February 13, 20197 yr comment_247380 a printa cred ca e un neologism acceptat, nu am verificat, dar l-am vazut scris de prea multe ori si cred ca-i corect si in romana. voiam nu vroiam, ca vazui de curand.aia cu odata vs o data am observat si eu. tb folosit o data in acel caz. iar aia cu marea majoritate cred ca e corecta, am auzit eu la o emisiune de profil vorbindu-se despre asta si are sens ce explicau: majoritate inseamna 51% - sau, ma rog, un pic peste 50%, poate fi si 50.01%marea majoritate poate fi 95% fata de 52% care nu se cheama mica majoritate dar nu e marea majoritate - ceva in genul asta. imi aduc aportul e pleonasm, se spune contribui. s-a preluat f mult expresia face sens - de la to make sense. mie-mi suna aiurea, nu e mai bine are sens? Referitor la ultima ta fraza, moatzo, ar ajuta mult uneori citeva virgule puse unde trebuie. cam unde? zici de fraza mea sau asa, in general? am vazut de multe ori virgula intre subiect si predicat - gre-sit! mea culpa si-oliac' di cenusa-n cap: scriu cu litera mica aproape toate propozitiile. stiu ca nu-i corect, dar e mult mai comod ptr mine,v-am zis ca-s (prea) relaxata. Edited February 13, 20197 yr by moatza Report
February 13, 20197 yr comment_247381 Ce-am mai observat: mai mereu scriem la repezeala, o ia gandul inaintea tastelor si uitam sa mai facem acordul intre subiect si predicat atunci cand e vorba de un subiect multiplu.de fraza asta ziceam nu stiu voi, dar mie imi place foarte mult cum din discutia initiala se nasc altelenu cred ca e o mare problema daca scriem cu litera mica, pentru mine e mai important sa scriem corect si referitor la scriere, noroc cu emoticonsii care ne ajutapentru ca scrierea se poate interpreta gresitfie pentru ca cel care a scris nu a reusit sa se exprime binefie pentru ca starea celui care a citit era naspa si a interpretat gresit, din pacate si asta e experienta reala din trecutul nostru Report
February 13, 20197 yr comment_247384 io mai multe virgule decat am pus, n-as pune adica treaba voastra, io am inteles ce-am vrut sa zic Report
February 13, 20197 yr comment_247388 Ca sa lamurim si treaba cu vointa: exista trei variante a verbului care o exprima, toate asadar cu semnificatia de a intentiona, a avea de gand, a fi decis sa, a dori, a pofti:1. A VOI - imperfectul VOIA - Care va sa zica... 2. A VROI (forma arhaica, destul de des intalnita prin dramaturgia istorica) - imperfectul VROIAM 3. A VREA - Carea va ori vrea sa zica... Forma de imperfect este tot "VROIA", dupa urechea mea. Acum vreau sa mananc ... ieri vroiam sa mananc... Ergo, sunt mai multe forme de imperfect. Aveti o surza verificata care sustine ca "vroiam" este gresita? Report
February 13, 20197 yr comment_247394 Typos, typos sa traiasca! "Care" si "sursa", evident! Daca tot suntem la topicul cu pricina, macar sa ne corectam corespunzator Report
February 13, 20197 yr comment_247401 Felicitari ca ati deschis acest topic. Imi place si-mi placeau mult si emisiunile lui Pruteanu pe acelasi subiect, la fel cum m-am apucat sa studiez Indreptarul ortografic, ortoepic si de punctuatie dupa ce m-am angajat..., doar pentru a-mi reaminti anumite reguli.Din pacate nu este vorba doar de prezentatori sau invitati la emisiunile TV, ci unii au ajuns in functii publice fiind incapabili sa se exprime corect in limba romana. Astea sunt modele in Romania, pentru tinerii de azi. De ce sa invete la romana de 10, daca se poate ajunge Prim-ministru, parlamentar, ministru si fara scoala ? Ceva ce eu nu inteleg, mai ales ca datorita netului vedem nivelul "tarii" in ceea ce priveste atat gramatica limbii romane, cat si in ceea ce priveste exprimarea, este de ce nu se mai studiaza gramatica in liceu? In afara celor care studiaza filologia, de la 14 ani, cand termini clasa a VIII-a, nu mai studiezi gramatica. In mod special ca limba este mult ma activa acum decat pe vremea cand am invatat noi. Dupa cate observ cum se prezinta absolentii si elevii de liceu, gasesc ca ar fi fi binevenit sa fie studiate in liceu ultimele variante din "Principalele norme ortografice, ortoepice, morfologice", precum si din Indreptarul ortografic, ortoepic si de punctuatie" ale limbii romane. In schimb e atata balast in structura materiiilor scolare, care sunt atat de stufoase incat copiii nu mai au timp sa sedimenteze baza/nimic: mult, prost si fara rost. Pe mine nu ma deranjeaza cuvintele imprumutate din alte limbi (weekend, bodyguard, gay, marketing, meeting, gadget etc), cele incetatenite eronat (de tipul trage acest curs la xerox, sau printeaza-mi si mie tema), ori neologismele, insa greselile gramaticale de baza, flagrante (nu din eroare de graba, typing sau chiorenie) le observ si uneori involuntar parca duce la piederi de continut. Am gasit o aprofundare la subiectul "marea majoritate": Despre majoritate Publicat pe http://www.pruteanu.ro, 17 aprilie 2006 -- articol original O altă problemă de limbă română care frământă pe mulți, în aceste vremuri necăjite, este chestiunea „marii majorități”. Surprinzător de numeroase mesaje se arată intrigate de această formulă, considerând-o fie pleonasm, fie eroare logică. Nu e nici una, nici alta. Majoritatea e o chestiune relativă și variabilă, ca să spun așa. Majoritatea înseamnă partea mai mare dintr-un întreg. Dar această parte poate fi cu mult mai mare sau doar cu un picuț mai mare. În cazul unui vot, un rezultat de 49 de procente contra 48 înseamnă o majoritate mică, față de, să spunem, 90 contra 4, care e o mare majoritate. În parlamente, de pildă, se lucrează cu fel de fel de majorități. Majoritatea relativă (sau simplă) înseamnă jumătate plus unu din numărul parlamentarilor prezenți (cu condiția îndeplinirii cvorumului de ședință, care e de 50 la sută din numărul total al parlamentarilor). Așadar, ca exemplu, într-o cameră legislativă cu 140 de membri, majoritatea relativă e de 36 (140:2=70:2=35+1=36). Majoritatea absolută înseamnă jumătate plus unu din numărul total: în exemplul dat: 71. Pentru legi de importanță deosebită, se cere majoritate specială, adică de două treimi (66,66 la sută): în exemplul folosit, 94. Așadar, nu e nicio eroare să vorbim despre o mare majoritate sau o mică majoritate. Putem spune, de pildă: marea majoritate a românilor sunt de credință creștin-ortodoxă. Cu aceasta, am atins a doua jumătate a problemei. Mulți telespectatori și forumiști s-au întrebat: care e acordul corect: majoritatea sunt sau majoritatea este? Răspunsul nu e chiar țac-pac. E o chestiune de intenție a enunțului. Regula e că, dacă accentul logic cade pe ideea de grup compact, pe entitatea grup (ansamblu), atunci acordul e la singular. Dacă accentul logic cade pe indivizii ca atare, pe persoane, atunci acordul e la plural. Să presupunem că avem un grup de 30 de băieți, din care 25 au părul blond. E absurd să spunem că în acest grup, majoritatea băieților e blondă. Vom spune, firește, în acest grup, majoritatea băieților sunt blonzi. Dacă însă, cum spuneam, accentul logic cade pe aspectul ansamblului, compact, ca o unitate, atunci acordul se face la singular; de pildă: Senatorii au discutat mult. În cele din urmă, majoritatea a acceptat argumentele. sursa: https://dexonline.ro/articol/Despre_majoritate Report
February 13, 20197 yr comment_247409 Cat l-am iubit eu pe Pruteanu https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/105.gif Ce pacat ca site-ul nu functioneaza... Pruteanu- una din cele mai solide surse de informatie in ce priveste corectitudinea limbii noastre. Report
February 13, 20197 yr comment_247410 Daniela, acelasi lucru se intimpla si aici, personaje publice care nu stiu sa vorbeasca corect, greseala care se face cel mai des este nefolosirea conjunctivului.Nici aici, din nefericire, nu se studiaza gramatica in liceu.Am vrut de citeva ori sa scot xeroxul la inaintare , mi-ai luat-o inainte. Stiti ca xerox e de fapt marca masinei care face fotocopia, si de la asta s-a raspindit termenul? Report
February 13, 20197 yr comment_247411 Da, asa este. S-a "batut" ca substantiv si este caz similar cu " o pereche de adidasi", derivat de la marca Adidas. Este tot un fenomen lingvistic obisnuit si se numeste "coinage". In amintirea lui George Pruteanu: Report
February 13, 20197 yr comment_247413 s-a preluat f mult expresia face sens - de la to make sense. mie-mi suna aiurea, nu e mai bine are sens?e nasoala de totmi-ai amintit de alta data cind m-ai atentionat, nu stiu daca iti amintesticred ca pot generaliza spunind ca noi, cei care vorbim curent alta limba, gresim traducind o expresie din acea limba in romana, fara sa folosim echivalentul sau, daca el existaatunci am zis ca nu vreau sa am pe cineva printre picioare traducind non voglio avere nessuno tra i piedi, care inseamna ca nu vreau sa ma impiedice cineva, eu nu mi-am dat deloc seama ca putea suna aiureasi cred ca cei care vorbesc italiana folosesc frecvent nu te preocupa, asa-i? Report
February 14, 20197 yr comment_247416 de ce nu se mai studiaza gramatica in liceu? In afara celor care studiaza filologia, de la 14 ani, cand termini clasa a VIII-a, nu mai studiezi gramatica. In mod special ca limba este mult ma activa acum decat pe vremea cand am invatat noi. da, e o mare greseala. Despre majoritatesursa: https://dexonline.ro/articol/Despre_majoritate ooo, deci retinusem corect, lucru de mirare avand in vedere ca-s asa de relaxata. inseamna ca a fost important ptr mine de-am retinut Cat l-am iubit eu pe Pruteanu da, eu inca mai intru pe site-ul lui, imi plac muzica, poeziile pe care le are acolo, traduceri diverse. s-a preluat f mult expresia face sens - de la to make sense. mie-mi suna aiurea, nu e mai bine are sens?e nasoala de totmi-ai amintit de alta data cind m-ai atentionat, nu stiu daca iti amintesti no, blank total asta ref la conjunctiv, parca a zis ceva Adriana, dar nu stiu exact la ce se refera ea. in schimb mi-a amintit mie de-o pb pe care nu stiu dac-o stiu bine vad mult in ultima vreme exprimari de genul: ei nu stiu a scrie corect, dar au pretentii.sau ei nu stiu scrie corect, bla, bla, blae corect? daca-i corect de ce totusi nu se prefera vechea exprimare: ei nu stiu sa scrie etc, adica folosirea conjuctivului. da, Adriana, va preocupa mult, dar nu-i bai Edited February 14, 20197 yr by moatza Report
February 14, 20197 yr comment_247417 Experiența mea de vreo 22-23 de ani pe internet Mirc? Și mirc, evident ? tot ce-a fost din '96 încoace. Report
February 14, 20197 yr comment_247418 Eu asa retinusem din scoala ca marea majoritate e pleonasm. In felul asta insa n-o sa stiu niciodata daca interlocutorul meu il foloseste gresit sau face calcule de genul 50 + 1 etc. Report
February 14, 20197 yr comment_247419 Nici aici, din nefericire, nu se studiaza gramatica in liceu. Cum?Cum? Report
February 14, 20197 yr comment_247422 Eu nu vreau să fiu (doar) Gică Contra, dar nu văd utilitatea gramaticii la liceu, avînd în vedere că în cei 8 ani de școală de pînă la intrarea în liceu e timp, slavă Domnului, să înveți gramatică pe pîine. De la liceu și toată viața după trebuie doar s-o exersezi corect, s-o vorbești, s-o scrii și s-o citești corect. Să citești cărți, da, pentru că prin citit îți menții gramatica vie, nu pe net, unde chiar și corecturile sînt greșite, de multe ori. Gramatica este despre limba ta, trebuie doar s-o pui pe-o cale și s-o ții tot așa. Cine n-o învață în clasele 1-8 nu are decît să le repete pe acestea, nu să îi plictisească pe toți la liceu cu analize gramaticale Report
February 14, 20197 yr comment_247423 asta ref la conjunctiv, parca a zis ceva Adriana, dar nu stiu exact la ce se refera ea. in schimb mi-a amintit mie de-o pb pe care nu stiu dac-o stiu bine vad mult in ultima vreme exprimari de genul: ei nu stiu a scrie corect, dar au pretentii.sau ei nu stiu scrie corect, bla, bla, blae corect? daca-i corect de ce totusi nu se prefera vechea exprimare: ei nu stiu sa scrie etc, adica folosirea conjuctivului. da, Adriana, va preocupa mult, dar nu-i baide conjunctiv spuneam ca foarte multi italieni nu stiu sa il foloseasca eu cred, din amintiri doar, ca sint corecte ambele forme si ei nu stiu a scrie corect si ei nu stiu sa scrie corect si cred ca e total incorect ei nu stiu scrie Nici aici, din nefericire, nu se studiaza gramatica in liceu. Cum?Cum? nu stiu cum e la cel clasic dar la stiintific nu (doar ca aici se deschide iar alta dezbatere pentru ca aici liceul e doar clasic si stiintific, celelalte se numesc istituto pentru ca fiecare e profilat pe o meserie/specialitate)desi citind acum ce spune Carmella imi dau seama ca are dreptate, problema e baza, temelia ca in constructii daca ea e subreda probabil greu se mai repara de-a lungul vietiiin fond nici noi n-am facut la liceu gramatica dar aici iar nu stiu cum era la filologie, facind eu matematica-fizicadar apoi eu am reluat-o la facultate Report
February 14, 20197 yr comment_247426 Yelleu everibadi ! Am uitat si de gatit si de mancare si de... dieta , aseara https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/hiding.gif Foarte binevenit acest topic!@ Moatza: "Nu stiu a scrie." - as zice o forma arhaizata, mai degraba literara. Nu stiam ca a devenit frecventa in vorbirea curenta. Ma intreb daca nu e o manevra de evitare a utilizarii conjunctivului in cazul celor care nu il stapanesc , mai ales cand vine vorba de verbele boo-hoo, alea cu doi de i...Pui si tu, te rog, un link al site-ului lui George Pruteanu, ca cel pus de Daniella mie nu imi merge. Multumesc frumos!@ Adriana: "Nu te mai preocupa" cere un complement indirect, deoarece este un verb tranzitiv. De regula, se foloseste cu un pronume/ pronume reflexiv: ma, te si cu un complement indirect: Nu te mai preocupa cu aceste aspecte. / Ma preocupa ideea asta., s.a.m.d. In vorbirea noastra curenta cred ca cineva ar spune mai degraba: Nu-ti mai bate capul! Nu te mai framanta!@ Toti: Gramatica nu se mai face in clasele superioare, cele de liceu, de la a 9-a in sus, in nici o tara din cele in care am trait ori ma aflu des in scop profesional, deoarece se considera ca bazele i se pun in clasele mici. Structurile gramaticale, fiind deja invatate "formulele", se solidifica in clasele superioare prin aportul si invatarea cu ajutorul diverselor surse literare (de regula beletristica) prin care elevii descopera si invata sa identifice si diferentieze diversitatea lor. Teoretic. Ce se intampla in Romania in sistemul educational...este o discutie de alta natura. Nu mai stiu cum mai arata acum programele scolare din Romania, insa pe vremea mea, nu a existat nici o ora pe tot parcursul scolii, in care sa se lucreze la orele de romana cu diverse tipuri de texte (in afara celor beletristice ori de critica literara), cum ar fi texte de literatura de specialitate ( diverse domenii stiintifice, articole de presa, enciclopedii, dictionare, dictionare de specialitate etc.) Si nici la orele de limbi straine ori de literatura universala, ceea ce explica multe neregularitati ale nivelului de pregatire in Romania de azi. Edited February 14, 20197 yr by Lapona Enigel Report
February 14, 20197 yr comment_247428 desi citind acum ce spune Carmella imi dau seama ca are dreptate, problema e baza, temelia ca in constructii daca ea e subreda probabil greu se mai repara de-a lungul vietiiin fond nici noi n-am facut la liceu gramatica dar aici iar nu stiu cum era la filologie, facind eu matematica-fizicadar apoi eu am reluat-o la facultate Asta explica multe lucruri. Inclusiv ignoranta mea in materie. Si vad ca si la Manu in clasa cine nu a facut gramatica cum trebuie(clasele 1-5), acum au dificultati serioase.Cred ca un an doi in plus de gramatica, nu ar strica nimanui, indiferent de profilul liceului, vazand ca metoda celor 7 ani de gramatica nu functioneaza. Nu stiu, imi dau si eu cu parerea. Report
February 14, 20197 yr comment_247432 nu văd utilitatea gramaticii la liceu, avînd în vedere că în cei 8 ani de școală de pînă la intrarea în liceu e timp, slavă Domnului, să înveți gramatică pe pîine. eu as vedea mai nuantat toata treaba asta.ce-ar fi daca la gimnaziu s-ar insista pe reguli de baza, pe scriere corecta dpdv gramatical, pe o exprimare corecta si pe analize gramaticale mai putin sofisticate? daca s-ar insista si relua in acesti ani doar reguli de baza, fara termeni greoi pe care multi copii nu ii inteleg, a.i. la final sa scrie si sa vorbeasca toti corect.apoi, la liceele de profil s-ar aprofunda materia trecand la analize gramaticale complexe. eu m-am implicat f mult in scoala fiului meu si am vazut diferente mari intre nivelul care se cerea cand am studiat eu si nivelul cerut generatiei lui. de asemenea, sunt convinsa ca acum se cere si mai mult la gimnaziu. chiar m-ar interesa cum vede lucrurile un parinte cu copil in clasa a opta.problema pe care o vad eu e ca se cere din ce in ce mai mult sa stii lucruri savante, in detrimentul celor care constituie baza. la ce-ar ajuta un copil sa stie toate subtipurilor de atribute „substantivale”, „pronominale”, „adjectivale”, „verbale” și „adverbiale”? sau statutul morfologic și sintactic al particulei în limba română? hai mai bine sa stie baza si-om vedea apoi. Edited February 14, 20197 yr by moatza Report
February 14, 20197 yr comment_247440 Sint de acord si cu ce zice moatza in mesajul anterior, ce-o fi in capul celor care fac programele scolare? Lili, din experienta mea de aici ca virgula cu ce am facut eu nu ne putem compara ca erau alte vremuri e ca din pacate, e chestie si de noroc al clasei.Marco a avut parte de niste invatatoare aiurea, una aproape de pensie pe care nu o mai interesa nimic si alta cu care au inceput care era deprimata ca o lasase sotul pe de o parte si pe de alta parte fiind ea specializata in limba italiana si franceza preda matematica.Sistemul italian de invatamint preuniversitar e o nebuloasa de neinteles pentru mine, asta era o paranteza si ma refer la titularizari(?) repartitii, nu neaparat la programa.Clasa paralela a avut o invatatoare tinara, netitulara ca ale noastre, care a reusit sa ii tina pentru toti cei 5 ani (se cheama elementara si tine 5 ani) si a lucrat cu ei mult si bine, a creat un colectiv unit, o frumusete. Norocul lui Marco a venit apoi la cea care se cheama medie aici (si tine 3 ani) cind a avut toti profesorii, si cei de baza si ceilalti, seriosi, titulari deci continuitate, si cu teme multe. Si cred eu ca asta l-a redresat si a umplut lacunele primilor ani. Report
February 15, 20197 yr comment_247517 Incredibil https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_fessee.gif offff, am scris o gramada si am pierdut ca mi-a fugit mouseul pe campii, asta dupa ce m-am mutat de pe telefon pe desktop ca sa pot scrie decent. Si asta, doar pt ca m-am apucat la final sa recitesc, pentru ca eu scriu cu 100km /h si cu metoda de typing oarba si am mari sanse sa o iau pe aratura si cu errors typo si cu fuga de idei in monitorul ala minuscul, basca sunt cam chioromela de vreo 2 ani ... si nimeni nu-mi da ochelari de vedere ...https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/rolleyes.gif In fine... sunt de acord cu tot ce scrie moatza in ultimul post. Si da, situatia e cu fiecare an mai rea. Astfel, anual se mai muta materie dintr-o clasa superioara in una mai mica. Exemplu, anul asta la matematica au fost mutate ROTUNJIREA NUMERELOR NATURALE DE LA 1 la 1.000, de la clasa a 3-a la a 2-a (asta ar fi un capitol in plus la unitati, zeci, sute, mii ...desi nu am inteles la ce ar putea folosi, ca noi nu le-am invatat). Daca aveti chef sa faceti si un topic referitor la problemele create de starea invatamantului romanesc, aici mi-as varsa naduful, cu ceea ce vad in practica de 2 ani incoace. De multa vreme m-am gandit ca ar fi mult mai util sa se ia 1 ora de tehnologie sau alte materii de umplutura despre care nu retin absolut nimic, sau chiar de la literatura pentru a introduce gramatica in liceu. Eu doream sa va spun ca desi am invatat gramatica de nota 10 cat am si obtinut la examenul de Admitere / Treapta I, mi-am dat seama ca unele lucruri se uita, tocmai pt ca nu sunt destul de bine fixate, sau apoi nu le mai folosesti. De exemplu, fiind redactor si editor la 2 revistute pe la 26-27 ani, mi-am recapitulat multe dintre cele ce poate le uitasem din prima jumatate a vietii de tanar. Astfel, mi-aduceam aminte perfect ca la conjugarea verbului A CREA la prezent formele verbului au 1 sau 2 de "e", dar nu mai retineam exact la ce persoane si de ce face doi "e", deoarece retin perfect ca profa ne spusese ca aceasta conjugarea sa o invatam pe dinafara! https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/toothy6.gif Recunoasteti modelul clasic din sistemul de invatamant romanesc ceausist! Fara multe explicatii, ... trebuie sa inveti pe dinafara! De unde spirit critic? faci pt ca trebuie! Orice "autoritate" iti spune ca trebuie asa sau e bine in nu stiu ce fel si gata: te-a programat! Memorare la greu si fara utilitate finala, pentru ca multe din informatiile invatate la 1-12 si la facultate, nu le folosim in practica si le-am uitat! De acord? In fine, fiind ceva mai matura, cum spuneam la 26 ani, decat aveam curajul la 14, am sunat o profa de romana si am rugat-o sa-mi si explice regula sau cum pot memora formele verbului cu 2 sau cu 1 "e" A CREA - CONJUGARE INDICATIV PREZENTeu creeztu creeziel/ea creeazanoi creamvoi creatiei creeazaVoi ati invatat la clasele V-VIII, de ce? Eu sigur nu. Probabil depinde si de profesor, desi a mea a fost o profa foarte buna zic, dar comentariile si conjugarea asta (cel putin) m-a pus sa le invat pe dinafara. Doamne cat am urat invatarea comentariilor pe dinafara!!! https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/violent1.gif Degeaba ma duceam eu cu comentarii compilate din nu stiu cate carti de analiza literara, ca spunea, ok, dar pt examen il inveti pe asta. Si-mi dicta nu stiu cate pagini si dai si invata ... Inutil, sau fara finalitate pentru viata de adult, din punctul meu de vedere. Util sa iei examenul la liceul dorit si atat! Ce doream sa mai scriu, referitor la conjugarea mea buclucasa, este ca ar fi bine ca aici sa scriem reguli pe care nu le-am intels sau nu le-am retinut de la scoala, si mai ales despre modificarile din ortografie ce au aparut ulterior anilor 2000, pentru ca eu nu stiam de cea cu intro si intrun de care ati pomenit moatza sau boni... Multumesc. In afara de cea cu i din a pe care am citit-o si mi-am insusit-o chiar la vremea cand s-a dat, in rest habar nu am ce s-a mai modificat ulterior. De asemenea, binevenite sunt si cele de finete. Decat sa dam cu pietre in altii, mai bine sa facem ceva constructiv pt "comunitatea" noastra. zi minunata! Edited February 15, 20197 yr by Daniella Report
February 15, 20197 yr comment_247530 Si da, situatia e cu fiecare an mai rea. Astfel, anual se mai muta materie dintr-o clasa superioara in una mai mica. Exemplu, anul asta la matematica au fost mutate ROTUNJIREA NUMERELOR NATURALE DE LA 1 la 1.000, de la clasa a 3-a la a 2-a (asta ar fi un capitol in plus la unitati, zeci, sute, mii ...desi nu am inteles la ce ar putea folosi, ca noi nu le-am invatat). Daca aveti chef sa faceti si un topic referitor la problemele create de starea invatamantului romanesc, aici mi-as varsa naduful, cu ceea ce vad in practica de 2 ani incoace. slava cerului ca eu am scapat de copii in scoala! mie mi se pare tragic ce se intampla acum cu scoala romaneasca!am vazut clar ca daca vrei sa ai rezultate f bune cu un copil, daca vrei sa nu te trezesti la un moment dat ca are lacune greu de recuperat, trebuie sa tii pasul cu lectiile copiilor.am colegi care au copiii la after-school si se multumesc cu ce fac ei acolo, preponderent isi copie temele unul dupa altul si, unde nu se descurca, le spune profesorul supraveghetor.si gata! au copiii temele gata cand vin parintii sa-i ia acasa.ca daca nu-s gata cu temele cand vin parintii sa-i ia, inseamna ca astia de la after nu-si fac treaba. si-atunci, ca sa fie toata lumea multumita, parintii ca scapa de corvoada supravegherii copiilor, patroana afterului linistita ca-s parintii multumiti si cotizeaza si luna viitoare cu 1500lei, se adopta metoda asta de-a fura basca unul altuia.si toate astea cu complicitatea programei extrem de incarcate si elitiste pentru nivelul real al copiilor si a sistemuli competitional din scoala care urmareste doar nota.toata poliloghia nu se refera la micutii geniali pe care-i avem noi, bineiteles. e valabil doar ptr copiii obisnuiti care ar vrea sa mai zburde si ei din cand in cand. Doamne cat am urat invatarea comentariilor pe dinafara!!! Degeaba ma duceam eu cu comentarii compilate din nu stiu cate carti de analiza literara, ca spunea, ok, dar pt examen il inveti pe asta. Si-mi dicta nu stiu cate pagini si dai si invata ... Inutil, sau fara finalitate pentru viata de adult, din punctul meu de vedere. Util sa iei examenul la liceul dorit si atat! dar ai vazut ce termeni tb sa foloseasca acum copiii? direct critici literari dupa clasa a 8-a!eu am fost curioasa si-am citit niste carti de-astea pregatitoare ptr capacitate, te ingrozesti! pentru ca eu nu stiam de cea cu intro si intrun de care ati pomenit moatza sau boni... hellooooo, eu am pomenit de nicio, niciun...de-astea! intro? nu, nu, intr-o! Report
February 15, 20197 yr comment_247533 pentru ca eu nu stiam de cea cu intro si intrun de care ati pomenit moatza sau boni... hellooooo, eu am pomenit de nicio, niciun...de-astea! intro? nu, nu, intr-o! scuze, mi s-a parut foarte ciudat cu nicio, niciun, asa ca m-am confuzat de tot, we asta imi fac timp sa citesc si sa inteleg regula noua, pentru ca am vazut ca ati scris odata cand s-ar fi scris corect o data ...si nu am mai priceput nimic ... Pe vremea noastra nu apareau asemenea modificari. Acum de ce atatea schimbari? Si in alte tari sunt schimbari de acest fel la limba si nationala? Este efectiv groaza la scoala, pornind cu clasa intai mi s-a facut parul maciuca ... La 1 decembrie, avea deja scrise cate 3 caiete la fiecare din cele materii principale + cartile (la italiana 4) + fise. In conditiile in care ei abia stiu sa scrie si sa citeasca. De la 1 decembrie au trecut pe caiete studentesti. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/happy2.gifhttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/happy2.gifhttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/happy2.gif Anul asta, clasa a II-a, la inceput, sesizand in vacanta de vara si anul trecut ca de la afterul cu Doamna, dupa 9 ore vine acasa si nu stapaneste notiuni, am zis ca fac eu cu ea si o pun pe picioare. Doamne! Ideea mai proasta nu am avut in viata mea!!!! Am rezistat 2 luni ... un cosmar. Nu aveam timp nici sa repetam ce s-a facut la scoala in ziua acea (ea are 7 h in plus pe saptamana, datorita italianei, fata de scolile normale), pentru ca eu asa eram obisnuita sa faci treaba la clasele I - IV: citesti ce ai facut la scoala, temele + 1 lectie in avans. Ce lectie in avans? Am renuntat la repetat, am trecut direct la teme. Si asa terminam cateodata pe la 9 seara. Plansete, stres si tipete zilnic. Deci, sincer, nu e vorba ca sunt parintii multumiti ca scapa de supraveghere, dar nu ai varianta sa nu o iei razna... I-am gasit un after-school unde se face ceva, spre deosebire de ce faceau cu Doamna, dar tot nu au timp sa repete ce se face la scoala. Daca la scoala ai o secunda de neatentie, pa ... A propos, la romana in trimestrul intai i-a pus sa invete pe dinafara o poezie cu tot cu semnele de punctuatie. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/fuckme.gif Pai asa ? Edited February 15, 20197 yr by Daniella Report
February 15, 20197 yr comment_247534 la nicio si niciun nu gasesc nici o regula de scriere noua, a ramas in continuare cum era: Toate formele pronumelui „niciunul” și ale adjectivului pronominal „niciun” se scriu într-un cuvânt.„Nu au angajat niciun medic” - CORECT - când este adjectiv pronominal, îl scriem legat.„Nu au angajat nici un medic, nici un rezident” - CORECT - aici avem adverbul „nici” și articolul nehotărât „un”.„Nu are nici o casa, nici două, are cinci” - CORECT - în acest caz este numeral. despre ce modificare spuneti voi? Report