February 27, 20197 yr Author comment_249170 moatza intrebarile matale sunt retorice sau vor raspuns, nu m-am putut prinde din context io nu le-as vrea retorice, dar nici nu pot sa zic: extemporal, ia raspundeti voi la intrrebarile astea!finantele personale si administrarea lor sunt un subiect delicat, multi il considera prea intim ca sa-l dezvolte public. ptr mine nu au fost deloc retorice atunci cand am fost in situatia de a-mi planifica banii, de a face o investitie sau doar un plan de economisire. m-am gandit, m-am razgandit, unele decizii au fost grele, altele aventuroase, altele doar curajoase... uite, de exemplu informatiile pe care le-ai adus tu aici ref la sistemul de pensii de la tine, cu toate ca nu au avut caracter personal, pe mine m-au facut sa ma gandesc sa fac o evaluare a patrimoniului nostru.chiar daca sistemul nostru de pensii e unul public si legislatia in continua schimbare, deci nu prea exista similitudini cu ce-i la voi, cele 10 venituri anuale considerate safe in caz de pensie m-au pus pe ganduri.la fel, iesitul la pensie cand iti permiti...la noi nu exista conceptul asta. eu astept idei ref la intrebarile mele si declar ca nu-s retorice, na! Report
February 27, 20197 yr comment_249218 am citit si eu acum tot, n-am inteles multe da' tre sa-mi dau cu parerea si sa va povestesc cum e aici din ceea ce stiu eu ITM presupun ca e cel care are grija de pensiile lumii, aici se numeste INPS si din fericire au informatizat (?) absolut tot, inclusiv din trecutadica intri in contul tau pe baza de CNP-ul vostru ca am invatat si eu recent ce inseamna care aici se numeste cod fiscal in traducerea mea italianoro sau roitaliana, si vezi acolo toate perioadele in care s-a cotizat pentru pensia tanimeni, in afara de inconstienti, daca are afacere pe cont propriu, nu-si permite sa nu o faca, pentru ca sint controale (sau controluri?) si cind te descopera platesti amenda de te doare mintea (de ex noi am platit pentru greseala dobitocului care administra plata taxelor in vremea aceea, teoretic am fi putut sa il dam in judecata, practic am lasat-o balta, a doua arma pe care o aveam era sa ne lipsim de serviciile lui deci sa-si piarda clientul si sa vorbim oriunde aveam ocazia rau despre el, deci proasta publicitate)au fost si cazuri de mici angajatori care nu au platit contributia angajatilor, acolo nu stiu daca se mai poate face cevadar un lucru care ajuta sa se descopere porcariile asta, este de citiva ani, de cind in raporturile cu statul e obligatorie factura electronica, faptul ca eu, stat, inainte de a plati o factura acelui angajator ma uit daca a platit cotizatia de pensie a angajatilor sai, daca n-a facut-o banii acelei facturi merg in parte la acoperirea acelei cotizatii restul, daca mai ramin, merg la el. (tva-ul merge direct la stat dar asta e alt subiect)deci intorcindu-ma la contul meu propriu si personal, poti verifica cotizatiile astea, daca nu pricepi nimic te duci la unul care face meseria asta si-ti zice el, si poti incepe sa te zbati ca sa incerci sa recuperezi ceva, nu stiu daca cu rezultat sau nude ex pt socrul meu care a inceput sa munceasca la patron de la virsta de 15 ani apare tot tot tot tot pentru mine e o mare nebuloasa despre ce se va intimpla cind toti romanii si nu numai care lucreaza acum aici se vor intoarce in Romania si vor cere o bucata de pensie statului italian cu banii investiti au fost si aici scandaluri de banci care au dat faliment si si-au pierdut oamenii economiile, nu stiu cit a intervenit statul sa rezolve si in pensia asta asa zis privata cine imi garanteaza mie ca banca aceea va mai exista peste 20 de ani cind ies eu la pensie daca nu mor intre timp? aici cred ca pot spune cea mai mare dobinda o dadeau niste titluri (nu stiu daca e corect cuvintul) la posta, acu normal ca nici acolo nu mai e asa pe casa se plateste impozit, si pe cea in care locuiesti si pe a doua, adica in care ori te duci in vacanta ori o inchiriezi, daca o inchiriezi platesti impozit ca e un ban in plus pe care il cistigi peste salariu/pensiedaca o inchiriezi (nu la studenti care e de scurta durata) termenul minim e 4 ani in care nu poti sa-l dai afara pe chirias decit daca te duci tu sa locuiesti in ea sau daca pleaca el, evident, daca ai nenorocul sa-ti pice unu care nu plateste vai de viata ta acu cica se vehiculeaza ideea sa te duci cu pensia in Portugalia, ca nu iti iau taxe portughejii ca iti cheltuiesti banii acolo, e cald si bine si relax. Asta cre ca daca iesi la pensie, n-ai copil la care sa ii tii nepotu, n-ai inca parinti care la virsta pe care o au nu mai sint in putere si tre sa ai grija de ei si stai si bine cu sanatatea, parerea mea Report
February 27, 20197 yr comment_249255 la 8.5-10% dobanda la credite,e suficient de riscant sa te-nhami la un credit? cat e in vest? 1.75 -2.5%, pe langa noi,la vecini, 4-5%? ca exista si posibilitatea chiriei care, la o adica,iti ofera o mai mare disponibilitate ptr translocare dupa o slujba mai buna.cum o fi mai bine? calculeaza cineva costuri/venituri in cazul proprietar/chirias? sau actionam impulsiv.o fi bine sa te-apuce pensia chirias sau tb sa te-aduni pana la urma in culcusul tau?stai sa aduni banii de casa, macar de avans,sau faci credit ptr toata suma?poti sa economisesti un procent fix din salariu, orice-ar fi?in cazul asta, te vezi pe tine ca prima datorie pe care tb s-o achiti? adica sa pui deoparte suma la care te-ai gandit si abia apoi sa platesti celelalte datorii?ai primit un bonus, ai facut un ciubuc, o marire de salariu, cat de mica, te-ai gandit s-o economisesti? la o adica, cum ai trait pana acum fara ea? sau o cheltui in primul magazin in care intri?aici depinde pentru ce iei creditul - pentru casa e cam (aprox) 3-5 % depinde de multi factori procentajul exact. 8-10 e mult, vei plati foarte multa dobanda.calculul care trebuie facut este cam așa: - banii pe care ii dai pe chirie sunt "pierduți", pa și pusi; beneficiul cheltuiri lor e ca ai un acoperis - și dacă ești proprietar pierzi bani care nu iti aduc nici un avantaj; dobanda la banca, taxele pe proprietate, intretinerea casei (cota de intretinere la bloc) poate singurul beneficiu al banilor astia e ca te lasa sa locuiesti in investitia ta- sumele astea pe care nu le mai vezi pot fi egale (sau nu) - aici trebuie vazut ce te avantajazadaca ai credit, suma platita pe luna e mai mare decat o chirie deci afecteaza stilul de trai, ai mai putini bani de dat in barci - asta e alta consideratie noi suntem invatati sa nu avem datorii ca e "rusine" dar nu e chiar asa, daca dobanda e avantajoasa ne folosim de credit ca sa facem niste treburi pe care altfel nu le-am putea face cind ne trebuie la noi nu poti imprumta toata suma, iti trebuie de obicei 20% iar la prima casa cred ca se poate si cu 5%poti economisi din salariu daca ai un sistem in care iti trage suma direct si de fapt banii aia nu ajung in miinile tale. odata ajunsi in cont e greu noi avem posibilitatea sa punem bonusul direct in contul de pensii si avem avantaj la taxe, cred ca toata lumea face asta daca esti minimalist e mai usor ca ai scapat e mirajul (terapia) cumparaturilor si ai mai multi bani pentru alte chestii (din alea de suflet nu materiale) alta regula de aur, nu la pensie, tot timpul, e sa ai echivalentul a 3 (chiar 6) luni intr-un fond de urgenta in caz ca pierzi slujba, te imbolnavesti, din astea. Report
February 27, 20197 yr comment_249257 ITM = Inspectoratul Teritorial de Munca, care controleaza aplicarea unitara a legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca la toate persoanele juridice si fizice din sectorul public, mixt, privat si alte categorii de angajatori (se inregistreaza toate miscarile tale din contractele de munca, taxe, salarii) de pensii se ocupa Casa de Pensii ITM, are sistem informatic incepand din 01.012010Casa de pensii, nu stiu daca e informatizata si de cand controale deci, la voi sunt conturi de TVA direct, cu plata imediata pe factura? S-a propus si la noi, dar intr-o forma asa de alambicata, ca nu s-a ajuns la formula prin care se putea pune in practica in conditii reale aici pentru banci, statul garanteaza 100.000 euro/persoana. Daca ai in cont/depozite/pilon/asigurare peste suma asta si da banca faliment ... in ultimii ani nu au mai dat banci faliment, au fost preluate de banci mai mari nu-ti garanteaza nimeni ca banca la care ai asigurare de pensie nu da faliment, riscul tausi aici se plateste impozit pt fiecare proprietate imobiliara sau mobila: terenuri, case, masini pe ce nu iti iau taxe portughezii?pana aici am raspuns pt Adriana Report
February 27, 20197 yr comment_249264 si la noi e totul informatizat, daca nu ai chef sa treci pe la nici o institutie poti face totul online.cred ca numai la spital trebuie sa te prezinti in persoana mai nou poti scoate medicamente de la un chiosc automat, unde te conectezi visual cu un farmacist (daca e necesar) bagi reteta si ies medicamenteleDani, noi nu platim impozit pe masini Report
February 27, 20197 yr comment_249265 aici avansul minim este intre 15-35%, depinde de orasul/zona unde se afla imobilul; dar max 85% iti da banca pentru investitia in casa. Perioada maxima de creditare e de 30 ani (nu poate depasi varsta la care iesi la pensie). Apoi, daca faci credit imobiliar ipotecar (pui casa gaj, dobanzile sunt mai avantajoase).Programul prima casa e doar pt tinerii sub 35 ani, care nu au (avut) nici o proprietate.Dobanzile la noi sunt inca f mari, dar au fost si pana la 12% pana prin 2008. noi avem posibilitatea sa punem bonusul direct in contul de pensii si avem avantaj la taxe, cred ca toata lumea face astaaici nu ai optiuni: contributia pentru sanatate se vireaza la Casa de Asigurari Sociale, adica la stat (cu banii virati pe luna ti-ai putea face o asigurare de toata frumusetea la privat)! La fel si pensia (cu exceptia pilonilor I si II). Nu decizi tu unde directionezi banii de taxe. noi platim si impozit anual pe masini, + taxe (Accize) incluse in pretul carburantului + taxa de drum + asigurare daca esti minimalist e mai usor ca ai scapat e mirajul (terapia) cumparaturilor si ai mai multi bani pentru alte chestii (din alea de suflet nu materiale) alta regula de aur, nu la pensie, tot timpul, e sa ai echivalentul a 3 (chiar 6) luni intr-un fond de urgenta in caz ca pierzi slujba, te imbolnavesti, din astea. asa e alta regula de aur: PRIMA DATA TE PLATESTI PE TINE: INVESTITII (minim 10% / luna) CARE SA PRODUCA VENITURI, dupa asta platesti taxele etccumparaturile sunt o dependenta, nu o terapie Report
February 27, 20197 yr comment_249266 adica iti retine o suma speciala pentru sanatate? la noi sanatatea gratuita de platita din taxe la pensia de la guvern nici noi nu putem alege unde merge contributia dar la contul special de pensie privata, unde ai avantajele de taxe, poti sa decizi tu. cum sunt taxe de drum? care drum Report
February 27, 20197 yr comment_249267 aici peste tot stai la ghisee si mergi la administratiile/institutiile de stat daca ai nevoie de orice adeverinta fiscala, reinoit acte, depus acte, etc farmacii, v-am spus? e tara farmaciilor aici! 3-4 pe fiecare straduta! una langa alta! si la toate trebuie sa te gandesti ca pierzi minimum 30 min daca te bate gandul/nevoia sa cumperi ceva: adica la toate e oleaca de coada, macar 2-3 persoane si staaaau de vorba, cer sfaturi, calculeaza retetele ... valeu ... ma lipsesc! Report
February 27, 20197 yr comment_249268 adica iti retine o suma speciala pentru sanatate? la noi sanatatea gratuita de platita din taxe la pensia de la guvern nici noi nu putem alege unde merge contributia dar la contul special de pensie privata, unde ai avantajele de taxe, poti sa decizi tu. cum sunt taxe de drum? care drum da, platesti contributia de sanatate CASS, adica ai acces la spitale si medici din institutiile medicale de stat, uneori si la retete din care se compenseaza o parte din substanta activa a anumitor medicamente drumul oaselor! adica dai pe drumurile patriei cu masina in gropi si iti rupi oasele (RO)VINIETA, asta e in mai multe tari, ori Vinieta, ori taxe de autostrazi+ plati la podurile peste Dunare, ca autostrazi nu avem ... inca ... si aici platesti impozit pe alte venituri (chirii, dobanzi etc), 16%. E valabil oriunde, doar % de impozitare difer. Poate ca nu se platesc in Paradisurile fiscale. Edited February 27, 20197 yr by Daniella Report
February 27, 20197 yr comment_249269 si la noi toate castigurile de orice fel se adauga la venit si se impoziteaza in functie de suma totala, cel mai mic impozit e 15% cel mai mare e 33%de aia lumea contribuie la pensia privata, de exemplu faci 45.281 pe an e 20.5 % daca pui 2.000 la pensie te impoziteaza pe 43.281 care e 15% Report
February 27, 20197 yr comment_249271 la 8.5-10% dobanda la credite,e suficient de riscant sa te-nhami la un credit? cat e in vest? 1.75 -2.5%, pe langa noi,la vecini, 4-5%? Fiecare individ trebuie sa puna pe hartie tot si sa faca in totalitate calculul pentru bugetul si bilantul lunar. Cum a spus si Dex, pt proprietate vs casa cu chirie trebuie sa iei in calcul toate cheltuielile: avans+rata + comisioanele bancii de dosar etc + impozit /proprietate + renovare + intretinere (interior + spatii comune). Daca o inchiriezi, scazi din start din venituri, impozitul e 16 % pe chirii. Faci bilantul si vezi unde ajungi. pai nu ne place noua adrenalina? fiecare decide! important sa nu se intinda mai mult decat ii e plapuma. Eu ce de Somatii de poprire vad si ce comportamente financiare la angajatii tineri, denota ca unora le place f mult, insa educatie financiara = 0. Chiar nu stiu daca nu se pot consulta cu parintii/o persoana competenta cu intentii bune, inainte sa decida pentru achizitionarea de carduri de credit sau chestii in rate: telefoane, vacante, haine, la care platesc dobanzi fabuloase la creditele de nevoi personal/cartile de credit!!!ruleaza o reclama la tv si concluzioneaza aia ca dupa ce-ti verifici contul de dupa sarbatori, te maturizezi la fel de repede precum cei care au luat credit de casa pe 30 de ani - reclama cu target tanar. Da, sa stii ca e a propos de targetul tanar si educatia lor financiara: bonus anual aprox 2 salarii - se duce si cumpara iubitei de aproape toti banii un cadò de Craciun si totusi, toti tinerii au luat acest gen de credite, prima casa se numesc. In general o rata la noi, vine mai mica decat o chirie, daca ai facut o alegere buna si calcule corecte + bun platnic. Bancile nu iarta! Nu te intinde mai mult decat ti-e plapuma.se vb ironic despre faptul ca vrem neaparat sa fim proprietari, ca exista si posibilitatea chiriei care, la o adica,iti ofera o mai mare disponibilitate ptr translocare dupa o slujba mai buna. Daca pleci cu serviciul poti vinde/inchiria. Nu e asa mobila forta de munca la noi, mai degraba volatila cum o fi mai bine? calculeaza cineva costuri/venituri in cazul proprietar/chirias? sau actionam impulsiv. Daca te intinzi mai mult decat ti-e plapuma, e un impuls pe care il poti plati scump.o fi bine sa te-apuce pensia chirias sau tb sa te-aduni pana la urma in culcusul tau?stai sa aduni banii de casa, macar de avans,sau faci credit ptr toata suma? nu poti, cere banca minimum 15% poti sa economisesti un procent fix din salariu, orice-ar fi? regula de aur: minimum 10%. Intrebarea e cum ii gestionezi? Regula de aur: inmulteste-i, nu sta cu ei la saltea !in cazul asta, te vezi pe tine ca prima datorie pe care tb s-o achiti? adica sa pui deoparte suma la care te-ai gandit si abia apoi sa platesti celelalte datorii? DA, regula de aur: PLATESTE-TE MAI INTAI PE TINE INSUTI (preferabil investeste-i ca sa genereze alt venit! si apoi, facturile la scadenta. Nu fi tu primul la intretinere, mai bine ruleaza banii aia. Stiu ca la noi e titlu de glorie sa ai tot platit la zi in prima zi a lunii, dar in finante nu stau lucrurile asa. Asta nu inseamna sa nu-ti platesti facturile la scadenta!)ai primit un bonus, ai facut un ciubuc, o marire de salariu, cat de mica, te-ai gandit s-o economisesti? la o adica, cum ai trait pana acum fara ea? sau o cheltui in primul magazin in care intri? Reluam Regula de aur: minimum 10%. Intrebarea e cum ii gestionezi? Regula de aur: inmulteste-i, nu sta cu ei la saltea !mda intrebare: cum sta treaba cu gestionarea chiriasilor la noi? isi platesc chiria si utilitatile + intretinerea la bloc? Sau trebuie sa stai politist la ei? Ai parghii? E usor sa ii dai afara, daca sunt rau platnici?Din alt domeniu decat imobiliare, statul nu te protejeaza cu nimic cand ai afacerea ta, nici macar nu-i pedepseste pe hotii de magazine! Dex: la voi pensia asta privata de care spui e benevola? daca vrei platesti, daca nu, nu? Edited February 27, 20197 yr by Daniella Report
February 27, 20197 yr comment_249272 da, e benevolade inchirieri intrebi pentru Romania sau in general? Report
February 27, 20197 yr comment_249275 la noi pilonii aia de care vorbim nu sunt benevoli, poti lasa suma unde merge si restul, la stat, sau o mica parte din totalul pe care l-ai cotiza oricum sa o virezi in fonduri de pensie alese de tine. interesant ar fi sa aflam si cum e in alte tari si cum e in RO, daca are cineva experienta cu chiriasii Report
February 27, 20197 yr comment_249277 la noi sunt mai multe sisteme - sunt blocuri intregi de inchiriat care sunt private - de cele mai multe ori platești o suma in care intra tot (curent, apa, gunoi, din astea). parcarea in garaj se plateste in plus.in unele blocuri trebuie sa platesti tu curentul, apa (se cheama utilities). de restul se ocupa compania (proprietarul). blocurile astea au și piscine, gym, loc de joacă, etc si sunt administrate de persoane calificate (property managers) si au tot personaul necesar intendent, curatenie, reparatii, etc. ca sa inchiriezi un asemena apratament de obicei aduci adeverinta de salariat, se uita in credit, daca ai risc prea mare sa nu fii bun platnic, nu te accepta. legea reglementeza cresterea chiriei anuale, care nu poate sa fie mai mult decit % de inflatie (declarat anual de guvern ) decit in cazuri foarte speciale cind s-au facut imbunatatiri masive si cum poti sa-i dai afara pe chiriasi. momentan legea e de partea chiriasilor, e greu sa dai pe cineva afara. alt sistem este cind cineva cumpara o casa/apartament ca investitie si inchirieaza ca persoana privata. in cazul asta sunt posibile negocieri mai multe dar tot pe sistemul suma unica sau suma + utilities.daca chiriasul pleaca si vine unul nou poti sa ceri ce chirie vor muschii tai, legea respectiva nu se aplica. daca chiariasul nu plateste chiria, ghinion, trebuie sa te judeci. guvernul are locuinte pentru oameni in varsta sau saraci unde chiria este subventionata masiv, se plateste in functie de pensie/venit. in astea trebuie sa te inscrii si sa astepti pina ti se repartizaza. Report
February 27, 20197 yr Author comment_249300 cu chiria, din experienta mea din provincie:e bine sa cumperi garsoniere sau apartamente cu 2 camere, locatie cat mai centrala, bloc fara datorii, ascensor daca e inalt, nu ultimul etaj, nu parter, constructie mai noua, dar nu de-astea de dupa revolutie, curata scara blocului.renovezi totul, nu cu cele mai scumpe materiale, mobila nu din cea mai scumpa, electrocasnice la fel,tot-tot, eu am pus si vesela, neaparat AC, centrala - e f scumpa intretinerea fara centrala proprie.iti faci o relatie buna cu administratorul, in caz ca-ti pleaca chiriasul, ei stiu imediat altul.faci contract inregistrat la anaf, impozitul e 10% (nu 16%), aplicabil dupa ce se scad cote forfetare de 40%, de anul trecut nu tb sa mai platesti cas (sanatatea) daca inchirierile sunt extravenituri - adica ai o norma intreaga undeva ptr care platesti toate taxele ca salariat.faci PV de predare-primire a bunurilor din interior, te intelegi cum se fac platile ptr stricaciuni - tevi, coloane de apa, plateste proprietarul, se strica bateria de la chiuveta,o plateste chiriasul, montarea o plateste proprietarul, de ex.se ia avans o chirie, drept garantie.toate fct le primesti online tu, proprietar, ca sa poti urmari plata lor. noi ne-am inteles sa le platesc eu si la sfarsitul lunii mile deconteaza. nu am avut pb niciodata.asta ptr ca chiriasii sunt oameni educati si de bun simt, contractele sunt cu institutii care platesc chiria ptr specialisti.e bine sa ai chiriasi singuri, nefamilisti, barbati nu gatesc, nu spala, nu prea mananca acasa, stau cat mai putin la domiciliu - asta e, io va zic drept!nu-i deranjezi, nu te duci peste ei, tii legatura doar mail si telefon,apreciaza f mult sa nu stai pe capul lor.e greu pana o cumperi pe prima, dupa, un credit e suportat aproape integral din chirie.e o munca in plus, sa urmaresti totul,sa tii legatura cu chiriasii, dar eu sunt f multumita, merita. am vb despre treaba asta cu verii mei plecati in strainatate, au bagat in niste casoaie toata munca lor si stau casele goale tot anul, mai putin august.cu banii aia ar fi facut investitii de genul asta si ar fi avut un extravenit la batranete, acum le pare rau ca au procedat asa.nu stiu cum e in afara, dar aici, o casa te costa la fel, chit ca-i in oras, chit ca-i la tara. insa daca tb s-o valorifici, pe aia de la tara iei jumate cat pe aia din oras. am fost la concurs, am castigat la 11 pct distanta, sunt relaxata! Report
February 27, 20197 yr comment_249310 felicitari si pt concurs si pt investitii! multumesc de impartasirea experienteiaici, 1 sau 2 camere aduc cel mai bun randament, zona buna (aici discutia e bogata)asa e cu casele la tara, nu au valoare Report
February 28, 20197 yr comment_249421 aici cred ca e acum 60 la femei, varsta standard de pensionare e 63 de ani ptr femei si 65 ptr barbati. ca sa se elimine discriminarea femeilor , la cerere, femeile pot prelungi acest termen ca si la barbati, adica 65.punctul de pensie e acum 1100,iar din septembrie 1265.punctul asta se calculeaza raportandu-ti venitul tau brut la venitul mediu brut pe economie, in 2019 e cca 5100lei, cca 3000lei net.si apoi sunt niste formule de calcul ptr pensie.dar pe mine asta ma intereseaza f putin acum, ptr ca pana voi ajunge eu acolo, se schimba legea de 10 ori, varianta optimista. pe mine ma intereseaza sa obtin niste venituri (de dorit) pasive, independente de pensia "de la stat" care prevad ca va fi un mare fas. adica sa nu fiu nevoita sa muncesc atunci ptr ele, ptr ca nu stiu daca voi fi in stare.niste dobanzi, niste venituri din plasamente financiare, niste chirii, eventual niste imobile pe care as putea sa le vand, niste cheltuieli pe care acum le fac, iar in viitor le-as putea restrange, transformandu-se indirect tot in venit...de-astea. noi, ca familie, am incercat mai multe si am facut niste pasi in acest sens.ce nu intelegem si de asta ne-a fost frica sa incercam, sunt speculatiile bursiere, dar ne gandim sa luam legatura cu un broker care, contra cost, sa ne explice un pic risc vs avantaje. aveti informatii de genul asta? va intereseaza? Moata, scuze ca intru in conversatie, brusc! Poti sa cotizezi la pilonul 3, ma rog e 2 si 3, la pensie privata. Eu cum am ramas acasa cu copii si cum sotul lucreaza in finante, mi-am protejat anii de batranete, prin asigurare de viata, cu posibilitatea de a primi o renta lunara din acea suma. Foarte detaliat nu ma pricep sa explic. Poate il prind pe sot dispus sa explice. Report
February 28, 20197 yr comment_249431 Carmen, avem nevoie de tine aici , pentru ca sotul tau e din "meserie"si sigur stie multe informatii, care noua ne lipsesc Edited February 28, 20197 yr by Daniella Report
February 28, 20197 yr comment_249436 Carmen, avem nevoie de tine aici , pentru ca sotul tau e din "meserie"si sigur stie multe informatii, care noua ne lipsesc El este de meserie si raspunde cu placere, musai sa il prind cu timp, chefde explicat are mereu. la noi pilonii aia de care vorbim nu sunt benevoli, poti lasa suma unde merge si restul, la stat, sau o mica parte din totalul pe care l-ai cotiza oricum sa o virezi in fonduri de pensie alese de tine. interesant ar fi sa aflam si cum e in alte tari si cum e in RO, daca are cineva experienta cu chiriasii Dani, pilonul 2 este cel din care se duce si la stat, pilonul 3 este privat si e benevol. Iti asiguri tu o pensie platind pentru pilonul 3, suma respectiva este investita si administrata de compania privata aleasa. Sistemul 3 este bazat pe conturi individuale si aderarea este facultativa. La 2, incercarea statului este de a prosti omul sa aleaga sa treaca suma la stat, sper ca lumea sa se informeze inainte de a le face jocul.probabil cunosti toate acestea, dar na, aveam limbarita Edited February 28, 20197 yr by Carmen L Report
February 28, 20197 yr Author comment_249443 la pilonul 2 am aderat si eu, cu toate ca la varsta la care eram atunci, era ceva facultativ.imi vin mereu informari acasa despre cum sta treaba cu investitiile facute de societatea de asigurari aleasa de mine: sta prost si f prost, adica sunt randamentele atat de mici, incat mai ca-mi pare rau ca am ales asa.spre pilonul 3 chiar nu mai avea rost sa ma duc, ptr ca, din nou, nu m-ajuta varsta. ar fi trebuit sa am o contributie lunara f mare ca sa se stranga ceva. similar cu ce spunea Dex.si-atunci am cautat alte optiuni de economisire/investire. cu asigurarile de viata...iar nu m-am apropiat.a fost un caz notoriu acum cativa ani in bz, un antrenor de handbal/fotbal, nu-mi mai amintesc exact, a murit, saracu', pe neasteptate, om tanar - infarct.avea asigurare de viata, dar familia nu a beneficiat de ea ptr ca s-a motivat ca era fumator si el n-ar fi declarat asta atunci cand a facut asigurarea. cu toate ca toate investigatiile medicale pe care le pp asigurarea nu indicau c-ar avea risc cardiac, nici vorba de-a fi bolnav in momentul incheierii politei.poate ca aveau dreptate cei cu soc. de asigurari, dar pe mine intamplarea asta m-a determinat sa aleg sa nu.stiu ca s-a facut un pic de valva atunci. Report
February 28, 20197 yr comment_249445 La 2, incercarea statului este de a prosti omul sa aleaga sa treaca suma la statcarmen bine ne-ai regasit ce inseamna sa treaca suma la stat? si asigurarea ta, din suma strinsa poti primi bani inca din timpul vietii? asta e optiunea?noi avem asigurari de viata parte din beneficiile de la angajator, de obicei sunt de 2 ori salariul anual, dar nu le primim decat daca suntem morti apropo de morti voi aveti testamentele facute? la noi daca nu ai, toate averea merge la stat si ei o impart (la rude) cum stiu ei Report
February 28, 20197 yr comment_249447 La 2, incercarea statului este de a prosti omul sa aleaga sa treaca suma la statcarmen bine ne-ai regasit ce inseamna sa treaca suma la stat? si asigurarea ta, din suma strinsa poti primi bani inca din timpul vietii? asta e optiunea?noi avem asigurari de viata parte din beneficiile de la angajator, de obicei sunt de 2 ori salariul anual, dar nu le primim decat daca suntem morti apropo de morti voi aveti testamentele facute? la noi daca nu ai, toate averea merge la stat si ei o impart (la rude) cum stiu eiAha, nu inainte de a-si opri si el, statul, o parte. Chiar si atunci cand e un singur mostenitor. Report
February 28, 20197 yr Author comment_249453 apropo de morti voi aveti testamentele facute? la noi daca nu ai, toate averea merge la stat si ei o impart (la rude) cum stiu ei ei na? wow, asta chiar wow!dar banuiesc ca fac impartirea cu bun simt. deci te obliga sa-ti rezolvi acareturile din timpul vietii.noi nu avem testamente facute. iar eu ii spun omului ca daca unu' dintre noi moare, io ma duc la tara! bine, n-avem tara, doar niste pamant intr-un loc frumos, da' sa stie! acuma glumim noi, dar eu chiar am o pb cu asta: omu' meu zice ca isi face testament si ca daca nu-i respect dorinta, nu-mi lasa nimic. iar dorinta lui e sa fie incinerat - dac-o fi el primul. iar eu chiar am o pb cu asta (si 3 locuri de veci)va zic si voua, asa cum am zis tuturor prietenilor, poate-i schimb gandurile. dar nu!nu-s credincioasa deloc, nu ma intereseaza aspectul asta cu religiile, dar cu asta nu ma pot impaca. Report
February 28, 20197 yr comment_249457 așa ca informație: la ortodoxi daca mortul e incinerat popa nu face slujba de înmormantare - ceva legat de "din pamânt am venit in pamânt ne ducem". va spun din proprie experienta (nu am fost eu mortul ) acum nu stiu daca toti preotii respecta asta, popa asta de va spun nici macar o rugaciune nu a vrut sa citeasca Report
February 28, 20197 yr comment_249458 apropo de morti voi aveti testamentele facute? la noi daca nu ai, toate averea merge la stat si ei o impart (la rude) cum stiu ei ei na? wow, asta chiar wow!dar banuiesc ca fac impartirea cu bun simt. deci te obliga sa-ti rezolvi acareturile din timpul vietii.noi nu avem testamente facute. iar eu ii spun omului ca daca unu' dintre noi moare, io ma duc la tara! bine, n-avem tara, doar niste pamant intr-un loc frumos, da' sa stie! acuma glumim noi, dar eu chiar am o pb cu asta: omu' meu zice ca isi face testament si ca daca nu-i respect dorinta, nu-mi lasa nimic. iar dorinta lui e sa fie incinerat - dac-o fi el primul. iar eu chiar am o pb cu asta (si 3 locuri de veci)va zic si voua, asa cum am zis tuturor prietenilor, poate-i schimb gandurile. dar nu!nu-s credincioasa deloc, nu ma intereseaza aspectul asta cu religiile, dar cu asta nu ma pot impaca. Si-al meu la fel...vrea incinerare! Vad eu cum o sa fie la final așa ca informație: la ortodoxi daca mortul e incinerat popa nu face slujba de înmormantare - ceva legat de "din pamânt am venit in pamânt ne ducem". va spun din proprie experienta (nu am fost eu mortul ) acum nu stiu daca toti preotii respecta asta, popa asta de va spun nici macar o rugaciune nu a vrut sa citeasca Stiu si cred ca toti respecta asta! Edited February 28, 20197 yr by mino Report