliana :floare: [/b][/color]