March 19, 201214 yr comment_137499 Din seria.. dubii de bilingv.."Mami , eu stiu sa vorbesc roman?""pai sigur ca stii, acum ai vorbit in romana... romana e corect, nu roman, e alta limba.."scoate limba afara... incearca sa se uite la ea... "nu cred.. ca nu mi s-a schimbat limba" In italiana papucii sunt de genul feminin, asa ca, el face exact procesul invers al romanilor care vin in It si abia incep a vorbi... el transforma romana in it.. asa ca papucii sunt de fapt.. papucile "m-a lingeat pisica""mamiiii, dar nu se zice asa.. se zice... (si n-am timp sa raspund)..""stiu. se zice... m-a lecarit...(leccare in italiana)""suna bine, dar se zice.. m-a lins""n-a lins(nins) nimic mami... uite n-avem sapada" Lunea merge la piscina, asa ca in prima luni.. l-a intrebat "bunica" inchiriata(proprietara casei)" Ce zici Darius, cum a fost la piscina?""mi-a placut... insa e prea mare gaura aia(piscina)" (toata conversatia a avut loc in italiana.. si a sunat muult mai bine replica lui:) ) Report
March 21, 201214 yr comment_137852 Ultimele realizari, povestite de sor-mea: [font=Arial Narrow]În parc, la distanţă de 2-3 metri unul de altul, care pe trotineto-tricicleta Slider, care pe Run ride, bicicleta fără pedale, fiecare cu ochii la ce-l interesa: eu, să nu ne ciocnim cu nimeni, el, să observe distracţiile.- Hai să ne dăm în maşinuţe!În aglomeraţia asta rugby-stă? Să stau mereu cu gâtul sucit păzind agregatele? Nici gând.- Altă dată!- N-ai bani? îşi răcneşte Copilotul soarta crudă.- Nu! zice Hagi Tudose.- Du-te şi întreabă dacă poţi plăti cu card! Acasă, de sezon, are loc multi-cotidian festivalul scobitului în nas. (pe final de răceală, e drept).- Uite, iar mă mănâncă!- NU TE MAI SCOBI ÎN NAS!!! IA ŞERVEŢEL!- Ei, lasă, că data viitoare mă scobesc şi nu-ţi mai spun. Eu zic că pe la 5 ani îmi vinde casa. Nu tot mie.Nu ştiu cum să-mi spun, dar, dacă nu-i găsesc rapid nişte benigne ocupaţii captivante, nu-mi prevăd un viitor luminos.[/font] Report
March 28, 201214 yr comment_139545 Pitica toata ziua palavrageste si lucrurile incep de devina din ce in ce mai inteligibile...ieri , in bicicleta bombanea ceva. Eram in padure , trecea si un avion...n-auzeam. Opresc. Ce-i Elena? Mama? Adonu!! Si-mi arata spre cer. Asta voia sa-mi spuna saraca si io nu pricepeam . Ieri tat-su si-a schimbat tricoul ca era ud -muncise in gradina-. Cand l-a vazut fara tricou...Tata baie baie? Elela auch baie baie ...auch inseamna SI ... Report
March 28, 201214 yr comment_139552 Pitica toata ziua palavrageste si lucrurile incep de devina din ce in ce mai inteligibile...ieri , in bicicleta bombanea ceva. Eram in padure , trecea si un avion...n-auzeam. Opresc. Ce-i Elena? Mama? Adonu!! Si-mi arata spre cer. Asta voia sa-mi spuna saraca si io nu pricepeam . Ieri tat-su si-a schimbat tricoul ca era ud -muncise in gradina-. Cand l-a vazut fara tricou...Tata baie baie? Elela auch baie baie ...auch inseamna SI ...Cre'ca-i dulce tare! Report
March 28, 201214 yr Author comment_139554 Scriu io Ioana. Chifteaua cica "nu e bine"... de ce nu e bine?... Ala nu e N!... Ba e! Uite, tu ai scris aici cu litere mari si ala e N. Eu am scris cu litere mici si ala e tot n dar mic... Ba nu! Asta e n mic: si face un N mic ) Report
March 28, 201214 yr comment_139556 Scriu io Ioana. Chifteaua cica "nu e bine"... de ce nu e bine?... Ala nu e N!... Ba e! Uite, tu ai scris aici cu litere mari si ala e N. Eu am scris cu litere mici si ala e tot n dar mic... Ba nu! Asta e n mic: si face un N mic ) Perfect logic, nu pricep unde-i baiu'!!!!Si nepot-miu stie literele mari, la alea mici o mai ia in barba.... In schimb, recunoaste siglele, indiferent ca-s cu litere mari ori mici: Carrefour, Cora, Auchan........ Eventual mai tranteste si zicala de la reclama (pentru o viata mai buna... ) Report
March 28, 201214 yr comment_139660 Azi la cresa a primit de la Celia un cadou de ramas-bun ca pleaca la gradi : o carticica si o pungutza mica ( slava Domnului) de Haribo. Nu le-a lasat din mana in masina , tot timpul bombanea: Mama , essen...mama essen..... Ajungen acasa , fuge repede in sufragerie, le pune pe masa si iar incepe: Mama , essen , mama essen!. Auf!!!! ( Deschide ) Eu zic: Nu-i bun ! . Ea , de colo: Doch , Mama , am , am !!! ( Ba da , mama , yummy-yummy) si a inceput sa plescaie! Asa ca i le-am desfacut , ce sa fac? Report
April 3, 201214 yr comment_140850 Foxule, am ras cu lacrimi, pe infundate, ca-s la lucru si se uita colegii si se intreaba ce-are nebuna de rade de una singura Tare simpatici trebuie sa fie picii cand incep a scoate perle pe gura Report
April 3, 201214 yr comment_140856 Foxule, am ras cu lacrimi, pe infundate, ca-s la lucru si se uita colegii si se intreaba ce-are nebuna de rade de una singura Tare simpatici trebuie sa fie picii cand incep a scoate perle pe gura Daaaaaaaaa..... sunt taaare dragalasi cand iti scapa cate una, cu mecloanta lor serioasa! Radem langa el de ne dor falcile! Si, nu de putine ori, ne culegem de pe jos cu dureri de burta..... Report
April 5, 201214 yr comment_141330 Aseara i-am facut o papara de la Humana , cica e buna pt diaree. A luat o lingura , a zis , Nai Nai...Elela fetig ! N-a mai vrut. Tat'su a inceput sa o combine , ca-i pun....a impins farfuria spre el: Papa essen!!! Tat'su a intzepenit , s-a uitat la mine , atunci ea zice: Papi? Am Am!!!! Si i-a aratat farfuria din nou. Am lasat-o in pace. Si-a atins scopul , picea! Report
April 5, 201214 yr comment_141354 Aseara i-am facut o papara de la Humana , cica e buna pt diaree. A luat o lingura , a zis , Nai Nai...Elela fetig ! N-a mai vrut. Tat'su a inceput sa o combine , ca-i pun....a impins farfuria spre el: Papa essen!!! Tat'su a intzepenit , s-a uitat la mine , atunci ea zice: Papi? Am Am!!!! Si i-a aratat farfuria din nou. Am lasat-o in pace. Si-a atins scopul , picea!q.e.d!!!!!!!! Misto faza! Report
April 5, 201214 yr comment_141357 No, dupa ce m-am laudat cu viitorul chef.... am aflat ce i-a declarat el maica-sii dupa ce s-a carat de la noi (unde i se suflase-n spate, mai-mai ca zbura......): nu mi-a placut la jupan si la Foxyy, fin'ca nu m-au lasat sa pun mana pe nimic!!!!!!!!!!!! Poftim cultura....... puslama nerecunoscatoare...... Report
April 10, 201214 yr comment_142188 Aseara, chef-ul de frunte al tarii ne-a delectat (doar auditiv) cu maretele mancaruri pe care cred ca le planuieste, ca prea ni le explica cu foc!:- ciorba de interfon cu cuie, cuie care inteapa la limba (e si sadic pe deasupra!!!!!);- pizza la cuptor cu sos de fermoar (n-am aflat de unde provine fermoarul - de la ghete,, de la vreo haina....???);- ciorba de stalp murdar (asta varia, era si masina murdara). Mai erau vreo 2, da' normal ca le-am uitat....Sa va explic cum 3 adulti erau prastie, pe langa puslamaluta, incercand sa-si recapete suflul si sa se opreasca din ras??? Nu prea va pot explica... Tre' s-o-ntreb pe sor-mea daca a mai continuat cu bucatareala si dupa ce-au plecat de la noi. Report
April 10, 201214 yr comment_142196 Sunt de groaza...asta-mi aminteste de fiimea care avea vreo 3 ani, cand intr-o zi cred ca o sâcaiam , si mi-a zis senina, "mama, nu vrei sa mergi in camera ta sa citesti? "...asta ca daca facea capricii...eu ii spuneam sa se duca sa le faca in camera ei Report
April 10, 201214 yr comment_142399 Ghicitzi ce inseamna Koku ???? Ciocolata!!!! Azi a fost ziua unui prieten, Jesus, si nu eram pregatitzi cu cadou ca noi la vremea asta trebuia sa fim in concediu : Asa ca i-am facut iute un tort de cioco in care i-am infipt un Bordeaux ( Jesus le iubeste pe ambele iar nevasta-sa eram sigura ca nu-i face tort ). Trecem drumu' la ei , ii cantam La multzi ani , pune tortu' pe masa....asta mica incepe: Koku , koku!!!! Eu n-o bag in seama......ea continua...Mama? Koku Esu ( =Jesus) , Enena ( ea nu se mai cheama Elela ci Enena) nei , nei.... Esu am am... Report
May 15, 201214 yr comment_148693 Fii-mea amesteca limbile rau de tot....oare e ok? A cui a mai crescut bilingva? Nepotzii mei au inceput limba germana de la 3 ani , cand au mers la gradi....nu le prea amestecau...la Elena-i totul varza: Mama? Tata aia? ( Tata haia? ) haia= nani sau....( nu mai scriu pe limba ei ) papucii anziehen.....mare BaggerBus-ul golnoch lapte...... etc.. Report
May 15, 201214 yr comment_148695 Fii-mea amesteca limbile rau de tot....oare e ok? A cui a mai crescut bilingva? Nepotzii mei au inceput limba germana de la 3 ani , cand au mers la gradi....nu le prea amestecau...la Elena-i totul varza: Mama? Tata aia? ( Tata haia? ) haia= nani sau....( nu mai scriu pe limba ei ) papucii anziehen.....mare BaggerBus-ul golnoch lapte...... etc.. Report
May 15, 201214 yr Author comment_148704 A cui a mai crescut bilingva? Chifteaua. Vorbeste bine si RO si F. In RO, daca nu stie un cuvant mai arunca cuvantul frantuzesc. Daca o ia cu mine pe frantuzeste i-o intorc imediat ca io nu stiu frantuzeste si ca cu mine sa vorbeasca in RO. Uneori mai vorbeste cu ma-sa in frantuzeste si cand e sa-mi zica mie ceva o da pe romaneste. Report
May 15, 201214 yr comment_148794 Fii-mea amesteca limbile rau de tot....oare e ok? A cui a mai crescut bilingva? Ale mele. Nu te preocupa, se va rezolva in timp. Eu vad diferenta si intre ele. Deja Mara face bine deosebirea intre limbi, Giulia inca le mai incurca.Cu timpul si multa rabdare 'problema' se rezolva... Pentru mine, de fapt, nu e o problema.Stai linistita.Si eu fac la fel ca Dragos. Le atrag atentia, atunci cand o iau pe aratura in italiana, ca eu stiu sa vorbesc romaneste. Mara se corecteaza imediat, Giulia inca le mai amesteca, dar si ea e pe drumul cel bun. Report
May 16, 201214 yr comment_148833 Merci de raspunsuri , m-atzi linistit Partea prosta e ca si noi amestecam limbile...ne-a auzit poate pe noi..... Report
May 16, 201214 yr comment_148862 Oare un copil trilingv cum s-ar descurca? Ipotetic vorbind...eu si prietenul suntem de natii diferite (eu romanca, el slovac) si ne intelegem in engleza. Cred ca copiii vor inventa o noua limba Mutti, mi-e mai mare dragul sa citesc ce zice Elena, imi inchipui ca e foarte dragalasa ea asa bilingva Report
May 16, 201214 yr comment_148870 Mutti, mi-e mai mare dragul sa citesc ce zice Elena, imi inchipui ca e foarte dragalasa ea asa bilingva +1 Cosmina, ti-ai putea satisface curiozitatea destul de simplu Report
May 16, 201214 yr comment_148894 Mutti, ai mei sunt in contact cu 4 limbi, si se descurca. Da, le amesteca, dezacorduri (cateodata fiiu-meu, zici ca-i ungur care vorbeste romaneste ), incep fraza intr-o limba si termina in cealalta, si chiar intre ei vorbesc "incrucisat"). dar, stiu foarte bine cine, ce limba vorbeste. cand a fost mama aici, vorbeau cu ea doar in romaneste. cu mine , mai vorbim in engleza sau franceza, dar nu prea mult, ca si eu trag cu romana. A, am uitat, fiica-mea vorbeste si a 5-a limba ca are cuvinte care nu le intelegem neam. Ne dam cu presupusul, dar niciodata nu ghicim... Report
May 16, 201214 yr comment_148924 Elena e inca mica sa le deosebesca, e normal.Manu pe la 3-4 ani a inceput sa realizeze ca ea stie doua limbi.Era mama la noi si venea la noi in bucatarie ne zicea in italiana dupa care se ducea la mama si-i spunea in romaneste. Acum mai uita cate un cuvant in romaneste si-l inlocuieste cu unul italianizat."Mama a picuratoo"Sunt o gramada de copii la scoala romani( in grupa ei erau 4) si se simt asa de importanti ca ei stiu doua limbi. Sau ce ma amuza cand spune:"mi nervi"= ma enervezi Report