Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Caut o reteta!

Featured Replies

cc = lingurita

cs=lingura :floare:

merci de traducere Alex.

acesti "milanezi" sunt simpli si excelenti

Merci, e cum banuiam, doar ca mi se paruse ca o lingurita ar fi cam putin. My bad! :floare:

cc = lingurita

cs=lingura :P

merci de traducere Alex.

acesti "milanezi" sunt simpli si excelenti

Merci, e cum banuiam, doar ca mi se paruse ca o lingurita ar fi cam putin. My bad! :floare:

Multumesc Stella si Alexandru! Sunt in plan pentru saptamana viitoare. Penrtu voi :floare: :floare:

Buna, fetelor!

Iarasi eu vin cu intrebari :occasion14: . Vreau sa fac un tort pentru un unchi drag mie. M-am gandit sa fac o cutie pe care sa amplasez o sticla de vin. Am vazut si un model dragut, nu asta e problema. Cautand pe internet am vazut la un moment dat ca se poate imbraca o foaie de napolitana in pasta de zahar. A incercat cineva? Eu as vrea sa o folosesc pentru marginile cutiei pentru a iesi mai dreapta (din blat mi se pare greu, am mai incercat si tot nu iese bine).

Multumesc!

Nu stiu daca am voie sa pun poze sa vedeti despre ce vorbesc, daca nu rog un administrator sa o stearga!

De Craciun se organizeaza un targ unde cine doreste face/prepara ce stie/poate, apoi se pune totul la vanzare si banii se doneaza scolii.

Eu m-am oferit sa fac dulceturi si compoturi, doar ca e cam tarziu pt fructe... acum ce se mai gaseste: mere, pere, struguri, poate niste piersici, prune. Cam asta-mi dau eu seama acum. Daca am sarit peste ceva sunteti bine veniti sa-mi aduceti aminte.

Acum vine problema: din mere si pere am facut mereu compot. Oare se poate face si dulceata/marmelata? Nu am facut niciodata, asa ca nu am idee.

Orice ajutor in acest sens, orice idee e bine venita.

Va multumesc anticipat!

De Craciun se organizeaza un targ unde cine doreste face/prepara ce stie/poate, apoi se pune totul la vanzare si banii se doneaza scolii.

Eu m-am oferit sa fac dulceturi si compoturi, doar ca e cam tarziu pt fructe... acum ce se mai gaseste: mere, pere, struguri, poate niste piersici, prune. Cam asta-mi dau eu seama acum. Daca am sarit peste ceva sunteti bine veniti sa-mi aduceti aminte.

Acum vine problema: din mere si pere am facut mereu compot. Oare se poate face si dulceata/marmelata? Nu am facut niciodata, asa ca nu am idee.

Va multumesc anticipat!

Draga Sorina nu te pot ajuta ca noi eu si mama facem din mere si gutui dar din ochi deci asteptam expertii cu cantitati...

post-405-128812116817_thumb.jpg

post-405-128812098743_thumb.jpg

Va multumesc anticipat!

Binenteles ca poti face din mere si pere, si le poti aromatiza ca sa fie mai atragatoare, de exemplu mere cu scortisoara si pere cu vanilie. Acu e si vremea dovleacului, ai putea incerca si una cu el, eventual pe asta o poti face gen Chutney, uite o idee

Chutney di zucca

Chutney è un contorno tipicamente inglese. È fatto di frutta cotta e viene servito con il secondo. Gli inglesi amano il contrasto del dolce con il salato.

Ingredienti

1 kg di zucca

500 grammi di cipolle tritate

¾ di semi di senape

0,8 dl di aceto

¾ di cucchiaio di zenzero

¾ di cucchiaio di pepe di cayenna

5 chiodi di garofano

250 grammi di zucchero

Preparazione

Tagliate la polpa di zucca in grandi pezzi, aggiungete il sale e lasciate riposare per una notte. Il giorno dopo togliete il succo e mette i pezzi di zucca con le cipolle tritate e i semi di senape in una pentola. Versate l'aceto in una tazza e aggiungete le altre spezie. Mescolate bene e aggiungete il miscuglio alla zucca. Fate cuocere la zucca e gli altri ingredienti e aggiungete, quando bolle, lo zucchero. Lasciate cuocere per 1 ora a fuoco lento. Togliete poi i chiodi di garofano e il pepe. Lasciate raffreddare il chutney e mettelo poi in un vaso di vetro. Potete servirlo con la carne, ma anche con il formaggio.

de aici http://www.montagnadilombardia.com/ricette/zucca.html

Fetelor, va multumesc mult de tot!

Aseara s-a oferit cineva sa-mi aduca kiwi... acum trebuie sa vad ce as putea face cu ele...

A postat Maya dincolo o reteta de Kiwi in sirop.

Parca pe aici vazusem dulceata sau gem de kiwi (sau ma-nsel...?). Sau poate compot??? (batraneturile astea...)

Stella multumesc pentru reteta biscuitilor si A;exandru pentru traducere. I-am facut sambata si au iesit super buni. Ma bucur ca ii plac si lui David :) . Dar nu numai el i-a mancat. Si domnul tatic care e foarte pretentios in ale mancarurilor a mancat si a mancat pana cand a venit la mine si mi-a zis ca sa le iau ca el nu se mai poate opri din mancat atat sunt de buni :wacko: !

Aluatul mi-a iesit un pic cam moale (cred ca din cauza untului) si nu am reusit sa il intind ca se lipea rau de tot si i-am mai adaugat cateva linguri de faina si a fost ok. Coaja de lamaie nu am adaugato pentru ca nu imi place si am pus un strop de esenta de vanile care oricum nu s-a simtit (data viitoare o las fara).

Multumesc inca o data! :occasion15:

Va rog si eu sa-mi dati o reteta de dulceata de ceapa ,sa-mi iasa vreo 3-4 borcanele de 400 de gr.,daca a fost deja postat si nu am vazut eu vreau si eu un link. va rog frumos,si mai intrebasem eu pe undeva,dar nu m-am lamurit,am mancat in Italia la restaurantul chinezesc si in afara de oliviera (cu ulei, otet ,sare si piper)aduceau la masa si un borcanas mic,cu ardei iute rosu maruntit grosolan in ulei(dar nu stiu daca nu continea si miere sau altceva)era f. picant,picuram pe rizo alla cantoneze,doar 2-3 stropi,si era bestial,asi vrea sa-mi fac si eu un pic,dar nu stiu daca se folosesc ardei iuti rosii cruzi sau uscati si nici cum se face ,daca stie cineva despre ce vb.si de reteta rog frumos sa ma lumineze si pe mine ce si cum :tongue3:

Va rog si eu sa-mi dati o reteta de dulceata de ceapa ,sa-mi iasa vreo 3-4 borcanele de 400 de gr.,daca a fost deja postat si nu am vazut eu vreau si eu un link. va rog frumos,si mai intrebasem eu pe undeva,dar nu m-am lamurit,am mancat in Italia la restaurantul chinezesc si in afara de oliviera (cu ulei, otet ,sare si piper)aduceau la masa si un borcanas mic,cu ardei iute rosu maruntit grosolan in ulei(dar nu stiu daca nu continea si miere sau altceva)era f. picant,picuram pe rizo alla cantoneze,doar 2-3 stropi,si era bestial,asi vrea sa-mi fac si eu un pic,dar nu stiu daca se folosesc ardei iuti rosii cruzi sau uscati si nici cum se face ,daca stie cineva despre ce vb.si de reteta rog frumos sa ma lumineze si pe mine ce si cum :tongue3:

Nu gasesti chilli uscat si macinat?Pur,sa nu aiba tot felul de prostii in el si amesteca cu ulei.Noi asa facem la lucru,dar nu ma intreba cat e de bun ca eu nu mananc iute.Sotul meu mananca si la fel,cand am fost in Italia am primit si noi la masa si lui i-a placut

Va rog si eu sa-mi dati o reteta de dulceata de ceapa ,sa-mi iasa vreo 3-4 borcanele de 400 de gr.,daca a fost deja postat si nu am vazut eu vreau si eu un link. va rog frumos,si mai intrebasem eu pe undeva,dar nu m-am lamurit,am mancat in Italia la restaurantul chinezesc si in afara de oliviera (cu ulei, otet ,sare si piper)aduceau la masa si un borcanas mic,cu ardei iute rosu maruntit grosolan in ulei(dar nu stiu daca nu continea si miere sau altceva)era f. picant,picuram pe rizo alla cantoneze,doar 2-3 stropi,si era bestial,asi vrea sa-mi fac si eu un pic,dar nu stiu daca se folosesc ardei iuti rosii cruzi sau uscati si nici cum se face ,daca stie cineva despre ce vb.si de reteta rog frumos sa ma lumineze si pe mine ce si cum :hug:

Nu gasesti chilli uscat si macinat?Pur,sa nu aiba tot felul de prostii in el si amesteca cu ulei.Noi asa facem la lucru,dar nu ma intreba cat e de bun ca eu nu mananc iute.Sotul meu mananca si la fel,cand am fost in Italia am primit si noi la masa si lui i-a placut

Multumesc mult Petu cred ca asa o fi,dar nu eram sigura ,daca uscat si cu ulei sau crud,si daca mai trebuie vreun proces termic sau macerare ceva... =))

Va rog si eu sa-mi dati o reteta de dulceata de ceapa ,sa-mi iasa vreo 3-4 borcanele de 400 de gr.,daca a fost deja postat si nu am vazut eu vreau si eu un link. va rog frumos,si mai intrebasem eu pe undeva,dar nu m-am lamurit,am mancat in Italia la restaurantul chinezesc si in afara de oliviera (cu ulei, otet ,sare si piper)aduceau la masa si un borcanas mic,cu ardei iute rosu maruntit grosolan in ulei(dar nu stiu daca nu continea si miere sau altceva)era f. picant,picuram pe rizo alla cantoneze,doar 2-3 stropi,si era bestial,asi vrea sa-mi fac si eu un pic,dar nu stiu daca se folosesc ardei iuti rosii cruzi sau uscati si nici cum se face ,daca stie cineva despre ce vb.si de reteta rog frumos sa ma lumineze si pe mine ce si cum :hug:

Geany , ardeiul crud in ulei fermenteaza in 2 zile , eu fac pt pizza da-l macam iute. In schimb , ala uscat , nu =))

La restaurantele chinezesti itzi aduce Sambal Oelek, baga o geana aci sa vezi daca asa arata:

http://www.google.de/images?q=sambal%20oelek&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=de&tab=wi

Sambal Oelek (oder Ulek): scharfes Sambal, das nur aus rohen, zerkleinerten roten Chilischoten, Salz und Essig besteht. Das indonesische Wort ulek bezeichnet eine Art Stößel, mit dem die Zutaten im Mörser zerstoßen werden.

cica sosul asta contzine numai ardei iutzi cruzi , maruntzatzi , sare si otzet.

( ardeiul de maruntzeste in mojar).....

as fi jurat ca-s uscatzi!!!!!

Acu-mi dau seama catzi conservantzi contzine ala cumparat de sta atata vreme fara sa fermenteze ardeii!!!

iaca neste cantitatzi:

300g ardei foarte iutzi

1-2 linguri de suc de lamanie

1 lingura ulei

1 linguritza sare

1-2 linguritze de zahar brun

100 ml apa

la retzeta asta mai scrie asa:

Se pune masca de gaze ( asa scrie :hug: )

Se curatza ardeii, 200 de grame se trag in tigaie pana cand se fac usor maronii si 100 de grame se dinstuie in 100 ml de apa.Se lasa la racit si se maruntzesc in mojar impreuna cu restul ingredientelor.

...la retzeta asta mai scrie asa:

Se pune masca de gaze ( asa scrie :hug: )

Au dreptate, altfel cînd prajesti ardeiul iute behai.

Geany, nu cumva era asta?

http://www.khiewchanta.com/images/chicken-sauce.jpg

Alexandre , io-l prajesc la sosul meu iute ( nush pe unde am pus retzeta...nu ca ca Sambal Oelek-ul dar e !!! Al meu manca iute si m-am invatzat si io ) si nu behai. Ce-i drept , tai ardeiul cu manusi si nu bag botu' ca proasta in aburul ala....si hota trage de numa'.

Dulceata de ceapa :

25ml ulei

500g ceapa

2 catei de usturoi (facultativ)

250ml vin rosu

2lg otet de vin (facultativ)

75g zahar

cimbru, foaie de dafin

sare, piper dupa gust

Tai ceapa pestisori, cît mai fin, îi dai un praf de sare si o tragi cu uleiul, la foc cît mai mic, într-o cocota de fonta, de preferinta. Cînd devine stravezie si începe sa traga spre auriu, pui usturoiul taiat felii, vinul, otetul, zaharul, foaia de dafin, cimbrul si lasi sa fiarba la foc mic pîna dispare tot lichidul. dregi de sare si piper si pui fierbinte la borcan cu capac. Întorci borcanele cu fundul în sus pîna se racesc.

Poti înlocui ceapa cu esalota sau cu arpagic (mai migalos, dar merita). Cu cît dulceata fierbe mai îndelung, cu atît e mai buna.

Alexandre , io-l prajesc la sosul meu iute ( nush pe unde am pus retzeta...nu ca ca Sambal Oelek-ul dar e !!! Al meu manca iute si m-am invatzat si io ) si nu behai. Ce-i drept , tai ardeiul cu manusi si nu bag botu' ca proasta in aburul ala....si hota trage de numa'.

Simona, ce sa zic, norocul tau, eu unul behai la fum de ardei iute de-mi ies ochii din cap, de fiecare data :hug:

Pîna si cînd treceam pe strada pe lînga unii care prajeau ardei iute m-a luat cu behaieli.