May 11, 20251 yr comment_270912 Mersi de info, Blackie! Eu am luat un plic de semințe de la magazin și sigur nu m-am uitat să văd dacă scrie ca e rusesc sau franțuzesc. O să iau semințe de la cuscra, să mai fac o încercare la ghiveci. Report
May 11, 20251 yr comment_270916 Mino, acum imi dau seama ca nici asta al meu nu are o aroma asa puternica. Evident ca nu stiu ce scria pe plic, ma voi uita prin magazine sa vad daca gasesc frantuzesc. Report
May 11, 20251 yr comment_270917 Am gasit plicul in ghiveciCred ca e rusesc. Edited May 11, 20251 yr by Ica Report
May 11, 20251 yr comment_270918 mie mi se pare ca modul cel mai bun de a pastra plantele aromatice e congelat, uscate nu ma satisfac si in otet nici atit ori nu stiu eu cum sa-l intrebuintez daca e la otettarhon am tot pus ani la rind in ghiveci dar iar nu prea il folosesc Report
May 11, 20251 yr comment_270919 In oridinea numerelor de pe tricou, solarul cu ardei si castraveti, mazarea, solarul cu rosii si socul dragul de el! Edited May 11, 20251 yr by Ica Report
May 12, 20251 yr comment_270922 Bravo Ica, să fiți sănătoși să vă bucurați de tot ce ai pus în solar! Report
May 12, 20251 yr comment_270926 Multumesc, sper sa avem o recolta bogata, mai ales de rosii, ca pe asta e bataia cea mare, pe sucul de rosii, pe sosul pentru paste, zacusca, etc. De multe ori ma gandesc la cei doi copiii ai nostri, ca asta cer cand pleaca, cand noi nu vom mai fi vor manca rosii din market si suc si zacusca si de toate.... Report
May 14, 20251 yr comment_270928 Ica, dar la voi e treaba serioasa acolo! Aveti de munca, nu gluma. Va doresc spor si recolta bogata Am o mare invidie pe mazarea ta. Imi place mazarea mult de tot, o mananc si cruda. Anul asta nu a iesit de loc, nu stiu ce s-a intamplat. Am pus de 2 ori, prima data seminte de anul trecut si a doua oara seminte cumparate anul asta. Am pus "frunze" de multe feluri, sunt mare amatoare de salatate cat mai amestecate, de tot felul de "frunze". Am o poza "furata", si nu prea se vede bine, dar avem asa: ceapa si usturoi, salata verde simpla si creata, salata lollo rosso (din aceea mov-maro), rucola, sfecla, mustar mov + ierburi aromatice (patrunjel, cimbru, marar, tarhon, rozmarin si busuioc) Am vazut discutiile despre tarhon. Eu am primit de la cineva o planta, cu radacina, si s-a prins foarte bine si s-a inmultit muuuult. Cred ca ii place solul si locul unde l-am pus, langa un par. L-am incercuit in fotografie, sa se vada mai bine. Eu consum foarte mult tarhon acum, ca il am in gradina, crud, in toate salatele, si in multe alte preparate, nici nu stiu sa spun ceva anume. E din cel cu gust puternic. Si apropos de sol, nu am reusit nici cum sa cresc rabarbar. Am pus de mai multe ori, in locuri diferite, de la persoane diferite. Nu a vrut nici cum sa se dezvolte. Se prinde, dar nu face decat niste amarate de tije subtiri... Am mai pus rasaduri de castraveti, dovlecei si ardei iuti. Asteptam sa se faca putin mai cald si cumparam si niste rasaduri de rosii. Locul este deja pregatit. Report
May 14, 20251 yr comment_270929 Boni, da, e treaba serioasa, e curtea mare si nu ne-am indurat s-o umplem cu gazon si atat. Ne place sa ne facem "piata" in curtea noastra, prin urmare desi iarna ne propunem sa nu mai punem unele chestii, vine primavara si intram in fibrilatii. Si de la "punem numai rosii, castraveti si ardei" ajungem la hai si doua randuri de morcovii, de gulii, de telina, de ridichi, mazare, fasole pastai si uite asa se duce pe postii promisiunea ca o lasam mai usor. Nu va ganditi ca facem asta singuri, avem om platit care ne ajuta. Si nici nu vindem nimic, tot ce pleaca de aici pleaca la rude, prieteni care stau la bloc si le daruim din ce avem in curte si in beci. Dar sunt ani si ani, au fost ani cand puneaam mazarea si spanacul de toamna, a fost bine o vreme, apoi intr-un an a fost atat de cald pana pe la sfarsit de noiemberie incat mazarea a inflorit, apoi a venit inghetul. Spanacul si-a mai revenit in primavara, dar mazarea dusa a fost. De atunci pun doar primavara si poate sa fie plina piata de mazare noi manacam doar cand se face a noastra. Stiu fiecare cu pasarilicile lui, dar noi avem un stol. Report
May 14, 20251 yr comment_270930 Si apropos de sol, nu am reusit nici cum sa cresc rabarbar. Am pus de mai multe ori, in locuri diferite, de la persoane diferite. Nu a vrut nici cum sa se dezvolte. Se prinde, dar nu face decat niste amarate de tije subtiri...la mine e fix invers l-am pus si creste in fiecare an doar ca nu l-am folosit niciodata si pina la urma cind taie Stefano buruienile il taie si pe el anul asta acu citeva zile a si inflorit pentru prima dataDe atunci pun doar primavara si poate sa fie plina piata de mazare noi manacam doar cand se face a noastra. Stiu fiecare cu pasarilicile lui, dar noi avem un stol. Pai Ica dupa ce dai de gustul adevarat nu-ti mai vine sa maninci alta.si mie imi place doar cea proaspata, o dezghioc si pun in congelator asa cruda si e incomparabila cu cea congelata cumparata, dar o cumpar doar de la producatorul meu de increderemai cumpar doar cea la borcan pentru salata boeufsi mie imi vine primavara chef sa pun de toate dar nu am timp sa stau de ele si lui Stefano nu-i place asa ca m-am rezumat la un ghiveci cu salata, vreo 3 mi le-a rupt Mela pina acum, acu parca vazindu-le mai mari le-a lasat in pace asa ca ma profilez doar pe flori dar satisfactia de a culege roadele muncii tale e de nepretuit, pe linga gustul adevarat evident Report
August 21, 20251 yr comment_271166 Inca imi vine un pic greu sa scriu pe aici. Ce ciudat cum poate sa iti lipseasca o persoana pe care nici macar nu ai cunoscut-o in carne si oase. Insa ma gandesc ca daca lasam forumul sa dispara, o data cu el dispare si o parte din amintirea celor dusi.Sa va mai povestesc un pic despre aventura mea in ale gradinaritului. Rosiile s-au facut multe si mari, se coc intr-un ritm la care noi nu putem face fata. Am zis ca nu fac suc de rosii insa desi am data la copii, la prieteni si la vecini, tot avem mai multe decat putem manca noi. Fasolea s-a racut si ea, multa si buna. Am pus o gramada la congelator pentru iarna. De acum incepem sa culegem boabe. Usturoiul l-am cules si l-am pus la uscat. Am avut chiar si un pic de ceapa.Mai sint ardei si morcovi si ceva dovlecei, dar nu asa de multi cum m-as fi asteptat. Am chiar si un pepene ametit care probabil nu va apuca sa se coaca. Daca nu, ajunge in borcanul de muraturi.Apropo de muraturi, castravetii sint deja la muratCam atat am avut de raportat din gradina mea. Report
August 21, 20251 yr comment_271167 Blackie fix asa cum ai spus tu cu scrisul ?Ce de bunatati ai tu acolo, uau. Si rosiile arata demential. ?? Report
August 22, 20251 yr comment_271168 Blakie, v-a răsplătit grădina, pentru efortul ca ați avut grijă de ea! Uite din roșii, morcovi, ceapă și dovlecei iese un minunat ghiveci pentru iarnă! Am făcut și eu câteva borcane. Report
August 22, 20251 yr comment_271169 Blackie sinteti profesionisti ce maiPepenele murat e excelent Report
August 22, 20251 yr comment_271170 Inca imi vine un pic greu sa scriu pe aici. Ce ciudat cum poate sa iti lipseasca o persoana pe care nici macar nu ai cunoscut-o in carne si oase. Insa ma gandesc ca daca lasam forumul sa dispara, o data cu el dispare si o parte din amintirea celor dusi.Da, fix asa simt si eu. Mai ales ca in ultima vreme ea a cam tinut forumul in viata... Rosiile s-au facut multe si mari, se coc intr-un ritm la care noi nu putem face fata. Am zis ca nu fac suc de rosii insa desi am data la copii, la prieteni si la vecini, tot avem mai multe decat putem manca noi.Eu fac foarte simplu un fel de sos ptr. pizza/paste cand am prea multe rosii. Toc rosiile in blender si apoi le pun la fiert cu sare si diverse arome/ierburi. Il pun fierbinte in borcane si e foarte bun iarna, cu orice. Il fierbi cat e nevoie, in functie de cat de gros il vrei. Ramane cu seminte, dar pe noi nu ne deranjeaza. Edited August 22, 20251 yr by boni Report
September 20, 20251 yr comment_271270 La noi azi noapte a dat prima bruma asa ca am strans restul de rosii ce mai era, gogonelele o sa le pun la murat azi. Report
September 21, 20251 yr comment_271273 nope, miine la 14:19 local se termina la noi in urbe ultimele saptamini au fost superbe si inca mai dureaza Report
September 21, 20251 yr comment_271274 si aici a fost destul de frumos pina azi miine cica ploua toata ziulica Report
September 21, 20251 yr comment_271278 Noaptea a fost frig, azi dimineata iar era bruma. Ziua insa e superb, au fost si 27 si soare. De maine cica ar ploua si la noi, ceea ce nu ar fi rau ca a fost seceta in ultima vreme. Partea buna e ca se incalzeste si noaptea, 14-15 grade iar ziua peste 20. Report