Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Metabolic Balance

Featured Replies

Si eu am intrat in hora, in sensul ca de 18 zile sunt si eu la dieta.

Scriu aici pentru ca mi se pare ca se aseamana, tot 5 ore intre mese, dieta este de la medic nutritionist.

Am sa scriu exemple de mese din dieta mea, sa-mi spuneti parerea voastra.

MARTI

D: ceai/cafea +60 gr. paine +100 gr.salata de vinete + 100 gr. rosii sau omleta din 2 oua la teflon fara ulei+1 rosie+2 conglomerate cereale

P: 150 gr.piept de pui/peste la cuptor + 300 gr.salata de legume 5%,(rosii, castraveti, ardei gras, salata verde+10 ml ulei+40 gr. paine+ 200 gr. fruct 10% sau 1 portie supa/ciorba carne vita cu 50 gr. Carne +6 ciuperci medii gratinate+ 1 piersica sau 200 gr. urzici cu 100 gr. mamaliga

S: 300 gr. cartofi sote+125 gr. branza de vaci 2% grasime sau 1 farfurie supa de legume deasa + 1 cutie branzica casa perle cu smantana 2%+ legume simple, cate 1 bucata – rosie, ardei gras, castravete.

MIERCURI

D: 250 ml suc fructe+40 gr paine+ 1 ou fiert sau 2 felii paine cu 5 gr unt si 1 l-ta de miere

P: 400 gr. sote de fasole verde cu 10 ml ulei de masline + 200 ml suc + 100 gr peste sau 2 triunghiuri pizza medie blat uscat cu suc de rosii natural sau 200 gr. peste la cuptor cu 2 felii de paine sau 100 gr. Mamaliga.

S: 300 gr. salata de cruditati + 200 gr. orez fiert sau 150 gr. pui + 1 portie farfurie de ciorba + 150 gr. mazare gatita.

am uitat sa va spun ca am slabit 2,5 kg in aproape 3 saptamani.

am facut un calcul si ar fi intre 1200 si 1500 calorii pe zi.

• Author

Simona, am citit despre Metabolic Balance dar pe la noi din nefericire nu se pracica aceste analize.

Dar tu spui ca a trebuit sa slabesti pentru serviciu, Asta inseamna ca toti care sant Beatmin sant slabuti? DAca sant persoane capabile si nu au greutatea nu pot ajunge beamtin?

Adica doar functionarii particulari pot fi grasuti? Desi sant de acord cu ideea cred ca e o discriminare, nu? LA noi ar trebui introdusa metoda pentru ca toti sefii sant ca niste purcelusi :floare:

Yandira , ca sa te faca Beamter/Beamtin tre sa fi sanatos. Un BMI peste normal nu se accepta. De ce? pt ca daca vei fi in imposibilitate de munca itzi vor plati pensie si tot , si noi nu platim nimic al pensie , nici la somaj , etc , asta-i avantajul. De aia avem mai mult netto decat un functzionar normal.

Si e adevarat ca dupa ce oamenii se vad cu sacii in carutza nu mai tzin cont de nimic , daca ai stii catzi colegi obezi am.......ca dupa aia nu te mai poate scoate deloc!

Ce grupa sanguina ai? Ca daca ai A1 as putea sa-ti dau rezultatele mele , nu se vor potrivi 100% dar poate . poate...

• Author

am uitat sa va spun ca am slabit 2,5 kg in aproape 3 saptamani.

am facut un calcul si ar fi intre 1200 si 1500 calorii pe zi.

Bravo , Monica , cu ce metoda?

Bravo , Monica , cu ce metoda?

cu o dieta de la medic nutritionist, am scris mai sus 2 zile din regim ca sa vedeti ce si cum si sa aflu si parerea voastra, mai ales ca mesele la 5 ore si sunt permise doar 2 gustari constand in 100 gr de fruct.

Si eu sunt functionar public cu vechime :notworthy: dar imi e jena sa spun ce salariu am, offfff, dar astea sunt veniturile bugetarilor in romania :P

eu am grupa ta de sange, daca ai putea sa-mi trimiti dieta m-ai face fericita :pupic: :thumleft:

Mersi Simona, dar eu am A2 Rh negativ. Si eu am inceput dieta mea care mi-a servit mereu: m-am lasat de fumat acum 8 luni si evident m-am ingrasat. Doar 3 kg, dar ma costa mai mult efort sa le dau jos decat 10 kg de acum cativa ani!

Se vede ca metabolismul meu se ramoleste si el si nu mai vrea sa munceasca :thumleft: Citeam ca tu spui ca in timpul somnului se slabeste mai mult si de aceea cina sa fie mai abundenta Am inteles bine sau am citit prost :notworthy: Ca eu mi-a dereglat metabolismul cand am intrat la un serviciu unde ieseam la 6, cinam la 8 si ma culcam la 10. Dormeam pana la 8 dimineata dar am pus 15 kg!!! Le-am dat jos evident dar de atunci eu nu mai cinez nimic dupa 6-7 seara.

• Author

A2 am si eu , vai ca muta-s! Doar ca in Germania o numesc astia A1 , nush de ce. RH este pozitiv la mine , dar asta l-am aflat numai de cand sunt gravida , la dieta nu conteaza.

Fetelor , amu' mi-s prinsa cu treaba , dar cat de curand o sa va traduc in mare indicatiile de pe foile mele si o sa scriu aici , ok? Daca intzelegeti germana , pot sa scanez......

Uitatziva la inceputul topicului ca sunt regulile de baza acolo. Dieta asta nu functzioneaza decat daca

lasáti o pauza de cel putzin 5 ore intre mese
nu rontzaitzi nimic intre mese
beti numai apa , nici macar ceai sau ceafea neindulcita
respectatzi exact cantitatzile
nu inlocuitzi nimic daca nu e pe lista
nu mancatzi nici mai mult nici mai putzin.

Eu am fost foarte motivata ca era vorba de peste 1000 de Euro la salariu.....trebuie disciplina. Dar functioneaza minunat!

Va scriu in rom cand am vreme , ok?

poate maine.....

• Author

Mersi Simona, dar eu am A2 Rh negativ. Si eu am inceput dieta mea care mi-a servit mereu: m-am lasat de fumat acum 8 luni si evident m-am ingrasat. Doar 3 kg, dar ma costa mai mult efort sa le dau jos decat 10 kg de acum cativa ani!

Se vede ca metabolismul meu se ramoleste si el si nu mai vrea sa munceasca :-* Citeam ca tu spui ca in timpul somnului se slabeste mai mult si de aceea cina sa fie mai abundenta Am inteles bine sau am citit prost :floare: Ca eu mi-a dereglat metabolismul cand am intrat la un serviciu unde ieseam la 6, cinam la 8 si ma culcam la 10. Dormeam pana la 8 dimineata dar am pus 15 kg!!! Le-am dat jos evident dar de atunci eu nu mai cinez nimic dupa 6-7 seara.

Mie asa mi s-s spus. Ca organismul functzioneaza ca un motor. Daca ii combustibil , face arderi. Numai ca organismul are nevoie de Ruhe , de liniste.Eu am mancat seara mai mult ca la amiaza , dar conteaza si ce mananci.

o proteina si legume
nu 2 proteine , nu mai multe...
deci nu varne cu branza
sau nu carne cu fasole....
ci carne simpla cu morcovi , sau conopida...
fara cartofi....dar a fost ok
fara faina alba, numai secara....

am inteles, deci adio cafea, adio ceai...greu, dar daca sunt rezultate merita efortul.

Eu astept traducerea in romana, stiu doar engleza si franceza, germana nu pricep o iota.

Multumesc mult!

• Author

Azi iar n-am vreme...iar o aman , sorry..

Oricum , nu se incepe decat in weekend , sau cand ai 2 zile libere. Ca inceputut e mai ciudat , se iau 2 zile un fel die laxativ , si tre sa nu fi plecata prin oras....cica asta anuleaza senzatia de foame si curatza organismul de substantzele precedente...

La mine a folosit. A dat jos 17 kilograme , si asta relativ repede si intr-un mod sanatos , ´fara sa fac foame.

• Author

FAZA 1- de pragatire

dureaza 2 zile

se ia un laxativ inainte de MD si inainte de cina , eu am luat PASSAGE SL

( se sta acasa)

ar

MD: un ou , o felie de paine , ceva sunca.....poate chiar branza

amiaza: supa de legume proaspete , nu din doza , neaparat fara chimicale gen vegeta...doar sare si piper ( se fierb pur si simplu legumele)

+ 1 mar

seara: legume crude sau fierte fara ulei si otzet

• Author

dupa cele 2 zile in care s-a curatzat organismul se inceape faza a 2-a ( saptamani minim)

Reguli:

se mananca 3 mese
nici mai putzin nici mai mult decat cantitatzile date
se incepe fiecare masa cu proteina ( o muscatura e de ajuns)
5 ore pauza intre mese ( MINIM)
cina pana la ora 21.00
nici o masa nu dureaza mai mult de 60 min
fara nici un strop de ulei
fructele se mananca ori in timpul mesei ori imediat dupa
betzi intre 2-3 l apa pe zi

• Author

mesele:

se alege o varianta
cina si pranzul se pot schimba intre ele , cu conditzia sa se pastreze cantitatzile specifice fiecarei mele
se cantaresc exact produsele
nu se depaseste cantitatea si nici nu se consuma mai putzin

MD:

1 ou, 95 gr legume
190 ml iaurt natural 3,5% , un fruct
190 ml lapte , 30 gr fulgi de ovaz ( maxim 3X/ sapt)

Pranz:

75 gr branza, 125 gr legume
120 gr carne ( maxim 3X/ sapt) , 125 gr legume
75 gr Tofu ( sau ciuperci+ 50 gr) ,125 gr legume

Cina:

85 gr boabe, 135 gr legume
130 gr pasare ( max 2X/sapt), 135 gr legume
130 gr peste ( maxim 2X/sapt) , 135 gr legume

De ce carne doar de 3 ori si pasare doar de 2 ori? pt ca eu am avut probleme cu acidul uric si carnea tanara si mai ales cea de pasare il maresc. Daca stitzi ca nu avetzi probleme puteti sa mancazi ceva mai des. Cum am spus , meniul e croit exact pt mine.

La ciuperci nu intra champignons, o sa vedeti mai tarziu , champignons intra la legume.....

• Author

Legume:

vinete
avocado
conopida
champignons
cicoare
varza chinezeasca
Feldsalat (valeriana lui Bonicelli)
ceapa verde
castraveti
pastai verzi
varza
morcovi
conopida
papadie
dovleac
dovlecei
praz
Mangold
Bahme
masline verzi
pastarnac
macris
varza acra
spanac
manatarci
rosie (max 1/2 pe zi)
varza creata

• Author

Fructe:

mere
pere
mure (100 gr)
pepene galben ( 120 gr)
afine (100 gr)
cirese (100 gr)
Mango ( 160 gr)
Papaya (180 gr)

• Author

CIUPERCI:

pleurotus
Shiitake

CARNE:

carne de vitel slaba
muschi de vita
carne de vita slaba
file de porc ( slab),
carne de strutz ( slaba)

PASARE:

piept de pui , fara piele
piept de curcan , fara piele
rata salbatica

IAURT:

doar iaurt natural , fara fructe , iaurt normal de 3,5% nu degresat!!!!!!!!

• Author

BRANZA:

cottagecheese
Limburger (20%)-daca gasesti , daca nu fara , nu se inlocuieste
Mozzarella
branza de vaca (20%)
Feta de oaie ( fara vaca DELOC)
cas de oaie
branza proaspata de capra

BOABE:

Naut
Kidney beans
fasole alba
fasole neagra
si alte 2 tipuri pe care nu le stiu traduce: fasole Lima??? si Adzuki???

• Author

Fructe de mare:

Schrimps
Caracatitza
Venusmuscheln??????????????

PESTE:

pastrav
somon
pangasius
ton ( chiar si conserva , dar in suc propriu , nu ulei)
macrou
merlucius
Sprot ( dar nu din conserva)
platica
pisica de mare

Mai sunt ceva feluri de peste, dar nu stiu cum se traduc:

Bachsaibling
Blaufelchen
Goldbarsch
Heilbutt
Renke
Zander

• Author

Pe langa toate astea , in fiecare zi se mananca un mar in plus , dar nu intre mese.

Si nu se combina niciodata 2 feluri de proteina: adica o lingura de naut si restul fasole , sau o bucatzica de porc si una de vita.....legumele se pot combina dupa bunul plac

Din faza a 3-a , dupa cele 2 saptamani , se introduce uleiul in mancare , incetul cu incetul....

Dar , alte indicatzii mai tarziu , daca mai e cazul si daca rezisti pana atunci , Monika. :occasion14:

Simona, sper ca nu te superi ca dau navala, dar am venit cu traducerile, poate or fi de ajutor cuiva:

Fructe de mare:

Venusmuscheln - scoica Venerei (Venus verrucosa)

PESTE:

• Bachsaibling - lostrita aurie de rau (Salmo alpinus)
  • Blaufelchen - un alt soi de somon - Coregonus wartmanni
  • Goldbarsch - ghibort (Acerina cernua)
    - peste cap-de-zmeu (Sebastes norvegicus Muller)
  • Heilbutt - cambut (Hippoglossus iniperis)
  • Renke - exista Renken = somon din lacurile alpine (Coregonus oxyrhynchus)
  • Zander - salau (Lucioperca sandra)