Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dovlecei, fel de fel de retete cu ei

Featured Replies

• Author

Alte chiftelute din dovlecei, reteta vazuta pe Fb la sorella mea.

Eu am dat pe razatoare cam un kg de dovlecei si 200 de gr de brinza provolone piccante. Peste dovlecei am pus sare si i-am lasat putin sa lase apa apoi i-am stors bine si am adaugat brinza, 3 oua si un pliculet de fulgi de cartofi pentru piure (sunt fara gluten deci ii tin ca sa ii folosesc in retete in care nu pot pune faina sau pesmet) si citeva frunze din ierburile aromate de pe balcon. Am facut chiftelele si le-am pus in tava spray-iata cu ulei si le-am spray-at si pe ele, cuptor 250°C, intoarse dupa ce s-au rumenit pe o parte. Foarte bune, eu le-am mincat cu iaurt amestecat cu niste praf pentru tzatziki

IMG_20170623_203706_resized_20170625_010847225.jpg

Urmaresc pe FB o tipa din italia care gateste simplu si curat (ingrediente de baza si fara prostii sau chimicale adaugate in mancare) si doar ce ridicase o reteta de Polpette di zucchine. Tin minte reteta pentru timpul cand se vor ajunge ceva dovlecei in gradina. Anul asta, ca un facut, desi am pus vreo 6 cuiburi de dovlecei, sunt infloriti dar nu leaga, cred ca am vazut vreo 2-3 fructe pana acum...

Adriana, o sa tin minte si retetele de la tine de chiftelute. Era si un drob pe undeva. Mie imi plac reci, mancate cu salata de rosii, delicioase :occasion14:

• 2 weeks later...

Am mincat aseara la o prietena chiftelute din dovlecei si le-am facut si eu in seara asta.

Am dat pe razatoare 4 dovlecei mici spre medii ca marime :) i-am sarat si lasat putin sa stea, apoi strins bine ca sa le iasa toata apa si adaugat un ou, un pic de pesmet, patrunjel, facut pirjolute, date prin pesmet si prajite.

Servite cu maioneza amestecata cu iaurt, putin mustar si putin usturoi

Adriana, le-am executat azi. Foarte bune, au placut la toata lumea.

Grazie =))

• 1 year later...

Ca o paranteza, nu toate pozele sunt foarte clare. Nu stiu de ce, nu conteaza, o sa dau si explicatii daca e nevoie :-*)

post-102-15358259004278_thumb.jpg

Deci... dovlecei, paine fara coaja (doo felii), lapte, ciuperci de care vreti (io am loat 4 champioane castanii), olei de masline, usturoi (doi catei), ceapa rosie (juma'), patrunjel cu fruntea lata, unou, sare si piper, parmezan sau orice asemanator ras (io am avut asemanator), maghiran sau oregano uscat (io maghiran).

post-102-15358261910553_thumb.jpg

La paine taiati cojile, taiati miezul in bucatele si puneti ma luiat in lapte pana se muaie.

post-102-15358262815333_thumb.jpg

Apoi...

post-102-15358263183886_thumb.jpg

Apoi caliti ceapa si usturoiul inb ceva ulei...

post-102-15358268895347_thumb.jpg

Si cand e gata adaugati ciupercile si miezul de dovlecel, amestecati si caliti la foc mediu

post-102-15358269597322_thumb.jpg

Cand e gata (sa nu fie zemos ce-i in tigaie!), dati la o partye ca sa se racoreasca. Dupa ce s-a racorit, adaugati oul batut usor, patrunjelul, maghiranul uscat, sare si piper mojarate in prealabil, painea stoarsa binebine si amestecati binebine.

Apoi...

post-102-15358271409379_thumb.jpg

post-102-1535827164127_thumb.jpg

Si lasati pret de fo juma' de ora. Apoi scoateti folia si mai lasati fo 5-10 minute. Si gata.

post-102-1535827219535_thumb.jpg

Reteta originala presupune intai muierea putin a dovleceilor intregi la abur fo 5-8 minute. Io n-am facut asta, asa ca d-aia arata in poza ca dovleceii n-ar fi facuti. Sunt. Da' mie imi plac putin al dente.

• 1 month later...

Multumesc pentru reteta, atit tie, cit surorii tale. :lol: :lol:

De lene, eu le-am facut ditamai chiftelele. :o

post-505-0-02154600-1538554868_thumb.jpg

post-505-0-38534600-1538554925_thumb.jpg

Eu am dat pe razatoare cam un kg de dovlecei si 200 de gr de brinza provolone piccante. Peste dovlecei am pus sare si i-am lasat putin sa lase apa apoi i-am stors bine si am adaugat brinza, 3 oua si un pliculet de fulgi de cartofi pentru piure (sunt fara gluten deci ii tin ca sa ii folosesc in retete in care nu pot pune faina sau pesmet) si citeva frunze din ierburile aromate de pe balcon. Am facut chiftelele si le-am pus in tava spray-iata cu ulei si le-am spray-at si pe ele, cuptor 250°C, intoarse dupa ce s-au rumenit pe o parte. Foarte bune, eu le-am mincat cu iaurt amestecat cu niste praf pentru tzatziki

post-4-14984069301624_thumb.jpg

Eu fac chiftelutele de dovlecei nitel altfel. Si ma misc repede, fac din timp tot ce am nevoie, ca sa nu trebe sa-i las la scurs.

Bat bine cateva albusuri de ou. Pun deoparte. Toc ceva menta, pun deoparte, Rad ceva cascaval (spre exemplu parmezan), pun deoparte. Pun ceva ulei de masline intr-o tigaie si o pun pe foc mic. Rad dovleceii si-i pun in troc. Pun peste ei ceva faina si amestec bine. Trantesc cascavalul si menta peste ei si amestec iarasi bine. Trantesc deasupra albusul batut spuma si amestec bine. Dau focul la tigaie mai mare si cand uleiul e incins bine iau cu lingura din troc, pun in tigaie si aplatizez oleaca. Mie imi intra cate 4 chiftele pe tura de prajit. Dupa ce se fac pe o parte, le intorc si las pana-s gata. Le scot si le pun pe o farfurie mare pe care am pus, in prealabil hartie d-aia de bucatarie (gen servetel mare pe sul). Si tot asa.

Pana se face totul, dovleceii nu au timp sa lase apa prea multa. Iar daca compozitia e putin mai umeda, mare scofala. Chiftelele tot ies bune.

Doresc sa mentionez (sic!) ca chiftelele nu sunt grase (adica nu sunt pline de ulei, asa cum si-ar inchipui unii).

Da' mie imi plac putin al dente.

Deci, dupa rosii umplute cu rosii, facusi dovlecei umpluti cu dovlecei...

Domne' jos palaria! :rolleyes:

• 8 months later...

Briose cu branza topita la mijloc!

Dovlecei pane!

Chiftele de dovlecei!

post-343-0-36516500-1560617707_thumb.jpg

post-343-0-57811800-1560617723_thumb.jpg

post-343-0-06800000-1560617807_thumb.jpg

post-343-0-85409900-1560617814_thumb.jpg

post-343-0-75377400-1560617871_thumb.jpg

Dovlecei pane!

Chiftele de dovlecei!

'ai de capu' meu =)) !unde zici ca locuiesti? acu' ma sui pe avion!

Eu in ultimul timp dovleveii i-am facut dupa reteta pusa de Any (tarta cu dovlecei si morcovi), dar mi-e dor de dovlecei pane.

Dovlecei pane!

Chiftele de dovlecei!

Eu in ultimul timp dovleveii i-am facut dupa reteta pusa de Any (tarta cu dovlecei si morcovi), dar mi-e dor de dovlecei pane.

Barlad, jud. Vaslui. Te astept!

Anul ăsta am pus zuchini care imi plac mai mult decat dovleceii!

Dovlecei pane!

Chiftele de dovlecei!

Barlad, jud. Vaslui. Te astept!

Anul ăsta am pus zuchini care imi plac mai mult decat dovleceii!

Esti o draguta :o !

La Barlad am fost o singura data cand aveam vreo 4 ani, la unchiul care era actor la teatrul V.I Popa. Nu-mi aduc aminte mare lucru, decat ca am fost la gradina zoologica si la doctor ca tocmai facusem pojar.

dieta

IMG_20190617_132955728.jpg

Condoleante! floare.gif

Chiar asta si vroiam sa te rog, Mino, sa le pui si aici.

Si vroiam sa le adaug pe cele de la Eataly depe pagina asta :

https://forum.artaculinara.ro/topic/4249-ce-retete-vegetariane-ati-gatit-azi/page__st__280

Si de pe asta:

https://forum.artaculinara.ro/topic/4249-ce-retete-vegetariane-ati-gatit-azi/page__st__300

• 3 weeks later...
Sa-i zic budinca dar in fapt e cam compozitia de chiftele. Deci dovlecel ras, cas de oi in saramura am avut eu, 3 oua, 3-4 linguri de gris, sare, piper, pătrunjel si usturoi. Pus totul la cuptor vreo 30 minute la ventilatie sus jos!

post-343-0-80574900-1562302598_thumb.jpg

Edited by mino

Sa-i zic budinca dar in fapt e cam compozitia de chiftele. Deci dovlecel ras, cas de oi in saramura am avut eu, 3 oua, 3-4 linguri de gris, sare, piper, pătrunjel si usturoi. Pus totul la cuptor vreo 30 minute la ventilatie sus jos!

In loc de gris pune smantana :)

In loc de gris pune smantana :)

Asa o sa fac, doar ca acum asta aveam in casa! :)

Pentru un plus de savoare am pus pe portie o felie de branza cheddar!

Si daca tot sunt dovlecei am facut si o supa crem!

post-343-0-94536600-1562397770_thumb.jpg

post-343-0-72299300-1562398110_thumb.jpg

• 2 weeks later...

20190718_202216.jpg

Fete, va pun repede o reteta noua, de la Valea Mare de Tg. Jiu, misto rau!

Se iau dovlecei din gradina, sanchi! Se oparesc, se scoate mijlocul cu seminte , se taie fasiute si se lasa la scurs bine, ca pe vinete. Se toaca dupa aceea cu ce aveti la indemana, se pune ceapa dulce taiata cum vreti, sare, piper, zeama de lamaie, si niste maioneza. Mananci pana pocnesti. Prea faina reteta!

Wow ce fain arata supica aia, Mino! Ne dai si noua reteta, ca avem un mofturici la activ care face scandalus la mancare, încriețîtuh! :floare: