Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gramatica limbii romane

Featured Replies

alta: stiti ca mai (relativ) nou se scrie corect nicio scoala, niciun tort, niciuna dintre noi - adica legat. nu stiu de ce, asta-i norma, ma supun si gata!

sau: verbul a trebui e impersonal si-i trebuie de sus pana jos, adica nu trebuim sa zicem asa si nici ei nu trebuiesc sa mai greseasca - toti trebuie, si noi, si voi si ei. pe viitor vom trebui toti, la trecut e-oleaca altfel, adica eu trebuia sa stiu mai bine, si voi trebuia sa stiti la fel, iar ei trebuiau - doar aici se schimba treaba.

asa, f bine ca ne-am completat cunostintele - doar nu ziceti compleCtat,nu? asta era singura oPtiune, cu p, da? ca am vazut si oBtiune - ptiu, piei satana!

asa-i ca va simtiti mai coNfortabil? de unde atata coMfort? gresiiit!

Vai , cu asta nu m-am lamurit nici la ora actuala. Cred ca e cazul sa iau legatura cu Caterina, de care va spuneam la topicul cu tara. Ori cu colegii din massmedia romanesti https://www.smilies.4-user.de/include/Frech/smilie_frech_020.gif

Asta cu trebuie credeam ca o stim cu totii...

Aici cu comfortabil m-am impuscat singura in picior...din cauza folosirii consecvente in toate celelalte limbi a termenului cu "m", mi-a scapat greseala de cateva ori pe romana. Dar mi se pare atat de ... altfel acum. Confortabil, cand pe franceza e comfortable, engleza e comfortable, ca e preluat din franceza, iar in germana este komfortabel.

Apai sa-mi explice si mie cineva de ce e calmar si nu poate fi comfortabil. https://www.smilies.4-user.de/include/Lesen/smilie_les_025.gif https://www.smilies.4-user.de/include/Denken/smilie_denk_17.gif

Daca verbul este la modul conjunctiv, cel cu "sa" in fata, este cu doi de "i": sa fii, sa vii, sa scrii, sa imbii etc.

Atentie la forma negativa! Sa nu fi grabita! :)

Didn't get that one? Tot cu doi de "i" se scrie la conjunctivul prezent, ca e forma pozitiva ori negativa.

La conjunctivul perfect se scrie cu unul singur: sa nu fi fost grabita. Si la forma afirmativa si la cea negativa.

La 2 ani, unii zic Rabitu' (Peter)! ?

Da' macar a facut acordul corect???? L-a facut! ?

Noi suntem mai cu mot. Am vrea ca limba romana si limba engleza (daca mai ramanem pe meleaguri straine) sa fie, ambele, limbi native. Sa fie fluent in ambele.

Acasa vorbim clar in romana. Dar, tot noi, tot acasa, incercam sa-i zicem si echivalentele in engleza. Inca nu merge la gradinita, ne ducem la cateva locuri de joaca, cam 2 ore pe zi, de 3 ori pe saptamana. Nu pot sa spun ca interactioneaza cine stie ce cu alti copii, dar macar aude limba engleza in jur. Si, de multe ori, il suspectez ca pricepe mai mult decat da de inteles, parol! ?

Ma iertati ca intervin neintrebata, dar, fiind formata profesional in acest domeniu, as dori sa subliniez ca, in cazul vostru, de familii omogene de romani, asadar ambii parinti romani, engleza nu este o limba nativa a copilului iar el nu este native speaker. Copiii vor creste insa poligloti, da, dar doar romana este limba nativa. Engleza este EFL (English as a foreign language) pentru ei =))

Edited by Lapona Enigel

Va cer scuze? Nu, va rog sa ma scuzati, ca eu am gresit. Imi prezint scuzele!

Și la noi se face corect acordul, dar topica e in engleză- “am fost 3 ani”

Cât despre vorbit, după ani de străinătăți și cu poliglotul minor, am observat ca uneori îmi vine mai repede la vorbit cuvântul englezesc decât cel românesc.

Mi s-a întâmplat sa ma gândesc jumătate de zi la cum se zice in romană la “consistent” adică perseverent.

Sorry daca stric topicul.

May I? https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/blush.gif Consistent este echivalentul lui consecvent pe romana =))

Perseverent pe romana este chiar perseverent pe engleza. Gataaaa, taaaaaac. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/hiding.gif

Edited by Lapona Enigel

Va rog tare mult sa ma scuzati....mai gateste careva =)) ?

https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/laugh.gif Io azi in timp ce eram pe crosstrainer gateam multe multe amandine in cap la mini .

Ah, altceva ce ma omoara.. Diminutivele. Alea folosite in exces.

Ce copilas mic si dragalas!!!!

Ciorbita de vacuta. Serios? Era o vaca pitica? Sau.....???? Da' ciorba de vaca / vita ce are?? ?

Papucel, farfuriuta (vorbim de platou pentru tort, de vreo 30 cm in diametru), masinuta (ditamai masina 4 x 4), feliuta de painica / painita, bluzita.....

Ati prins ideea. Lesin cand aud asa ceva. Nu, nu-s toate spuse in prezenta unui copil. Sau referindu-se careva la un copil. Pur si simplu, asa vorbesc multi oameni. Fie tineri, fie batrani.

=))

Mi-ai adus aminte de un fost coleg mai in "vastra" (sic) din Romania - cand ma saluta zicea: "sarut-manusitele, bobocelus de trandafirasel" :) .

Ma duc sa studiez mai departe; nici eu nu ma supar cand mi se atrage atentia ca am gresit. Problema e ca uit repede la anii mei =)) - da' ziceti-mi pana-mi intra la neuroni!

• Author

La 2 ani, unii zic Rabitu' (Peter)! ?

Da' macar a facut acordul corect???? L-a facut! ?

Noi suntem mai cu mot. Am vrea ca limba romana si limba engleza (daca mai ramanem pe meleaguri straine) sa fie, ambele, limbi native. Sa fie fluent in ambele.

Acasa vorbim clar in romana. Dar, tot noi, tot acasa, incercam sa-i zicem si echivalentele in engleza. Inca nu merge la gradinita, ne ducem la cateva locuri de joaca, cam 2 ore pe zi, de 3 ori pe saptamana. Nu pot sa spun ca interactioneaza cine stie ce cu alti copii, dar macar aude limba engleza in jur. Si, de multe ori, il suspectez ca pricepe mai mult decat da de inteles, parol! ?

Ma iertati ca intervin neintrebata, dar, fiind formata profesional in acest domeniu, as dori sa subliniez ca, in cazul vostru, de familii omogene de romani, asadar ambii parinti romani, engleza nu este o limba nativa a copilului iar el nu este native speaker. Copiii vor creste insa poligloti, da, dar doar romana este limba nativa. Engleza este EFL (English as a foreign language) pentru ei =))

Da, ai dreptate. M-am exprimat gresit. Am vrut sa zic: sa fie fluent in ambele limbi, de mic.

A vrea si a voi. 2 verbe simple de conjugat la imperfect da?

eu vream / voiam

tu vreai / voiai

el vrea / voia

noi vream / voiam

voi vreati / voiati

ei vreau / voiau

Vroiam / vroiau (si restul formelor cu vr..) - forma gresita, rezultata din imbinarea formelor verbului a vrea cu cele ale verbului a voi.

Se deschide aici o alta straduta (po' sa zic?) :P care ne priveste pe cei plecati. Eu am invatat o multime de lucruri aici despre existenta carora nu stiam nimic in Romania deci nu stiu cum se numesc in limba romana, nu ma dau mare cind zic ca nu stiu, pur si simplu habar n-am. Cum spunea si Lapona mai sus. Altele le-am uitat dar cu putin ajutor din partea moatzei imi amintesc :) Altele le inventez fara sa vreau pentru ca le spun convinsa fiind ca exista, cind de fapt le-am romanizat eu, si aici ma corecteaza Dexter :D

Ar trebui sa fiu toanta sa ma supar (si nu sint =)) ) drept pentru care va rog sa ma corectati cind gresesc.

Da, este absolut normal din punct de vedere congitiv si lingvistic. Asta se intampla pentru ca , de regula, cand migrezi (ori emigrezi, ori imigrezi, ei? https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/tongue3.gif) si imigrezi in alta tara si participi la crash courses de limba , adica la cursurile intensive de limba tarii in care ai ajuns, totul se face exclusiv in acea limba, denumita si target language (iaca, nu stiu termenul pe romana...). Bine ar fi daca am avea niste dictionare de incredere, serioase , care sa ne spuna omologul acelui cuvant in romana...Dar, la ce "literatura" se scoate in ultimul timp, plina de erori...destul de dificil ...

Asadar, cele care sunteti plecate de multi ani si vi se intampla sa vorbiti roitaliana, frangleza, denglisch (Deutsch und Englisch) , reutsch (romana si germana, asta e un termen introdus de mine acum, imi arog toate drepturile https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_biggrin.gif) nu va speriati. Este o consecinta naturala a felului de a functiona al creierasului propriu si personal.

Ah, altceva ce ma omoara.. Diminutivele. Alea folosite in exces.

Ce copilas mic si dragalas!!!!

Ciorbita de vacuta. Serios? Era o vaca pitica? Sau.....???? Da' ciorba de vaca / vita ce are?? ?

Papucel, farfuriuta (vorbim de platou pentru tort, de vreo 30 cm in diametru), masinuta (ditamai masina 4 x 4), feliuta de painica / painita, bluzita.....

Ati prins ideea. Lesin cand aud asa ceva. Nu, nu-s toate spuse in prezenta unui copil. Sau referindu-se careva la un copil. Pur si simplu, asa vorbesc multi oameni. Fie tineri, fie batrani.

:)

Mi-ai adus aminte de un fost coleg mai in "vastra" (sic) din Romania - cand ma saluta zicea: "sarut-manusitele, bobocelus de trandafirasel" =)) .

Ma duc sa studiez mai departe; nici eu nu ma supar cand mi se atrage atentia ca am gresit. Problema e ca uit repede la anii mei :) - da' ziceti-mi pana-mi intra la neuroni!

Hahahahhahahhhahah! Iar rad de pocnesc aici! Radeam si la sala azi de una singura, au trecut cativa tipi pe langa mine si mi-au zambit foarte veseli :D)))

Experiența mea de vreo 22-23 de ani pe internet îmi spune că subiectele de genul acesta sînt inutile în scopul lor de a corecta ceva, poate doar îi amuză pe cei care discută sau pe cei care citesc. N-am văzut nici măcar o singură corectură făcută de cineva care scrie greșit, și nici nu cred că se poate face această învățare în felul acesta. Fiecare ortografiere are la bază un principiu/regulă gramaticală, pe care dacă n-ai învățat-o la timp, nu o mai înveți acum. Nici măcar pe mine nu mă face să renunț la sînt și la scrisul doar cu î (în afară de ”România” și derivatele lui), pentru că am și eu principiile și motivele mele :D Cu tot dragul meu de limba română, nu mă deranjează să citesc tot felul de lucruri pe net scrise greșit gramatical, în contexte neoficiale, atît timp cît conțin ceva valoros din punct de vedere al conținutului. Mă enervează să citesc prostii scrise chiar corect, sau lucruri ”consistente”, dar scrise prost, din care nu înțelegi mai nimic, sau orice altă combinație care face lectura grea, inutilă și te face să pierzi timpul degeaba. Și sînt foarte multe în zilele noastre.

Copiii vor creste insa poligloti, da, dar doar romana este limba nativa. Engleza este EFL (English as a foreign language) pentru ei

cred că ai vrut să scri bilingvi

nu prea-s de acord cu teoria cu vorbitorii nativi (definiția ar fi că vorbesc limba locului unde s-au născut/trăiesc de mici și nu au învătat-o ca a doua limbă)

în multe cazuri copiii de emigranți vorbesc limba părinților când sunt mici după care se duc la școală și o abandonează în favorarea limbii în care trebuie să se integreze în societate.

deci nu sunt vorbitori nativi ai limbii locului că părinții au ales să-i invețe limba lor maternă dar în câteva luni de școală devin vorbitori nativi și nu trece mult până limba părinților e ignorată/uitată

carmella + 1 https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif

Edited by Dexter

Asta am vrut si eu sa va cer, linkuri spre site-uri serioase, daca exista.

https://diacritica.wordpress.com

https://dexonline.ro

Pe astea le folosesc eu. Par a fi in tema.

pe primul nu-l stiam, pe al doilea da, dar nu stiu cine il face, sper sa fie bun

eu l-am gasit pe asta

https://www.conjugare.ro/

chestia cu calamarii n-o stiam, nici nu stiam ce-s aia calamari cind eram in Romania

Experiența mea de vreo 22-23 de ani pe internet îmi spune că subiectele de genul acesta sînt inutile în scopul lor de a corecta ceva, poate doar îi amuză pe cei care discută sau pe cei care citesc. N-am văzut nici măcar o singură corectură făcută de cineva care scrie greșit, și nici nu cred că se poate face această învățare în felul acesta. Fiecare ortografiere are la bază un principiu/regulă gramaticală, pe care dacă n-ai învățat-o la timp, nu o mai înveți acum. Nici măcar pe mine nu mă face să renunț la sînt și la scrisul doar cu î (în afară de ”România” și derivatele lui), pentru că am și eu principiile și motivele mele :D Cu tot dragul meu de limba română, nu mă deranjează să citesc tot felul de lucruri pe net scrise greșit gramatical, în contexte neoficiale, atît timp cît conțin ceva valoros din punct de vedere al conținutului. Mă enervează să citesc prostii scrise chiar corect, sau lucruri ”consistente”, dar scrise prost, din care nu înțelegi mai nimic, sau orice altă combinație care face lectura grea, inutilă și te face să pierzi timpul degeaba. Și sînt foarte multe în zilele noastre.

De acord cu asta, ultima parte!

Dar nu sunt deloc de acord cu prima...nu sunt deloc inutile, ci indeplinesc foarte multe functii: de a il face pe cel care, poate, face greseli sa realizeze ca le face, la a il determina/ajuta/motiva sa si le rectifice. Acum, fiecare are un anumite succes la implementarea acestor informatii si punerea lor in practica.

Mi-am jurat ca imi tin gura, ca aici nu e platforma de activitati de ordin profesional, insa cred ca este necesar sa subliniez ca rata succesului la cei observati de noi nu reflecta numarul efectiv al celor care reusesc intr-adevar sa isi rectifice erorile. Iar, ce este foarte important de stiut este ca...atunci cand cineva a invatat ceva din start gresit, creierul uman are dificultati considerabile in a indeparta acea informatie gresita si a o inlocui. Printre lingvisti este o zicala: apai daca asa ai invatat din prima, asa ai sa zici toata viata =)) Si am exemplu concret in familie, pe tatal meu. Tata nu are inclinatii spre asemenea arii de interes cum ar fi cum functioneaza limba. Toata viata lui a scris mereu "î-ti", cand aceasta forma nu exista nicaieri in limba romana. De-a lungul anilor am observat ca nu doar el dar si altii care faceau parte din cercul lui/generatia lui scriau asa, ca sa aflu ca ei asa invatasera la scoala, de fapt. Acum, nu stiu daca aceea era forma oficiala si apoi s-a reformat ori profesoara era efectiv incompetenta ...

Edited by Lapona Enigel

Copiii vor creste insa poligloti, da, dar doar romana este limba nativa. Engleza este EFL (English as a foreign language) pentru ei

nu prea-s de acord cu teoria cu vorbitorii nativi (definiția ar fi că vorbesc limba locului unde s-au născut/trăiesc de mici și nu au învătat-o ca a doua limbă)

în multe cazuri copiii de emigranți vorbesc limba părinților când sunt mici după care se duc la școală și o abandonează în favorarea limbii în care trebuie să se integreze în societate.

deci nu sunt vorbitori nativi ai limbii locului că părinții au ales să-i invețe limba lor maternă dar în câteva luni de școală devin vorbitori nativi și nu trece mult până limba părinților e ignorată/uitată

carmella + 1 https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif

Da, initial am vrut sa scriu bilingvi dar tocmai de asta m-am cam ferit, tocmai pentru ca este inca o nebuloasa si asta tot datorita transformarilor lingvistice actuale care reflecta transformarile societatilor...

Iar cu vorbitorii nativi, da-mi voie sa te contrazic, este o delimitare stricta din punct de vedere stiintific (actualmente) a termenului. Nativ inseamna "din nascare" si nu est ecazul acestor copii. Gata, m-am oprit din dileme de ordin profesional.

Cum a spus si Carmella, fiecare cu sensibilitatea mai scazuta ori mai ridicata proprie si personala la diversele greseli. Este bine ca reusiti sa intelegeti esenta in ciuda erorilor dintr-un anumit mesaj (si asta e tot o chestie obisnuita =)) ) Insa, nu e bine daca ramaneti indiferenti la greselile crase si evidente de care pomenea Foxyy. Daca puteti aduce un aport la protejarea limbii noastre materne, atunci, de ce nu? :D

Pentru ca...

Limba română...

Limbă dulce,

Viers de cruce,

Freamăt plin de melodie,

Cu flori prinse în pălărie

Şi la pieptul de pe ie,

Românească împărăţie.

Limba noastră

Limba noastră e dulce

Ca fagurul de miere,

E măreaţă şi frumoasă

Ca luceafărul între stele.

E ca soarele care răsare,

Sus pe cer.

Limba noastră e plină

De taină, tandreţe şi mister.

Altă limbă mai frumoasă

Nicăieri nu mai găseşti,

Limba noastră cea română,

Limba gliei strămoşeşti!

Chiar şi sufletul şi dorul

Au şi ele limba lor,

Acesta este limba vechilor cazanii,

Limba Românilor!

Limba si tarina, cele mai de pret comori ale unui popor =))

este o delimitare stricta din punct de vedere stiintific (actualmente) a termenului. Nativ inseamna "din nascare" si nu est ecazul acestor copii.

nu am înțeles ce ai vrut să spui despre nativ, din născare și copiii de emigranți

PS linkul din mesajul anterior nu functionează

Edited by Dexter

Stiu ca nu ar trebui sa insist dar... Copilul meu a mers la cresa de la 12 saptamani. La varsta aia el nu vorbea. La noi gradinita are programul atat cat sunt si parintii la servici deci 8- 9 ore/ zi. Din nefericire - din nou - numai parerea mea, copilul meu e nativ in limba de la gradinita chiar daca acasa am vorbit limba noastra.

Ori poate ca e nativ in ambele doar ca se exprima mai bine in aia de la gradinita :D

Gata ca asta nu e important acum.

Eu citesc si i-au aminte. Incerc sa ma corectez daca pot.

Edited by Wowerful

Voi spuneti cum vreti voi, categoric =)) Insa, din punct de vedere stiintific (lingvistic) este gresit. Copilul are fluenta ori nivelul unui nativ, asat e corect :D Si da, gata! Nu asta e important aici.

rata succesului la cei observati de noi nu reflecta numarul efectiv al celor care reusesc intr-adevar sa isi rectifice erorile.

Se ascund foarte bine cei care își corectează erorile, pentru că, asta spuneam mai sus, nu am văzut niciun caz rezolvat cu ajutorul acestor subiecte. Cum crezi că citind o listă de ”așa da, așa nu” o să le vină să spună altfel decît au făcut-o pînă acum? pentru că e clar că unii oameni citesc foarte mult și lucruri foarte corect scrise, dar totuși nu pun în aplicare în propria lor scriere ceea ce văd la alții.

Dex, am explicat mai devreme: nativ este valabil doar in cazul in care cel putin unul din parintii acelui copil este un native speaker ( in cazul acesta de limba engleza).

Egal, nu are a face, astea sunt aspecte de alta natura si anvergura si sunt de discutat in alta parte, cu siguranta nu pe acest forum =))

rata succesului la cei observati de noi nu reflecta numarul efectiv al celor care reusesc intr-adevar sa isi rectifice erorile.

Se ascund foarte bine cei care își corectează erorile, pentru că, asta spuneam mai sus, nu am văzut niciun caz rezolvat cu ajutorul acestor subiecte. Cum crezi că citind o listă de ”așa da, așa nu” o să le vină să spună altfel decît au făcut-o pînă acum? pentru că e clar că unii oameni citesc foarte mult și lucruri foarte corect scrise, dar totuși nu pun în aplicare în propria lor scriere ceea ce văd la alții.

Ori asta, ori nu scriu in spatiul virtual :D Stiu oameni care au oroare de a scrie in spatiul virtual. Mai stiu si pe multi care reactioneaza foarte afectat cand le indic poate o greseluta, doua...asa ca, in timpul meu privat ma ocup de altele cum ar fi, amandinele https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_biggrin.gifhttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/headbang.gif

este o delimitare stricta din punct de vedere stiintific (actualmente) a termenului. Nativ inseamna "din nascare" si nu est ecazul acestor copii.

nu am înțeles ce ai vrut să spui despre nativ, din născare și copiii de emigranți

PS linkul din mesajul anterior nu functionează

Ai dreptate, nu mai functioneaza https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/blink.gif

Uite, o sursa viabila aici : http://www.oxfordbibliographies.com/view/document/obo-9780199772810/obo-9780199772810-0056.xml

Edited by Lapona Enigel

Eu citesc si i-au aminte. Incerc sa ma corectez daca pot.

Iau aminte. Este verb. Eu iau aminte. Se scrie legat.

Oups! Nu știu dacă am scris așa sau e de la autocorect :D

Punct Foxyy =))

Edited by Wowerful

copilul meu e nativ in limba de la gradinita chiar daca acasa am vorbit limba noastra. Ori poate ca e nativ in ambele doar ca se exprima mai bine in aia de la gradinita

la tine mă gândeam când am scris

am citit un pic despre bilingvism (la linkul lui Lapo nu e prea mare lucru, numai cuprinsul unor cursuri) dar am găsit un doctor lingvist (PhD) care spune că cele două limbi vorbite de o persoană depind mult de contextul in care sunt folosite. cred că juniorul tău e bilingv și se exprimă in funcție de context

tot respectivul spune că o limbă nativă vorbită în pruncie poate fi pierdută fără urmă, dovedit cu studii inclusiv MRI, centrii respectivi nu se mai iluminează

Asa este, Dex!

Insa termenii "bilingv" si "vorbitor nativ" sunt doua aspecte cu totul distincte. Despre acceptia termenului "native speaker" ma intrebai mai sus, ori am inteles aiurea?

Chiar asa, exista si termenul "bilingual" in romana?

Despre acceptia termenului "bilingv" am spus mai sus ca este inca in definire din punct de vedere stiintific tocmai pentru ca definitia clasica nu mai reflecta realitatea acestui fenomen in scotietatile actuale.

Se ascund foarte bine cei care își corectează erorile, pentru că, asta spuneam mai sus, nu am văzut niciun caz rezolvat cu ajutorul acestor subiecte.

Adica daca noi in subiectul asta am precizat ca forma corecta este serviciu nu servici, crezi ca cei care scriu servici vor continua sa o faca constienti de asta?

Asta poate sa insemne ca nu le pasa?

Ca nu au nici un chef sa-si imbunatateasca viata corectind o greseala pe care o fac, stiind ca persevereaza? Ce pacat, nu?

Acu serios, s-a creat o noua regula a limbii romane care spune ca nu mai e corect nici un si e corect niciun? sau n-am inteles eu bine?

imi pare rau ca stau foarte prost cu timpul, ca mi-as scoate cursurile de LRC (limba romana contemporana) din facultate si as transcrie lucrurile mai importante, pentru mine in primul rind. Mi-ar displace sa nu mai stiu a vorbi si scrie din lipsa de folosire a limbii

mai zic o data, tuturor celor care citesc, sper sa nu renunte nimeni la scris de frica ca =)) dau cu facaletul daca face greseli, cu facaletul dau doar daca puneti smintina in carbonara =))

mie imi place subiectul, cum am mai spus, si pentru ca, mai ales datorita Laponei si lui Dexter care sapa dupa dovezi :D invatam lucruri noi

acu tre sa studiez chestia cu nativ si bilingv ca tre sa stiu unde se incadreaza copilul meu =))