Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ce dulciuri ati facut azi?

Featured Replies

Galuste cu prune, in sfarsit!

M-am uitat la reteta Carmellei - a mea e foarte asemanatoare, doar pun si faina si 3-4 linguri de gris, iar aluatul il rup, cu mainile ude, nu il intind. Am impresia ca in felul asta se reduce sansa ca galustele sa se desfaca la fiert, si... am si mai putin de curatat dupa :rolleyes: . In plus, scot samburii de la prune si pun zahar si scortisoara in loc, mmmmm....

post-192-0-79451700-1571540518_thumb.jpg

Prăjitură "ecler la tavă", o minune inspirată de rețeta Laurei Laurențiu (pe care, apropo, am cunoscut-o aici, pe forum, am redescoperit-o pe Facebook, apoi în "viața reală", și cu care am legat o frumoasă prietenie :rolleyes:)

20191019_182438-1008x756.jpg

20191019_201852-1008x756.jpg

Față de rețeta ei, eu am simplificat aluatul, l-am făcut doar cu apă, ulei, făină și ouă. Frișca mi-a dat ceva bătăi de cap, că altfel n-ar fi frișcă naturală, dar am scos-o la capăt. Am făcut-o pentru dus la o întîlnire cu prietenii și a fost apreciată, eu am mai mîncat și azi dimineață și mi se pare tare bună.

De ziua baietilor poate o fac si eu ca de mult am ochit rețeta asta! Foarte bine arata!

Prajitura cu nuci si sirop de artar. De obicei la fac on 2 tavi lunguiete dar nu am avut asa ca am facut in tava rotunda. Poza cu feliuta nu ap apucat sa fac :rolleyes:

post-591-0-27165000-1571565227_thumb.jpg

Si inghetata . Cea in forma de floare este cu biscuiti lotus si cea din spate cu biscuiti oreo

post-591-0-50346300-1571565252_thumb.jpg

Vai, deci norocul vostru ca nu ma aveti prin preajma ca se evaporau nebuniile alea puf puf!

Eu, ieri, in goana aceluiasi cal, lovit de aceeasi streche, am bagat in doi timpi si trei miscari o placinta la cuptor pentru musafirii aia ...mdhah!S am si bronzat-o , ca stiti voi, gandurele pe campii, Laponoooo!

20191019_203504.jpg

Ma scuzemuati de poze, dar la ce draci aveam...

Vai, deci norocul vostru ca nu ma aveti prin preajma ca se evaporau nebuniile alea puf puf!

Eu, ieri, in goana aceluiasi cal, lovit de aceeasi streche, am bagat in doi timpi si trei miscari o placinta la cuptor pentru musafirii aia ...mdhah!S am si bronzat-o , ca stiti voi, gandurele pe campii, Laponoooo!

post-12-0-55799200-1571568503_thumb.jpg

Ma scuzemuati de poze, dar la ce draci aveam...

Mai Lori dar arata super placinta! Mie imi place asa mai bronzata. Cu ce este?

Prăjitură "ecler la tavă", o minune inspirată de rețeta Laurei Laurențiu (pe care, apropo, am cunoscut-o aici, pe forum, am redescoperit-o pe Facebook, apoi în "viața reală", și cu care am legat o frumoasă prietenie :rolleyes:)

20191019_182438-1008x756.jpg

20191019_201852-1008x756.jpg

Față de rețeta ei, eu am simplificat aluatul, l-am făcut doar cu apă, ulei, făină și ouă. Frișca mi-a dat ceva bătăi de cap, că altfel n-ar fi frișcă naturală, dar am scos-o la capăt. Am făcut-o pentru dus la o întîlnire cu prietenii și a fost apreciată, eu am mai mîncat și azi dimineață și mi se pare tare bună.

Povestești exact ce și cum că tare mă atrage ideea

Aseară aveam chef de făcut ceva și m-am sucit și răsucit pana m-am hotărât la chec cu iaurt in forme de brioșe.

Din 12 mai sunt 5 :rolleyes:

post-1728-0-77010900-1571581044_thumb.jpeg

Exact, poate pui si aici reteta, te rog!

Mino, a iesit tare buna la gust. Am facut-u cu branza de vaci amestecata cu iaurt grecesc, din ala super gras. Oua, zahar, esente, din astea. Clasic si rapid.

Mama, ce fain arata si astea!!!

Detalii despre ecler la tavă: e o prăjitură cu un blat făcut din aluat de ecler, apoi o cremă de vanilie cu frișcă, un ganache de ciocolată, frișcă și iar niște fire de ganache pe deasupra. Gustul e exact al unui ecler, numai că e sub formă de prăjitură, și, deci, se face mai ușor decît să faci multe eclere, să le umpli etc.

Față de rețeta Laurei, eu am făcut blatul cu ingredientele cu care fac de obicei aluatul de ecler: 200 ml apă, 100 ml ulei de floarea soarelui, 150 g făină albă, 3 ouă și un praf de sare. Mi s-a părut mai ”dietetică” avînd în vedere cîte altele intră în componența cremelor. În rest am urmat exact pașii și cantitățile din rețetă. Ornarea a fost făcută mai din avion, că am definitivat-o cu cîteva minute înainte de a pleca în vizită.

Aici rețeta originală:

https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/prajituri-torturi/prajitura-ecler-la-tava.html

Carmella, si cam ce dimensiuni are tava ptr cantitatile de mai sus?

Aluatul se pune tot cu posul? Dunga langa dunga, ca o serpentina stransa? sau cu lingura, cum?

am vazut mai demult reteta Laurei, dar nu mai retin.

Carmella, si cam ce dimensiuni are tava ptr cantitatile de mai sus?

Aluatul se pune tot cu posul? Dunga langa dunga, ca o serpentina stransa? sau cu lingura, cum?

am vazut mai demult reteta Laurei, dar nu mai retin.

A, dimensiunea tăvii e... o s-o măsor, dar aproximativ 20 x 30-32-33 cm, cam așa :rolleyes:

Aluatul îl întinzi cu spatula și degetele, nu cu poșul. Se face valuri-valuri, așa trebuie. E foarte frumos :71:

20191019_102726-1008x756.jpg

Edited by Carmella

aha, deci o suprafata de 600-650cmp. sa vad ce arie are forma mea rotunda :rolleyes:

deci se pune cum se nimereste, io ma gandeam la o tehnica ca la paris-brest

merci, Carmella, cre' ca ma-mpiedic si io :71:

Edited by moatza

aha, deci o suprafata de 600-650cmp. sa vad ce arie are forma mea rotunda :rolleyes:

deci se pune cum se nimereste, io ma gandeam la o tehnica ca la paris-brest

merci, Carmella, cre' ca ma-mpiedic si io :lo:

Împiedică-te, că merită :sad3: Mai ales dacă-ți plac eclerele, după care eu sînt moartă, aș mînca 100 odată. De fapt tot ce e asemănător, adică și profiteroale de-alea.

PS: Aluatul se întinde uniform, se încrețește el la copt, am vrut să zic :71: Să nu se înțeleagă altceva, cum că l-ai încreți tu înainte.

Edited by Carmella

Și din nou- a plouat toată după amiaza, așa ca am prestat ce nu am avut curaj aseară- chec cu mere “invizibile” :rolleyes:

Am fost cât pe ce sa ajung la traume dar am familie care ma ajuta- mi s-au rupt colțurile când l-am scor din tigaie, dar acum nu se mai cunoaște.

La gust e perfect!

post-1728-0-04233600-1571620353_thumb.jpeg

Și din nou- a plouat toată după amiaza, așa ca am prestat ce nu am avut curaj aseară- chec cu mere “invizibile” :)

Am fost cât pe ce sa ajung la traume dar am familie care ma ajuta- mi s-au rupt colțurile când l-am scor din tigaie, dar acum nu se mai cunoaște.

La gust e perfect!

post-1728-0-04233600-1571620353_thumb.jpeg

E reteta de pe forum? Arata tare bine - banuiesc ca pui merele felii?

Nu e reteta de pe forum. Cel putin nu am gasit-o aici, dar nici nu am cautat-o. Merele (3 la numar, mai marisoare) sunt taiate felii subtiri si eu le-am pudrat cu scortisoara.

Se face o compozitie din 150g faina, 3 oua, 150 ml lapte 50 g unt topit si racit, 10g praf de copt si putina sare si compozitia se toarna peste mere.Se da totul la cuptorul preincalzit si se coace cam o ora sau pana este gata.Trebuie lasat sa se raceasca inainte de servire. Mie imi place mai mult cand e rece, aromele sunt mai bine definite.

In reteta originala se folosea esenta de mar cu migdala pentru aroma si se mai adaugau migdale maruntite deasupra.

Edited by Wowerful

Nu e reteta de pe forum. Cel putin nu am gasit-o aici, dar nici nu am cautat-o. Merele (3 la numar, mai marisoare) sunt taiate felii subtiri si eu le-am pudrat cu scortisoara.

Se face o compozitie din 150g faina, 3 oua, 150 ml lapte 50 g unt topit si racit, 10g praf de copt si putina sare si compozitia se toarna peste mere.Se da totul la cuptorul preincalzit si se coace cam o ora sau pana este gata.Trebuie lasat sa se raceasca inainte de servire. Mie imi place mai mult cand e rece, aromele sunt mai bine definite.

In reteta originala se folosea esenta de mar cu migdala pentru aroma si se mai adaugau migdale maruntite deasupra.

Aveam o banuiala ca e fara zahar, ma bucur ca nu trebuie nici inlocuitori - in cazul asta e super :spam1: ! ca un fel de aluat de clatite, cu mere. Ce de combinatii se pot face! Mi-ai adus aminte ca faceam mai demult clatite cu mere rase, prajite in unt, tot asa fara zahar :) ....

Aveam o banuiala ca e fara zahar, ma bucur ca nu trebuie nici inlocuitori - in cazul asta e super :wub: ! ca un fel de aluat de clatite, cu mere. Ce de combinatii se pot face! Mi-ai adus aminte ca faceam mai demult clatite cu mere rase, prajite in unt, tot asa fara zahar :) ....

Vai! Îmi pare rău!!! E cu zahăr! Am omis când am scris- are 80g zahăr!

Editez pentru ca vreau sa spun ca este posibil sa iasă bine și fără zahăr. La cantitățile pe care le-am folosit eu, nu a ieșit foarte dulce- am avut 3 mere destul de mari. Dacă folosești mere dulci- golden sau un soi mai dulce, e posibil sa iasă bun.

Îmi pare tare rău ca te-am indus in eroare :spam1:

Edited by Wowerful

nu, nu cred ca iese bun fara zahar. si cred c-ar fi mers si niste scortisoara.

adica oricat ne ferim noi de zahar, daca vrei sa-ti iasa ceva ok, ptr desert trebuie si-un pic de zahar.

de mancat... putem inghiti orice, dar de ce sa nu fie si bun?

io nu inteleg cum stau merela alea asa frumos stratificate: le pui pe ele in straturi si dupa aia torni aluatul?

edit: Wow, daca mai ploua mult la tine, deschizi patiserie :)

Edited by moatza

Eu o aveam pe asta:

mere invizibile

nu, nu cred ca iese bun fara zahar. si cred c-ar fi mers si niste scortisoara.

adica oricat ne ferim noi de zahar, daca vrei sa-ti iasa ceva ok, ptr desert trebuie si-un pic de zahar.

de mancat... putem inghiti orice, dar de ce sa nu fie si bun?

io nu inteleg cum stau merela alea asa frumos stratificate: le pui pe ele in straturi si dupa aia torni aluatul?

edit: Wow, daca mai ploua mult la tine, deschizi patiserie :-*

Multumesc moatza dar nu cred ca e chiar asa :D

Merele sint curatate de coaja si cotor si taiate felii subtiri pe lungime. Dupa cum ziceam, eu le-am pudrat cu praf de scortisoara si le-am amestecat apoi le-am aranjat in tigaia de copt.Compozitia am turnat-o peste mere si am avut emotii ca ma gandeam ca poate trebuia sa amestec, sa intre aluatul si printre feliile de mar. Dar a intrat fara sa amestec eu. Si daca mai puneam hartie de copt pe toate laturile tavii, chiar iesea super.

Eu o aveam pe asta:

mere invizibile

Wow! si asta arata tare bine! Da, e de incercat!