February 13, 20197 yr comment_247349 Imi pare rau daca cineva se supara cind i se arata ca a gresit un cuvint.Eu m-am lovit aici de alta chestie, foarte putina lume m-a corectat cind am spus ceva gresit (din fericire nu se intimpla des stiu ca sint modesta ). Am insistat mereu pe chestia asta invitindu-i sa ma corecteze, unii mi-au raspuns ca n-au facut-o de frica sa nu ma supere. Si am raspuns cum sa ma supar daca fac un lucru gresit, eu vreau sa il fac bine. M-a surprins jena asta a lor. Am o singura colega care ma corecteaza foarte bine, avind ea mama invatatoare imi explica si cum sa gindesc ca sa nu gresesc. O calitate pe care putini o au, chiar si cei care prin natura meseriei ar trebui sa o aiba (nu aiva ) adica dascali (de scoala nu de biserica ) Report
February 13, 20197 yr comment_247350 Folosim (corect) sunt/suntem in loc de vechea forma sînt/sîntem. Putina gramatica 79, pp. 55-5855-58 Edited February 13, 20197 yr by dragos Report
February 13, 20197 yr comment_247352 Se ascund foarte bine cei care își corectează erorile, pentru că, asta spuneam mai sus, nu am văzut niciun caz rezolvat cu ajutorul acestor subiecte. Eu, eu!Carmella, eu am invatat multe si inca mai invat, aici pe forum. Daca vrei cu adevarat, se poate. Un exemplu, cerand scuze pentru ignoranta anticipat , scriam gresit a-ti de la Ce ati gatit astazi .Nu stiu cine m-a corectat, poate chiar Adriana, si bine a facut.Vreau sa invat, daca nu am invatat la timpul potrivit si vreau sa-mi reimprospatez memoria, daca am uitat. Am plecat din tara cand aveam 20 de ani(da, stiu, nu-i o scuza ) si sunt aia care cand sunt in Romania cere scheda in loc de cartela, dar jur ca nu o fac intentionat. De un lucru sunt mandra, Manu vorbeste romaneste.Nu stie sa scrie corect cand trimite mesaje bunicilor(exemplu: ieu in loc de eu).Scrie dupa ureche, dar remediem incet, incet. Concluzie: daca voi gresi, voi ma veti corectiza! ca sa citez un clasic. Ne cunoastem de prea multi ani ca sa ne suparam pentru rectificari gramaticale. Report
February 13, 20197 yr comment_247353 Folosim (corect) sunt/suntem in loc de vechea forma sînt/sîntem. Putina gramatica 79, pp. 55-5855-58 Dragos prea vechi articolul, parerea mea am cautat schimbarea despre care vorbisem ieri seara, este asta luat de aici https://acad.ro/alteInfo/pag_norme_orto.htmHotărârea Adunării generale a Academiei Române din 17 februarie a 1993, privind revenirea la "â" şi "sunt" în grafia limbii româneHotarârea este luată în conformitate cu art.4 din Statutul Academiei Române:Se va reveni în grafia limbii române la utilizarea lui â în interiorul cuvintelor şi a formei sunt (suntem, sunteţi), în conformitate cu hotărârile adoptate de Academia Română înainte de 1948, consecinţă a unui îndelungat proces istoric. Modul de aplicare a hotărârii de la punctul 1 va fi stabilit de Prezidiul Academiei Române.În Monitorul Oficial Nr. 59, din 22 martie 1993 sunt publicate, în anexă, Regulile "Sextil Puşcariu" pentru scrierea literelor "â" şi "î".Literele â şi î corespund aceluiaşi sunet, întrebuinţându-se după urmatoarele reguli: î se scrie întotdeauna la începutul şi la sfârşitul nemijlocit al cuvântului: îl îmbrăţişez, împărat, înger, îşi, îţi, amărî, coborî, hotărî, târî, urî ... ;tot cu î scriem şi în corpul cuvintelor, când, prin compunere, î de la mijlocul cuvintelor ajunge medial: neîmpăcat, neîndurat, neînsemnat, preaînălţat, preaîntâmpinat.Vom scrie într-însul, dar dânsul;în toate celelalte cazuri se scrie, în corpul cuvintelor, â: bând, când, făcând, gât, mormânt, râu, român, sfânt, vânt ... Dupa care, intrebarea mea este, s-a revenit asupra acestei reguli sau ea inca mai e valabila? Report
February 13, 20197 yr comment_247355 Un exemplu, cerand scuze pentru ignoranta anticipat , scriam gresit a-ti de la Ce ati gatit astazi .Nu stiu cine m-a corectat, poate chiar Adriana, si bine a facut.cred ca da Am plecat din tara cand aveam 20 de ani(da, stiu, nu-i o scuza ) si sunt aia care cand sunt in Romania cere scheda in loc de cartela, dar jur ca nu o fac intentionat. virsta n-are valoare asa cum n-are valoare durata de cind stai aicidepinde de cit si cum a invatat persoana limba tarii in care locuieste acum, parerea measi depinde si de fiecare persoana in parte si de talentul ei si ca sa exemplificam, ca asa se inteleg mai bine lucrurile, ma dau exemplu pe mine (am inceput sa invat italiana din carti in 84 si am invatat temeinic gramatica ca in cazul celorlalte limbi straine invatate) si pe alta persoana care e aici din anii 70 (nu stiu cum a invatat ea italiana) si care cum vorbeste cum se simte ca e strainachestia care la mine nu se simte aproape deloc, ba mai mult decit atit cum am mai povestit cindva a trebuit sa scot buletinul ca sa creada cineva ca nu sint nascuta aici (si iar nu vreau sa par laudaroasa dar chiar asta e adevarul)Pentru ca marea majoritate a celor de aici masoara capacitatea ta de a vorbi limba italiana in anii traiti aici, prima intrebare asta e. Dar e gresita, parerea mea am cunoscut recent o fata japoneza, peste putin e un an de cind sta aici, merge cre ca zilnic la curs de italiana si vorbeste execrabil, aproape de neinteles. Dar vorbind la inceput cu ea in engleza am remarcat ca nici engleza nu o stie prea bine. Asa ca, va fi foarte greu pentru ea, cred, sa invete bine si oricum Lili nici la tine nu se simtesi daca mai zic si micul nostru secret, ca atunci cind ne vorbim sau scriem o facem cel mai des in italiana, sa speram ca nu arunca nimeni in noi cu oua, eventual cu amandine si mai tine si de familia fiecaruia, cine are o casatorie mixta ca mine si ca Any vorbeste italiana, presupun ca unde sint soti romani care locuiesc in Italia se vorbeste romaneste, asta ii ajuta in a nu uita limba romana dar nu ii ajuta in a-si perfectiona italiana (daca vor asta evident) si sunt aia care cand sunt in Romania cere scheda in loc de cartela, dar jur ca nu o fac intentionat.pai asta tine de ceea ce spuneam ieri, invatind ce e aia scheda in italiana pentru ca nu stiai sau nu exista cind erai in Romania e normal sa nu stii, pina cind nu-ti zice cineva ca s-a inventat si in Romania si se numeste cartelasper ca s-a inteles ce am vrut sa spun bancul care circula pe vremuri, cu sapa parca, il stiti? Report
February 13, 20197 yr comment_247356 Asa este, Dex!Insa termenii "bilingv" si "vorbitor nativ" sunt doua aspecte cu totul distincte. Despre acceptia termenului "native speaker" ma intrebai mai sus, ori am inteles aiurea? Chiar asa, exista si termenul "bilingual" in romana? Despre acceptia termenului "bilingv" am spus mai sus ca este inca in definire din punct de vedere stiintific tocmai pentru ca definitia clasica nu mai reflecta realitatea acestui fenomen in scotietatile actuale. Astea se vroiau a fi "societatile", evident. Errare humanum est Bine ca unii dintre voi de pe-aici nu sunteti profi , pfiuuuuuu! https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/tongue3.gif https://www.smilies.4-user.de/include/Frech/smilie_frech_019.gifPersonal, nu cred ca dau prea mare atentie diferentei dintre "servici" si "serviciu". https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_scratch.gif Din punctul de vedere al profesionistului (sic!) consider ca este vorba , ca si in cazul lui "calmar/calamar" de o transformare ortoepica (de pronuntare) suferita in decursul timpului care cred ca a dus la o utilizare diferentiata a cuvantului, respectiv: majortatea sau, sa spunem, un procentaj important al vorbitorilor spun "servici" facand referire la locul de munca si slujba prestata si "serviciu" referindu-se la un favor ori la un serviciu de portelan.E bine sa invatam sa devenim putin mai distantati de sursele de pe net, care nu sunt intotdeauna viabile si , intre timp, din nefericire, nici unele dintre cele primare (adica lucrari de specialitate recunoscute ca atare), deoarece sunt pur si simplu invechite si nu mai reflecta starea de fapt a registrelor si nivelelor limbii contemporane. Nu cred ca ne va lua nimeni la trei pazeste daca spunem servici ori serviciu, insa daca persistam in greseli de genul "sa vi_", "î-ti", ori de ordin semantic asa cum ma loveam pe vremea facultatii de cele ale colegei mele de apartament , ea studenta la informatica (asta era scuza ei, fireste), gen "pantrunjelul se fofileste" in loc de "se ofileste"...pai, mie deja imi ies ochii din cap putin... niciodata nu am acordat nici un fel de scuze celor care au ales sa continue studiul dupa bacalaureat si inca persista in astfel de erori grave...acesta este pentru mine un semn de ignoranta voita si crasa, de lene intelectuala. Exista insa si legastenici, intr-adevar, dar sunt usor de diferentiat de categoria pe care o mentionam mai sus. Report
February 13, 20197 yr comment_247357 mie imi place subiectul, cum am mai spus, si pentru ca, mai ales datorita Laponei si lui Dexter care sapa dupa dovezi invatam lucruri noi <<< Lapona sapa pentru ca e aria ei de expertiza, dar nu va garanteaza ca va avea timp sa o faca intotdeauna ori ca sursele postate de ea sunt si 100% autentice si recunoscute in domeniu. Dar, se straduieste sa nu va dezinformeze. acu tre sa studiez chestia cu nativ si bilingv ca tre sa stiu unde se incadreaza copilul meu Pai...pentru asta tre sa te inscrii iar la studiu, nu ziceai ca nu ai timp? https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/71.gif Copilul tau este ambele si amandoo https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/blush.gif deaorece aceste atribute nu se exclud reciporc re-ci-proc! https://www.smilies.4-user.de/include/Frech/smilie_frech_010.gif Edited February 13, 20197 yr by Lapona Enigel Report
February 13, 20197 yr comment_247359 acu tre sa studiez chestia cu nativ si bilingv ca tre sa stiu unde se incadreaza copilul meu Ia vezi un pic si apoi imi zici si mie sa stiu si eu pt al meu Report
February 13, 20197 yr comment_247360 Se ascund foarte bine cei care își corectează erorile, pentru că, asta spuneam mai sus, nu am văzut niciun caz rezolvat cu ajutorul acestor subiecte. Eu, eu!Carmella, eu am invatat multe si inca mai invat, aici pe forum. <<<< Ai vazut, Carmencito? Lasati scepticismul si aveti incredere ca, da, oricare dintre noi poate influenta si chiar o face in bine pe ceilalti. Si chiar daca este doar unul singur, este fantastic. Si este! Cel putin unul! Chit ca acea persoana singulara nu va depune marturie Iata, asta este motivul care m-a determinat sa deschid topicul despre tara care, daca am inteles bine de la Moni, l-a generat pe asta Pentru ca trebuie sa devenim odata pentru totdeauna constienti ca schimbarea trebuie sa vina de la noi, de la fiecare dintre noi! Gata cu spiritul mioritic, fratilor. Nu mai e in concordanta cu lumea romaneasca actuala (dinauntrul si din afara hotarelor tarii). Ne cunoastem de prea multi ani ca sa ne suparam pentru rectificari gramaticale. Am ramas restanta cu multe premii la mataluta...pentru multele si frumoasele vorbe de duh pe care le-ai tot spus in ultima vreme https://www.smilies.4-user.de/include/Liebe/smilie_love_026.gif Report
February 13, 20197 yr comment_247361 bancul care circula pe vremuri, cu sapa parca, il stiti?Eu nu îl știu. Mie diacritica mi se pare foarte ușor de citit și de ținut minte. Mi-a lămurit definitv (acum mulți ani, când am descoperit-o) problema ii-lor. Îmi place că explică și științific dar îți dă și explicații de ținut minte de oricine, cum ar fi: adaugi al doilea i, la persoana a II-a daca la celelalte persoane trebuie să mai adaugi ceva după primul i. Ex. eu știu, tu știi. Eu nu știu să explic, dar ea o face foarte bine. Mă bucur mult că s-a deschis acest subiect. Suntem deja de așa de mult timp împreună încât ar trebui să ne cunoaște îndeajuns și să nu se supărăm unii pe alții dacă ne corectăm. Asta fac prietenii între ei, și nu o fac pentru a-l înjosi pe cel corectat ci pentru a-l ajuta. Dacă cel ajutat se supără atunci are o dublă problemă: odată problema neștiinței și apoi problema orgoliului/frustrării. Dintre toate erorile scrise până acum decât-ul mă termină cel mai tare. Și-l aud tot mai des în jurul meu... https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/sleep.gifMă mai zgârie pe mine la urechi dacă se folosește mi-ar place în loc de mi-ar plăcea. Mai nou, din cauză de Maia mea https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif, îmi sare în urechi și care și pe care. Îmi povestea Maia că ajunseseră să-și corecteze profesorii la clasă după ce la ora de Limba Română li s-a explicat cum stă treaba. Unii profesori se supărau, alții nu... Tot referitor la pe care, mi-am adus aminte de Horațiu Mălăiele, cu monologul Calculele... https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gifhttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gifhttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gif Report
February 13, 20197 yr comment_247362 Pentru ca marea majoritate a celor de aici masoara capacitatea ta de a vorbi limba italiana in anii traiti aici, prima intrebare asta e. Dar e gresita, parerea mea. marea majoritatea De acum inainte, datorita topicului asta, mereu o sa ne sara ceva in ochi Edited February 13, 20197 yr by any_annette Report
February 13, 20197 yr comment_247366 Pentru ca marea majoritate a celor de aici masoara capacitatea ta de a vorbi limba italiana in anii traiti aici, prima intrebare asta e. Dar e gresita, parerea mea. marea majoritatea De acum inainte, datorita topicului asta, mereu o sa ne sara ceva in ochi De aceea, intervin putin si spun cum zice neamtu' : " sa lasam, totusi, biserica in sat", care s-ar traduce cam : "sa nu incercam sa fim mai catolici decat Papa " Boni si cu Lilly https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/6.gifhttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/6.gifhttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/6.gif Report
February 13, 20197 yr comment_247367 Pai treaba voastra, ce sa va fac eu voua daca ati vrut bicicleta....de-acum pedalati ....ar fi mai bine sa facem gogosi ca tot e perioada Carnavalului. Report
February 13, 20197 yr comment_247368 si daca mai zic si micul nostru secret, ca atunci cind ne vorbim sau scriem o facem cel mai des in italiana, https://www.smilies.4-user.de/include/Grosse/smilie_gr_195.gif sa speram ca nu arunca nimeni in noi cu oua, eventual cu amandine <<< Stric io bunatate de amandine... https://www.smilies.4-user.de/include/Grosse/smilie_gr_187.gif bancul care circula pe vremuri, cu sapa parca, il stiti?Eu nu! Report
February 13, 20197 yr comment_247369 E bine sa invatam sa devenim putin mai distantati de sursele de pe net, care nu sunt intotdeauna viabile si , intre timp, din nefericire, nici unele dintre cele primare (adica lucrari de specialitate recunoscute ca atare), deoarece sunt pur si simplu invechite si nu mai reflecta starea de fapt a registrelor si nivelelor limbii contemporane. chestia cu serviciu o tin minte din facultate, asa cum o tin minte pe cea cu decit si delincventceea ce mie imi lipseste netraind acolo este evolutia limbii, asa ca nu stiu daca de exemplu din cauza folosirii frecvente a cuvintului servici el va fi considerat corectde aceea am si intrebat daca linkurile pe care le-am cerut sint "adevarate" tocmai pentru ca stiu foarte bine ca ceea ce se scrie pe net nu e corect mereuin lumea aceasta nebuna a informatiilor de pe net partea cea mai importanta e veridicitatea sursei informatiilor Eu nu îl știu.v-am zis ca am probleme cu memoria, parca ca era grebla e dedicat celor care intorsi in tara se prefac ca nu mai cunosc obiecte, denumiripina cind impiedicindu-se de o grebla si injurind isi aminteste perfectimi pare rau dar eu nu am talent la spus/scris bancuri Ia vezi un pic si apoi imi zici si mie sa stiu si eu pt al meu cred ca al tau e cum era al meu cind era micramine de vazut daca, atunci cind va fi mare, va fi cum e al meu acu vorbesc serios, sa stiidar depinde de foarte multe chestii, de cum va derula viata, de tine, de el, de familie Report
February 13, 20197 yr comment_247370 Pentru ca marea majoritate a celor de aici masoara capacitatea ta de a vorbi limba italiana in anii traiti aici, prima intrebare asta e. Dar e gresita, parerea mea. marea majoritatea De acum inainte, datorita topicului asta, mereu o sa ne sara ceva in ochi perfect, eu cred, ca tocmai sublinierea facuta in felul asta, ajutapentru ca e practica nu teorie, si se retine mai usor, cel putin pentru minecine se supara noroc bunPai treaba voastra, ce sa va fac eu voua daca ati vrut bicicleta....de-acum pedalati ....ar fi mai bine sa facem gogosi ca tot e perioada Carnavalului.chit ca-mi stric faima o sa-ti arat cite platouri am cumparat pina acum de la brutarie, ca sint buonissime Report
February 13, 20197 yr Author comment_247371 Si eu, de multe ori, ma surprind ca spun / scriu gresit. Si ma corectez. Pe cat posibil.Da, am fost printre cei care ziceau si scriau servici. Pana cand, intamplator, am nimerit peste forma corecta. Si de atunci zic si scriu serviciu. Insumi, insuti, insasi..... Nu stii sigur, evita. In loc de eu insumi voi cerceta.... putem folosi: personal voi cerceta.. Prenadez. Nu prelandez, nu prenandez, nu pre-altceva. Repercusiuni, nu repercursiuni. Despartiti in silabe si vedeti cum suna..... ? ? ? Mostra - esantion, proba.Monstra - nici macar nu exista acest cuvant in dex. Report
February 13, 20197 yr comment_247372 Dacă cel ajutat se supără atunci are o dublă problemă: odată problema neștiinței și apoi problema orgoliului/frustrării.foarte bine spus, te ia Carmella de asistent dind quote am remarcat odata Odată, o datăOdată – când înseamnă cândva.O dată – când poate fi numărat, în seria o dată, de două ori.copiat de aici https://diacritica.wordpress.com/2010/01/09/odata-o-data/ presupun ca vroiai sa zici o data, asa-i?sau nu?are sens de cindva? pentru ca ai folosit apoi? Report
February 13, 20197 yr comment_247373 cred ca al tau e cum era al meu cind era micramine de vazut daca, atunci cind va fi mare, va fi cum e al meu acu vorbesc serios, sa stiidar depinde de foarte multe chestii, de cum va derula viata, de tine, de el, de familie Haide mai Adriana, imi dai rebusuri din astea de rezolvat N-am inteles ce-ai vrut sa zici . Report
February 13, 20197 yr Author comment_247374 Masculin singulareu însumi -> Mihaitu însuţi -> Mihaiel însuşi -> Mihai Masculin Pluralnoi înşine -> Mihai şi Cristivoi înşivă –> Mihai şi Cristiei înşişi -> Mihai şi Cristi Feminin singulareu însămi -> Mirunatu însăţi -> Mirunaea însăşi – >Miruna Feminin Pluralnoi însene – >Miruna şi Anavoi însevă -> Miruna şi Anaele înseşi (însele) -> Miruna şi Ana Report
February 13, 20197 yr comment_247375 intrebare:eu stiu ca se zice scot la imprimanta?vad aud si citesc printezde ce? academia romana a decis ca e corect printez? Haide mai Adriana, imi dai rebusuri din astea de rezolvat N-am inteles ce-ai vrut sa zici .prefer sa-ti explic cind ne auzim pentru ca sunt lucruri personale si n-am chef sa le scriu aici Report
February 13, 20197 yr comment_247376 intrebare:eu stiu ca se zice scot la imprimanta?vad aud si citesc printezde ce? academia romana a decis ca e corect printez? Haide mai Adriana, imi dai rebusuri din astea de rezolvat N-am inteles ce-ai vrut sa zici .prefer sa-ti explic cind ne auzim pentru ca sunt lucruri personale si n-am chef sa le scriu aici Report
February 13, 20197 yr comment_247377 Mă bucur mult că s-a deschis acest subiect. +1 Nu ma gandesc sa facem scoala cu topicul asta, dar daca retinem cat de putin si, eventual, corectam cate ceva, tot isi gaseste rostul.Citesc bloguri de bricolaj - am sa pun eu mana pe topoare si fierastraie vreodata? bloguri de parenting - nu mai fac copii! bloguri de emigrare - nici asta!Citesc ptr ca-mi place sa m-adun cu oamenii aia, sa am habar si eu de ce se-ntampla dincolo de bula mea sau pur si simplu for fun, ca-i mai cool sa zic asa my two cents! Ce-am mai observat: mai mereu scriem la repezeala, o ia gandul inaintea tastelor si uitam sa mai facem acordul intre subiect si predicat atunci cand e vorba de un subiect multiplu.Reteta ciorbei de burta si executia ei e destul de laborioasa sunt destul de laborioase. - exemplul e putin fortat, dar intelegeti voi. Report
February 13, 20197 yr comment_247378 Dacă cel ajutat se supără atunci are o dublă problemă: odată problema neștiinței și apoi problema orgoliului/frustrării.dind quote am remarcat odata Odată, o datăOdată – când înseamnă cândva.O dată – când poate fi numărat, în seria o dată, de două ori.copiat de aici https://diacritica.w...9/odata-o-data/ presupun ca vroiai sa zici o data, asa-i?sau nu?are sens de cindva? pentru ca ai folosit apoi?Da, am vrut sa zic o dată, cum ar fi prima dată (prima problemă). Report
February 13, 20197 yr comment_247379 Referitor la ultima ta fraza, moatzo, ar ajuta mult uneori citeva virgule puse unde trebuie.Pe de alta parte, uneori vad multe virgule puse aiurea. dar asta e vitezaca atunci cind se posteaza poza ca e mai usor, fara nimic. si urmeaza un sir de ...reteta/te rog/imi place/vreau sa fac si eu... si pe Fb si aici.mie asta nu-mi placecind n-am timp eu nu scriude aia scriu putin Dacă cel ajutat se supără atunci are o dublă problemă: odată problema neștiinței și apoi problema orgoliului/frustrării.dind quote am remarcat odata Odată, o datăOdată – când înseamnă cândva.O dată – când poate fi numărat, în seria o dată, de două ori.copiat de aici https://diacritica.w...9/odata-o-data/ presupun ca vroiai sa zici o data, asa-i?sau nu?are sens de cindva? pentru ca ai folosit apoi?Da, am vrut sa zic o dată, cum ar fi prima dată (prima problemă). Boni, mersi pentru diacritice, am studiat-o si-mi place, pentru ca e o ea pentru ca e o ea se refera la faptul ca am vorbit despre site la femininnu pentru ca imi place pentru ca e o femeiemama in ce m-am bagat singura moatzo sper ca nu e cu dublu sens si aici Report