Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nelamuriri si informatii nemtesti

Featured Replies

• Author

Vin si eu cu o inntrebare la cele care is mai demultisor pe aste meleaguri: e normal ca cineva sa invite la nunta fara ...partener, pe motiv ca si sotul a invitat pe colegii lui fara partener, ca altfel avem prea multi? Aah...poate nu prea pricep io logica nemtzascä, da' taman la o nunta inviti pe om fara toarta? In fine, cred ca oi fi de moda fuarte veche...

io nu-s de asa multa vreme aici , dar am fost asa invitata la o colega. Exact pe motiv ca eram prea multzi cu soatza :blackeye: . Rudele si prietenii au fost pereche si noi solo :violent5:, un sigur coleg a fost cu nevasta-s ca erau prieteni de familie.

Vin si eu cu o inntrebare la cele care is mai demultisor pe aste meleaguri: e normal ca cineva sa invite la nunta fara ...partener, pe motiv ca si sotul a invitat pe colegii lui fara partener, ca altfel avem prea multi? Aah...poate nu prea pricep io logica nemtzascä, da' taman la o nunta inviti pe om fara toarta? In fine, cred ca oi fi de moda fuarte veche...

Yoy...deci romanul nostru pina la urma e mai de bun simt, ca noi am primit si pe deasupra pina la urma pt ca au vrut neaparat sa fie prezenti si nici nu ne cunosteau f bine...dar am fost bucurosi de oaspeti.

Pfiu...ce urit, ar trebui sa nu mearga nici el si cu asta basta...

Yoy...deci romanul nostru pina la urma e mai de bun simt, ca noi am primit si pe deasupra pina la urma pt ca au vrut neaparat sa fie prezenti si nici nu ne cunosteau f bine...dar am fost bucurosi de oaspeti.

Pfiu...ce urit, ar trebui sa nu mearga nici el si cu asta basta...

Mai,nici eu nu m-as duce la o nunta fara sot,si nici sotul fara de mine,dar nu mi se pare deloc urît...daca asa e obiceiul acolo.

Cîte alte obiceiuri tîmpite nu exista peste tot?

Si ca sa fiu on topic.Noi am fost învitati la cîteva nunti.Doar la una am cunoscut si eu mirii.La restul au fost colegi de-ai sotului,cu care eu nu am avut contact,totusi am fost invitati amîndoi.Cum ziceam,în Bayern lumea e mai relaxata :headbang:

Multi cînd fac invitatiile,scriu diect pe invitatie sa dai Bescheid pîna la data de ......,daca participi la festivitate au ba,si cu sau fara partener.

Si mai exista multe alte variante,dar n-are rost sa vi le povestesc eu :tongue3:

Dragelor, nu este vorba de nici un obicei ci de ingustime crasa!! Nu, aici nu este acest obicei, cum m-au asigurat multi oameni normali.

Este vorba de mine, care is invitata de catre a mea colega la nunta ei. Colega, care -chipurile- e cea mai apropiata. Ne cunoastem deja de 3 ani. Booon. Ei bine, vorbim de o familie de profi, asadar motivul financiar se exclude.

Booon...din toata cancelaria a invitat-o si pe cea care a fost angajata o data cu noi, care are si ea prieten. Booon!! Eu, inainte de Craciun, le-am chemat pe ale mele colege sa ne cunoastem mai bine. Luat prajituri, pregateli etc. ea este de-a casei, cum ar veni. Nu imi este prietena., este persoana pe care o cunosc cel mai bine aici. Cea mai buna prietena a mea...a plecat din motive profesionale in Hamburg, iar cealalta buna prietena a ramas in Essen. Nici una din ele nu o sufereau pe tipa asta. Eu i-am acordat mereu circumstante atenuante...ma rog, fetita de provincie, abia scoasa prin lume, are ochelarii ei de cal, las-o. Cat timp nu ma calca pe coada e ok. Eu cam filozofia asta de viata o am. In vara a facut starea civila, m-am dus, desi nu cunosteam pe nimeni.

Intre timp situatia mea s-a schimbat, eu am invitat-o de cateva ori in casa mea, am pus-o la masa, fara cine stie ce ocazie, doar asa, sa ne simtim bine. Ocazii cu care a facut cunostinta si cu ceilalti prieteni ai mei. Ei bine, ieri in cancelarie ma intreaba daca eu am planuit sa imi aduc si partenerul...pe care il cunoaste. Am ramas descumpanita si am spus, ääh, eu nu am planuit nimic. La care ea a spus, bun pentru ca si sotul si-a invitat colegii fara parteneri - pentru ca am fi prea multi...si Saskia (cealalta colega a noastra) planuia sa vina cu al ei, dar el din fericire nu poate asa ca mi-am luat de o grija. :headbang: ) am zis...ok, am priceput. Si luati aminte, ii fac doo torturi pentru nunta. Saskia m-a intrebat daca sa ii facem ceva cadou (eu la cununia ei civila i-am dat un Gutschein de x euro, singurica, o suma pe care nici un neamt nu ar da-o) si ...desi initial am vrut sa incepo actiune in cancelarie, sa strangem niste banuti sa le luam ceva...acum o las balta. Saskiei i-am spus ca eu nu intentionam sa ii iau nimci pe torturi dar ca in afara de asta oricum pun si pentru cadouas de nunta. Eu mi-am intrebat consortziu: mamica, asa este la voi la nemti? La care el saracu' s-a scuzat pentru conationalii lui si ca, de regula, si la el in tara se invita lumea -taman la nunta!- cu toarta cu tot!

CUlmea e ca individa era la noi la masa, invitasem fetele la o pizza si era si toarta mea prezenta si vine vorba de nunta ei si ca nu stie ce vin sa ia, daca se pricepe careva dintre noi. Zic: intreaba-ma, la care ea, Maria stiu ca tu cunosti insa trebuie sa iti spun: tu ai gusturi scumpe :pupic: scump fiind tot ce depaseste 3,50...Si a sfatuit-o el, i-a dat niste tips.

Concluzia: da, Lizule, ai dreptate mama!

Ieri insa mi-a mai fost servita una: colegii se impart cam in doua clase de varsta : the...former generation and the new one. Ei bine, cum spuneam mai sus, noi trei suntem noi. Eu nu prea am timp si, sincer, nu imi face deloc placere sa stau la barfe. Nu stau s ama trag de sireturi cu nimeni side regula la job imi vad de job nene. De cele mai multe ori in timpul liber ma intretin cu colegii de catedra mai in varsta, de la care am mereu de invatat cate ceva. Si cum stateam eu de vorba cu fetele cele doua mai sus mentionate vine o alta colega tînara si le spune ca sa ii dea cate 6 euro pentru cadou. Si zic pai stai sa iti dau si eu, e ziua cui? aaa, a lu' X, a fost dar pe tine nu te-a invitat ca a spus ca esti noua si nu te prea cunoaste. La care eu zic, well...se pare ca asa va si ramane :tongue3: . Cu toate acestea, doresc sa particip oricum! Ieri am stat stramb si am gandit mult. Stiu foarte bine ca am un mare deficit la capitolul small talk...si cred ca asa va si ramane. Sa ma ingrijorez :floare: Mah e posibil sa exagerez eu, insa voi ce parere aveti?

• Author

Mie cu nunta mi se pare ca exagerezi :headbang: , fata asa a planuit. Greseala ei e ca nu a spus dinainte. Tzi-am zis , eu am fost invitata solo la o nunta , dar am fost cel putzin 20 de colegi. Asa ca am stat in gasca si am avut Spaß.

E nunta ei , invita cum vrea ea :pupic: . potzi sa-i spui ca nu te duci singura si cu asta basta.

Si al meu sotz e chemat uneori singur la sindrofii....asa se fac la el la banca , fara soatze.

Cu colegii insa nu exagerezi. :drool: :tongue3:

Si eu sunt una care-si vede de treaba , ii cunosc pe unii...pe unii ba. Sunt de 5 ani in scoala asta si vine cate o fetiscana noua , necalificata , cu ha ha ha si hi hi hi si vad la cate o conferintza ca iute e la per tu cu Abteilungsleiter....ca daca e vb de ceva iute o intreaba ce parere are....

si sa vezi ce apreciate-s bagaretzerle astea , ce conteaza ca la ora nu fac nik? isi dau , frate , cu parearea pe la conferintze de parca ar fi nush ce pedagoage...

cunosc pe toata lumea , le cunoaste toata lumea.....

iar la chestia cu adunatul banilor , eu am mai zis si NU , sorry , dar nu prea il cunosc :floare:

Eu la nunta de nemti n-am fost pana acum ,nu stiu cum sunt in astfel de situatii.

Dar ce pot spune ca au ciudateniile lor, asa cum lor li se par anumite obiceiuri ale noastre ciudate, poate si tie ti se par ale lor.

Traim printre ei si tb sa-i luam ca atare.Pe mine una nu ma mai mira nimic la ei.Plus ca vorba Simonei, e nunta ei invita cum vrea pe cine vrea.Ramane la latitudinea ta daca accepti invitatie sub forma care ti-a facut-o sau nu.Nu esti obligata sa te supui cererilor ei, nici ea doritelor tale.

Ioana, cred ca ai citit putin din 3 in 7. Eu nu mi-am exprimat nici o dorinta, doar o nedumerire. Vorbesc de o nunta. Este oarecum antitetic sa inviti la nunta...fara sot (deci ma exclud pe mine, necasatorita). Mi se pare si de prost gust si de rau augur.Si nu, nu este vorba de nici un obicei, ci de motive pur pragmatice, gen avem doar atatea scaune si ne e lene sa mai aducem de acasa. Ca sa extrapolez putin, e ca si cum ai incerca sa inveselesti atmosfera la inmormantari, facand gag-uri. Dorinta mea este sa ii mearga bine, Doamne-ajuta!

Simo, de acord, cand stii ca e invitata toata gasca de colegi e altceva. Asta m-a deranjat de fapt, ca nu i-a spus nici colegei celelalte, de fapt, adevarul si ca s-a scos - oportunitatea ei ca prietenul colegei nu poate. A scutit-o de o explicatie destul de penibila.

In fine, vorba lunga saracia omului, stiti voi. Cert e ca nu imi voi mai bate capul cu cadoul de nunta.

nu, nu, am citit din 7 in 3 :wasted: , ideea era ca pe neamt tb sa-l iei asa cum e.Asta e prima si nu ultima ciudatenie pe care o vei intalnii la ei.

:occasion14:

• Author

Tu , Lori , apropos de torturi: sa nu cazi in plasa. E fain obiceiul lor cu aduce-fiecare-cate-ceva dar daca ai cu cine sa te intzelegi. Ca io am luat plasa ( cu familia nemtzalita) . Facui o data si ramansai fraiera care fracea prajiturile la petreceri , si vreau d-aia, ba d-ailalta , acu TREBUIE sa-mi faci si mie daca i-ai facut ei.....

Treaba s-a linistit cand i-am zis ca-i fac daca-mi plateste/cumpara ingredientele. Mai bine o luat d-ala inghetzat cu 5 Euro :occasion14:

Da...fara comentarii...

dar nu ma pot abtine...asta se numeste mirlanie pe fata...

Parerea mea e ca regulile nu tin la nunti, mai ales cele de genul asta si in genere numarul de meniuri si settingul se face dupa ce ai creat lista finala de invitati, iar un alt lucru f important este ca trebuie sa ai disponibilitate pt un plus de pina la 15-25 de meniuri tocmai pt situatii in care te poti trezi cu mai multi invitati.

Personal nu m-as fi oferit sa o ajut cu torturi...eu nu inteleg nici de ce ea a acceptat si te-a pus sa faci un asemenea efort...nu au un meniu stabilit cu tot cu prajituri, bauturi si mici aperitive pt venirea invitatilor si pt camera unde se pregateste de eveniment mireasa cu familia apropiata? In genere restaurantul sau hotelul respectiv trebuie sa se ocupe de toate serviciile de genul asta.

• Author

Da...fara comentarii...

Parerea mea e ca regulile nu tin la nunti, mai ales cele de genul asta si in genere numarul de meniuri si settingul se face dupa ce ai creat lista finala de invitati, iar un alt lucru f important este ca trebuie sa ai disponibilitate pt un plus de pina la 15-25 de meniuri tocmai pt situatii in care te poti trezi cu mai multi invitati.

Personal nu m-as fi oferit sa o ajut cu torturi...eu nu inteleg nici de ce ea a acceptat si te-a pus sa faci un asemenea efort...nu au un meniu stabilit cu tot cu prajituri, bauturi si mici aperitive pt venirea invitatilor si pt camera unde se pregateste de eveniment mireasa cu familia apropiata? In genere restaurantul sau hotelul respectiv trebuie sa se ocupe de toate serviciile de genul asta.

Lizura , unii economisesc de nu se poate :headbang: .

Daca restaurantul e mai de soi nu te lasa sa duci orice , te pune sa platesti o taxa daca duci d-acasa si nu iei de la ei. Daca te duci la bodega , sau daca faci la o sala potzi sa duci ce vrei d-acasa , si daca le face colega , nu le mai plateste ea , nu? :)

Sau a comanadat doar 50% la catering si pt restul a gasit binevoitori :105:

Una dintre cumnate si-a luat cu vreo 5 luni inainte 5 torturi albe , aproape de expirare , la reducere , bien-sur ;) , le-a congelat si i le-am impodobit eu cu flori de cires facute din martzipan. tander de nush unde.... A imprumutat un sSe si lauda ca a dat 20 si ceva de Euro pe tot cand un tort de mireasa costa sute!!!

Da...fara comentarii...

Lizura , unii economisesc de nu se poate :occasion15: .

Daca restaurantul e mai de soi nu te lasa sa duci orice , te pune sa platesti o taxa daca duci d-acasa si nu iei de la ei. Daca te duci la bodega , sau daca faci la o sala potzi sa duci ce vrei d-acasa , si daca le face colega , nu le mai plateste ea , nu? :lol:

Sau a comanadat doar 50% la catering si pt restul a gasit binevoitori :lol:

Una dintre cumnate si-a luat cu vreo 5 luni inainte 5 torturi albe , aproape de expirare , la reducere , bien-sur :) , le-a congelat si i le-am impodobit eu cu flori de cires facute din martzipan. tander de nush unde.... A imprumutat un sSe si lauda ca a dat 20 si ceva de Euro pe tot cand un tort de mireasa costa sute!!!

Asa e si in Romania Mutti. Sincer am senzatia ca la organizari de evenimente de genul asta standardele sint mult mai ridicate in tara.

Nici noi nu am avut voie sa avem nici un fel de recipient de plastic pe masa de pilda, pt ca sfesnicele, paharele si vazele erau cristal de boemia.

Ne-am conformat la ce ni s-a cerut.

Iar cu aducerea de torturi/micare veche e o vorba in Moldova : e pacat de Dzeu...adica nu s-a gindit o clipa macar ca poate imbolnavi nuntasii?

• 2 weeks later...

Cate bordeie, atatea obiceiuri.

Dar, mie nu mi-ar fi trecut niciodata prin minte sa invit colegi, colege, etc fara partener, pe motiv ca am fi prea multi :-* sau sa cumpar torturile si sa le congelez :toothy9;

Eu la nunta singura nu m-as fi dus, nu se exista domle' ce obicei e asta, nu cred Lori ca era problema de scaune, era sigur problema de bani, si-au facut ei socoteala si-au zis ca mai economisesc ceva.

Acu' sa va povestesc si eu ceva.

Noi avem niste prieteni pe care i-am cunoscut acum cativa ani prin intermediul altor prieteni.

Vin acasa la noi cand organizam cine cu prietenii, de Craciun, etc, i-am invitat intotdeauna si au venit intotdeauna.

I-am invitat la nunta binenteles. Nu numai ca veneau la noi acasa, dar ne vedeam sambata cand ieseam cu totii, ne vedeam acasa la alti prieteni, etc.

Cand le-am dat telef. sa le zicem ca mergem cu invitatia, el a zis ca nu pot veni la nunta pt ca ea are de mers la un control pt tiroida in afara localitatii, etc si deci pt data respectiva nu vor putea fi prezenti.

Bun zic avand in vedere ca-i ceva legat de sanatate, nu zic nimic, na.

A doua zi dupa ce am avut nunta noi se mai casatorea un prieten de-al nostru.

Respectivul cu respectiva erau la nunta :) . Ne-au povestit prietenii.

Si ne-au mai povestit ca totul a fost o minciuna, nu aveau de facut nici un control, cum aveau 2 nunti in 2 zile trebuiau sa elimine una :hug: :) !

Deci vreau sa zic ca mi-e scarba de oameni de astia.

Prietenul nostru caruia idiotul i s-a confesat, i-a si zis ca merita scuipat in fata, mai presus de toate a mintit punand ca scuza sanatatea, apoi la mancat dijeaba era mereu prezent, ma intreba mereu cand mai facem o cina ceva.

Anul asta se insoara el, vreau sa vad daca ne invita. Nu stie ca noi suntem la curent.

Ei, daca sunt oameni de care imi este sila intr-adevar sunt calicii...astia de vin la potoale liber si care se zgarcesc la 5 euro. Calicii si nesimtitii sunt niste specii pe care nu le pot suferi si gata. Dar, acum ca dupa 3 ani stiu cam in ce ape se scalda tipa, is altfel. Cat am fost in celalalt oras, in perioada de formare profesionala, nimeni din seminar nu o inghitea. Eu am tolerat-o si le spuneam altora ca is rautaciosi. Acum voi avea grija de o relatie pur profesionala si gata. O sa pastrez mereu in minte ca si ea a contribuit la rasturnarea de situatie - pozitiva acum pentru mine- in viata mea. Si pentru asta ii sunt recunoscatoare, desi ea nu face nici o clipa un pas gandindu-se la binele altora.
  • 3 weeks later...

Fete, am gasit niste magazine de produse romanesti online. Uitati-va si voi. Ieri am comandat la sibishop astia cate ceva si mi se pare tare ciudat ca nu dau suma pe care tre sa o platesti, nu pun de cat costa transportul, impachetatul nimic. Mi-au trimis o confirmare pe mail si gata, asta este. Sa vedem cum decurge. Au ciocolata de casa, rahat si icre, ceva mezelicuri si preturi corespunzatoare, desigur.

http://rennkuckuck.de/pantulescu/kulinar/geschaeft.htm

Fete, am gasit niste magazine de produse romanesti online. Uitati-va si voi. Ieri am comandat la sibishop astia cate ceva si mi se pare tare ciudat ca nu dau suma pe care tre sa o platesti, nu pun de cat costa transportul, impachetatul nimic. Mi-au trimis o confirmare pe mail si gata, asta este. Sa vedem cum decurge. Au ciocolata de casa, rahat si icre, ceva mezelicuri si preturi corespunzatoare, desigur.

http://rennkuckuck.de/pantulescu/kulinar/geschaeft.htm

Daca citesti AGB-ul vezi toate informatiile despre costurile de transport,conditiile ...etc..etc

Eu am luat de la ei carne de mititei cînd am fost în Nürnberg.Au fost buni mititeii.

Cît despre suma totala,tre' sa ti-o calculezi singur :mad:

Da, am vazut si ce sa zic,e cea mai ieftinuta varianta de magazin online, daca s-ar stradui putin si-ar putea imbunatati serviciile. Am citit conditiile si am vazut ca dai bani pe impachetat, pe transport da nici prin cap nu-mi trece sa ma apuc sa imi calculez acu cate sute de grame are, in ce categorie se incadreaza etc. mai stau sa maui calculesc. In fine, am comandat cate ceva, sa vedem. Oricum preturile is exorbitante, kilul de carne de mici e horror.

Da, am vazut si ce sa zic,e cea mai ieftinuta varianta de magazin online, daca s-ar stradui putin si-ar putea imbunatati serviciile. Am citit conditiile si am vazut ca dai bani pe impachetat, pe transport da nici prin cap nu-mi trece sa ma apuc sa imi calculez acu cate sute de grame are, in ce categorie se incadreaza etc. mai stau sa maui calculesc. In fine, am comandat cate ceva, sa vedem. Oricum preturile is exorbitante, kilul de carne de mici e horror.

Auzi,dar asta e o gluma,nu?

post-5-13050574318024_thumb.png

100 g - 10,20 euro ?poate kila,nu grame...

Mai,cum ziceam,eu am luat carne de mici,si i-am grilat acolo la o prietena.Au fost ok,dar pe mine nu ma încînta mezelurile lor...

Acum am vazut si eu, si la mine tot aia zice. Astia nu-s normali ori ce? Bai ce hoti auzi!

Edit: zici c-or fost buni micii? Eu am facut dupa reteta de la Carul cu bere mereu si or iesit minunati! Ma tot intreb dac asa comand, ca daca tot nu spun ce si cum cu plata finala mi se pare o mare hmmmm, hai sa inventez un termen acum romîneala, if you know what I mean...

Vin cu o atentionare catre voi.Daca vreodata aveti nevoie de ajutorul unui avocat, mare atentie nu semnati nimic inainte de a intra la el.

Am patit-o eu,desi era cabinet recomandat de firma de asigurari la care eram, mi-au "tras-o".Cei ce trebuiau sa ma apere, "m-au ingropat".Pt o amarata de scrisoare care tb sa mi-o faca in termeni legali, am platit cat nu a facut.Desi m-am judecat cu ei, normal,ca judecatoarea le-a dat lor castig de cauza, ca doar am semnat ca sunt de acord sa platesc.Pai ce nene, am venit pt o amarata de scrisoare, am platit 200€ cat mi s-a cerut pe sedinta, mi s-a spus ca fac scrisoarea,dar mai mult nu au ce face.Ca sa ma trezesc dupa vreo luna ca am sa le platesc onorarii de 1600€ :occasion15: .Deci pana la urma scrisoarea care o puteam intocmii si eu(da nah, am zis sa fie in termeni legali si daca tot platesc asigurare sa beneficiez) m-a costat 1800€.

Asa ca mare atentie,pana si avocatii pot fi excroci . :drool:

• 1 month later...

Cum se zice LOBODA in germana? Stie careva?

Mutti, uite aicidiscutii despre loboda pe un forum nemtesc. Cica pe nemteste o cheama Gartenmelde...