April 25, 20206 yr comment_261628 ca o olteanca ce sunt si care a mancat si dragavei si stevie si macris, trebuie sa va spun ca sunt diferite poate ca in functie de zona se folosesc diferit denumirile. fac parte din aceeasi familie si au gust asemanator, acrisor.stevia se cultiva, dragaveiul este salbatic ( comestibil doar primavara, cat e tanar), macrisul la fel.cand gaseam macris pe unde mergeam in vacanta cu animalele la pascut strigam in cor '' macris, suna valea cand ma .is! s-au dus vremurile alea... Report
April 25, 20206 yr comment_261629 Acetosa, Adriana, uite cine avea topic??: https://forum.artaculinara.ro/topic/1193-macris/page__p__30807__hl__macris__fromsearch__1#entry30807Vai de capul meu, cred că ăla a fost ultimul an în care era grădina, tre să caut în poze să îmi ajut memoria ?? ca o olteanca ce sunt si care a mancat si dragavei si stevie si macris, trebuie sa va spun ca sunt diferite poate ca in functie de zona se folosesc diferit denumirile. fac parte din aceeasi familie si au gust asemanator, acrisor.stevia se cultiva, dragaveiul este salbatic ( comestibil doar primavara, cat e tanar), macrisul la fel.cand gaseam macris pe unde mergeam in vacanta cu animalele la pascut strigam in cor '' macris, suna valea cand ma .is! s-au dus vremurile alea... ? Report
April 26, 20206 yr comment_261637 Arancine siciliane. Adica mingiute de orez umplute o parte cu ragù, o parte cu prosciutto cotto si mozzarella. Apoi fripte. Vinete fripte pe care le-am mancat cu carne de vita felii subtiri date si alea prin faina ou si pesmet ai fripte.Nu as avea curaj sa imi fac colesterolul acum. Report
April 26, 20206 yr comment_261639 Harnica ai fost, Any! Am gugalit arancinele alea, pai mult de lucru frate la ele! Cred ca si gustul e pe masura! Report
April 26, 20206 yr comment_261640 Harnica ai fost, Any! Am gugalit arancinele alea, pai mult de lucru frate la ele! Cred ca si gustul e pe masura! Depinde. Eu ragù-ul cand il fac, fac cantitate mare asa incat sa fac lasagne si ce ramane din ragù congelez. Deci pt arancine congelez o punguta separat si am gata cand le fac. Orezul se poate fierbe cu o seara inainte. Eu de obicei il fierb dimineata sau imediat dupa pranz pentru seara. Apoi dupa amiaza cu o ora doua inainte fac mingiutele le dau prin albus eu simplu apoi prin pesmet si le las pe o tava in bucatarie . Seara numai frig. Report
April 26, 20206 yr comment_261642 Harnica ai fost, Any! Am gugalit arancinele alea, pai mult de lucru frate la ele! Cred ca si gustul e pe masura! Depinde. Eu ragù-ul cand il fac, fac cantitate mare asa incat sa fac lasagne si ce ramane din ragù congelez. Deci pt arancine congelez o punguta separat si am gata cand le fac. Orezul se poate fierbe cu o seara inainte. Eu de obicei il fierb dimineata sau imediat dupa pranz pentru seara. Apoi dupa amiaza cu o ora doua inainte fac mingiutele le dau prin albus eu simplu apoi prin pesmet si le las pe o tava in bucatarie . Seara numai frig. Sper sa-mi aduc aminte cand fac lasagne, sa pun deoparte.Tu ai o reteta cu cantitati la arancine, sau le faci asa, aproximativ? Report
April 26, 20206 yr comment_261643 Harnica ai fost, Any! Am gugalit arancinele alea, pai mult de lucru frate la ele! Cred ca si gustul e pe masura! Depinde. Eu ragù-ul cand il fac, fac cantitate mare asa incat sa fac lasagne si ce ramane din ragù congelez. Deci pt arancine congelez o punguta separat si am gata cand le fac. Orezul se poate fierbe cu o seara inainte. Eu de obicei il fierb dimineata sau imediat dupa pranz pentru seara. Apoi dupa amiaza cu o ora doua inainte fac mingiutele le dau prin albus eu simplu apoi prin pesmet si le las pe o tava in bucatarie . Seara numai frig. Sper sa-mi aduc aminte cand fac lasagne, sa pun deoparte.Tu ai o reteta cu cantitati la arancine, sau le faci asa, aproximativ? Orezul trebuie sa fie cu bobul rotund, eu pun orez Roma pt risotto. Pun apa la fiert cu 2-3 lingurite de delicat, cand fierbe pun orezul si trebuie sa absoarba toata apa dar sa fie oricum "al dente" sa nu iasa terci. Aici vezi tu la ochi. Apoi il amestec bine cu 2 linguri de parmigiano razuit si il pun la racit pe o tava mare intinsa. Cand s-a racit complet il acopar cu folie transparenta. Ragù o punguta acolo tot la ochi. Cateva felii de prosciutto cotto si 2 mozzarelle de cate 100 de grame fiecare. Mozzarella o tai marunt si o pui la scurs. Sunt tuturiale multe pe youtube dar fiecare are metoda lui. Pregatesti totul asa. Ragù-ul il lasi rece. In poza apare si un castron cu apa care iti trebuie sa iti umezesti mainile. Faci o mingiuta in jur de 100 de grame cu mainile ude iei orezul si il faci o mingiuta. Pui mingiuta in mana stanga si faci o gaura in el cu atentie sa nu se rupa. Pui o lingura de ragù si inchizi cu grija. Uzi mana sa poti invarti mingiuta in mana cu grija apoi o dai prin albus batut cu furculita si apoi prin pesmet. Pregatesti o tava acoperita cu hartie de copt si pui acolo arancinele. La fel procedezi cu alea cu prosciutto. Pui un pic de prosciutto si un pic de mozzarella, inchizi si dai prin albus si pesmet. Le pui separat sa nu le incurci xu alea cu ragù. Asta pt ca eu le fac rotunde, de obicei alea cu ragù se fac rotunde, iar alea cu prosciutto se fac lunguiete. Sau alea cu ragù in forma se para si alea xu prosciutto rotunde. Depinde. Arancinele mele au cam 120 gr umplute. Dar mi-au iesit si mai mari. Eu le frig in oala Creuset, ulei de arahide amestecat cu ulei ev de masline. Uleiul cand ajunge la 160 de grade pun cate 4 arancine nu mai mult deodata. Uleiul nu trebuie sa acopere in totalitate arancinele ca si asa le invarti. Frigi cam 2-3 minute asa apoi le scoti pe hartie absorbanta. La 4 persoane pt inceput va ajunge 500 gr de orez. Mie mi-au iesit 13 dar au fost si ceva giganti printre ele, una a avut 220 de grame ������ ps. in orez poti sa pui sofran, am uitat sa precizez Edited April 26, 20206 yr by any_annette Report
April 26, 20206 yr comment_261646 Multumesc mult, Any ! trebuia sa faci subiect separat!Eu deja imi faceam planuri sa "scap" de sacul de orez pe care l-a cumparat sotul mai demult si din care abia se vede un pic consumat, l-am facut cu ou si cu otet (pe sot ), nu stiu cand apucam sa mancam atata... Din pacate nu e din ala de care trebuie la reteta asta ... Report
April 26, 20206 yr comment_261650 Snitele, ca mi-a fost lene sa fac altceva; si pentru ca mi-au ramas ou si pesmet, am facut si niste mozarella pane (feliile mai subtiri), fiica-mea a fost in al 9-lea cer . Cartofii in ultimul timp doar ii fierb, ii scurg de zeama, adaug de ulei/unt, ii amestec cu lingura si ii zdrobesc dar nu prea mult, pe urma las sa se prinda un pic de cratita, iese o aroma ca de cartof copt . Report
April 28, 20206 yr comment_261659 Va povestisem in postarea de mai sus ce ma bantuia''pe mine,am comis-o (domnul Geany a fost f. incantat) Report
April 28, 20206 yr comment_261660 Va povestisem in postarea de mai sus ce ma bantuia''pe mine,am comis-o (domnul Geany a fost f. incantat) Daca vasul ala e cat al meu, eu zic ca n-ai facut destula !Sa stii ca pe mine ma bantuie demult ficateii aia pe care i-am vazut de cateva ori, dar de fiecare data i-am pus pe lista de cumparaturi sotul zice ca nu gaseste, nu a gasit nici pentru drob de Pasti ... Report
April 28, 20206 yr comment_261661 Deci autorul spunea ca trebuie facut monoportie',eu nu am vas de ala asa ca am am facut si eu alla Geany ca de obicei Report
April 28, 20206 yr comment_261663 Noi am trecut pe dieta de ieri dar a venit omu prea recede acasa si nu am reunited sa poze Mencius, deci ieri si azi merluciu cu ciuperci la cuptor, la pranz, iar seara ciorba de legume cu cativa cuburi de piept de pui. Maine la pranz avem friptura cu salata verde iar seara macrou cu sos de rosii si ceapa! Sper sa vin si cu poze! Report
April 29, 20206 yr comment_261670 Meniul pentru doua zile, doua persoane! Mușchi la cuptor cu mix de salata! Macrou cu sos de rosii si ceapa la cuptor! Report
April 29, 20206 yr comment_261672 Draga Mino',pe mine m-ai lovit cu salata,dar daca vede domnul Geany pestiucul' ala ..aiaiaiai! sigur il palesc poftele Report
April 29, 20206 yr comment_261674 And the winner is...Inca nu m-am hotarat, dar va anunt cand aflu Clasicul primaverii germane: sparanghel alb, cartofi fierti, putin unt, putin nucsoara, sos hollandaise, vin alb sau rosé rece. Life is good! Seriously! Azi mananc sparanghelul cu smerenie. Pentru ca stiu ca maini romanesti , de pe glia natala l-au cules, expunandu-se la Corona si orice altceva...pentru care marile masuri si reguli chiar nu mai au sens...atunci cand e nevoie de forta de munca bruta. Report
April 29, 20206 yr comment_261676 Meniul pentru doua zile, doua persoane! Mușchi la cuptor cu mix de salata! Macrou cu sos de rosii si ceapa la cuptor! Mino, toate arata tare bune dar macroul e belea ?? Report
April 29, 20206 yr comment_261679 Mino, toate arata tare bune dar macroul e belea ?? Multumesc, chiar a fost bun! Data viitoare il fac cu sos de rosii si usturoi! Report
April 29, 20206 yr comment_261680 si eu tot cu sparanghel am combatut dar le-a gatit cuptorul de capul lui (am pus pe convectie automata, sa fie gata intr-o ora jumate) si sparanghelul s-a cam fleșcăit. data viitoare il bag la microunde. cartofii sunt tip grecesti (lemonato) cu ulei de masline, suc de lamâie si oregano. Report
April 29, 20206 yr comment_261682 Mino, toate arata tare bune dar macroul e belea ?? Multumesc, chiar a fost bun! Data viitoare il fac cu sos de rosii si usturoi! La începutul "carierei" mele de bucătăreasă, acum vreo 30 de ani, inventasem pentru macrou o rețetă cu sos de roșii și muștar, era o nebunie! Se găsea numai congelat, dar era bun. În pungă pergament, așa îl făceam, vă mai amintiți? Dacă găseam și lămîie era deja un lux. Mă dădeam mare și filetam macroul, nu prea se practica chestia asta. Îmi place mult carnea lui, e fermă, fibroasă și gustoasă. Acum e vremea scrumbiei, dar n-am de unde să iau Report
April 29, 20206 yr comment_261685 si eu tot cu sparanghel am combatut dar le-a gatit cuptorul de capul lui (am pus pe convectie automata, sa fie gata intr-o ora jumate) si sparanghelul s-a cam fleșcăit. data viitoare il bag la microunde. cartofii sunt tip grecesti (lemonato) cu ulei de masline, suc de lamâie si oregano.si dedesubt pulpite?am inceput sa citesc la cartofi si ma gindeam ce fel de cartofi or fi aia grecesti sparanghelu il fac si eu citeva minute la mo cu putina apa si apoi il terminde exemplu aseara i-am infasurat in speck si bagat un picut la cuptor Report
April 29, 20206 yr comment_261692 Lasagna, ca am vrut sa pun deoparte ragu pentru "bombele de orez", le am in plan pe weekend, sa vedem daca am si chef. In ultimul timp am cumparat doar un singur fel de foi de lasagne "oven ready", gata in 30 de minute, numai bine ca aveam si altceva de pus in cuptor dupa aceea. Report
April 29, 20206 yr comment_261696 Friptură cu sos de unt și lămâie și spanac Ciorbă de burtă Salată boeuf Steak pizzaiola (îmi doresc să gust din asta de când aveam 13 ani și mă uitam la Everybody loves Raymond) Report
May 1, 20206 yr comment_261733 Nu se compara cu cei facuti pe gratarul cu carbuni ,i-am facut in tigaia de teflon cu riduri ,dar e soare e f. frumos azi la noi dupa ce aseara a plouat,asa ca am deschis sezonul pe balcon Report