March 1, 201016 yr comment_23664 Fete si baieti, mama sau tatici care locuiesc inca in Ro, am si eu o intrebare poate cu tenta cretinoida, dar totusi o pun. Cam cat cheltuie un copil(adolescent de peste 16-17 ani) / zi, saptamana? Nu stiu, desi nu-s asa multi ani de cand am plecat din tara sa cheltui pe saptamana cam 1,5 mil mi se pare enorm.Sunt eu asa de rau de tot ramasa in urma cu preturile?Le dati copiilor sa aibe la sc/zi in jur de 3-400 mii? Report
March 1, 201016 yr comment_23668 Fete si baieti, mama sau tatici care locuiesc inca in Ro, am si eu o intrebare poate cu tenta cretinoida, dar totusi o pun. Cam cat cheltuie un copil(adolescent de peste 16-17 ani) / zi, saptamana? Nu stiu, desi nu-s asa multi ani de cand am plecat din tara sa cheltui pe saptamana cam 1,5 mil mi se pare enorm.Sunt eu asa de rau de tot ramasa in urma cu preturile?Le dati copiilor sa aibe la sc/zi in jur de 3-400 mii?Cît cheltuie ...pe ce? E vorba de bani de buzunar,cu care poate face ce vrea? Fiica-mea primeste 20 euro pe luna(de cînd a împlinit 13 ani.La 12,primea 15 euro/luna),bani de buzunar.Unora li se pare putin.Eu consider ca este destul. Report
March 1, 201016 yr Author comment_23673 Maya, ma refer strict la bani de buzunar.Nu cumparaturi de haine, bla ,bla. Report
March 1, 201016 yr comment_23676 Sunt off topic dar baiatul meu in varsta de 19 ani ori de cate ori a primit bani de buzunar (mai mult de 100.000 de lei vechi,adica 10 roni)mi-a ''gafat'',adica:1 data a cumparat sprayuri de grafiti si am primit 1 milion amenda.. plus politie acasa etc..,etc.....de valentine's day a petrecut cam mult.......nu dau amanunte,plus altele..asa ca eu sunt pe ideea bani putini=1 hamburgher,e ok. bani multi=''gafee''......cel putin la noi asa functioneaza.Dar nu e la fel in toate cazurile,nu toti sunt la fel depinde f. mult de ce anturaj au si ce preocupari, preferinte etc.Adolescentii trebuiesc urmariti f. deaproape eu ii vad personal ca niste ''bombe cu ceas'' Report
March 1, 201016 yr comment_23685 Ioana,deci sa înteleg ca copkilu' ala de 16 ani,cheltuie la vreo 150 euro pe luna/bani de buzunar?Sau am înteles gresit cu bani vechi,ronii noi.. Report
March 1, 201016 yr comment_23689 Nu stiu cat trebuie sa fie bugetul lunar al unui adolescent,va spun dar cum am procedat eu. Sunt de parerea ca la o anumita varsta,cu cat le dai mai multi bani de buzunar,cu atat vor mai multi.Si nici nu apreciaza ca le dai. Eu am tinut-o pe a mea din scurt in adolescenta.Avea pachet de acasa la scoala,asa ca bani,doar de suc,inghetata sau prajitura.Daca era ceva extra,gen un film,teatru,zile de nastere, sau concert,venea si cerea separat. Cand a devenit studenta,cu toate ca e singura la parinti,am trimis-o la camin. Colegele mele cand au auzit...Mvaiiiii !Eu cred ca aia e viata de student.Buget strict.Abonament de telefon de 34 lei pe luna.Are si acum acelasi abonment.Doar mai multe minute.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif Fidelizare. I-am spus ca daca depaseste abonamentul de telefon,il suporta din bugetul ei lunar.Cand era mica avea un purcelus in care-si aduna banii de la noi sau de la bunici.Mai tarziu o sticla de lapte cu gura larga.Cand se aduna o suma, mergea si-si cumpara ceva . Au fost situatii in care m-am imprumutat la "banca" ei.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gif Daca cer mai mult, decat le pot da parintii,trebuie trimisi in vacanta la lucru sa vada cum se castiga un ban.Poate ca atunci vor sti sa-i pretuiasca. Acum vreo 8 ani,aveam mult de lucru la firma.Era in vacanta.A venit cu o colega si au lucrat pe rupte.Am platit-o la norma.A fost foarte mandra . In materie de bani,sunt o adevarata Hexe.Iar fii-mea e un pui de Hexe in urma educatiei pe care a primit-o. Report
March 1, 201016 yr Author comment_23696 Geany, Piscotel sunt de acord voi.Cu cat le dai mai mult, cu atat cheltuie.Problema e ca atunci cand nu ai, nu zic, ok, am inteles, ma limitez,arunca replici de genul:" traieste tu cu 1 mil o saptamana sa vezi cum e".Sincer,daca ai fi pe picioarele tale si ar tb sa-ti faci tu cumparaturi, hai sa zicem,da cand vezi ca du banii pe toate prostiile de la mancare proasta, ca deh nu-mi place mancarea gatita de acasa pana la tigari...... Si da Maya,ceva de genul asta 100-150e /luna, bani de buzunar pt o adolescenta de peste 16-17 ani Report
March 1, 201016 yr comment_23697 Mi se pare cam multisor 150 lei pe saptamana, depinde acum si in ce conditii traieste adolescentul cu pricina - e la parinti acasa, iese des in baruri, discoteci.... Report
March 1, 201016 yr comment_23698 Mi se pare cam multisor 150 lei pe saptamana, depinde acum si in ce conditii traieste adolescentul cu pricina - e la parinti acasa, iese des in baruri, discoteci.... Eu nu-s o zgîrcita,sa stiti!Multi consisdera ca e putin 20 de euro pe luna.Aici nu e vorba de cît ne permitem sau nu.Chiar daca-mi permit sa-i dau 200 în loc de 20,eu consider ca nu e bine.Orice este prea mult,strica! Report
March 1, 201016 yr comment_23701 Fiimea de cand e la colegiu/liceu primeste 100 fr/luna ( asta inseamna cca 65 iuros) din care isi plateste cartela de tel , cafele, reviste, carti etc.Mai nou isi face cca 200 fr/ luna pe meditatii de mate pe care le da ( dar astea sunt mai dese in jurul trimelor ) , plus suta de la mine e bogata. asa ca si-apermis in vacanta de februarie sa "sparga" 250 iuroi la outlet esprit in germania din banii ei.tot cu ce castiga isi plateste 1-2 ori pe saptamana sushi in targ .Cand era mica primea 10 fr/luna, la scoala medie in prima clasa 30 fr, a2a 40 fr , si a3a 50 fr/ luna.eu ii platesc abonamentul de tramvai si bus , si de 2x/ bani sa manance la cantina ca are cursuri non stop cu doar 50 min pauza la pranz. restul zilelor vine acasa, sau mananca cu prietene in oras, dar plateste din banii ei .nu sunt de acord sa-i dau nemasurat de multi bani , caci mi se pare anapoda. Report
March 1, 201016 yr Author comment_23702 150 lei Maya per saptamana,, asta zicea Foxy si da si mie mi se pare mult.De acee intrebam mamicile de prin tara ce si cum. Culmea ca acest adolescent a muncit acum doi ani,si-a catigat singura banii in vacanta, ar tb sa aprecieze banu da nu o face. Bine isi mai ia si ea cartela pt tel, iar de tel sa nu mai zic, eu poate am avut in 3 ani un singur tel, la ea anu si 2 tel.Ca are balta peste, daca dau cu el de pamant si zic ca mi-a scapat din buzunar.Eu nu mi-as lua pt mine un Black Berry,da ea a avut. Stiu aici e si greseala parintilor cand nu stiu sa puna piciorul in prag. Si din pacate multi parinti dau ca vine copilul acasa si zice, "pai toti din liceu au tel de nu-s care, eu sa fiu mai prost sa nu am?" Foxy, x-ulica(sa o numim asa) sta la bunici,dar sub "ingrijirea" mamei. Report
March 1, 201016 yr comment_23704 150 lei Maya per saptamana,, asta zicea Foxy si da si mie mi se pare mult.De acee intrebam mamicile de prin tara ce si cum. Culmea ca acest adolescent a muncit acum doi ani,si-a catigat singura banii in vacanta, ar tb sa aprecieze banu da nu o face. Foxy, x-ulica(sa o numim asa) sta la bunici,dar sub "ingrijirea" mamei.dada,am observat,de aia am scos! Eu vorbeam tot de 150,pe luna..apoi nu am vazut ca Fox a scris saptamîna..si cu atîtea valute,cifre,schimburi valutare..m-am încurcat Report
March 1, 201016 yr comment_23708 Eu nu am avut bani de buzunar care mi se cuveneau (bine, erau si alte vremuri)Daca faceam diferite servicii, primeam "bonusuri" dar am fost invatata sa ma descurc singura nu sa astept mura-in gura de la parinti.Mai mult, pastram banii de un bilet pe zi (veneam pe jos de la scoala) si aia se duceau in pusculita, pentru cadouri, flori, etc.Au facut foarte bine ca m-au crescut asa ca nu ma uit la nimeni sa-mi bage in traista- inclusiv casa mi-am cumparat-o singura si am fost mandra de fiecare ora de munca in plus pe care am facut-o ca sa o platesc.E adevarat ca sunt mai mana larga si ajut eu pe altii, dar eu zic ca, cu cat ii dai mai multe juniorului cu atat il faci mai handicapat -cu atat are pretentii mai mari dar nu o sa stie sa fie independent si mereu o sa atarne undeva.IAr cu fitzele astea cu mvai, toti au nu stiu ce rahat stralucitor si eu nu-l am -foarte bine, munceste si cumpara-ti.Bine, vremurile s-au schimbat, telefoane mobile, etc... eu tin minte ca ma duceam sa umplu sifoanele si erau 2 -3 lei, si bunicii imi dadeau 5 lei. Aia 2 lei erau banii mei de inghetata, film, strand. Report
March 1, 201016 yr comment_23712 Da' pe ce se pot cheltui acei bani? Ca io nu prea reusesc sa fac un calcul, pe cuvant! Atata vreme cat ai casa si masa asigurate, cati saci de bani mai ceri? Si mai ales, pentru ce? Fumeaza cateva pachete de tigari zilnic??? Bea cine stie ce sucuri / bauturi scumpe? Merge la toate premierele filmelor? Pe ce poti sa duci 150 de euro lunar, nu poci pentru ca sa percep, pe cuvant! Da' poate-s io mai grea de cap, nu zic nu! Report
March 1, 201016 yr Author comment_23718 Da' poate-s io mai grea de cap, nu zic nu! suntem doua, ca nici eu nu pricep Report
March 1, 201016 yr comment_23720 Da' poate-s io mai grea de cap, nu zic nu! suntem doua, ca nici eu nu pricep Facem un club, vreo asociatie? Report
March 1, 201016 yr Author comment_23721 Uma, pe vremea nostra era altfel.Stiu ca si eu primeam de la bunici bani cam de fiecare data cand mergeam la tara si ii ajutam.De-a moaca asa nu prea am primit . Dar sincer am cam ajuns la o concluzie.In Ro exista o grandomanie in continua crestere.Eu in ficare an cand ma intorc de acolo, vin din ce in ce mai scarbita.Cel mult la Bucale este in floare. Report
March 1, 201016 yr comment_23730 Cum spunea si Uma, noi nu am avut bani de buzunar, dar erau si alte vremuri. Vara mai munceam la cules de piersici, caise, struguri, cu juma de zi, ca nu eram in stare sa muncesc ziua intreaga, si se cistiga bine. Mai primeam cite 5 lei de pe la matusi/unchi/prietene de-ale mamei, si ii spargeam pe caramele.Cind am terminat liceul m-am angajat, si din anul 1 am inceput sa dau si meditatii. Si daca ma intrebati, nici nu stiu pe ce am fi putut cheltui atunci banii, daca i-am fi avut...nu erau baruri, sau poate erau dar nu ne preocupau pe noi...haine nu se gaseau defel...in discoteci mergeam numai la alea gratuite, mai rau famate, gen Ecran Club, pentru cei care cunosc , nu aveam moluri, si la circul foamei nu gaseai nik oricum ... la munte in drumetii plecam cu rucsacul in spinare, dormeam in cel mai fericit caz la prici si mincam din ceaun - ne trimiteau parintii colete cu conserve pe parcurs si cind ajungeam in localitatea respectiva doar le ridicam de la posta - deci...pe ce sa cheltui?Acum lucrurile stau nitel altfel, si poate ca un adolescent are alt gen de nevoi decit aveam noi, insa ce suma ar fi potrivita...e greu de spus. Ramin totusi la parerea ca ce e mult strica! Report
March 1, 201016 yr comment_23736 mai rau famate, gen Ecran Club, pentru cei care cunosc , Ha ha ha..am fost si eu de cateva ori acolo Mai, eu as fi avut pe ce sa-i cheltuiesc. Pantofii de piele erau 375 lei sau 425 perechea (si cand m-am angajat cateva luni mi-am tot cumparat la pantofi si mi-am facut multi pe comanda:)))Si cu dusul la munte, da, dormeam in corturi si la mare, nu ne spargeam in figuri -adica banii aveam pe ce sa-i dau, dar nu ma asteptam sa mi se dea.Stiam ca exista un buget, ca mi se ofera necesarul si pentru restul trebuia sa fac ceva special.Langa liceul meu era un chinez care avea cea mai minunata gradina -primele flori, la el in gradina erau. Si mereu aveam grija sa am bani sa-i cumpar mamei primele lalele, trandafiri, etc Eu am vazut in tara pustoaice (fiice ale prietenelor) care "trebuiau" sa aiba nu stiu ce pereche de cizme, care erau ridicol de scumpe si eu, cu banii pe care ii fac aici si nu as fi cumparat. Report
March 1, 201016 yr comment_23738 In Ro exista o grandomanie in continua crestere.Eu in ficare an cand ma intorc de acolo, vin din ce in ce mai scarbita.Cel mult la Bucale este in floare.Din pacate cam asa este. Nu conteaza ca bate vantul prin buzunare, noi trebe sa dam bine...sa vada lumea ca ne-am ajuns.Pana nu invata lumea sa traiasca pentru ei si nu pentru ochii vecinului, o sa cam aiba de suferit. Report
March 1, 201016 yr comment_23741 Uma, mama s-a riscat cu mine la o pereche de cizme de piele de 350 lei, cind eram in clasa x-a. Le-am taiat si mi-am facut decoruri de piele, ca eram rockerita. Manusile le-am fiert sa fac brelocuri. Dea tunci nu am mai vazut nimic cit de cit decent de imbracat Nici acum nu ma preocupa prea tare moda, atunci nu ieseam din bocanci si geaca de camuflaj Si da, un rest de bani sa gasea si la noi pentru o carte, un bilet la teatru, o floare pentru parinti... Report
March 1, 201016 yr comment_23747 Fetitele mele au 14 ani jumate,respectiv 16 ani jumate,in fiecare zi de scoala le dau cate 5 lei,bani de buzunar;in plus le dau pentru carti,haine,cadouri pentru colegi,excursii,incarcat telefon...etc,cred ca in jur de 100 lei ,de fiecare- pe saptamana(in total);alocatia de 40 lei(pe luna) le-o dau separat. Report
March 1, 201016 yr comment_23751 Eu am ramas traznita acum 3 ani, cand am fost ultima data in tara... o familie de prieteni cu doua fete adolescente, platea 150 euro pe luna doar pt manechiura. Mai puneti coafor de 2-3 ori pe luna... si tot asa... Nu mai vorbesc de bani de buzunar... nu stiu cifra exacta dar oricum era de ajuns sa ceara ceva si dorinta era executata pe loc... dupa cum va spuneam eu am ramas traznita... Sper sa mergem acasa ac an, asa ca va voi informa cat de curand in privinta 'alocatiei' lunare... Sorina Report
March 1, 201016 yr comment_23753 Uma, mama s-a riscat cu mine la o pereche de cizme de piele de 350 lei, cind eram in clasa x-a. Le-am taiat si mi-am facut decoruri de piele, ca eram rockerita. Manusile le-am fiert sa fac brelocuri. Dea tunci nu am mai vazut nimic cit de cit decent de imbracat Nici acum nu ma preocupa prea tare moda, atunci nu ieseam din bocanci si geaca de camuflaj Si da, un rest de bani sa gasea si la noi pentru o carte, un bilet la teatru, o floare pentru parinti...Ha ha ha..eu am avut o pereche de botine de piele intoarsa pe care le-am pus la uscat in cuptor S-au facut botine foarte scurte dupa Nu zic ce fata a facut tanti mama lui Uma... Report
March 1, 201016 yr Author comment_23761 Mariette, 100 lei, adica 1 mil? pe saptamana? Da Uma, cam asa este, nu conteaza ca nu avem in buzunar, conteaza ca noi sa fim imbracate dupa ultima moda(sau care credem noi ca-i moda). Si de ce ma sa duc sa cumpar ceva cu bun gust de la magazinul x din cartier cand pot sa ma duc in Unirii sa cumpar haine pe care le platesc pretul nu ca-s de calitate(ca oricum vin din Europa sau Dragonul Rosu, feele din Buc stiu), da am haine cumparate din centrul Capitalei. Sorina, cam asa raman si eu de fiecare data.Sincer raman socata.Nu zic sa nu li se dea,dar unele pusoaice sunt mai "aranjate" ca noi astea adulte. Elena, cat de mandra eram si eu de bocancii si geaca mea de motor, atat mi-am dorit sa am o geaca de piele si am fost cea mai feiricta cand mama mi-a facut cadou la majorat.Asta imi aduce aminte de melodia lui Puya, "undeva in balcani" ,"E cool de tot, minorele's bune de tot, la majorat vor gangbang nu tort " Trist,trist si din pacate cine sunt cei care gresesc? Report