October 26, 201213 yr comment_167597 Nu se poate sa fie toamna si aroma acestei supe cremoase sa lipseasca din meniul acestor zile minunate de octombrie! Si nu se poate sa treaca o zi fara sa ma plimb putin prin gradina, sa mai simt mangaierea unei raze si mireasma busuiocului ce se incapataneaza sa ramana verde. Si-am luat mireasma sa cu mine in bucatarie. Astfel nici nu am simtit cand s-a facut supa mea de napi la care ma gandeam de ceva vreme. Iata ce mi-a trebuit ca sa gatez supa asta…Ingrediente:800 gr. napi1 morcov1 pastarnac2 cepe3 linguri ulei ev. de masline nucsoara, sare- dupa gust Mod de preparare: Se spala zarzavatul, napii se curata si cu buretelul , au o cojita subtire precum a cartofilor noi. Se taie grob(fiindca oricum se blenduiesc apoi) morcovul, pastarnacul, ceapa, aici fac o paranteza…( Mi-am rugat sotul sa curete el ceapa de frunze si nu vazuse ca am pe masa ceapa rosie, s-a dus si a adus ceapa alba, asa ca am pus-o pe aceea adusa de el ca sa-si simta contributia adusa la prepararea supei !) Se pun intr-o tigaie la sotat ceapa, morcovul si pastarnacul. In timp ce se soteaza acestea se taie in patru si napii pentru inlesnirea fierberii. Cand s-au inmuiat legumele din tigaie se toarna intr-o oala, se adauga un litru de apa, putina sare si nucsoara si se fierbe totul la foc moderat cam douazeci de minute, pana sunt bune de blenduit. Eu am asezat oala sub presiune in chiuveta cu apa si dupa cinci minute am introdus mixerul vertical direct in oala. Intr-un minut devine o compozitie cremoasa, cam asa… In timp ce se fierbeau ingredientele supei, nu am stat degeaba, am pregatit crutoane. Acum e totul gata, poftiti la masa! Sotul nu agreeaza busuiocul si a servit-o cu patrunjel, nu discutam gusturile, s-a facut cum doreste, doar a ajutat la pregatirea supei...Noua ne plac oricum supele crema, dar asta e printre preferate si e foarte ieftina(noi doar uleiul, nucsoara, sarea si piperul le-am cumparat, ha, ha, nici nu stiu sa socotesc ).Sunt sigura ca si voua o sa va placa daca veti avea placerea sa o incercati. Pofta buna! Ps. Oana,nu ma gandeam sa o postez, dar daca tu ai dorit reteta, am fost mai prompta ca niciodata in postarea ei.Sper sa fie de folos. Report
October 26, 201213 yr comment_167600 Nu pot decat sa-mi imaginez gustul, nu am mancat napi niciodata ore sunt pe piata?Asa ca eu poftesc la masa, multumesc pentru invitatie In prima poza napii tai arata ca radacinile de ghimbir Report
October 26, 201213 yr comment_167602 Nu pot decat sa-mi imaginez gustul, nu am mancat napi niciodata ore sunt pe piata?Asa ca eu poftesc la masa, multumesc pentru invitatie In prima poza napii tai arata ca radacinile de ghimbir Multumesc frumos pentru cuvintele frumoase, Carmen!Nu stiu daca sunt pe piata pentru ca eu am tare multi si daruiesc cu mult drag si celor care nu au si traiesc in raza mea de actiune.Cand privesc tuberculii de napi si eu ii aseman cu cele de ghimbir, ai mare dreptate!Spre deosebire de alte supe asta e buna si reincalzita, asa cum am papat eu astazi fiindca imi ramasese o portie si a fost ca si cand am pregatit-o acum! Report
October 26, 201213 yr comment_167603 Supa arata tare bine si/mi inchipui ca nu poate fi decat foarte buna, dar... nici eu nu am mancat niciodata si nici nu stiu cum arata. La fel ca si Carmen, si eu as fi zis ca sunt radacini de ghimbir Report
October 26, 201213 yr comment_167604 geluţo ce-mi faci tu mie? tocmai ce am avut napii ăştia în mînă, dar cînd am ajuns la casă, casieriţa nu ştia ce sunt şi nu am avut răbdare să stau să verifice prin nu-ş ce catastif, aşa că i-am abandonat. dacă aveam răbdare, aveam şi eu supă. data viitoare însă, nu mă las . la mine în sat se cheamă topinambur, jerusalem artichoke sau sunchoke şi nu sunt tocmai ieftini aşa că mă autoinvit la oala gelei Report
October 26, 201213 yr comment_167605 Supa arata tare bine si/mi inchipui ca nu poate fi decat foarte buna, dar... nici eu nu am mancat niciodata si nici nu stiu cum arata. La fel ca si Carmen, si eu as fi zis ca sunt radacini de ghimbir Ma bucur ca si tie ti-a facut cu ochiul!Imi pare rau ca nu i-am pozat infloriti, napii au o floare superba, galbena si e melifera, acesta a fost si motivul pentru care i-am pus in gradina de pe mal unde tinem noi si stupina. Seamana la consistenta cand ii pasezi cu cartoful, dar cartoful e mai dens.Gustul napului e dulceag și pământos, nu stiu cum sa zic, se aseamănă putin cu cel de anghinare, de unde și unul din numele sale: Jerusalem Artichoke.Condimentat cu salvie, cimbru, dafin, usturoi e minunat, dar merge bine si cu afumatura, smântână și crutoane. Se poate face piure, ca de cartofi, soté, sau se poate mânca crud, în salate, promit sa va mai arat cate ceva. Report
October 26, 201213 yr comment_167606 ...In prima poza napii tai arata ca radacinile de ghimbir la fel am gândit şi eu. Habar nu aveam cum arată, de gust ce să mai zic... Dexter, merci de info. Denumirea "topinambur" am văzut-o prin supermarket, dar neştiind ce înseamnă nu i-am atins... Oare de ce nu pun ăştia denumirile româneşti https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_scratch.gif Probabil că nici eu nu au habar de ele... Gelutza, încotro să mă duc cu gândul. Cu ce seamănă la gust?Mi-e foame. Fug acasa!https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/103.gif EDIT: că între timp am văzut răspunsul de mai sus, aşa ca am priceput cam cum sunt la gust. Report
October 26, 201213 yr comment_167607 geluţo ce-mi faci tu mie? tocmai ce am avut napii ăştia în mînă, dar cînd am ajuns la casă, casieriţa nu ştia ce sunt şi nu am avut răbdare să stau să verifice prin nu-ş ce catastif, aşa că i-am abandonat. dacă aveam răbdare, aveam şi eu supă. data viitoare însă, nu mă las . la mine în sat se cheamă topinambur, jerusalem artichoke sau sunchoke şi nu sunt tocmai ieftini aşa că mă autoinvit la oala gelei Ca sa-ti spun drept, la mine acasa, tata le spunea "napi porcesti" si mama ii dadea la porci, nu-mi amintesc sa ne fi pregatit ceva din ei, dar copil fiind, ii mancam asa cruzi, ca pe cotorul de varza.Am inceput sa-i gatesc in momentul in care sotul meu a avut probleme mari cu glicemia si medicul i-a recomandat sa faca si el o cura cu napi. A facut si a avut efect miraculos!Ii aveam in gradina si nu-i consumam, dar de trei ani mancam pe rupte, sotul si-a rezolvat in mare parte problemele, roade zilnic napi...Daca sunt scumpi, inseamna ca eu am comoara in fundul curtii si nu stiam. Si va primesc pe toti cu drag la o oala mare cu supa sanatoasa! Report
October 27, 201213 yr comment_167655 Bine zis Gelutza: se aseamana cu gustul cotorului de varza, foarte dulci si tot asa stiu si eu ca eu efecte curative. Am incercat odata parca si tare deliciosi mi s-au parut. Sigur supa ta e mai mult decat delicioasa. Vezi ca si Eataly si Stella a gatit topinambur. Report
October 28, 201213 yr comment_167699 Gelutza, io am intrat aici ca sa vad cum arata napii. Cred ca-i mai vazusem la Piscotel, parca, dar uitasem complet. si cred ca stiu cum e floarea, galbena-aurie, asa-i? sa va fie de bine supa! tare va invidiez c-ati reusit sa determinati familionul sa manance supe-creme de tot felul, of! Report
December 7, 201213 yr comment_173713 Ia s-o pun pe mama sa scurme in livada, poate-poate or mai fi ramas cativa napi. Eu ii mananc cruzi. Tata mi i-a aratat si m-a invatat ca-i pot consuma ca atare. Dupa ce-i scotea din pamant, mi-i dadea sa-i spal nitel si apoi dadeam atacul! Report
December 8, 201213 yr comment_173875 Nu se poate sa fie toamna si aroma acestei supe cremoase sa lipseasca din meniul acestor zile minunate de octombrie! Si nu se poate sa treaca o zi fara sa ma plimb putin prin gradina, sa mai simt mangaierea unei raze si mireasma busuiocului ce se incapataneaza sa ramana verde. Si-am luat mireasma sa cu mine in bucatarie. Astfel nici nu am simtit cand s-a facut supa mea de napi la care ma gandeam de ceva vreme. Iata ce mi-a trebuit ca sa gatez supa asta…Ingrediente:800 gr. napi1 morcov1 pastarnac2 cepe3 linguri ulei ev. de masline nucsoara, sare- dupa gust Sincer sa fiu, io nu vaz nici un nap in farfuria asta ci.... napi porcesti. Napii asa arata: http://4.bp.blogspot.com/_1xT9UvGuCXQ/TOqAj6m5syI/AAAAAAAAAEM/Lk9PJdhaQ2U/s1600/napi_gfhfht.jpg Report
December 9, 201213 yr comment_173921 ...Napii asa arata: http://4.bp.blogspot.com/_1xT9UvGuCXQ/TOqAj6m5syI/AAAAAAAAAEM/Lk9PJdhaQ2U/s1600/napi_gfhfht.jpg Moncher, pardon ca te contrazic, dar ce arati tu în poza se cheama gulii. Napii sînt cei ce se vad în poza Gelutzei. Report
December 9, 201213 yr comment_173955 ...Napii asa arata: http://4.bp.blogspot.com/_1xT9UvGuCXQ/TOqAj6m5syI/AAAAAAAAAEM/Lk9PJdhaQ2U/s1600/napi_gfhfht.jpg Moncher, pardon ca te contrazic, dar ce arati tu în poza se cheama gulii. Napii sînt cei ce se vad în poza Gelutzei.Moncher, pardon ca te contra-contrazic Sa zica toata lumea cat repede dupa mine:Napi iti da popa prin gard Am avut in gradina in copilarie, am dat la porci (am dat si la rate ) , am scos din camp in timpul liceului si facultatii cand ne scoteau la "muncile agricole" http://en.wikipedia.org/wiki/TurnipIn alte limbi: navet (fr.), turnip (engl.), rapa (it.), Speiserübe (germ.)http://costachel.ro/napul-leguma-uitata/ Geluta ne-a aratat niste topinamburi splendizi pentru care declar ca am egoism pe eahttp://en.wikipedia.org/wiki/Jerusalem_artichoke Report
December 9, 201213 yr comment_174011 ...Napii asa arata: http://4.bp.blogspot.com/_1xT9UvGuCXQ/TOqAj6m5syI/AAAAAAAAAEM/Lk9PJdhaQ2U/s1600/napi_gfhfht.jpg Moncher, pardon ca te contrazic, dar ce arati tu în poza se cheama gulii. Napii sînt cei ce se vad în poza Gelutzei. Monserule, ma doare inima ca trebuie sa te invat Guliile arata asa: http://www.monitorulexpres.ro/arhiva_foto/poze/tumb/gulie_sdf.jpg Report
December 9, 201213 yr comment_174016 La napi nu ma cert, dar guliile sunt alea puse de Dragos, am mancat numai jumate de vagon la viata mea! Report
December 10, 201213 yr comment_174098 Monserule, ma doare inima ca trebuie sa te invat Guliile arata asa: http://www.monitorulexpres.ro/arhiva_foto/poze/tumb/gulie_sdf.jpg Asa sa fie, desi mi s-ar parea mai natural ca toate radacinile astea înrudite cu varza, mustarul si ridichile sa intre într-o singura categorie, diferita de cea a napilor, care fac parte din familia florii soarelui. În orice caz, în limba franceza nu exista nici o confuzie posibila, guliile-s gulii, indiferent de culoare, si napii sînt napi. Report
December 10, 201213 yr comment_174108 Pana facem rost de topinambur discutam prieteneste si ne documentam despre legume. Cum spuneam, parintii - care au avut placerea sa ma faca - le-au cultivat pe ambele. Napi + gulii. Dragos ne arata de la o radacinoasa chiar ...radacina. A napului care va sa zica. IMHO. Se vede clar ca e radacina in imagine Partea comestibila a guliei creste deasupra solului indiferent de culoare, dupa cum se poate vedea intr-o sumedenie de poze https://www.google.com/search?q=purple+kohlrabi&hl=en&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=77zFUI2UFs7EsgafrYH4CQ&sqi=2&ved=0CDAQsAQ&biw=1241&bih=841 Pacat ca suntem asa de rasfirati pe mapamond, caci as propune sa ne intalnim deseara care cu furci, care cu topoare ... napi, care cu gulii, care cu topinamburi, sa vedem ce putem prepara gustos din ele.Eu aduc Report
December 10, 201213 yr comment_174143 Pana facem rost de topinambur discutam prieteneste si ne documentam despre legume. Cum spuneam, parintii - care au avut placerea sa ma faca - le-au cultivat pe ambele. Napi + gulii. Dragos ne arata de la o radacinoasa chiar ...radacina. A napului care va sa zica. IMHO. Se vede clar ca e radacina in imagine Partea comestibila a guliei creste deasupra solului indiferent de culoare, dupa cum se poate vedea intr-o sumedenie de poze https://www.google.com/search?q=purple+kohlrabi&hl=en&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=77zFUI2UFs7EsgafrYH4CQ&sqi=2&ved=0CDAQsAQ&biw=1241&bih=841 Pacat ca suntem asa de rasfirati pe mapamond, caci as propune sa ne intalnim deseara care cu furci, care cu topoare ... napi, care cu gulii, care cu topinamburi, sa vedem ce putem prepara gustos din ele.Eu aduc Maitre, nici vorba de furci si topoare, cu prietenul Dragos ne permitem oarece libertati de expresie, ca ne cunoastem de o bucata de vreme. Si chiar daca protestez mai vehement, asta nu înseamna ca nu ascult si nu bag la cap. Fara voi as fi uitat de mult subtilitatile limbii românesti. P.S. : La întîlnire eu parca as aduce si niste taro Report
December 10, 201213 yr comment_174150 Ma simt ca si o mama care si-a abandonat copiii, bietii mei napi, ce disputati/discutati sunt!Nu pot fi confundati cu guliile sub nicio forma.Eu ii iubesc si-i gatesc indiferent ca sunt "napi porcesti" sau "topinamburi".Doar stim cum e la noi cu regionalismele...In postul asta eu am facut si dulceta de napi si piure de napi si napi copti la cuptor, asa cum coacem de regula cartofii.Imi place tot ce iese din ei si nu ramane firimitura, pacat ca nu pot sta mai mult cu aparatul in mana, sa pozez tot ce fac. La piure am pus si 50 gr. radacina telina si a iesit un piure atat de fin!Paparoti, m ras cu pofta amintindu-mi cum ii pacaleam noi, adolescenti fiind, pe cei mai micuti cu poezioara aia cu napii si cu gardul, punandu-i sa zica repede, ce vremuri dom'ne, ce vremuri!Eu napii i-am mostenit in "fundul gradinii" odata cu terenul pe care cresteau din anul cand l-am achizitionat. I-am pastrat datorita faptului ca sunt plante melifere si eu am stupi. La inceput ii mancam cruzi, ce buni sunt! Pe urma i-am bagat la muraturi, si acolo sunt faini! Apoi am inceput sa diversific modalitatile de preparare in momentul in care sotul meu a fost diagnosticat cu o forma usoara de diabet.Un nutritionist i-a recomandat o cura de napi, a tinut-o si a fost foare bine pentru el.Tuberculii de topinambur contin o cantitate de pana la 20% substanta uscata, in care se gaseste din belsug un polimer al fructozei numit inulina,deci aur ptr. organism!Dar cea mai mare calitate a topinamburului este ca tine in frau apetitul. Cine papa napi in post slabeste fara sa vrea, va spun din experienta legitimului, care roade napi la greu, nu e zi in care el nu mananca asa ceva, macar vreo doi cruzi, daca nu gatiti.V-am spus cate ceva din ce stiu pe baza experientelor traite, nu doar citite vis a vis de napi, cred ca se pot spune multe lucruri. Terapeutul meu mi-a recomandat si mie pentru oase, dar eu mai uit sa mananc, nu-s asa constiincioasa ca don Gelu!O sa ma straduiesc sa pozez cat mai e postul ( nu ca l-as tine pe tot) cate ceva din ce mai pregatesc eu bun cu napi.O cunostinta de-a mea a fost la Mencinicopschi si i-a recomandat sa pape si frunzele de nap...nu am incercat dar o voi face la vara, ca incercarea moarte n-are! P.S.Iertati-ma ca nu am vazut mai demult discutiile de pe topic, intru tot pe fuga si daca nu e "ridicat la fileu" un topic, nu-l caut decat daca arde!))) Report
December 10, 201213 yr comment_174155 Si pentru cetateanul turmentat, puteti sa fiti un pic mai precisi? Eu vad 3 poze, una pusa de Gelutza, una cu niste guguloaie verzi si una cu mov. Care si cum se numesc, ca eu am facut din astea cu mov si eram sigura ca sunt gulii (in fr. le zice navet). Report
December 10, 201213 yr comment_174161 Si pentru cetateanul turmentat, puteti sa fiti un pic mai precisi? Eu vad 3 poze, una pusa de Gelutza, una cu niste guguloaie verzi si una cu mov. Care si cum se numesc, ca eu am facut din astea cu mov si eram sigura ca sunt gulii (in fr. le zice navet).Aura, de cand ma stiu, astia pozati de mine sunt napi, au frunza cu asperitati ca si a florii soarelui, flori galbene, mici...Pai, alea mov sunt gulioare, eu asa le stiu si-s altele mai marisoare carora le spunem gulii. Report
December 10, 201213 yr comment_174177 Gelutza cind mai faci mai scrie-ne idei de gatit, nu-i musai cu poze daca n-ai timp, doar poveste. Report