Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Etichete

Featured Replies

Deschid subiect ca sa ne explicam, povestim, invatam, aratam si tot ce ne trece prin cap despre etichete din toate locurile in care traim :D

smintina cumparata de La mama

eticheta originala

etichetasmintina1.jpg

eticheta tradusa, vedeti ca spre deosebire de cea romaneasca a fost adaugata originea laptelui cu care s-a creat smintina, acu daca e sa despicam firul in 4 de unde a stiut tavic asta ca laptele provenea din Romania din moment ce pe eticheta romaneasca nu era scris

etichetasmintina2.jpg

o sa caut dupa aceea sa vad ce zice exact legislatia aici despre lapte si ce tre sa scrie pe eticheta

Deschid subiect ca sa ne explicam, povestim, invatam, aratam si tot ce ne trece prin cap despre etichete din toate locurile in care traim :D

smintina cumparata de La mama

eticheta originala

post-4-0-72236600-1551305738_thumb.jpg

eticheta tradusa, vedeti ca spre deosebire de cea romaneasca a fost adaugata originea laptelui cu care s-a creat smintina, acu daca e sa despicam firul in 4 de unde a stiut tavic asta ca laptele provenea din Romania din moment ce pe eticheta romaneasca nu era scris

post-4-0-23729400-1551305758_thumb.jpg

o sa caut dupa aceea sa vad ce zice exact legislatia aici despre lapte si ce tre sa scrie pe eticheta

Pai pe prima eticheta scrie producatorul fix asa cum scrie si pe cea italiana. Sau nu sunt de la acelasi produs?

Ma duc sa fac poza de la eticheta de la suc de care m-ai intrebat.

Edited by adi_edi

post-1215-0-25615300-1551311257_thumb.jpg

laptele meu pentru capuccino si piure, de baut nu beau asa natur

cum citim carbohidratii neți, aia care cand se descompun si ridica nivelul de zahar din sange

sub categoria de carbohidrati putem avea 3 subcategorii

fibre

zahar

zahar din alcool (polialcoli?) aia de genul sorbitol, erithriol, indulcitori

nr de net carbs = total carbs - fibre - polialcoli

in cazul nostru fibrele sunt 0, polialcoli nu avem deci toti carbohidratii sunt neti, declansaza insulina

daca mancam sub 1 net carb la o masa cica e foarte bine (spune doctorul cu PhD)

grasimile

grasimea totala - sub 6

transfat e aia nasola care mariste colesterolul cel rau si trigliceridele, ar trebui sa fie zero

grasimea saturata e aia care se pune pe artere, ar trebuie sa fie sub 2

raportul de nesaturat (grasimea buna) vs saturat e bine sa fie 3:1

coleterol sub 30

sodium sub 170

polialcoli sub 10 - mai mult de 10 va vor scoate la buda urgent si cu bubuieli

Cred ca Adriana se refera la: origine del latte romania.

Ah, am inteles gresit, scuze! Probabil ca au dedus, atunci e o eticheta "mincinoasa" - dar e obligatoriu la voi sa scrie de unde vine materia prima? Hmmm, de fapt da, ar trebui... Dar cred de asemenea ca acest proces de import-export e foarte complicat si greu de dovedit originea.

Am vazut la TV aici o emisiune, au filmat pe asa-zisii fermieri canadieni cum dezlipeau etichetele (ca tot vorbim de ele) de pe ardeii cumparati en-gros si pe urma ii vindeau in piata. Si cand i-au intrebat adresa fermei, s-au dus si n-au gasit decat camp gol. Dar eu, ca "simplu cetatean", cum ma feresc de falsuri de genul asta?

Și laptele meu =))

De pe telefon, pozele sunt cât capul meu de mari- scuze.

post-4-0-20127600-1551360187_thumb.jpeg

Edited by Adriana

Adriana, bon, l-am gasit, da' inca ceva: vorbim doar de eticheta de-aia de pus pe sticle/alimente?

sau si de eticheta...de-aia de comportament?

ca sa stiu daca-i cazul sa-mi dau drumul la viata =))

merci!

acu daca e sa despicam firul in 4 de unde a stiut tavic asta ca laptele provenea din Romania din moment ce pe eticheta romaneasca nu era scris

poate importatorul o fi impus producatorului sa faca si eticheta ptr Italia, i-a furnizat datele si romanul s-a executat =))

in plus, a jurat pe rosu ca-i de la vaca lui, din fundul curtii.

Am vazut la TV aici o emisiune, au filmat pe asa-zisii fermieri canadieni cum dezlipeau etichetele (ca tot vorbim de ele) de pe ardeii cumparati en-gros si pe urma ii vindeau in piata. Si cand i-au intrebat adresa fermei, s-au dus si n-au gasit decat camp gol.

asta btw de corectitudine si la altii, etichetare corecta, bla-bla.

pe sistemul: toata lumea esti un hot!

pe mine ma deruteaza cand dau info nutritionale per portie, io vreau sa le vad la 100gr, inmultesc eu daca-i cazul.

Dex, acu tb sa retin si ce-ai zis tu =))

Edited by moatza

• Author

Pai pe prima eticheta scrie producatorul fix asa cum scrie si pe cea italiana. Sau nu sunt de la acelasi produs?

Ma duc sa fac poza de la eticheta de la suc de care m-ai intrebat.

e acelasi produs sigur ca da

dar pe eticheta romaneasca e scris fabricat in Romania dar asta nu inseamna ca laptele e din Romania, poate fi de oriunde

iar pe eticheta italiana scrie ca laptele provine din Romania

e clar acu?

Cred ca Adriana se refera la: origine del latte romania.

exact

• Author

Ah, am inteles gresit, scuze! Probabil ca au dedus, atunci e o eticheta "mincinoasa" - dar e obligatoriu la voi sa scrie de unde vine materia prima? Hmmm, de fapt da, ar trebui... Dar cred de asemenea ca acest proces de import-export e foarte complicat si greu de dovedit originea.

asa cred si eu ca au dedus pentru ca sint obligati ca pe eticheta italiana sa scrie de unde provine laptele (am intrebat o prietena care e competenta in materie unde pot gasi informatii corecte, cind aflu scriu cum trebuie sa fie aici)

nu e deloc greu atita timp cit se lucreaza corect si cinstit

in cazul asta e o discrepanta, cred eu, intre ceea ce trebuie sa scrie pe eticheta romaneasca si pe cea italiana. Italianu (adica romanu care comercializeaza produsele in italia) trebuind sa scrie de unde provine laptele a dedus ca provine din Romania, nu stiu daca cine a lipit eticheta a sunat la Satu mare sa intrebe de unde e laptele pe care il folosesc

Am vazut la TV aici o emisiune, au filmat pe asa-zisii fermieri canadieni cum dezlipeau etichetele (ca tot vorbim de ele) de pe ardeii cumparati en-gros si pe urma ii vindeau in piata. Si cand i-au intrebat adresa fermei, s-au dus si n-au gasit decat camp gol. Dar eu, ca "simplu cetatean", cum ma feresc de falsuri de genul asta?

vezi, peste tot e la fel

acelasi lucru pe care l-am povestit eu cu ouale vecinei noastre careia i le aducea masina de la fabrica si ea le vindea la piata zicind ca sint de la gainile ei

de astea nu ne putem feri dar putem alege

un prim pas ar fi uitindu-ne bine pe eticheta, e drept ca putem avea o banuiala ca poate sa nu fie corect

dar riscul e putin mai mic decit la un produs care n-are deloc eticheta

nu stiu daca reusesc sa exprim bine ceea ce vreau sa spun

Vitamina D, la laptele lui Dex, 45% blink.gif

uite, Adriana, ca tot vorbeam, in ce mod scrie ca are adaosuri de vitamine ... pe o margine, nu pomeneste ca sunt adaugate si sunt sintetice, scris perpendicular

nu stiu cum e la voi, dar la noi, in ultimii ani de cand e obligatoriu sa treaca multe info pe ele, majoritatea etichetelor sunt scrise cu un font microscopic! eu efectiv nu le mai pot descifra oricat incerc sa ma holbez ... Doar eu patesc asa ?

vezi, peste tot e la fel

acelasi lucru pe care l-am povestit eu cu ouale vecinei noastre careia i le aducea masina de la fabrica si ea le vindea la piata zicind ca sint de la gainile ei

de astea nu ne putem feri dar putem alege

un prim pas ar fi uitindu-ne bine pe eticheta, e drept ca putem avea o banuiala ca poate sa nu fie corect

dar riscul e putin mai mic decit la un produs care n-are deloc eticheta

nu stiu daca reusesc sa exprim bine ceea ce vreau sa spun

despre asta vorbeam si eu cu pietele! ce eticheta vezi tu la piata? V-am zis ca la noi invariabil la tarabe scrie originea: DABULENI (exagerez, mai sunt si Voineasa + inca vreo 2 ) ... , dar astea sunt situatii foarte frecvente in piete, daca ii ia autoritatea la control afla ca sunt de Turcia, de la engross.

si eu cred ca in magazine mari, controlul si fraudele sunt poate de alta natura, dar de etichetare mai putin...

este exact ce spuneam de lactatele degresate

scrie ca are continut de vitamine, dar nu scrie ca acele vitamine sunt adaugate si nu toate continute la origine in lapte

trebuie sa iei sensul semantic al frazei ca sa te prinzi ca ingredientele sunt lapte, vitamine etc

eu nu as spune ca asta e corectitudine

Edited by Daniella

• Author

eu din etichetele puse mai sus de Dexter si Wowerful inteleg ca

- laptele lui Dexter are in plus adaugate vitaminele A si D si are continut in el vitamina C

- laptele lui Wowerful n-are nimic altceva decit lapte si are continut in el vitamina A

ce nu e corect in asta?

Wowerful

am indreptat poza ca n-o puteam ceti :lol:

Nelegat de corectitudine doar din curiozitate: nu stiu ce inseamna Organic Homogenized Grade A milk, probabil au ei un nomenclator.

Ciudat mi se pare, ca laptele ala pasteurizat are "continut in el" Vitamina C, care e dintre cele f sensibila la caldura.

Ce nu mi se pare corect e ca lista de ingrediente, la Dex, e scrisa in acel mod. Desigur, ca nu e nici o reglementare privind marimea fontului sau orientarea cu care sunt scrise ingredientele.

homogenised inseamna ca au amestecat caimacul de deasupra in lapte - de aia si continutul de grasimi e mai mare

al meu e skimmed - adica fara caimac

e corect, au scris tot ce e inauntru, forma nu conteaza (aici)

post-95-0-02177900-1551362075_thumb.jpg

post-95-0-22762300-1551362094_thumb.jpg

ca tot vorbeam de oo. Nu-mi bat capul cu oo de taran pentru ca stiu ce cumpar. Sunt garantate de Board Bia, sunt Irish, de la gaini free range, hranite cu porumb, si eu ii cred

post-95-0-18295600-1551362383_thumb.jpg

cartofi organic, provenienta UK certificati de IOA

post-95-0-44110500-1551362459_thumb.jpg

pui free range, certificat de Board Bia, ferma la 100km

astea le-am cumparat in pauza de masa si le-am pozat in portbagaj ca mi-e tarsa sa fac poze in magazin. Nu toate carnurile au adresa fermierului. Unele au un cod si scrie pe ele ca sunt "traceable" pana la ferma

Aici pasteurizarea laptelui se face la 71• intre 15 si 25 secunde si apoi racire brusca. Nu distruge vitamina C

Edited by alpha

eu din etichetele puse mai sus de Dexter si Wowerful inteleg ca

- laptele lui Dexter are in plus adaugate vitaminele A si D si are continut in el vitamina C

- laptele lui Wowerful n-are nimic altceva decit lapte si are continut in el vitamina A

ce nu e corect in asta?

Wowerful

am indreptat poza ca n-o puteam ceti :pupic:

Multumesc Adriana. Cand scriu de pe telefon e mai greu cu adaugatul pozelor. Cred ca trebuie sa mai citesc pe la minitehnicus.

La supermarket gasim lapte simplu, lapte cu adaus de vitamina D si E( daca nu ma insel) si lapte fara lactoza.

Ce nu imi place mie e ca laptele e ultrapasteurizat as prefera doar pasteurizat. Mai gasesc si asa dar e din ala la $7- $8 dolari sticla. Pentru cat lapte bem, e bun si asta care il cumpar acum.

Legat de oua- cand am fost in Germania- prin 2010- am observat ca ouale nu sunt tinute la frigidere. La noi se tin refrigerate.

Explicatia ar fi ca la temperatura ambientului ouale ar "transpira" si asta duce la inmultirea bacteriilor care ar putea mai apoi intra prin coaja si "infecta" oul. Ouale de aici sunt spalate si date cu chimicale care sa le curete/ dezinfecteze si asta cred ca le face mai susceptibile la actiunea bacteriilor.

Dexter, tu le explici mai frumos. Cred ca si in Canada se vand ouale de la frigidere. Sau ma insel?

Aceasta este eticheta de la Mozzarella+mascarpone, produsul de la Lidl, pe care l-a recomandat Any. Originea laptelui Italia. Nu scrie ca nu ar contine lactoza.

post-685-0-98134800-1551379356_thumb.jpg

post-685-0-11031700-1551379363_thumb.jpg

• Author

Nici aici oole nu stau la frigider in supermarket dar e scris pe ele ca după ce le cumperi tre sa le ții in frigider. Eu ani de zile nu le-am ținut in frigider.

Revin ca să vă povestesc cum e cu eticheta aici.

Dar înainte, ca să rîdem un pic, vă povestesc ce mi s-a întîmplat acum mulți ani.

Era vară așa că aveam doar o cămașă subțire. Iau cutia cu ouă și o pun in căruț și în momentul ăla îmi curge ceva pe cămașă. Erau ouă clocite sparte. Ceva așa de oribil cum nu știu dacă vă puteți imagina. Cre că mă grabeam sa ma duc sa il iau pe Marco așa că n-am făcut scandal cum as face cred acum. Nu reușeam sa merg decit cu capul intr-o parte ca imi lua nasul putoarea de pe mine?și cind ajung la casă imi zice tanti aia "vaiiiii ce miros urit". Intre timp cămașa mea se uscase dar puțea. ? asa ca i-am zis io put de la oole voastre stricate ?

Mie gorgonzola amestecata cu mascarpone imi place foarte mult.

Cand fac pastele cu fistic pun cat trebuie in amestecul respectiv , iar restul il mananc asa acolo langa oale, pe paine.

Nici aici oole nu stau la frigider in supermarket dar e scris pe ele ca după ce le cumperi tre sa le ții in frigider. Eu ani de zile nu le-am ținut in frigider.

Revin ca să vă povestesc cum e cu eticheta aici.

Dar înainte, ca să rîdem un pic vă povestesc ce mi s-a întîmplat acum mulți ani.

Era vară așa că aveam doar o cămașă subțire. Iau cutia cu ouă și o pun in căriț și în momentul ăla îmi curge ceva pe cămașă. Erau ouă clocite sparte. Ceva așa de oribil cum nu știu dacă vă puteți imagina. Cre că mă grabeam sa ma duc sa il iau pe Marco așa că n-am făcut scandal cum as face cred acum. Nu reușeam sa merg decit cu capul intr-o parte ca imi lua nasul putoarea de pe mine?și cind ajung la casă imi zice tanti aia "vaiiiii ce miros urit". Intre timp cămașa mea se uscase dar puțea. ? asa ca i-am zis io put de la oole voastre stricate ?

:pupic: =)) =))

eu nu cred ca am vazut vreodata oua tinute afara din frigider, din frigider le cumpar acolo le țin. nu mi-am pus problem de ce se tin in frigider :pupic:

adriana, locul intii la consursul de ouă occasion14.gif

noi nu am avem marca asta, italiamo, nici macar cu google local nu am găsit-o

Parmezanul din dotare

post-100-0-41555900-1551380809_thumb.jpg

post-100-0-97211000-1551380902_thumb.jpg

post-100-0-66639000-1551380976_thumb.jpg

Cheddar alb

post-100-0-30285300-1551381034_thumb.jpg

post-100-0-84671400-1551381090_thumb.jpg

Cheddar rosu =))

post-100-0-26289000-1551381169_thumb.jpg

post-100-0-36879400-1551381209_thumb.jpg

Buricu' i taiat :pupic:

post-100-0-77321500-1551381322_thumb.jpg

Precizez ca io nu cumpar nimic, asta e treaba omului, io comand =))

Si- acuma sa le citesc si eu

Constat ca le- am incurcat putin, nu grav

vad ca pe etichetele de cheddar zice produs in Anglia si dupa aia distribuit de Germania,dar de unde-i laptele? Grasime la greu,calorii tot asa, ce-o fi annato ala din cheddarul rosu?

tot mai prietenos e buricul local, doar 292kcal, celelalte 400+

La parmezan zice o poveste intreaga, deci italienii sunt mai minutiosi cu etichetarea.

clocite si luate din magazin? vai ,vai!

io am patit sa sparg un carton intreg, ca m-am impiedicat si-am cazut cu tot cu plasa cu oua.

nici nu-mi era de oua, cat ca naclaisem toate celelalte cumparaturi.

stiam ca tre sa fiu singura acasa, dar cand am ajuns, omu' meu se cinstea cu un coleg in bucatarie. am bagat o privire de-aia rachitoare - vorba lu' Giani - de-a plecat ala ramburs si dupa aia m-am razbunat pe-al meu.