Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nelamuriri si informatii nemtesti

Featured Replies

Da, Kiva, am vazut, o sa incerc sa o intreb si pe ea.

Asta cu schimbarea permisului nu o stiam. Despre ce Land este vorba? Eu in NRW nu trebuie sa il schimb. Am cumparat masina, am inregistrat, am intrebat la Straßenverkehramt si nu, nu este nevoie sa fie schimbat.

Eu sunt in Baden-Württemberg. Am intrebat si eu pe forum si mi s-a spus ca daca am permis european ar trebui sa fie ok, dar cel mai bine e sa intreb la politie ca sa fiu asigurata si sa nu am surprize. Oricum, regulile, actele necesare si preturile variaza de la Land la Land...

Treaba cu permisul nu mai e obligatorie sa-l schimbi.Se poate circula cu cel romanesc;e recunoscut.Cel putin acum doi ani cand s-a interesat o prietena asa a fost.

Eu am act de identitate romanesc si nu am avut pana acum nici o problema pe unde mi-a trebuit.

Petunie, ai ID-ul de dinainte de casatorie, cu numele vechi? Ca asta nu stiu eu, daca este ok sa le folosesc (ma rog, daca si cand este cazul) Eu oricum voi depune cat de curand pentru cetatenie, ca indeplinesc conditiile.

Dilema mea e daca sunt in ordine cu ID-ul meu vechi, pana cand o sa imi iasa actele noi, caci nu are rost sa fac toate demersurile pentru acte noi in RO, ca sa le tin pentru cateva luni.

Kiva, mie mi se pare foarte ciudata treaba cu permisul tau. Suntem Europa si ce e lege europeana este valabil peste tot, egal ce land. Ai sunat la Straßenverkehrsamt? Numarul biroului de circulatie pentru orasul in care locuiesti il gasesti pe net. L-ai schimbat deja?

Am primit recent o oferta ca cineva sa-mi aduca produse din Germania,ocazional,nu mereu,ca altfel bine ar mai fi.Bun,eu n-am fost niciodata in Germania si nici produse nemtesti n-am incercat(poate ceva ciocolata,cafea,dar putin de tot ca sa-mi fac o parere).Pe ce-as putea pune ochiul,ce merita sa fie cumparat?Inteleg eu ca ar fi bine un supermarchet intreg,dar asa,in linii mai rezonabile la ce-as putea sa ma opresc,asta asa,necunoscand produsele deloc.E pentru mine practic un fel de cumparat cu 'ochii inchisi',tocmai de aia vin aici ca sa stiu daca merita. :sad3:
  • Author

Pai , depinde ce vrei.....adica pt ce bani....

Spune cam ce-tzi place tzie si noi itzi spunem echivalentul nemtzesc :rolleyes:

Ohoooooo,cate produse mi-ar place mie..cat despre preturi,sunt convinsa ca orice ar fi,ar fi mai ieftin decat ceea la ce am eu acces aici.

Sa zicem hainele,port si 38 si 40 si S si M,in functie de model.Marimile sunt la fel sau difera?(spre ex in SUA, daca nu gresesc marimea, S vine mai mare decat marimea S de la noi)si in general,merita sa zicem sa-mi iau o haina fara s-o vad?Incaltamintea-acelasi lucru,pot sa port de la 35 pana la 37.Sa risc sau sa ma las pagubasa?

Produsele tehnice-ex perie rotativa de uscat par(imi scapa denumirea)un telefon,spre ex HTC Desire,ca tot e mare batalie acum pe ele?

Sa zicem ca si produsele alimentare m-ar tenta,dar nu stiu ce reprezinta,chiar daca banuiesc ca sunt de calitate.

V-am incarcat cu intrebari dar ma gandesc ca poate daca imi puteti spune numele centrelor comerciale,firmelor(nu BOSH,Samsung,care le gasesti peste tot)ci cele specific nemtesti.Asa,in speranta ca le gasesc site-urile,ma pot orienta la pret,pentru ca la calitate n-am cum,decat cu ajutorul vostru. :rolleyes:

• Author

Ohoooooo,cate produse mi-ar place mie..cat despre preturi,sunt convinsa ca orice ar fi,ar fi mai ieftin decat ceea la ce am eu acces aici.

Sa zicem hainele,port si 38 si 40 si S si M,in functie de model.Marimile sunt la fel sau difera?(spre ex in SUA, daca nu gresesc marimea, S vine mai mare decat marimea S de la noi)si in general,merita sa zicem sa-mi iau o haina fara s-o vad?Incaltamintea-acelasi lucru,pot sa port de la 35 pana la 37.Sa risc sau sa ma las pagubasa?

Daca portzi 40 in Ro atunci aici o sa-tzi fie bun 38.La incaltzaminte nu mai stiu cum se potrivesc...aici sunt si pe latzimi , nu numai pe lungimi. Latzimile sunt pe litere , F , G , H...H e foarte lat.

Produsele tehnice-ex perie rotativa de uscat par(imi scapa denumirea)un telefon,spre ex HTC Desire,ca tot e mare batalie acum pe ele?

[b]aici nu ma pricep deloc.....uita niste pretzri de pe amazon. Nu uita ca pe net e mai ieftin decat in magazine.

http://www.amazon.de/s/?ie=UTF8&keywords=htc+desire&tag=googhydr08-21&index=electronics&hvadid=5903218371&ref=pd_sl_1yslp3gn8b_e[/b]

Sa zicem ca si produsele alimentare m-ar tenta,dar nu stiu ce reprezinta,chiar daca banuiesc ca sunt de calitate.

V-am incarcat cu intrebari dar ma gandesc ca poate daca imi puteti spune numele centrelor comerciale,firmelor(nu BOSH,Samsung,care le gasesti peste tot)ci cele specific nemtesti.Asa,in speranta ca le gasesc site-urile,ma pot orienta la pret,pentru ca la calitate n-am cum,decat cu ajutorul vostru. :floare:

[b]BOSCH e nemtzeasca , la fel si NEFF si SIEMENS. De fapt , sunt toate 3 cam aceeasi firma. Cred ca si AEG e nemtzeasca , dar oricum nu aceeasi calitate ca celelalte 3.

De fapt , in ziua de azi nu mai exista nemtzesc si european. Majoritatea sunt facute unde e mana de lucru mai ieftina.

La electrice e mai problematic , pt ca daca nu e firma-firma , nu ai garantzie in Ro. Si si la firmele mari ai putea avea probleme...[/b]

Daca portzi 40 in Ro atunci aici o sa-tzi fie bun 38.La incaltzaminte nu mai stiu cum se potrivesc...aici sunt si pe latzimi , nu numai pe lungimi. Latzimile sunt pe litere , F , G , H...H e foarte lat.

Nu uita ca pe net e mai ieftin decat in magazine.

De fapt , in ziua de azi nu mai exista nemtzesc si european. Majoritatea sunt facute unde e mana de lucru mai ieftina.

La electrice e mai problematic , pt ca daca nu e firma-firma , nu ai garantzie in Ro. Si si la firmele mari ai putea avea probleme

Hmmm,cred ca hainele ar fi unica varianta.La incaltaminte daca-i asa,mai bine nu ma risc.

Nici n-am ce sa uit,ca nici nu stiam ca-i mai ieftin pe net.Aici,cel putin,daca mai platesti taxe si pret de livrare,ajungi cam tot la acelasi pret de magazin,din cate stiu.

Din electrocasnicele cumparate,cele germane,conform vanzatorilor ar fi produse in Germania daca asa scrie.Acum,cine stie pana la urma pe unde le produc,dar ai dreptate,garantia nu mi-ar acoperi-o nimeni si in caz de defectiune,poate sa-mi iasa produsul scump de tot pana la urma. :notworthy:

Cred ca ar fi cam riscant nestiind produsele deloc,si mai vad,poate doar daca gasesc ceva extraordinar de frumos(desi calitatea n-am cum s-o vad decat live).

Multumesc mult de tot pentru ajutor! :hug:

• 2 weeks later...

Asta cu schimbarea permisului nu o stiam. Despre ce Land este vorba? Eu in NRW nu trebuie sa il schimb. Am cumparat masina, am inregistrat, am intrebat la Straßenverkehrsamt si nu, nu este nevoie sa fie schimbat.

Permisele din Ro au data de valabilitate,cu 3 luni inainte de expirare trebuie schimbat.Sfatul meu:umschreibung.Te scapi de-un stres in plus si nu costa mult.Eu am platit acum 5 ani 30 euro

Vrei sa spui invers :)

Inca nu, is cu c**r**in doo luntri: noi suntem o pereche foarte moderna, pentru ca nu avem alte solutii...daca ne hotaram sa devenim clasici, apai avem sanse sa ramanem fara scîrbici. Deocamdata migram prin jumate de NRW si Hessen: azi Krefeld, maine Frankfurt si tät asa. S-au dus zilele linistite in iubitul meu apartament. Cel mai greu imi pica despartirea de bucatarie...

post-12-1327395564922_thumb.jpg

Vrei sa spui invers :Demon:

Inca nu, is cu c**r**in doo luntri: noi suntem o pereche foarte moderna, pentru ca nu avem alte solutii...daca ne hotaram sa devenim clasici, apai avem sanse sa ramanem fara scîrbici. Deocamdata migram prin jumate de NRW si Hessen: azi Krefeld, maine Frankfurt si tät asa. S-au dus zilele linistite in iubitul meu apartament. Cel mai greu imi pica despartirea de bucatarie...

Da, invers vroiam sa zic! :occasion14: Scuzati, pardon, eram nitel adormita aseara. :occasion15:

Da' di ci nu vine el la tine? Sau, ia-ti si bucataria dupa tine. Si va mutati intr-o casuta, undeva langa padure, la mijlocul distantei intre K, F.... etc. Ca sa va si relaxati in drum spre casa. :notworthy:

Sunt mai multe aspecte de luat in considerare. Is mai complicate datele problemei, la mine este prea mic pentru necesitatile noastre. Bucataria am facut-o la comanda special pentru apartament. Nu are rost sa o iau si sa o deteriorez si sa o inghesui undeva unde nu se potriveste...asa ca o iau de la capat. Cel putin nu ma plictisesc :occasion14:

Sunt mai multe aspecte de luat in considerare. Is mai complicate datele problemei, la mine este prea mic pentru necesitatile noastre. Bucataria am facut-o la comanda special pentru apartament. Nu are rost sa o iau si sa o deteriorez si sa o inghesui undeva unde nu se potriveste...asa ca o iau de la capat. Cel putin nu ma plictisesc :occasion14:

E si asta un mod de a privi lucrurile! :occasion15:

Sunt mai multe aspecte de luat in considerare. Is mai complicate datele problemei, la mine este prea mic pentru necesitatile noastre. Bucataria am facut-o la comanda special pentru apartament. Nu are rost sa o iau si sa o deteriorez si sa o inghesui undeva unde nu se potriveste...asa ca o iau de la capat. Cel putin nu ma plictisesc https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/laugh.gif

https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/laugh.gif Ce-mi place cum suna https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/laugh.gif

Saliu la toulemonde din Germania.

Trec repede repegior sa va spun ca vand doua canapele, si anume:

Asta -cu tot cu Hocker. Vechime: 8 luni. Material Kunstleder. Conditie: Selbstabholung. Celelalte detalii despre model, dimensiuni, pret etc. va rog sa le solicitati pe privat.

post-12-13278514917436_thumb.jpg

post-12-1327851504518_thumb.jpg

post-12-13278515155639_thumb.jpg

post-12-13278515287953_thumb.jpg

post-12-13278515402012_thumb.jpg

post-12-13278515557156_thumb.jpg

post-12-13278515670588_thumb.jpg

post-12-13278515772191_thumb.jpg

Si pe a mea, ale carei poze le am in camera si camera este undeva ingropata sub jde mii de cutii. Material: Kunstleder si Stoff. Culoare: vanilie cu cafea cu lapte. Fara Hocker. Vechime: 1 an. La fel, Selbstabholung.

Am doar poza asta:

post-12-13278520255652_thumb.jpg

In cazul in care cele/cei din Germania/Olanda/Belgia sunt interesati, va rog sa ma contactatri pe privat pentru celelalte detalii.

V-am pupat.

Lore, apropo de canapele, am ochit la tine in poze pe alt topic o canapeluta stil oriental.caut una asa si nu gasesc, de unde ai luat-o?

In principiu in Germania toata lumea are masina de spalat vasele.

Si "gazdoiul" nostru avea ,dar intr-o dimineata dupa micul dejun,am spalat vasele.

Statea si se uita lung la mine ca le limpezesc .

Mi-a spus ca nu este nevoie,pentru ca detergentul de vase e bio .

O fi fost,dar facea spume .

Acuma va intreb pe voi,ca asa m-am fastacit de nu m-am mai uitat ce detergent avea,e posibil sa nu fie nevoie de limpezit ?

Ce detergenti de vase (marci ) nu necesita limpezire ?

Si "gazdoiul" nostru avea ,dar intr-o dimineata dupa micul dejun,am spalat vasele.

Acuma va intreb pe voi,ca asa m-am fastacit de nu m-am mai uitat ce detergent avea,e posibil sa nu fie nevoie de limpezit ?

Ciudat, nu stiu ce detergent folosea,da cu tot bio, nu poti lasa clabucii pe vase.Chiar sunt si eu curioasa daca vre-una din fete foloseste astfel de detergent.

Ciudat, nu stiu ce detergent folosea,da cu tot bio, nu poti lasa clabucii pe vase.Chiar sunt si eu curioasa daca vre-una din fete foloseste astfel de detergent.

Asa m-am gandit si eu,mai ales ca spalam si pahare din sticla.

Prima data am crezut ca nu inteleg bine ca eu vorbeam anglo-romana si el anglo-germana ,dar a venit si Dana care sprehaleste deuch si m-a lamurit ca intelesesem bine .https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/rolleyes.gif

Nici ea care are ochi de soim nu a retinut firma.

Daca era un parfum ,sigur stia .https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gif

Dar lasa ca o sa dau jena la o parte si-l intreb la viitoarea video-conferinta .

Te referi la ala de masina de spalat?

Adica dupa clatire, ramanea clabuc in vase?

In mod normal, apa cu detergent se goleste, si se clateste cu apa curata.Ca la rufe. :toothy9;

Cre'ca Pisco le-a spalat si limpezit manual.

Pisco, si eu folosesc Frosch Bio, dar orice detergent de vase BIO nu este 100% bio. Posibil ca unii sa nu stie, ca nu orice sustanta biodegradabila o putem baga si în gura, si de altfel, la fel cum spui tu, si daca ar fi detergentul ala al Laurei Adamache din lamîie, otet si mai stiu eu ce, tot' tre sa limpezesti vasele. Doar nu le lasi zoite cu zemuri, fie ele si de lamîie :toothy9;

Also, egal cu ce detergent spalati vasele, trebuiesc clatite!

Dar hai sa va zic eu o poanta.

O cunostinta de-a mea, cu care nu prea mai am contact(nu din cauza incidentului, ci din cauza de multi nepoti si nepoate, lipsa de timp.../deci ne vedem rar în ultimii ani, so :D ), spala vasele asa cum trebuie, le limpezea cu apa curata... pîna aici ok, nu?

Ei apoi punea dopul la chiuveta, punea un spritz de detergent lichid de vase, umplea cu apa, apoi clatea din nou vesela. Eu copil tînar pe vremea aceea(20 de anisori), întreb why??? In secunda aia gîndindu-ma de ce cola servita de ea avea spuma ca berea! :toothy9;

Si am aflat secretul. Daca limpezesti vasele, mai ales paharele în acest fel, ramîn fara pete!

Eu le prefer cu pete :D

Eu m-am trezit ca am fost atentionata la fel in Scotia, la mama prietenului, care mi-a spus ca nu e nevoie sa le clatesc, ei doar le stergeau dupa ce le spalau in apa cu detergent.

Eu am continuat sa le clatesc cu apa curata ca mi se pare total aiurea sa ramana clabucii!

Cre'ca Pisco le-a spalat si limpezit manual.

Pisco, si eu folosesc Frosch Bio, dar orice detergent de vase BIO nu este 100% bio. Posibil ca unii sa nu stie, ca nu orice sustanta biodegradabila o putem baga si în gura, si de altfel, la fel cum spui tu, si daca ar fi detergentul ala al Laurei Adamache din lamîie, otet si mai stiu eu ce, tot' tre sa limpezesti vasele. Doar nu le lasi zoite cu zemuri, fie ele si de lamîie https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif

Also, egal cu ce detergent spalati vasele, trebuiesc clatite!

[color=#0000ff][b][color=#0000ff][b]Da Lilly ,le-am spalat si limpezit cu mana .

.................................................................

Maya ,

Frosh ,ala cu broscuta.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_thumleft.gif

Si eu am cumparat din Aldi .

Si ma bucur enorm ca-mi confirmi si tu ca trebuie limpezite.

Ca ma simteam ca Taranu care nu stie ce-i sofranu .https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/71.gif

[/b][/color][/b][/color]Dar hai sa va zic eu o poanta.

O cunostinta de-a mea, cu care nu prea mai am contact(nu din cauza incidentului, ci din cauza de multi nepoti si nepoate, lipsa de timp.../deci ne vedem rar în ultimii ani, so https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif ), spala vasele asa cum trebuie, le limpezea cu apa curata... pîna aici ok, nu?

Ei apoi punea dopul la chiuveta, punea un spritz de detergent lichid de vase, umplea cu apa, apoi clatea din nou vesela. Eu copil tînar pe vremea aceea(20 de anisori), întreb why??? In secunda aia gîndindu-ma de ce cola servita de ea avea spuma ca berea! https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gif

Si am aflat secretul. Daca limpezesti vasele, mai ales paharele în acest fel, ramîn fara pete!

Eu le prefer cu pete https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif

[color=#0000ff][b]https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/71.gifSi Io ! [/b][/color]https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif

Eu m-am trezit ca am fost atentionata la fel in Scotia, la mama prietenului, care mi-a spus ca nu e nevoie sa le clatesc, ei doar le stergeau dupa ce le spalau in apa cu detergent.

Eu am continuat sa le clatesc cu apa curata ca mi se pare total aiurea sa ramana clabucii!

[color=#0000ff][b]Da fix asa mi-a zis si mie si eu binoclam ochii la el ca Joiana.

Da vad ca nu-s singura care nu intelege [/b][/color].https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif