Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Caut o reteta!

Featured Replies

Uite reteta dupa R.A. Roman, luata cu copy / paste dintr-o varianta electronica a cartii lui:

„Întocmai cum trebuie sã ai cârnați de Crãciun și pascã de Paști, tot astfel la Sf. Petru trebuie sã ai alivenci.

(Elena Niculițã Voronca – „Datinile și credințele poporului român“)

În pronunția moldavã, cuvântul mã înduișeazã pânã la lacrimi și mã face sã-mi doresc alivenci tot restul vieții.

• 6 ouã • 250 ml smântânã • 150 g fãinã

• 200 g mãlai • 50 g unt • 25 g unt (pentru uns tava)

• 250 ml lapte • 100 g pesmet fin

• 1 lingurițã sare (dacã nu pui telemea) .

• 1 kg brânzã de vaci (sau juma de vaci și juma’ telemea submoderat sãratã)

• Se frãmântã brânza pânã se face cremã

• Gãlbenușurile se separã și se frãmântã cu brânza

• Acum torni smântâna, untul și sarea și frãmânți sã iasã alifie

• Adaugi treptat mãlaiul care a fost frecat bine cu fãinã și nu stai din frãmântat, cã nu e bine; aluatul se va întãri oarecum dacã nu frãmânți cum trebuie

• Îl lași sã se odihneascã, nu i-a fost ușor nici lui, dar nici ție

• Bați frenetic albușurile, pânã se fac troian

• Ungi o tavã cu unt și o presari cu pesmet

• Frãmânți (iar!?) aluatul cu albușurile, pânã se acceptã pe deplin, pui în tavã și dai la cuptor, pânã se rumenește

Se taie felii, se oferã cu smântânã și Țârțârã (Frâncușã) de Cotnari transparentã și acidã, cã se potrivește bine sã-nceapã masa în voioșie luminoasã și joacã tinereascã nevinovatã

Edit de-o poza, asta prima mea alivanca :rolleyes:

post-233-12946916312936_thumb.jpg

• 4 weeks later...

Caut si eu o reteta, de care am dat inainte de Sarbatorile de iarna si acum habar nu am unde sa o mai gasesc. De desteapta, nu am notat-o atunci, iar acum...

Este vorba despre ceapa rosie caramelizata, sau cam asa ceva, cred ca vorbea Maya despre ea, dar am incercat sa gasesc intre topicurile ei, insa nu am reusit. Vreau sa spun ca am cumparat o ceapa rosie ENORMA, special pt asta, dar mai demult, si acum, cand m-am hotarat sa trec la fapte, ia reteta de unde nu-i!

Ma ajuta cineva?

De fapt cine stie cand si cine o sa citeasca intrebarea mea....................

Vreau si eu o reteta de mousse de menta!Nu gasesc pe nicaieri esenta de menta, ma batea gandul sa fierb un buchet de menta in niste lapte pana se inverzeste un pic laptele si capata mirosul si gustul de menta.Credeti ca ar merge?

Sau stiti vreo reteta care sa merga fara esenta?Sau unde pot sa gasesc esenta din asta in Bucuresti? :)

Vreau si eu o reteta de mousse de menta!Nu gasesc pe nicaieri esenta de menta, ma batea gandul sa fierb un buchet de menta in niste lapte pana se inverzeste un pic laptele si capata mirosul si gustul de menta.Credeti ca ar merge?

Sau stiti vreo reteta care sa merga fara esenta?Sau unde pot sa gasesc esenta din asta in Bucuresti? :)

sarata sau dulce?

Pentru aroma si culoare de menta,foloseste liqueur de menta de buna calitate.

Despre reteta,cred ca gasesti destule daca dai o cautare pe Google.

am luat un rasol de vitel proaspat o frumusete.

ce pot gati cu el? :) imi dati ceva sugestii, va rog?

multumesc anticipat :)

• 3 weeks later...

Am vazut aici o mancare de salata cu smantana cred.

Stiti cumva unde-i reteta?

Nu de alta dar sa stiu cui sa multumesc si sa vad cat m-am abatut de la reteta, caci nu am dat drumul la calculator si am gati mai mult dupa inspiratia de moment.

Am vazut aici o mancare de salata cu smantana cred.

Stiti cumva unde-i reteta?

Nu de alta dar sa stiu cui sa multumesc si sa vad cat m-am abatut de la reteta, caci nu am dat drumul la calculator si am gati mai mult dupa inspiratia de moment.

O fi foxxy?(apropo,pe unde umbla?Cum ii merge,stie cineva ceva? )

https://forum.artaculinara.ro/topic/1419-supa-de-salata-verde/page__st__40__p__41498entry41498

Mai are si piscotel o reteta de supa de salata,dar nu cu smantana

Foxyy face bine. Munceste, iubeste si se plimba astfel simte viata :floare:.

Foxyy face bine. Munceste, iubeste si se plimba astfel simte viata :headbang:.

Vaii ,ce ma bucur sa aud asta! Imi e tare dor de ea. :wub:

Alexandru, dulce vreau, multumesc!

4 linguri sirop de menta sau lichior de menta

300ml smîntîna

300ml lapte

100g zahar

12g gelatina (6 foi)

Pui gelatina la înmuiat în apa rece, încalzesti laptele, adaugi zaharul, siropul si incorporezi foile de gelatina bine scurse.

Bati smîntîna (care trebuie sa fie cît mai rece) în frisca si apoi incorporezi delicat laptele parfumat.

Daca ai sifon de facut mousse e si mai simplu.

Îti sugerez sa o servesti la pahar, presarata cu ciocolata rasa, sau în straturi cu mousse de ciocolata :hug:

Alexandru, dulce vreau, multumesc!

4 linguri sirop de menta sau lichior de menta

300ml smîntîna

300ml lapte

100g zahar

12g gelatina (6 foi)

Pui gelatina la înmuiat în apa rece, încalzesti laptele, adaugi zaharul, siropul si incorporezi foile de gelatina bine scurse.

Bati smîntîna (care trebuie sa fie cît mai rece) în frisca si apoi incorporezi delicat laptele parfumat.

Daca ai sifon de facut mousse e si mai simplu.

Îti sugerez sa o servesti la pahar, presarata cu ciocolata rasa, sau în straturi cu mousse de ciocolata B)

Trebuie sa fie excelent la gust,mmm cu ciocolata rasa deasupra. :hug:

Sau stiti vreo reteta care sa merga fara esenta?Sau unde pot sa gasesc esenta din asta in Bucuresti? =))

Eu am facut cu ceai de menta,pentru ca n-am avut nici esenta,nici sirop:

https://forum.artaculinara.ro/topic/2105-subiect-dedicat-postarii-retetelor-care-participa-la-concursulcel-mai-dulce-desert/page__view__findpost__p__61811

Multumesc Alexandru!

Petunie, daca nu gasesc lichior de menta, o sa fac ceai cum ai facut tu!Am cautat prin vreo 3 supermarket-uri si nexam lichior de menta!Dar mai caut!

am smantana de gatit vreo jum de kg, se poate folosi pentru un dulce gen budinca, pannacotta? si am si o gramada de cioco de menaj. Si portocale si compot de fructe cocktail. Ce as putea sa fac? Dar nu va lansati in multe alte ingrediente pe care sa nu le am in casa, va rooog. Multumesc anticipat

am smantana de gatit vreo jum de kg, se poate folosi pentru un dulce gen budinca, pannacotta? si am si o gramada de cioco de menaj. Si portocale si compot de fructe cocktail. Ce as putea sa fac? Dar nu va lansati in multe alte ingrediente pe care sa nu le am in casa, va rooog. Multumesc anticipat

Smantana e din aia dulce,din care poti face frisca?daca da,ai putea sa faci un diplomat cu frisca,gelatina si fructele ce le ai(alea din compot strecurate bine)

Multumesc Alexandru!

Petunie, daca nu gasesc lichior de menta, o sa fac ceai cum ai facut tu!Am cautat prin vreo 3 supermarket-uri si nexam lichior de menta!Dar mai caut!

Eu tot din cauza asta am decurs la varianta cu ceaiul,pentru ca nu am avut sirop.Ca sa iasa mai concentrat,poti pune cantitate mai mica de lichid si mai multe plicuri de ceai :occasion15:

Smantana e din aia dulce,din care poti face frisca?daca da,ai putea sa faci un diplomat cu frisca,gelatina si fructele ce le ai(alea din compot strecurate bine)

zice ca e de gatit! nu e de frisca! (am luat-o pt sosul de perisoare)

si cu cioco ce fac? :occasion15:

O razi peste diplomat,in cazul in care smantana se preteaza la asa ceva,si in cazul in care o sa faci diplomat :pupic:

PS:poate totusi mai vine cineva cu vreo idee,doua,trei

O razi peste diplomat,in cazul in care smantana se preteaza la asa ceva,si in cazul in care o sa faci diplomat :pupic:

dar de unde sa imi dau seama daca e buna de dulciuri? e ca un lapte asa...

dar de unde sa imi dau seama daca e buna de dulciuri? e ca un lapte asa...

Cat procentaj de grasime are?Pune catva intr-un bol si mixeaz-o.Vezi daca sta teapana,ca frisca(sa fie rece cand o pui la mixat)

Ma ajutati si pe mine, va rog? Demult, cineva postase o reteta de bors de crap ca la Dunare, era pe forumu' muma. Aveti idee daca o gasesc is aici? As avea nevoie repede de ea. Multumesc in prealabil!