Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porumbite

Featured Replies

post-9-127003624566_thumb.jpg

Reteta am gasit-o navigand in blogosfera bulgareasca.Gasisem reteta si pe retetarul Paneangeli, dar era varianta sarata.

330 gr faina00

125 ml lapte cald(eu am mai pus 4-5 linguri)

50 gr unt moale

50 gr zahar

15 gr drojdie

arome

Am preparat maiaua:drojdie, miere, putin lapte.Am lasat la crescut.

post-9-127003638885_thumb.jpg

• Author

Am adaugat maiaua la faina, am adaugat laptele in care am dizolvat zaharul, si am framantat.

post-9-127003648012_thumb.jpg

Am adaugat si untul moale, bucatele.

post-9-127003653914_thumb.jpg

Aluatul obtinut l-am lasat o ora la crescut.

post-9-127003658535_thumb.jpg

Dupa o ora, am impartit aluatul in 8 parti egale, am format suluri.

post-9-127003664465_thumb.jpg

le-am inodat.Am format intr-o parte ciocul si in cealalta coada.

post-9-127003669671_thumb.jpg

post-9-127003672884_thumb.jpg

Ochii i-am facut din cuisoare si stafide taiate.Mi-au placut mai mult cu virgula cuisoare.

post-9-127003680364_thumb.jpg

Le-am uns cu galbenus, si am copt la 200 de grade cam 20 de minute.

post-9-127003686157_thumb.jpg

Tare dragalase ca idee de Pasti,dar nu numai.Pentru copii, la o petrecere. Gustarea de la 4, ca in cazul meu.

post-9-127003694296_thumb.jpg

cateva le-am presarat si cu zahar graunte.

post-9-127003712531_thumb.jpg

Ce dragute sunt... Eataly, da' mataluta stii ceva rusa/bulgareasca? Nu de alta dar nu e prima reteta cu astfel de inspiratie... Oricum ar fi, felicitari! :D Sorina
  • Author

Credeam ca ai facut "colomba" mica, dar in forma asta sunt si mai frumoase.

Nu le-as fi tradus!Ramaneau colombe, ca panettone!

Erau traduse puisori, dar, parca-s porumbite!

Ce dragute sunt... Eataly, da' mataluta stii ceva rusa/bulgareasca? Nu de alta dar nu e prima reteta cu astfel de inspiratie... Oricum ar fi, felicitari! :D Sorina

Nu stiu, maica!Bine ar fi fost.Traiasca Google Translate!Cum globalizarea are si partile ei bune, si internetul ajuta, de ce nu!

Multumesc, Sorina!

Pot sa le fac si sarate nu? adica sa pun doar un pic de zahar si sa le folosesc pt micul dejun?
Minunate porumbitele tale! Acum mi-am amintit ca am primit si eu de la o matusa dintr-un sat din judetul bacau citeva pupeze,facute exact dupa modelul porumbitelor tale,numai ca le crestase cu un forfecut(sau cutitas) pe cap,iar aluatul formase chiar o creasta de pupaza.Multumesc mult de tot ca mi-ai amintit de minunatiile acelea! :D
Mamistef te iubesc! Pupeze le zicea, bata-le norocul , mai aveam putin si-mi crapa capul , nu-mi aminteam cum se numeau cele din amintirile mele . Pupeze da! Am sa fac pupeze ca-n copilarie , sarut mana Eataly

cat de faine au iesit

am facut si eu ceva asemanator in varianta de 'vrabiute', dar nu se compara cu porumbitele tale

post-91-12700557454_thumb.jpg

si coapte

post-91-12700557897_thumb.jpg

Ce frumoase sunt bunica mea ne facea pt,noi copii pupeze''le zicea le punea si fulgi de la perne de ornament...ce amintiri frumoase...
ce faine ti-au iesit.felicitari Eataly :) traiasca google translate!ma folosesc de el foarte des :)
  • Author

Pot sa le fac si sarate nu? adica sa pun doar un pic de zahar si sa le folosesc pt micul dejun?

Da, in retetarul de la Paneangeli, in mijlocul nodului aveau bucatele de salam.

Minunate porumbitele tale! Acum mi-am amintit ca am primit si eu de la o matusa dintr-un sat din judetul bacau citeva pupeze,facute exact dupa modelul porumbitelor tale,numai ca le crestase cu un forfecut(sau cutitas) pe cap,iar aluatul formase chiar o creasta de pupaza.Multumesc mult de tot ca mi-ai amintit de minunatiile acelea! :)

Cu placere Stef!Pupeze, porumbite, ma bucur ca avem si noi .Credeam ca-i vreo traditie exclusiv bulgareasca.

cat de faine au iesit

am facut si eu ceva asemanator in varianta de 'vrabiute', dar nu se compara cu porumbitele tale

si coapte

Multumesc Cecilia.Ba's dragute si ale tale.Mie imi plac.Cred ca au fost incantarea copiilor.

Ce frumoase sunt bunica mea ne facea pt,noi copii pupeze''le zicea le punea si fulgi de la perne de ornament...ce amintiri frumoase...

Asa e Geany, amintirile de la bunici sunt cele mai frumoase.

Daca trebuiesc mutate, mutati-le.Dar incet, ca zboara! :)

Multumesc Maya!

Nu,nu trebuiesc mutate,sînt eu cu capu' în nori :)

Egal,tot faine-s porumbitele! :)

Cum spuneti voi, pentru mine e bine!

ce faine ti-au iesit.felicitari Eataly :) traiasca google translate!ma folosesc de el foarte des :)

Multumesc, Gabriela. :)

• Author
Multumesc Mimi.Eu am crezut ca-i o "specialitate" bulgareasca doar.Ma bucur sa vad ca multe dintre voi le recunosc, chiar si sub forma de pupeze.Eu una nu am mai vazut forma aceasta.Si m-am indragostit imediat de ele.Merg facute cu orice aluat dospit, chiar si cel de paine.

Ce dragalase sunt!!

Eu pupezele le stiu altfel, impletite... sau cel putin asa le face mamaia.. si din aluat de paine/colac.

La astea noi le ziceam porumbei :bounce:

Multumesc mult pt reteta! :angryfire:

M-am distrat si eu azi cu copiii facandu-le!

Data viitoare o sa dublez cantitatile sa iasa mai multe.

Iaca aici si dovada:

post-369-127030646626_thumb.jpg

Eataly, mi-ai facut fetita fericita :lol:

nu sunt asa de reusite, dar ne-am bucurat de ele si cat le-am facut si cand le-am mancat. le-am umplut cu rahat ca asa a fost cererea :lol:

post-84-127055361267_thumb.jpg