February 12, 20197 yr comment_247267 ma intorc de la serviciu, nu de la servici. vorbim aici despre gramatica datorita Foxulinei, care ne vrea mai destepte - ca are o conotatie pozitiva aceasta actiunedaram inceput sa ne crizam din cauza greselilor gramaticale - si asta nu-i de bine! sa facem deosebirea clara cand tb folosit datorita (cand e de bine!) si cand din cauza (treaba-i nasoala!) eu argumentez mai lejer, ca sa pricepem cu totii, nu m-arunc in DEXuri, zic ce stiu, cand imi amintesc cate ceva. Report
February 12, 20197 yr comment_247268 Datorita are conotatie pozitiva si e sinonim cu multumita, pe cand din cauza are o conotatie negativa. Datorita tie, Foxyy, imvatam impreuna Din cauza voastra nu mai ajung eu la sala. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/71.gif Va rog frumos sa comentati la asta mai tarziu, azi am o constiinta foarte fragila si delicata!IMvatam...https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/happy.gifhttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_fessee.gif Edited February 12, 20197 yr by Lapona Enigel Report
February 12, 20197 yr Author comment_247270 Va rog tare mult sa ma scuzati....mai gateste careva ?Ce doreste domnita? O supica de puisor? O fripturica de purcelus? O feliuta de Dobosel? Report
February 12, 20197 yr comment_247271 Va rog tare mult sa ma scuzati....mai gateste careva ?Ce doreste domnita? O supica de puisor? O fripturica de purcelus? O feliuta de Dobosel? Report
February 12, 20197 yr comment_247272 Va rog tare mult sa ma scuzati....mai gateste careva ? Abia am aterizat pe topic. Stiu ca aici vorbiti despre vorbitorii nativi. La noi acasa se vorbeste limba romana dar copilul e nativ de engleza ca s-a trezit la cresa/ gradinita in limba engleza. Stiu ca exagerez si cred ca si off topic sunt, dar sa auziti cum vorbeste el limba romana la 4 ani... Report
February 12, 20197 yr comment_247273 Va rog tare mult sa ma scuzati....mai gateste careva decât tu https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gif PS escuzemoa, eu la decât nu renunț că vreau să fiu la modă tip trendy ca ăia din parlament Report
February 12, 20197 yr comment_247274 alta: stiti ca mai (relativ) nou se scrie corect nicio scoala, niciun tort, niciuna dintre noi - adica legat. nu stiu de ce, asta-i norma, ma supun si gata! sau: verbul a trebui e impersonal si-i trebuie de sus pana jos, adica nu trebuim sa zicem asa si nici ei nu trebuiesc sa mai greseasca - toti trebuie, si noi, si voi si ei. pe viitor vom trebui toti, la trecut e-oleaca altfel, adica eu trebuia sa stiu mai bine, si voi trebuia sa stiti la fel, iar ei trebuiau - doar aici se schimba treaba. asa, f bine ca ne-am completat cunostintele - doar nu ziceti compleCtat,nu? asta era singura oPtiune, cu p, da? ca am vazut si oBtiune - ptiu, piei satana! asa-i ca va simtiti mai coNfortabil? de unde atata coMfort? gresiiit! Report
February 12, 20197 yr Author comment_247276 Poarta acolo e cu dichis, daca nu stii cum sa impingi iti prinzi degetul, ceea ce mi s-a intamplat si mie. Am intrat in ambasada cu degetul in gura si lacrimi in ochi. Am fost intampinata cu un "sarut mana! V-ati lovit la degetel?" Sincer va spun m-au busit rasu pe gura si mucii pe nas.Rad de nebuna de juma' de ora!!!! ?Dar stiu cum e cu durerea.... Acum 4 ani si jumatate, eram in vacanta, venisera la noi copilotul si bunica-sa. Hai la Edinburgh, sa vizitam orasul.. Parcam intr-o parcare subterana, cam ingramadita, asa ca-i zic jupanului: stai sa cobor eu, apoi parchezi mai aproape de stalp, sa nu ne buseasca altii masina.Zis si (aproape) facut. N-am binevoit sa cobor chiar toata, mi-am lasat degetul lipit de cheder. Si am trantit portiera. Peste deget. Nu am simtit durerea initial. Doar Niagara tasnea din ochi. Dar, dupa ce mi-am extras degetica, am facut si dansul ploii nitel. De se uitau la mine, cu ochii bulbucati, cei din masina, fiind deja pregatiti sa cheme ajutoare cu haina de forta. Nu pricepuse nimeni de ce ma apucasem sa dansez si sa dau apa la soricei intr-o parcare subterana.. Revenind la strainisme , vorbesc strict de limbajul de lemn. Nu de familii bilingve sau alte situatii similare. Ci de romani care nu au iesit niciodata din tara, dar se duc la formari. Ca instructaje sau cursuri nu face nimeni. Ba nici sedinte nu se mai tin. Decat reuniuni sau meeting-uri!!?? ? Pricep ca "sfarsit de saptamana" e cam lung si ti se raceste gura, dar chiar mereu week-end? Macar de n-am avea echivalente. Sau nu le-am sti. Sau ar fi dificil de pronuntat. Sau.... Report
February 12, 20197 yr comment_247277 Va rog tare mult sa ma scuzati....mai gateste careva ? Foxy, treaba ta, tu ai inceput-o!poate fetele de prin cele strainataturi nu-s chiar interesate de subiect, pan' la urma ele tre sa stie sa le zica in limba locului, n-or sa se-ntoarca vreodata la scoala in Romania sa ia note.iar eu le iubesc ptr ce invat de la ele in bucatarie, n-am alte criterii. Report
February 12, 20197 yr Author comment_247278 Va rog tare mult sa ma scuzati....mai gateste careva ?Foxy, treaba ta, tu ai inceput-o!poate fetele de prin cele strainataturi nu-s chiar interesate de subiect, pan' la urma ele tre sa stie sa le zica in limba locului, n-or sa se-ntoarca vreodata la scoala in Romania sa ia note.iar eu le iubesc ptr ce invat de la ele in bucatarie, n-am alte criterii.Imi asum (nu, nu arog) meritele si pacatele! ? ? Report
February 12, 20197 yr comment_247279 Pricep ca "sfarsit de saptamana" e cam lung si ti se raceste gura, dar chiar mereu week-end? Macar de n-am avea echivalente. Sau nu le-am sti. Sau ar fi dificil de pronuntat. Sau.... mie si weekend mi se pare cam lung, we ce-are? sau mo? microwave oven tu! Report
February 12, 20197 yr comment_247280 Daca verbul este la modul conjunctiv, cel cu "sa" in fata, este cu doi de "i": sa fii, sa vii, sa scrii, sa imbii etc. Atentie la forma negativa! Sa nu fi grabita! Report
February 12, 20197 yr Author comment_247281 Va rog tare mult sa ma scuzati....mai gateste careva ?Abia am aterizat pe topic. Stiu ca aici vorbiti despre vorbitorii nativi. La noi acasa se vorbeste limba romana dar copilul e nativ de engleza ca s-a trezit la cresa/ gradinita in limba engleza. Stiu ca exagerez si cred ca si off topic sunt, dar sa auziti cum vorbeste el limba romana la 4 ani...La 2 ani, unii zic Rabitu' (Peter)! ?Da' macar a facut acordul corect???? L-a facut! ?Noi suntem mai cu mot. Am vrea ca limba romana si limba engleza (daca mai ramanem pe meleaguri straine) sa fie, ambele, limbi native. Sa fie fluent in ambele.Acasa vorbim clar in romana. Dar, tot noi, tot acasa, incercam sa-i zicem si echivalentele in engleza. Inca nu merge la gradinita, ne ducem la cateva locuri de joaca, cam 2 ore pe zi, de 3 ori pe saptamana. Nu pot sa spun ca interactioneaza cine stie ce cu alti copii, dar macar aude limba engleza in jur. Si, de multe ori, il suspectez ca pricepe mai mult decat da de inteles, parol! ? Report
February 12, 20197 yr comment_247283 Va rog tare mult sa ma scuzati....mai gateste careva ? Foxy, treaba ta, tu ai inceput-o!poate fetele de prin cele strainataturi nu-s chiar interesate de subiect, pan' la urma ele tre sa stie sa le zica in limba locului, n-or sa se-ntoarca vreodata la scoala in Romania sa ia note.iar eu le iubesc ptr ce invat de la ele in bucatarie, n-am alte criterii. Vorba lui Puiu, nu ma putui abtine! Stiti ca va iubesc, altfel nu as fi aici pe forum cu voi. Sunt chiar foarte interesata de topic, eu aici vorbesc doar cu juniorul romaneste, dar recunosc nu mereu.In casa vorbim italiana, eu fac tot posibilul insa sa-l invat romaneste. La 3 ani foloseste conjuctivul si conditionalul in italiana. Limba romana o intelege in mare parte, de vorbit vorbeste insa inca nu fluent sa faca fraze etc. In alta ordine de idei, ca sa ramanem la topic, ce ziceti de folosirea lui "î" / "â" ?Chiar daca au trecut ani multi de cand a intrat in vigoare schimbarea asta, eu zic ca e inca foarte multa lume care nu e dumirita cum sta treaba. Edited February 12, 20197 yr by any_annette Report
February 12, 20197 yr comment_247284 Și la noi se face corect acordul, dar topica e in engleză- “am fost 3 ani” Cât despre vorbit, după ani de străinătăți și cu poliglotul minor, am observat ca uneori îmi vine mai repede la vorbit cuvântul englezesc decât cel românesc.Mi s-a întâmplat sa ma gândesc jumătate de zi la cum se zice in romană la “consistent” adică perseverent. Sorry daca stric topicul. Report
February 12, 20197 yr Author comment_247285 In alta ordine de idei, ca sa ramanem la topic, ce ziceti de folosirea lui "î" / "â" ?Chiar daca au trecut ani multi de cand a intrat in vigoare schimbarea asta, eu zic ca e inca foarte multa lume care nu e dumirita cum sta treaba.Chiar asta vroiam sa zic.Regula e simpla: î la inceputul si la sfarsitul cuvantului: îmbătrânit, împroprietărit, a hotărî, a urî, etc.Tot î se foloseste si in cuvantul "compus" - cand se adauga un prefix (pre / ne / re..): neîndoielnic, preîncălzi, reîmpădurire, etc.In rest, â. Cântar, urât. Report
February 12, 20197 yr comment_247287 In alta ordine de idei, ca sa ramanem la topic, ce ziceti de folosirea lui "î" / "â" ?Chiar daca au trecut ani multi de cand a intrat in vigoare schimbarea asta, eu zic ca e inca foarte multa lume care nu e dumirita cum sta treaba.Chiar asta vroiam sa zic.Regula e simpla: î la inceputul si la sfarsitul cuvantului: îmbătrânit, împroprietărit, a hotărî, a urî, etc.Tot î se foloseste si in cuvantul "compus" - cand se adauga un prefix (pre / ne / re..): neîndoielnic, preîncălzi, reîmpădurire, etc.In rest, â. Cântar, urât. Folosim (corect) sunt/suntem in loc de vechea forma sînt/sîntem. Report
February 12, 20197 yr comment_247288 Incerc sa incep sa scriu, cred ca ar fi fost mai bine sa quotez pe fiecare Am inceput cu deci intentionat, de aceea l-am si ingrosat, asa cum cindva scriam ca ma inervez tot asa ingrosat, credeam ca se intelegea ca e era o gluma, am fost corectata cred in privat Cred si eu ca daca subiectul acesta va ajuta cuiva sa se corecteze in viitor atunci inseamna ca si-a atins telul. Daca cineva se supara asta e, imi pare rau, cine se supara ar trebui sa stie ca atit cit traim invatam si e unul dintre (nu din) lucrurile cele mai frumoase pe care le putem face in viata. Any in seara asta nu mai gateste nimeni e de exemplu o sa incalzesc ceva dar inca nu spun (in loc de nu spui) ce. De obicei sint atenta la ce scriu, de foarte multe ori renunt daca nu pot scrie cum si cit de bine vreau. Categoria celor ca mine sau ca Any e diferita, eu vorbesc doar cu voi romaneste cind mama nu e aici, de asta vara vorbesc si cu fostii mei colegi pe whatsap. Si acolo imi place sa scriu corect si bine, asta-s eu n-ai ce-mi face Cine vorbeste si scrie corect ca Yandira a plecat cu o baza solida si dupa 30 de ani cind vorbeste romaneste vorbeste corect, cine a plecat cu o baza mai putin solida si a invatat limba tarii in care lucreaza dupa ureche (99% dintre romanii care lucreaza in Italia pe care eu i-am cunoscut) vorbesc roitaliana, cred ca asa se numeste. Si se dau mari folosind cuvintul badanta in loc de ingrijitoare parerea mea. Any, schimbarea cu "î" / "â" a fost cred cind eram in ultimul an de facultate si noua ni s-a permis sa scriem lucrarea de diploma cum am vrut. Plecind apoi eu si nemaivorbind zilnic si curent mi s-a consolidat (e corect? la astea Dexter ma corecteaza) stilul vechi cu "î" si sint. Un lucru pe care il fac eu cind nu stiu ceva e sa caut sa explic ceea ce vreau sa zic, nu sa italienizez sau romanesc cuvintul din cealalta limba, acelasi lucru cind nu sint sigura ca e corect ceea ce spun, o spun in alt fel. Acum a scrie e foarte usor, ca deschizi alta pagina, cauti si corectezi, a vorbi daca n-ai baza geaba Se deschide aici o alta straduta (po' sa zic?) care ne priveste pe cei plecati. Eu am invatat o multime de lucruri aici despre existenta carora nu stiam nimic in Romania deci nu stiu cum se numesc in limba romana, nu ma dau mare cind zic ca nu stiu, pur si simplu habar n-am. Cum spunea si Lapona mai sus. Altele le-am uitat dar cu putin ajutor din partea moatzei imi amintesc Altele le inventez fara sa vreau pentru ca le spun convinsa fiind ca exista, cind de fapt le-am romanizat eu, si aici ma corecteaza Dexter Ar trebui sa fiu toanta sa ma supar (si nu sint ) drept pentru care va rog sa ma corectati cind gresesc. Cum am mai zis la Han parca urasc din suflet "ca si"-ul asta pe care il aud prea mult, acum ca i-am pus mamei decodor cu televiziunile romanesti, aud citeodata niste vorbe spuse de ziaristi de ma doare minte. Chiar ieri mi se pare o crainica (nici nu stiu daca se zice asa) spunea "dupe" in loc de "dupa". Se spune "ca" si doar daca se risca cacofonia se spune "precum". Nu stiu cine, cind si de ce a inventat " ca si"-ul asta. o greseala pe care o remarc des este conjugarea verbului continua: eu continuu nu continui si nestiinta folosirii amindurora ma duc sa incalzesc cina Report
February 12, 20197 yr Author comment_247289 In alta ordine de idei, ca sa ramanem la topic, ce ziceti de folosirea lui "î" / "â" ?Chiar daca au trecut ani multi de cand a intrat in vigoare schimbarea asta, eu zic ca e inca foarte multa lume care nu e dumirita cum sta treaba.Chiar asta vroiam sa zic.Regula e simpla: î la inceputul si la sfarsitul cuvantului: îmbătrânit, împroprietărit, a hotărî, a urî, etc.Tot î se foloseste si in cuvantul "compus" - cand se adauga un prefix (pre / ne / re..): neîndoielnic, preîncălzi, reîmpădurire, etc.In rest, â. Cântar, urât. Folosim (corect) sunt/suntem in loc de vechea forma sînt/sîntem.Exact! Report
February 12, 20197 yr Author comment_247290 Adriana (dar si toti ceilalti), aici mai si radem / glumim. Da, scriem uneori si a(na)gramat, ne prostim / alintam sau facem misto. Io, individios si altele.... Cine intelege, bine. Cine nu, aia e. Report
February 12, 20197 yr comment_247291 Eu va pup pe toate, ma bucur nespus ca forumul e din nou activ , ca zilnic apar lucruri noi, interesante.Daca zilele trecute am avut bucuria de-a o citi pe Yandira, sper ca in zilele ce vor veni sa avem parte de alte surprize placute. Si da, personal am numai de invatat de la voi. Edited February 12, 20197 yr by any_annette Report
February 12, 20197 yr comment_247292 facem deosebire intre: iau trenul si plec, iau e verb si, de exemplu, i-au scris o reteta de prajitura - i e pronume, au face parte din forma de perfect compus a verbului a scrie. cam la fel: scrieti cat mai bine romaneste! si: scrie-ti tema mai repede! astea le-am mai vazut ametite printre replicile de pe forum. Report
February 12, 20197 yr comment_247296 Va rog tare mult sa ma scuzati....mai gateste careva ? Abia am aterizat pe topic. Stiu ca aici vorbiti despre vorbitorii nativi. La noi acasa se vorbeste limba romana dar copilul e nativ de engleza ca s-a trezit la cresa/ gradinita in limba engleza. Stiu ca exagerez si cred ca si off topic sunt, dar sa auziti cum vorbeste el limba romana la 4 ani... Sweety, copilul tau este are limba materna si engleza doar daca un parinte este native speaker , adica american/engleza/australian/canadian etc. Daca amandoi sunteti vorbitori nativi de romana, atunci copilul este Romanian native speaker. Dar, deaorece s-a nascut in SUA si este , automat, cetatean american, atunci va creste bilingv. Tocmai asta vroiam sa spun mai sus ca definitia termenului bilingv s-a largit, nu se mai considera bilingvi doar cei nascuti din parinti cu nationalitati si limbi diferite ci si cei care vin din parinti de aceeasi natie, dar care traiesc intr-o tara adoptiva. Sper sa nu spun tampenii, am terminat demult studiul... Report
February 12, 20197 yr Author comment_247297 Se merita unul pe altul. Unul merită pe altul. Corect. Doar in acest caz verbul a merita are forma reflexiva.Se merita sa dai banii..... Nu, nu se merita. E gresita exprimarea.Se merita sa mergi la... Nu, nu se merita, nu e nimeni acasa! ?Eu nu te merit. Eu nu merit pe tine. Suna ciudat, dar e corect. Atata timp cat propozitiile pot fi scrise in ambele moduri (la fel ca primele doua propozitii), este corecta exprimarea. Report