Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ce au mancat azi copiii nostrii

Featured Replies

Ma alatur si eu voua, am un scoler de 3 ani,primul an de gradinita... nu prea incantat "siniorinul" de despartire, asta a fost prima saptamana cand a ramas si la pranz...

La meniu m-am uitat si nu prea.. asta pentru ca alergam de la gradi la munca si de la munca la gradi sa preiau infantul...

Astazi stiu ca a avut pasta cu suc de rosii si omleta cu salata mixta si un fruct... a zis educatoarea ca nu l-au incantat prea tare.

Ieri au avut minestra de cereale si chiftelute din peste cu legume aburite ... a mancat minestra, pestele ii pute...+ fruct

Alaltaieri a avut risotto cu verdure cotte , carne alla pizzaiola si salata+ fruct...

Luni stiu ca au avut pasta cu mozzarella, rosii si busuioc si scalopine all latte* fruct.

In unele zile imi amintesc meniul.. in altele nu.

Dimineata au intr-o zi iaurt, in alta ceai cu biscuiti, in alta lapte cu paine prajita unt si marmelada...vinerea parca au budinca... nu stiu ce budinca si nu stiu ce inteleg copiii din asta... dar n-am avut timp de mai multa informare.

La intrarea in gradinita este afisat meniul. sistemat pe 5 saptamani... si apoi prin rotatie... il respecta, oferind copiilor diversitate.Cu alte cuvinte.. o data la 5 saptamani... se reia .

Am sa revin , cand am timp sa va mai scriu din meniu.

Ce ma incanta cel mai tare este ca in zona in care locuim, e singura gradinita cu bucataria atasata... de acolo dupa ce s-a gatit se trimite la celelalte centre... in schimb copiii de aici au totul cald si la timp.

• Author

Eu ma uit la meniu ca n-am chef daca a avut peste la pranz, seara sa-i dau tot peste.Nu ca i-ar stica, dar dau un exemplu: conopida la pranz(Manu-i place conopida) eu, uituca, conopida seara."Mama, am mancat conopida la pranz, acum nu-mi mai trebuie."

Azi, ca ieri si alaltaieri acasa cu tuse:

Orez cu crema de dovleac, bresaola cu ulei si lamaie, cartofi la cuptor.

Para.

Gustare: ceai si paine cu nutella

ieri:

dimineata: paine cu unt si gem, ceai cu lamaie

fruct: para

pranz: ciorba de varza, peste la cuptor cu legume, cornulete

gustare: lapte cu cereale

Am sa scriu doar pranzul de saptamana trecuta si de saptamana asta.. micul dejun e monoton...:

Luni: pasta pasticciata, mozzarella, salata mixta si un fruct.

Marti:supa crema de morcov, file de curcan impanat la cuptor cu cartofi, salata si un fruct.

Miercuri:pasta cu ragu, legume crude mixte, un fruct.

Joi:pasta cu rosii proaspete, oua, mancare de mazare si un fruct.

Vineri:orez alla parmigiana, crochete de peste, salata de morcovi si un fruct.

Saptamana asta:

Luni:supa cu pastine, pizza cu prosciuto, salata verde si un fruct.

Marti:risotto cu mazare, pui la cuptor, salata de fenicul si un fruct.

Miercuri:pasta cu legume, fritatta, morcovi fierti si un fruct.

Joi:supa de legume, rulada de vitel cu cartofi, salata verde si un fruct.

Vineri:pasta cu suc de rosii, seppie in umido, mix de legume crude si un fruct.

Tot ce gatesc ei acolo, exceptand varii produse congelate.. cum ar fi crochetele de peste si unele legume (spanac, mazare) e cu materie prima ce provine din culturi biologice , verificate si aprobate. Cel putin, asta ne-au scris ei noua in hartii:)

azi:

md: cacao cu lapte, paine cu unt si gem de caise

pranz: supa cu taitei, tocanita de pui cu cartofi, compot

gustare: mamaliga cu branza si smantana

• 4 weeks later...

Lundi

Pâtes aux brocolis et lardons

Mardi

Blanquette de veau aux chicons et mascarpone, croquettes

Mercredi

Jeudi

Pain de viande, chou-fleur à la sauce blanche, pommes de terre

Vendredi

Filet de poisson sauce au beurre, purée au fenouil

Asta e un exemplu de meniu pt o saptamina-copil 3 maternal(gradinita grupa mare ar fi echivalentul)

Adica:paste cu brocoli si sunculita/tocanita de vita cu andive si mascarpone+crochete/paine de carne+conopida in sos alb+cartofi/filet de peste cu sos alb+pireu cu fenouil(nu stiu a traduce:)

Particularitatea la scolile belgiene e ca:

-miercurea nu se gateste la scoala(pt ca copii au program pana la ora 12.00) asa ca al meu are zi de tartina

-vinerea e de regula peste sub diverse forme

Meniul apare lunar pe site-ul scolii si costa 2 eur/zi.

Noi suntem multumiti

• 11 months later...

De multe ori meniul lor de la grdi m-a inspirat si am pregatit si eu acasa.Cum a fost cazul chiftelutelor de urda in sos de rosii.Nu stiam reteta, am aflat-o de la o mama din parc.Acum as vrea si eu chiftelute "alla pizzaiola" sau orezul cu ragù vegetal.

Eataly, ai postat pe undeva vreuna din retete? Eu am cautat, dar n-am gasit. Parca vazusem (candva.......) cum se fac chiftelutele de urda, da' acu' nu gasesc nica, nici batuta! <_<

Mai postati si voi ce mananca pe la gradinita / scoala copilasii? Tocmai m-a rugat o prietena sa-i dau ceva idei, ca s-a cam saturat fii-su sa manance numai pilaf sau numai ghiveci, sau doar ciorba de vita, pui sau legume. I-am zis cate ceva, sper sa-i fie de ajutor! :toothy9;

Noi nu avem varsta de scoala si nu mancam la cantina, dar hai poate folosesc cateva idei, simple. Uite ce ii facem noi acum pentru ca e sezon (De legume de toamna):

1. - supa crema de dovleac, are maya 5 retete,

2. - supa crema de gulii tot maya (nu stiu daca doar pe blog, sau e si aici),

3. - supa crema de ardei capia/gogosar

4. - supa crema de praz

5. - supa crema de legume: cartofior + restul de radacinoase (telina, pastarnac, morcov)

In acest timp ii fierb si o bucatica de carnita si obtin zeama de carne cu care se lungeste daor oleaca supa crema, carnita pe care apoi o tai marunt din cutit sau o pasez si o pun in supa crema de care o fi ea. Sau ficatel, sau somon, sau alt file de peste.

Acum nu stiu cat de mare e copilul, daca e oleak mai maricel si cu dinti destui, carnita merge taiata cuburi mari.

De orice sezon - este unul din felurile ei preferate.

paste mici (Stelline, risoni, farfaline - au la mega de la barilla piccolino) cu ragu de carne de vitel/curcan facut cu legume (radacinoase+ardei)

La repezeala pt MD, sau pt cina de la ora 19:

- bilute de mozzarella (De alea in zer) taiate in sferturi, le papa ea singurica cu manuta

- iaurturi/perlute de branica/quark toate bio micute (ambalaj cu verde) nemtesti are la billa, la real (la raionul de lactate intr.un colt sunt astea bio) le amestec cu 2 linguri de cereale

Desert/MD care ii place mult:

- dovleac copt uns cu miere si scortisoara ca desert (Reteta tot Maya). La supa crema de dovleac i-am pus si bucatele de somon deasupra, are tot Maya reteta.

- mar copt (intreg, dupa care scot pulpa de pe coaja, fara casuta, si i-l amestec cu 2 masuri de cereale, la fel si dovleacul; ori le amestec cu branzica de vaci facuta in casa)

Toate astea se cam fac in doi timpi si 3 miscari.

Acum nu stiu cat de mare e copilul, daca e oleak mai maricel si cu dinti destui, carnita merge taiata cuburi mari.

E mai mare, merge la gradinita (cand nu sta acasa, pe motiv de raceala! :toothy9;). Are putin peste 4 ani.

Multam de retete, desi sunt mai potrivite pentru copilasi de 1 an. <_< Dar pot fi adaptate si pentru astia marisori (nu se mai paseaza carnea sau legumele....).

• Author

Credeam ca nu mai e nimeni interesat!Uite ce are Manu azi:

Supa crema de dovleac cu orez-Passato di zucca con riso

Carne de manzat cu ulei si lamaie-Manzo olio e limone

Cartofi la cuptor-Patate a spicchi

Fructe

Gustare:

Ceai de fructe si paine cu crema de ciocolata si alune.De fapt e un fel de Nutella. :rolleyes:

supa de galuste

ciorba de perisoare

Eataly cum e asta, ca o fripturica si uleiul cu lamaia sunt ca sos:

Carne de manzat cu ulei si lamaie-Manzo olio e limone ?

• Author

Eataly cum e asta, ca o fripturica si uleiul cu lamaia sunt ca sos:

Carne de manzat cu ulei si lamaie-Manzo olio e limone ?

Da, cred.Ceva de genul scaloppinelor.In loc de vin alb, suc de lamaie!

Tot eu.

Zilele trecute in colaborare cu Barilla fiecare copil a primit un sortulet de bucatarie si fiecare a trebuit sa deseneze o forma noua de paste.Ce le-ar place lor.

Manu a desenat paste in forma de manuta.O palma cu 5 degete."Pasta manine"!

Asa ca daca Barilla o sa fabrice in viitorul apropiat pasta in forma de manutze sa stiti ca a fost ideea lui Manu!

Azi Elena are supa de stelutze la cresa si acasa are snitzele cu salata de rosii , mancarea ei preferata.
  • Author

Azi are: mamaliga cu suc de rosii si carne de porc-Polenta con spezzatino di maiale in umido

spanac tras in ulei-Spinaci al olio

Gustare:

Lapte cu miere si fette biscottate

Mutti, bine ai venit in club!Parca mai ieri incepeai diversificarea.

Bea azi la pranz: ficatel de rata (De la tara) cu dovlecei aburiti cu marar (peste care am adugat la sfarsit si putin ulei)

Azi la cresa: cartofi piure si peste. Acasa iar snitzel de pui cu legume: rosii , ardei , castravetzi.... ( ardeii nu prea-i mananca , ii ascunde in scaun dar io perseverez )

Seara: supa de taietzei, gratare din piept de pui cu salata de cartofi si apoi orez cu lapte. Dupa ce s-a indopat bine a dat gata si 2 kiwi!!!!!

Mutti ii faci snitelele prajite?

Mananca Elena bine, brava!

Da , prajite i le fac , dar fara pesmet , doar faina si ou. Cu pesmet ar fi prea tari pt putzinii dintzi pe care ii are.

Meniul de ieri:

la amiaza:

Ciorba de perisoare ( a fost mai buna cu smantana decat fara :angryfire: )
fructe
prajitura turnata cu gutuie (a mancat cu tat'su la cafea ;) )

seara:

ardei umplut cu sos de rosii
orez cu lapte

Cirobita de ciolan afumat ca la carte (de la magazinul moldovenesc)

Ciulama de pui BIO, cu mult marar (dupa reteta Danielei) si mamaliguta moale.

post-107-13212746209586_thumb.jpgpost-107-1321274611851_thumb.jpg

Noi am avut azi la cresa paste cu sos de rosii, parmezan si champignons si ca desert fructe.

Acasa a mancat putzina ciorbica de perisoare cu iaurt ( n-am mai avut smantana)si o portocala.

Pt deseara am pus sa fac o supica de pui. Ei o sa-i pun multzi taietzei si apoi , felul 2 , ii dau morcovii fiertzi si carne de pui.

Ca desert o sa fe gris cu lapte si piure de gutui.