June 1, 201016 yr comment_39872 Am fost acuzata de plagiat lucru ce mi-a displacut f. mult pt. ca nu era adevarat,toate fetele m-au sfatuit sa tac,ei bine nu vreau sa tac,si mai am de adaugat si alte detalii si la reteta... astfel:am ajuns la reteta de aluat de choux dupa multe incercari nereusite asa ca vreau sa inpartasesc din experienta mea celor interesati...Nu am copiat reteta de nicaieri,am vazut lebede in toate cofetariile,chiar in meniul meu de nunta(la local s-au servit la aperitiv printre altele lebede din aluat de choux umplute cu salata de icre)...De ce le-am facut de data asta cu frisca si capsuni?!pt. ca e sezonul capsunilor si ca abea am vazut-o pe Laura Calder pe euforia cuisin executand savarin(oiul)urias cu aluat oparit,umplut cu frisca si capsuni,l-am si postat de altfel,am vazut tot la ea gogoselele cu aluat oparit pe care le-am si executat si postat si din discutii cu foxu 'ám facut rapid si in direct eclere,unde Sorina si-a exprimat curiozitatea despre lebede,si le-am executat si pe astea na'....gata cu acuzatiile,trec la completari la reteta asa cum ne sta bine pe un forum culinar...Doresc sa subliniez ca eu prestez 2 retete de aluat choux unul pt. eclere(forma de bastonas)si unul pt.bignie(se numesc in Italia iar aluatul pasta shu'l-am vazut executat alla prova del cuoco in nenumarate randuri).Pt aluatul de choux am ajuns la concluzia ca cele mai bune si simple si sigure rezultate sunt obtinute daca,cantitatea(masura) de lichid(fie ca e apa sau lapte)sa fie egala cu cantitatea (masura)de faina,iar garasimea(fie ca e unt sau ulei sau unt in combinatie cu ulei) 1/3 din cantitate,in rest un praf de sare 1 lingura de zahar si oua incorporate cate unul intregi cand aluatul e doar caldut,pana obtinem un aluat de cosistenta dorita(astfel incat sa se poata modela frumos cu seringa sa nu fie curgator)aici vb. si ochiul asa ca ultimul ou e bine de batut si adaugat in fir doar cat mai vrea aluatul...cam astea sunt regulile de baza...De ce folosesc eu alta reteta la eclere?pt. ca se preteaza mai bine un aluat la bastonase si altul la rozete(pos cu dui stelat),in plus gogoselele sunt mai consistente si tre sa se umfle frumos,pe cand bastonasele nu tre'sa se crape,deaceea nu puneti praf de copt(1 lingurita cum spune Camilla sau Moinica cum isi spune mai nou)eu am pus candva la eclere si mi s-au crapat,deasemeni 1/2 cantitate de grasime mi se par prea uleioase gretoase si lipicioase umede inauntru,1/3 e ideal...Pt. eclere iaca reteta si aici;masura o cana de 250 ml.:1 cana de apa ,1/3 cana de ulei,1 cana de faina,un praf de sare ,1 lingura de zahar si 3 oua.Pt gogosele choux:1 cana de lapte,1/3 cana de ulei in amestec cu unt topit(jumi'juma),1cana de faina,un praf de sare,1 lingura de zahar,4 oua(daca sunt mari ultimul s-ar putea sa nu intre tot,atentie la textura aluatului,pt.siguranta folositi oua medii) ,azi lebede...deci pt aluat,masura o cana de 250 ml.:1 cana lapte dulce,1/3 cana de ulei in amestec cu unt(jumi juma',250ml:3=80 ml. aproximativ,deci cam 40 ml. ulei,40 ml. unt topit)1 cana de faina alba,3 oua intregi +un albus (ca-mi avansase,cine nu are pune al patrulea ou intreg),1 praf de sare,1 lingura de zahar... Am fiert laptele cu sarea ,zaharul,uleiul+untul... Am adaugat toat faina in bloc frecand energic cu telul para,pe foc,pana a rezultat o ciulama(mamaliguta) f. groasa,am pus-o intr-un castron la racit... Am lasat sa se racoreasca doar pana a ajuns caldut si am pus primul ou intreg Am frecat cu telul para pana s-a incorporat si abea apoi am pus si al doilea ou La fel am procedat si cu al treilea si cu albusul,iata aluatul finit,trebuie sa fie matasos,potrivit de moale asa... Cu seringa de ornat cu dui stelat am facut moate ca la bezele si s-uri pt. gaturi(cine vrea gaturi mai fine poate folosi duiul pt. scris)cu vf. degetului inmuiat in apa se aplatizeaza usor vf. rozetei la fel si vf. s-ului care formeaza gatul intrucat are tendinta sa se arda repede... Am copt in tava unsa cu ulei,in cuptorul in prealabil incins la foc iute,gaturile se coc repede asa ca urmarit si scoase,fara frica nu se lasa nimic...Mie mi-au iesit 23 de corpuri cu 23 de gaturi am copt 2 tavi... Iata doar ''corpurile''adica gogoselele.. Si doar gaturile... Va rog nu postati putin ca mai am dar nu-mi incap toate pozele cu montarea,continui imediat... Report
June 1, 201016 yr Author comment_39874 Pt. crema am fost puturoasa si am facut puding cu gust de frisca+cativa stropi de esenta de vanilie(cine vrea sa faca ce crema-i place),frisca,capsuni taiate feliute,zahar pudra si fulgi de nuca de cocos pt. finisat Am taiat gogosica in 2 cu un cuter pe care-l folosesc eu doar la bucatarit(gogosica era f. bine crescuta rumenie si goala si uscata inauntru).. Am pus un strat de crema si feliute de capsuna,capacelul l-am taiat in 2 sa formez aripile... Deasupra frisca Am montat lebada montand gatul si aripile,cu un betisor de chibrit am pictat ochisori si cioculet din,putina cacao umezita cu apa... Si un profil Am finisat cu zahar pudra si fulgi de nuca de cocos(pare penaj) Si ''Lacul lebedelor''de Geany,pt. voi ... Sfat sa nu umpleti multe odata daca nu aveti musafiri ca se moaie,mai bine pe parcurs...Se pot umple si cu umpluturi sarate pt. aperitive(gen salata de icre,salata de vinete,crema de branza frecata cu ceapa,marar etc,tonno frecat cu maioneza etc..) Am vrut sa obtin un efect de penaj asa ca adoua zi am facut o glazura din zahar pudra in amestec cu cativa stropi de zeama de lamaie,si am tavalit gogoselele umede prin nuca de cocos,am mai avut cateva gaturi in plus(ca daca mi se rupea unul?)si am facut si niste valuri,nu am mai vazut nicaieri,este ideea mea sa-mi spuneti ce parere aveti si daca va plac Glazura Cum am procedat Iata superbul platou lebada de la mama cu puii ei Ploua de rupe si nu am lumina buna asa ca am scos pe balcon Si in farfurie Si cu valurele Si cam asta fu continuarea ''scandalu'lebedelor''scuze''lacul lebedelor... Ma duc cu ideii noi si la cele sarate... Report
June 1, 201016 yr comment_39875 Geany, tu esti o comoara la casa omului!!! Esti plina de idei si, cel mai important, iti si ies, cand le pui in aplicare. Bravo! Report
June 1, 201016 yr Author comment_39880 Geany, tu esti o comoara la casa omului!!! Esti plina de idei si, cel mai important, iti si ies, cand le pui in aplicare. Bravo! Multumesc Foxule astept iar ceva mai special de la tine,nu stiu dedicatie,flori ceva ce vrei tu,si eu ti-asi pune da nu ma pricep...asteepptt... Report
June 1, 201016 yr comment_39881 Pindesc de ceva vreme sa vad si finalul, arata wow :D neaparat trebuiesc probate Report
June 1, 201016 yr Author comment_39882 Neaparat iti vor iesi cu siguranta,dulci sarate cum vrei tu...ma gandesc la o cina cu 4-5 musafiri o portia ajunge si pt. desert si aperitiv si poate fi pregatit din timp cu o zi inainte si montat tot pe moment ... Report
June 1, 201016 yr comment_39884 Geani, ai putea sa imi spui cam ce inseamna foc iute, cam cite grade si cam cit timp trebuie lasate, eu am becul de la cuptor ars plus ca si cuptorul e vechi, cea mai inalta temperatura e de 250 de grade si tre sa deschid usa sa vad cum se prezinta preparatul. Report
June 1, 201016 yr Author comment_39885 Geani, ai putea sa imi spui cam ce inseamna foc iute, cam cite grade si cam cit timp trebuie lasate, eu am becul de la cuptor ars plus ca si cuptorul e vechi, cea mai inalta temperatura e de 250 de grade si tre sa deschid usa sa vad cum se prezinta preparatul.Draga Sissi eu am o ragalie de aragaz,habar n-am de grade n-are bec,rotisor,ventilatie e''varrzza''se joaca bubuletu pe usa de la cuptor de-a leaganul si nu se mai inchide ce sa-ti spun??!!Nu e pretentios deloc deschizi si te uiti... Report
June 1, 201016 yr Author comment_39886 Intrebare intrebatoare pt. toata lumea....cum se scrie corect:''chox,sau choix''sau cum???.... asi vrea sa pun la titlu ca mi se pare esential da'nush'cum se scrie corect,pliz,pliz,pliz.... Report
June 1, 201016 yr comment_39889 Intrebare intrebatoare pt. toata lumea....cum se scrie corect:''chox,sau choix''sau cum???.... asi vrea sa pun la titlu ca mi se pare esential da'nush'cum se scrie corect,pliz,pliz,pliz.... Geany, eu stiu de Choix à la creme. Report
June 1, 201016 yr Author comment_39892 Ce frumoase ti-au iesit.. ptiu sa nu le deochi :floare:Nu se deoache nik. Olguto e o chestie atat de simpla si nepretentioasa ca nici nu stiu de ce se sperie lumea atata,e simplu, rapid, ieftin si bun...Se poate face dupa gust si sezon in N. moduri.... Report
June 1, 201016 yr Author comment_39893 Intrebare intrebatoare pt. toata lumea....cum se scrie corect:''chox,sau choix''sau cum???.... asi vrea sa pun la titlu ca mi se pare esential da'nush'cum se scrie corect,pliz,pliz,pliz.... Geany, eu stiu de Choix à la creme.Multumesc Foxule din nou,daca gresesc sa ma corecteze cineva va rog frumos!! Ma duc sa modific.. Report
June 1, 201016 yr comment_39896 Frumoase ti-au iesit da....Nu te supara, unde le-ai vazut prima oara? In care blog??????? Nu vreau sa crezi ca te atac personal sau asa ceva, numai o intrebare... Scuze Maya, ma minca de mult sa scriu ce am scris! O zi buna! Report
June 1, 201016 yr Author comment_39898 Frumoase ti-au iesit da....Nu te supara, unde le-ai vazut prima oara? In care blog??????? Nu vreau sa crezi ca te atac personal sau asa ceva, numai o intrebare... Scuze Maya, ma minca de mult sa scriu ce am scris! O zi buna!Nu ma supar deloc,le-am vazut peste tot la tv, pe net in carti de bucate,sunt peste tot reteta o modific mereu dupa chef,vezi la eclere Geany,nu copii nimik de la nimeni si daca copii spun ca nu-mi ridica nimeni statuie... Report
June 1, 201016 yr Author comment_39899 Blogurile pe care intru eu sunt:Laura laurentiu,Maya's World,Lyli,Isabela cuisin,Amalia,Adriana Nicoleta,Gourmandine,Teo's Kitchen,cam astea daca copiam de la o fata ziceam jos palaria,dar choixul nu cred ca l-a inventat nimeni brevetat sau care o fi a fost copiat la greuu..eu am incercat N retete cu 8 galbenuse cu unt si lapte si 16 oua nik,am ajuns la concluzia ca o cana de 250 de ml. de lichid(apa sau lapte,prefer apa,1/3 ulei sau unt sau ulei si unt da 1/3 din cana)1 cana de faina,3 oua eclere,4 oua choix,care sunt mai gogosele si tre sa creasca goale inauntru,in rest farcituri dumnezeu cu mila care cu ce vrea,.... Report
June 1, 201016 yr Author comment_39901 Frumoase ti-au iesit da....Nu te supara, unde le-ai vazut prima oara? In care blog??????? Nu vreau sa crezi ca te atac personal sau asa ceva, numai o intrebare... Scuze Maya, ma minca de mult sa scriu ce am scris! O zi buna!Da'acu ca eu nu m-am suparat ca ai intrebat nu te superi nici tu nu>>??Tu unde bati?!Ai vazut tu pe vreun blog? Si de ce s-ar supara Maya ca nu pricep..??!! Report
June 1, 201016 yr comment_39902 Pot sa spun si eu, si eu, si eu... eu le-am vazut prima data la cofetarie...Frumoase tare lebedele tale, Geany! Multumesc mult pt idee! Sorina Report
June 1, 201016 yr Author comment_39905 Multumesc Sorina si eu...Daca stie cineva ceva despe ce indruga fata aia,ca vad ca a dat si a fugit sa-mi spuie sa ma lumineze si pe mine,ca eu chiar nu am idee si ma parpalesc peaci'... Report
June 1, 201016 yr comment_39909 Geany, Din partea mea ai premiul intai cu coronitza !Esti regina eclerului.Am zis !https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/notworthy.gif Report
June 1, 201016 yr Author comment_39912 Geany, Din partea mea ai premiul intai cu coronitza !Esti regina eclerului.Am zis !https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/notworthy.gifMultumesc Pisco'fetelor voi ma cunoasteti..nu asi copia pe nimeni fara sa spun ...imi pare tare rau daca fata asta a lasat impresia asta daca cineva stie despre ce e vb. va rog sa-mi spuneti,chiar ma simt super ''prost!''... Report
June 1, 201016 yr comment_39913 Geany, super.cat de copiat zic eu, le-ai luat de la mine :D .Acum nici eu nu stiu unde bate.Lebedele eu le stiu de pe vremea lui ceasca, aveam o prietene de familie care facea dulciuri,printre are si lebedele astea cu ochi de margelute argintate(pe vremea aia era ceva deosevit,fiinca nu se gaseau margelutele in magazin si tare imi placea sa le rontai) si cu siguranta tanti n-are blog,desi ar putea la 80 de ani sa invete sa puna retete. Jos palaria oricum, ai rabdare si vointa sa faci.Eu n-am nici pt cine sa fac si nici chef nu mai am.Si sincer nu-s ce caut aici ca-s la dieta :D Report
June 1, 201016 yr comment_39918 Geany, Stai linistita ca nu detine nimeni brevet pentru ecleruri sau lebede.Asa ca indiferent cine sau unde le-a mai postat,nu a pus nici una , coada la pruna.Din moment ce pe Forumul asta nu a mai postat nimeni reteta nu ai facut nici un pacat.Ca doar nu ai furat nici pozele nici vorbele.Asa ca nu va ambalati.Mai bine ignorati. Report