Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dovlecei, fel de fel de retete cu ei

Featured Replies

Noi mincam dovlecei doar in perioada asta, cind gradina produce cu gramada, apoi nu-i cumpar aproape deloc.

Asa ca m-am gindit sa postez aici cam tot ce facu cu/din ei.

Dovleceiburger :lol:

Dupa reteta unei fete de pe forumul italian, eram cam circumspecta, dar am ramas foarte bine impresionata, si cum intra multi dovlecei la reteta asta cred ca o sa o mai refac cu placere.

Am dat pe razatoare 4 dovlecei mari, i-am sarat si lasat intr-o strecuratoare cu o greutate deasupra ca sa piarda apa, apoi i-am strins bine in pumni (mai iese o gramada de apa din ei) si i-am amestecat cu un ou, 3 linguri de parmigiano reggiano ras si 2 linguri de pesmet. Am pus pesmet in forma, compozitia si alt pesmet deasupra. Compozitia fiind foarte umeda are nevoie de pesmet ca sa nu se lipeasca de forma

post-4-127831554736_thumb.jpg

Asta e primul care a iesit, adica al doilea pentru ca primul n-a iesit ca s-a lipit :lol:

post-4-127831559905_thumb.jpg

I-am pus cel putin o ora in frigider

post-4-127831563843_thumb.jpg

Si apoi pe placa la copt, placa am uns-o cu putin ulei

post-4-1278315611_thumb.jpg

Copti pe de o parte

post-4-127831562355_thumb.jpg

Si gata

post-4-127831566613_thumb.jpg

cu sectiunea, am pus un pic de cottage cheese deasupra

post-4-127831567909_thumb.jpg

• Author

post-4-127775012136.jpg

Adaug si reteta lui Dragos de aici

https://forum.artaculinara.ro/topic/1367-salata-de-dovlecei/

pentru ca e deja a treia oara cind ii fac

Am taiat dovleceii felii cu instrumentul de curatat cartofi si i-am amestecat cu o emulsie facuta din ulei, otet balsamic, frunze de menta si usturoi. A treia oara in loc de frunze de menta am pus verdeata de pe balcon (patrunjel, erba cipollina, leustean si busuioc)

Ma primesti si pe mine?

Mie imi plac asa:

- dovleceii dati pe madolina, apoi prin aluat de clatite, prajiti in ulei

post-10-127834196604_thumb.jpg

post-10-127834197815_thumb.jpg

- se scot pe hirtie de bucatarie, se lasa la scurs, apoi se imbiba de suc de rosii si usturoi:

post-10-127834203551_thumb.jpg

post-10-12783420556_thumb.jpg

si se serveste rece, dupa ce a inghitit tot sucul. Fiti generosi! :lol:

post-10-127834208379_thumb.jpg

Adriana,

Mi-ai dat o idee grozava!Chiar azi m-am uitat la niste dovlecei ,si-am zis ca nu stiu ce as face cu ei ,n-aveam inspiratie :boohoo: ,pt ca ca aici se gasesc dovlecei din acei mai mici si verzi, verzi,sincer n-au nici un gust,ma gandeam sa-i incerc in salata.Dar poate asa cum ai aratat ,mi-or place.Chiar maiine cumpar!

:boohoo: Mersik

Adriana postul tau cu dovlecei e mereu o sursa de inspiratie pentru mine,

ma bucur ca l-ai deschis :occasion14:

Ralucaaa asa pregatiti nu am gustat niciodata, am sa-i fac si eu ca arata :)

• Author

si se serveste rece, dupa ce a inghitit tot sucul. Fiti generosi! :)

prajiti asa i-am mincat si-mi plac, tre sa incerc si restul retetei sa vad daca imi place

aici se gasesc dovlecei din acei mai mici si verzi, verzi,sincer n-au nici un gust,ma gandeam sa-i incerc in salata

Nico daca n-au nici un gust nu-i fa salata. Salata trebuie facuta din cei foarte proaspeti. Astia daca n-au gust gateste-i in fel si chip.

Adriana postul tau cu dovlecei e mereu o sursa de inspiratie pentru mine

:occasion14: to be continued

• 3 weeks later...
  • Author

Am facut dovlecei umpluti, cumparati, n-au nici un gust, obisnuita fiind eu cu cei din gradina. Dar i-am cumparat pentru ca imi placea forma :P

post-4-127981913736_thumb.jpg

I-am scobit inauntru

post-4-127981917273_thumb.jpg

Miezul l-am prajit in putin ulei, l-am scos si am prajit niste carne macinata, le-am amestecat pe amindoua si le-am lasat sa se coaca si apoi am adaugat 2 oua, un pic de pesmet si niste mirodenii. Am umplut dovleceii cu acest amestec.

post-4-127981937674_thumb.jpg

Am pus la cuptor la copt la 200°C pina ce mi s-a parut mie ca sunt gata, sectiune :P

post-4-127981943781_thumb.jpg

Adriana, :floare: abia asteptam sa mai gasesc retete de dovlecei, iar ale tale sunt perfecte. Am plantat dovlecei in curte si ies ca nebunii :pupic:

Tu pune aici, ca eu le fac pe rand. :)

• 1 year later...
  • Author

Din cartea de retete manastiresti oferita de daniela :rolleyes:

Dovlecei umpluti.

Am taiat dovleceii in doua pe lungime, am scos miezul cu aparatul care face bilute :D

Am asezat dovleceii in tigaie.

Intr-o tigaie cu putin ulei am calit o ceapa rosie, miezul de la dovlecei, o cutiuta mica de champignon, sare si piper. Am amestecat intr-un castronel un ou cu putin lapte si parmigiano si le-am varsat peste amestecul din tigaie, apoi am adaugat pesmet amestecat cu usturoi si patrunjel pina ce compozitia era consistenta. Am umplut dovleceii si am pus la cuptor pina ce s-au rumenit la 200°C.

Reteta prevedea ca dovleceii sa fie fierti in prealabil, eu am sarit operatia pentru ca imi plac crocanti, nu stofilciti :D

post-4-13161177158848_thumb.jpg

io n-am inteles, da' ma intereseaza cum se face gratinul ala de pesmet. deci ce am inteles eu: se amesteca pesmet cu verdeata si usturoi pisat si compozitia se aduna? sau compozitia se presara? adica este pasta cand o pui pe dovlecel sau este imprastiata?
  • Author

Amestecul de pesmet l-am facut in robotul Thermomix mixind impreuna cuburele de piine uscata, un catel de usturoi si nitel patrunjel.

Pesmetul asta l-am amestecat cu compozitia care era in tigaie facuta din:

1.ceapa, miez de dovlecel si champignon

2.ou amestecat cu putin lapte si parmigiano ras

Acu e mai bine? :rolleyes:

aaa, deci toata compozitia contine pesmet? nu doar o crusta deasupra. merci ca m-ai luminat.
  • Author

da :rolleyes:

comparativ cu reteta din carte n-am fiert dovleceii, am aromatizat pesmetul cu patrunjel si usturoi si am adaugat parmigiano la amestecul de ou si lapte

pina acu nu legam compozita de la dovlecei cu nimic, mi-a placut chestia cu oua si lapte :D

• 7 months later...
  • Author

Primii dovlecei din anul asta erau asa de mici si de crocanti = proaspeti ca n-am rezistat sa nu-i fac cruzi in salata, ferma la care ma duc sa cumpar mai aduce produse de la altele cu care au facut o societate, astialalti au sere incalzite si li s-au facut deja dovleceii.

Deci, dovlecei taiati cu curatatorul de cartofi ca sa fie feliute subtirele, sau cu mandolina, citeva cozi de ceapa verde, un catel de usturoi dat pe razatoarea Microplane, sare aromatizata, ulei de masline extravirgin si o emulsie balsamica cu aroma de portocala mi se pare, o bunatate nemaipomenita. Evident conditia esentiala si indispensabila este ca dovleceii sa fie micuti si foarte proaspeti.

post-4-13351618090201_thumb.jpg

• 2 years later...
  • 3 weeks later...
  • Author

Am primit dovlecei din gradina unei prietene si cum vazusem reteta asta dar nu mai tin minte unde azi am incercat-o si mi-a placut foarte mult.

Am fiert putin dovleceii intregi si apoi i-am taiat fisii lungi cu instrumentul de curatat coaja la cartofi, le-am pus sa se usuce bine pe hirtie de bucatarie.

Apoi am pregatit umplutura, am maruntit mai intii in Thermomix o bucatica de parmigiano, apoi piine veche de citeva zile taiata cuburi, 2 catei de usturoi, un pic de ulei si un amestec pe care l-am primit din Franta chapelure tex mex, evident ca fiecare poate pune ce-si doreste ca sa dea aroma piinii. Dar lucrul important e sa nu se marunteasca prea tare ca pesmetul ci sa ramina firmituri.

Pe fiecare fisie am pus firmiturile si am rulat, le-am asezat in picioare :lol: in forma

rotolinizucchine1.jpg

si le-am pus in cuptoras la 200°C 10 minute pina cind deasupra firmiturile de piine erau crocante, inauntru sunt moi si deasupra crocante, mie mi-au placut foarte mult

rotolinizucchine2.jpg

• Author
Da, am folosit firmiturile care mi-au ramas pe felii de rosii pe care le-am pus putin in cuptor, foarte bune si ele. Si o alta prietena a incercat sa faca dovleceii taind fisiile din dovleceii cruzi, puse cu sare sa lase apa si apoi puse rulourile in cuptor, au iesit bine si asa.
  • 1 year later...
  • Author

Am mincat aseara la o prietena chiftelute din dovlecei si le-am facut si eu in seara asta.

Am dat pe razatoare 4 dovlecei mici spre medii ca marime :rolleyes: i-am sarat si lasat putin sa stea, apoi strins bine ca sa le iasa toata apa si adaugat un ou, un pic de pesmet, patrunjel, facut pirjolute, date prin pesmet si prajite.

Servite cu maioneza amestecata cu iaurt, putin mustar si putin usturoi

polpettezucchine.jpg