February 28, 20197 yr Author comment_249460 noua ne-a povestit cineva cum se desfasoara treaba. daca vreti sa stiti va zic ce mi-a zis. Report
February 28, 20197 yr comment_249465 noua ne-a povestit cineva cum se desfasoara treaba. daca vreti sa stiti va zic ce mi-a zis. Eu as vrea sa stiu! Report
February 28, 20197 yr comment_249468 apropo de morti voi aveti testamentele facute? la noi daca nu ai, toate averea merge la stat si ei o impart (la rude) cum stiu ei ei na? wow, asta chiar wow!dar banuiesc ca fac impartirea cu bun simt. deci te obliga sa-ti rezolvi acareturile din timpul vietii.noi nu avem testamente facute. iar eu ii spun omului ca daca unu' dintre noi moare, io ma duc la tara! bine, n-avem tara, doar niste pamant intr-un loc frumos, da' sa stie! Caz ca vreti sa va cautati reciproc pe-acasa, in apartament? acuma glumim noi, dar eu chiar am o pb cu asta: omu' meu zice ca isi face testament si ca daca nu-i respect dorinta, nu-mi lasa nimic. iar dorinta lui e sa fie incinerat - dac-o fi el primul. iar eu chiar am o pb cu asta (si 3 locuri de veci)va zic si voua, asa cum am zis tuturor prietenilor, poate-i schimb gandurile. dar nu!nu-s credincioasa deloc, nu ma intereseaza aspectul asta cu religiile, dar cu asta nu ma pot impaca. Aici incinerarile sunt foarte obisnuite. Eu...era s-o mierlesc de doua ori pe aici si nici la ora asta nu mi-am facut nimic. Nici nu as sti de unde sa-ncep... Report
February 28, 20197 yr comment_249471 La 2, incercarea statului este de a prosti omul sa aleaga sa treaca suma la statcarmen bine ne-ai regasit ce inseamna sa treaca suma la stat? si asigurarea ta, din suma strinsa poti primi bani inca din timpul vietii? asta e optiunea?noi avem asigurari de viata parte din beneficiile de la angajator, de obicei sunt de 2 ori salariul anual, dar nu le primim decat daca suntem morti apropo de morti voi aveti testamentele facute? la noi daca nu ai, toate averea merge la stat si ei o impart (la rude) cum stiu ei Bine v-am regasit!Legat de pilonul 2, tot ce s-a acumulat pana acum, ramane la tine. Optiunea creeata acum de oamenii idioti din guvern, plini de idei, iti "permite" sa platesti toti banii statului si pentru tine sa nu pui nimic deoparte, cu promisiunea statului ca vei avea o pensie cu 10% mai mare de la viitorii salariati, ciuciu. Legat de asigurare, ea este de tip Unit Linked, adica, daca mori in perioada asigurata, din orice cauza, se primeste o despagubire in functie de suma asigurata, daca nu, la maturitatea politei, la pensie- 63 ani, primesti suma acumulata din investitiile efectuate. Suma o poti primi integral, sau, esalonata dupa modelul unor anuitati-Se imparte pe ani pe o perioada, poti sa ai o renta viagera. Edited February 28, 20197 yr by Carmen L Report
February 28, 20197 yr comment_249480 acuma glumim noi, dar eu chiar am o pb cu asta: omu' meu zice ca isi face testament si ca daca nu-i respect dorinta, nu-mi lasa nimic. iar dorinta lui e sa fie incinerat - dac-o fi el primul. iar eu chiar am o pb cu asta (si 3 locuri de veci)Si-al meu la fel...vrea incinerare! Vad eu cum o sa fie la final acum nu stiu daca toti preotii respecta asta, popa asta de va spun nici macar o rugaciune nu a vrut sa citeascaStiu si cred ca toti respecta asta!Nici vorba! Stiu cazuri concrete, in Bucuresti. Ba chiar am participat la o astfel de inmormantare. Report
February 28, 20197 yr Author comment_249482 Fox, cred c-a facut-o pe barba lui, religia ortodoxa nu accepta incinerarea. Stii ce scandal a fost la Sergiu Nicolaescu! Ca asa, nici la sinucideri nu-i cu popa, oficial.Dar mama prietenei mele a comis-o si tocmai ptr c-o stia popa si a zis ca a avut un moment de ratacire, i-a facut slujba. Nu toata, da' a cantat destul. Si-a acceptat si pomana. Ma rog, si astea-s tot de-ale vietii.dar ca sa aiba legatura cu ce vb noi aici: dom'le, da' scumpa-i o inmormantare in ziua de azi! Report
February 28, 20197 yr comment_249483 noua ne-a povestit cineva cum se desfasoara treaba. daca vreti sa stiti va zic ce mi-a zis.Pana vii tu, zic eu cum fu la cea la care am participat, in Bucuresti, la crematoriul Vitan - Barzesti.Ne-am adunat intr-o sala, sicriul fu ridicat dintr-o incapere aflata la subsol. Popa ortodox a facut slujba, a citit inclusiv scrisoarea compusa de cineva din familie, care nu a avut forta s-o citeasca, apoi fu o pauza, sa zicem, in care fiecare si-a luat ramas bun.Sicriul fu coborat si apoi dus in camera de arderi si bagat in cuptor. Sincer, nu m-a interesat daca se putea cobori si, in vreun fel, asista la aceasta etapa. Dar, fix acea doamna (decedata) asistase la incinerarea sotului, cu vreo 10 - 15 ani inainte. Dar la celalalt crematoriu - Cenusa, de langa parcul Tineretului. Dansa imi povestise ca acolo a coborat pana in acea camera de arderi si, printr-un geam mic, a vazut ce si cum..Revenind la inmormantarea / incinerarea la care am participat eu: dupa ce sicriul fu coborat si dus in camera de ardere, lumea a plecat (bine, intai au platit ce era de platit). Urna urma sa fie data familiei peste una sau doua zile.Si aia fu..Moatza, tu ce poveste stii? Fox, cred c-a facut-o pe barba lui, religia ortodoxa nu accepta incinerarea. Stii ce scandal a fost la Sergiu Nicolaescu! Ca asa, nici la sinucideri nu-i cu popa, oficial.Dar mama prietenei mele a comis-o si tocmai ptr c-o stia popa si a zis ca a avut un moment de ratacire, i-a facut slujba. Nu toata, da' a cantat destul. Si-a acceptat si pomana. Ma rog, si astea-s tot de-ale vietii.dar ca sa aiba legatura cu ce vb noi aici: dom'le, da' scumpa-i o inmormantare in ziua de azi!Stiu ce zici. Da, a facut-o pe barba lui. Pardon, a lor. Ca fu si dascalul, a cantat.. Si, da, a acceptat si pomana, la fel cum zici tu.Sa mai zic ca persoana decedata nu era de religie ortodoxa? Nu mai zic.. Report
February 28, 20197 yr Author comment_249484 Fox, exact la fel, numai ca nebunu' asta de prieten a coborat si el sa vada ce si cum. Ne povestea ca ceremonia chiar a avut un aer solemn, pe acorduri de muzica clasicaSi-a vazut-o pe matusa-sa dansand in flacari, na, ca v-am zis tot! Chiar ne-a descris miscarile...da' lasa! Doamne iarta-ma! Edited February 28, 20197 yr by moatza Report
February 28, 20197 yr comment_249485 la noi nu cred ca se poate face adunarea la crematoriu, comemorarea/slujba se face la casa funerară, ei duc mortul la crematoriu (poate sa fie si peste citeva zile) dupa care iti aduc cenusafoarte scumpe Report
February 28, 20197 yr comment_249533 pe ce nu iti iau taxe portughezii?n-am inteles cum poate functiona chestia, asa ziceau aia care s-au dus acolo, dar am remarcat ca 2 dintre ei nu erau muncitori de la Fiat sa zic asa pentru ca unul era fost director de la Rai si celalalt altceva in spectacole deci presupun in prostia mea ca au niste pensii mult mai mari de 1000 de euronu stiu cum le da inps-ul pensia si ei o duc acolo, asta nu-mi e clardaca traiesti aici platesti taxe si pe pensie, daca e mare, ca tot venit se numeste Faza cu tvaul la factura electronica e ca furnizorul meu baga nu-mi trimite factura ci o baga intr-un program al ministerului finantelor, eu o primesc si o platesc iar ministerului finantelor care isi tine tvaul si ii da netul furnizorului. Inainte de a o plati eu, verific daca isi plateste angajatii si daca isi plateste taxele, mi se pare ca sint 2 certificate de scos la fiecare factura, dar eu nu ma ocup de bucatica asta deci nu stiu sigur. Daca nu platesc astea 2 chestii eu tot lichidez factura dar banii se duc sa acopere astea 2 chestii. Desi, inainte de a face o afacere cu el, eu controlez daca are un alt certificat, dar iar nu ma ocup nici de bucatica aia asa ca nu stiu precis. Daca n-are certificatul asta adio,nu iau nimic de la elin felul asta statul ia tvaul imediat si nu mai asteapta ca furnizorul ala sa i-l verse o data sau de 2 ani pe an cum era inaintein fine materia cumparaturilor catre stat e foarte stufoasa Dani, noi nu platim impozit pe masiniferice de voi Report
March 1, 20197 yr comment_249537 la noi nu cred ca se poate face adunarea la crematoriu, comemorarea/slujba se face la casa funerară, ei duc mortul la crematoriu (poate sa fie si peste citeva zile) dupa care iti aduc cenusafoarte scumpe asa e si aici, e ultimul salut la crematoriu dupa care toata lumea pleaca, nimeni nu asista la ardere, ca ne si intrebam la un moment dat daca se recicleaza sicriele rudelor li se vada cenusa intr-o zi prestabilita ca doar nu aprind aia cuptorul non stop si ori se duc rudele acolo ori trimit pe cel de la firma de pompe funebridupa care cu cenusa acu poti face tot ce vrei, pina acu citiva ani te obligau s-o duci tot intr-o cutiuta la cimitirnoi sintem inscrisi la societatea de incinerare de 21 de ani, acu nu mai e necesar, decide ruda care are putere de deciziepersonal mi se pare alegerea cea mai buna, ecologica moatza, eu imi fac diamant din el, i-am si zis am participat la multe adio-uri dintr-astea si sint de o mie de ori mai emotionante (nu cred ca e cuvintul potrivit dar nu-mi vine altul acum) decit orice slujba a popilor testament daca ai rude nu trebuie, legea protejeaza in primul rind urmasii daca n-ai pe nimeni si n-ai testament cauta urmasii pina al saselea grad mi se pare da' nu mai tin minte la ce ruda corespunde, dupa care daca nu gasesc ia statul. am avut un coleg in situatia asta si pina la urma se pare ca a cistigat menajera sud americana care a scos un testament la un moment dat. toti cei care ii erau aproape au mirosit ca era ceva necurat dar nici unul n-a facut nimic am plecat de la bani si uite unde am ajuns Report
March 1, 20197 yr Author comment_249550 si la noi se impoziteaza pensiile de la un anumit cuantum in sus, parca era 2000lei. cred ca asta-i cu Portugalia, nu s-or fi impozitand deloc acolo.stiu si eu niste englezi care la pensie s-au dus in Portugalia, ca era traiul mai ieftin, dar s-au intors ca n-au putut suporta clima, era totusi prea cald ptr ei. asta cu tva-ul cred ca e cum se intentiona si la noi, sa ai cont diferit ptr tva si sa-l virezi acolo la fiecare livrare. s-a renuntat.probabil ca la voi, daca societatea nu e cu taxele la zi , e exclusa din orice relatie comerciala cu statul. Adriana, diamant il faci? A' meu vrea sa-l imprastii peste stadionul Dinamo Edited March 1, 20197 yr by moatza Report
March 1, 20197 yr comment_249555 Exact, il cam doare intr-o parte pe el dacă e mic, dacă e mare face pe dracul in 4 să lucreze cu statul, inclusiv dă șpagă masiv de tot ca să cîștige lucrarea.Mai sînt și instituții care nu plătesc sau plătesc după foarte mult timp. E destul de complicat.Dar eu cred ca asta cu factura electronică e un mare pas impotriva platii la negru adică fără tva care continuă însă să se facă masiv între privați.Pai da, diamant, așa il port mereu cu mine ? Report
March 1, 20197 yr Author comment_249557 Pai da, diamant, așa il port mereu cu mine ? al meu a zis ca contractu-i doar pe viata asta! Report
March 1, 20197 yr comment_249626 moatza, nu cred ca e deloc cum doreau sa faca la noi, cu contul separat de TVA, care era o alambicatura ceva de cosmarinteleg ca la ei facturile electronice nu mai ajung direct sau nu numai la tine, ci si pe siteul ANAF. Tu o platesti cumva pe site-ul ANAF, care retine automat TVA-ul. Adica, nu trebuie sa-ti faci tu 2 conturi + sa faci 2 plati la fiecare factura, care platile de TVA iar se imparteau in 2, in functie de niste factori.... Faza cu tvaul la factura electronica e ca furnizorul meu baga nu-mi trimite factura ci o baga intr-un program al ministerului finantelor, eu o primesc si o platesc iar ministerului finantelor care isi tine tvaul si ii da netul furnizorului. Inainte de a o plati eu, verific daca isi plateste angajatii si daca isi plateste taxele, mi se pare ca sint 2 certificate de scos la fiecare factura, dar eu nu ma ocup de bucatica asta deci nu stiu sigur. Daca nu platesc astea 2 chestii eu tot lichidez factura dar banii se duc sa acopere astea 2 chestii. Desi, inainte de a face o afacere cu el, eu controlez daca are un alt certificat, dar iar nu ma ocup nici de bucatica aia asa ca nu stiu precis. Daca n-are certificatul asta adio,nu iau nimic de la el in felul asta statul ia tvaul imediat si nu mai asteapta ca furnizorul ala sa i-l verse o data sau de 2 ani pe an cum era inainte in fine materia cumparaturilor catre stat e foarte stufoasa In realitate cine stie de cate vieti va dragaliti ... Report
March 1, 20197 yr comment_249666 inteleg ca la ei facturile electronice nu mai ajung direct sau nu numai la tine, ci si pe siteul ANAF. Tu o platesti cumva pe site-ul ANAF, care retine automat TVA-ul.exactdoar ca e siteul ministerului de finante din cite stiu euanaf e echivalentul lui Autorita' Nazionale Anticorruzione - A.N.A.C.? Report
March 1, 20197 yr Author comment_249669 inteleg ca la ei facturile electronice nu mai ajung direct sau nu numai la tine, ci si pe siteul ANAF. Tu o platesti cumva pe site-ul ANAF, care retine automat TVA-ul.exactdoar ca e siteul ministerului de finante din cite stiu euanaf e echivalentul lui Autorita' Nazionale Anticorruzione - A.N.A.C.? nu, anaf e agentia nationala de administrare fiscala ANAFiar ce zici tu ar fi la noi DNA directia nationala anticoruptie Adriana, tu lucrezi la o institutie de stat? bugetari le zice la noi.Stiu ca-n Canada imi zicea cineva ca lucreaza ptr Guvern si mi se parea cumva. De fapt era vorba de o slujba la bugetari. Asta-i titulatura, Dex? Report
March 1, 20197 yr comment_249671 aici nu se spune slujba de bugetar se spune ca lucrezi la/pentru guvern, "governement job". de ce ți s-a parut ciudat? Report
March 1, 20197 yr Author comment_249674 nu ciudat, mi s-a parut wow!la noi ar fi echivalent sa fii coleg cu Veorica, daca ai avea slujba guvernamentala - traducere mot-a-mot - ministru, consilier Report
March 1, 20197 yr comment_249677 nu, anaf e agentia nationala de administrare fiscala ANAF inseamna ca aici e Agenzia delle Entrate, cosmaru corectilor ca pe incorecti ii doare in pix Adriana, tu lucrezi la o institutie de stat? bugetari le zice la noi.eu fabric ingineri bre nu-ti mai aduci aminte? credeam ca stie toata lumea da' nu se mai zice la stat?sau bugetar e peiorativ?ok deci am un governement job Report
March 1, 20197 yr comment_249681 la noi ar fi echivalent sa fii coleg cu Veorica, daca ai avea slujba guvernamentala - traducere mot-a-mot - ministru, consilier abia acum m-am prins Report
March 1, 20197 yr Author comment_249685 eu fabric ingineri bre nu-ti mai aduci aminte? credeam ca stie toata lumea da' nu se mai zice la stat?sau bugetar e peiorativ?ok deci am un governement job nu-mi amintesc, poate-oi fi zis candva.nu-i peiorativ bugetar, s-ar putea sa fie mai noua titulatura, dar oricum la stat se foloseste din ce in ce mai putin. Report
March 1, 20197 yr comment_249692 Legat de asigurare, ea este de tip Unit Linked, adica, daca mori in perioada asigurata, din orice cauza, se primeste o despagubire in functie de suma asigurata, daca nu, la maturitatea politei, la pensie- 63 ani, primesti suma acumulata din investitiile efectuate. Suma o poti primi integral, sau, esalonata dupa modelul unor anuitati-Se imparte pe ani pe o perioada, poti sa ai o renta viagera.acum am priceput, multumesc Report
March 2, 20197 yr comment_249736 Post sters de mine caci a at Pusa raspunsul un pic mai incolo. Edited March 2, 20197 yr by verber Report