December 18, 20196 yr comment_258460 Deci m-a apucat curiozitatea ca si eu jmi amintesc ca mama se folosea de cuvantul mizerabil la ceva foarte murdar. Asa ca am cautat pe net si surpriza, nu e legat de cuvantul murdar ?. Mai jos ce am gasit: mizerabil, ~ă [At: HELIADE, O. I, 386 / Pl: ~i, ~e / E: fr misérable] 1-4 smf, a (Om) care se află într-o stare (materială sau) morală vrednică de plâns, jalnică, nenorocită Si: (liv) mizer, (înv) mișel, (îvr) mesericos. 5 a Care denotă o situație foarte proastă, vrednică de plâns Si: (liv) mizer. 6 a Cu aspect urât, sărac, în stare proastă Si: sărac, sărăcăcios.7 a Neînsemnat, neglijabil ca proporții, ca valoare. 8-9 a, av (Care este) de calitate foarte proastă. 10-11 smf, a (Om) ticălos. sursa: MDA2 (2010) adăugată de blaurb. acțiuni MIZERÁBIL, -Ă, mizerabili, -e, adj., s. m. și f.1. Adj., s. m. și f. (Om) ticălos, nemernic, infam. 2. Adj. Lipsit de (orice) valoare, de însemnătate; de calitate foarte proastă. 3.Adj. Care se află într-o stare foarte proastă, vrednică de plâns; nenorocit, jalnic. ♦ Care denotă o situație foarte proastă; cu aspect urât, sărăcăcios. – Din fr. misérable. sursa: DEX '09 (2009) adăugată de LauraGellner acțiuni +1 definiție identică MIZERÁBIL, -Ă, mizerabili, -e, adj. 1. (Despre persoane) Vrednic de dispreț, ticălos, mîrșav, nemernic. Toți au ceva comun, prin care sînt și mizerabili și ridicoli și acel ceva este liberalismul lor, sau noua stare de suflet datorită liberalismului romîn. IBRĂILEANU, SP. CR. 233. ◊ (Substantivat) Tu ești răspunzător de moartea mătușe-mi, nemernicule!... în genunchi, mizerabile!DUMITRIU, B. F. 140. Și aș avea plăcere nespusă să le trag și eu cîte o palmă la toți mizerabilii ăștia. MIRONESCU, S. A. 25. Ce! a cutezat? mizerabilul! CARAGIALE, O. I 110. ♦ Fig. Aspru, rău. Dar cînd știu c-o să vă-nghețe Iarna mizerabilă, Mă cuprinde o tristețe Iremediabilă. TOPÎRCEANU, S. A. 70. 2. (Despre lucruri etc.) Lipsit de valoare, prost făcut; în stare proastă, neîngrijit. Teza d-tale... este mizerabilă. SEBASTIAN, T. 212, Versurile ce scrii sînt rele, – ce zic rele? ele sînt mizerabile. MACEDONSKI, O. III 112. Intrăm în micul și mizerabilul port. BOLINTINEANU, O. 291. 3. (Franțuzism rar; despre persoane) Care se află într-o stare nenorocită, care inspiră milă, care este vrednic de plîns; lamentabil, jalnic. Voi care-ați cunoscut-o...Recunoașteți-o, dacă puteți, în mizerabila birtășiță de lîngă «Biserica Neagră». MACEDONSKI, O. II 411. sursa: DLRLC (1955-1957) Report
December 18, 20196 yr comment_258461 deci il foloseam gresitdeacu' o sa ma gindesc la Misérables ca sa il folosesc corect Report
December 18, 20196 yr comment_258462 Mai copii, stati linistiti, "mizerabil" se foloseste si cu sensul de murdar, insa nu in contextul pus de Adriana mai sus. E bine sa folositi sursele de pe net cu simtul critic activat si sa verificati intr-o sursa primara veridicitatea informatiei. Asadar, contextul, colocatia si/ori asociatia de cuvinte au o mare importanta in folosirea unui cuvant. Se poate folosi legitim intr-un enunt gen "Mama, ce pantofi mizerabili am! Ce mizerabila e camasa asta! Ce masina mizerabila!" - aici are clar sensul de foarte murdar. Figurativ inseamna de joasa speta, de proasta calitate. Caracter/om mizerabil. Asa cum spunea si Moata, in contextul cu dovleacul este nepotrivit. Eu imi pun manusile cand trebuie sa curat chestii care sar, stropesc, murdaresc mainile, se lipesc/intind pe maini, gen peste. Urasc sa curat peste. Pe domnul dovleac evit sa il ating, il tin cu prosop, il tai in doua, ii scot maruntaiele (sic!) si il bag la cuptor sa se moaie, dupa care ii scot pulpa cu o lingura ca sa o pot folosi la ce am nevoie. Edit din motiv de scris cu copitele. Edited December 18, 20196 yr by Lapona Enigel Report
December 18, 20196 yr comment_258464 Asa cum spunea si Moata, in contextul cu dovleacul este nepotrivit. Eu imi pun manusile cand trebuie sa curat chestii care sar, stropesc, murdaresc mainile, se lipesc/intind pe maini, gen peste.pai pentru mine chestia pe care o lasa pe miini dovleacul face parte tocmai din lucruri care murdaresc mainile deci pentru mine e mizerabil Report
December 18, 20196 yr comment_258466 buey, tu esti mai speciala, am stabilit deja asta. si da, tot romanul foloseste mizerabil cu intelesul de murdar, jagos (ca, daca o dam in subtilitati, deja jegos e altceva decat jagos ) Report
December 18, 20196 yr comment_258468 Asa cum spunea si Moata, in contextul cu dovleacul este nepotrivit. Eu imi pun manusile cand trebuie sa curat chestii care sar, stropesc, murdaresc mainile, se lipesc/intind pe maini, gen peste.pai pentru mine chestia pe care o lasa pe miini dovleacul face parte tocmai din lucruri care murdaresc mainile deci pentru mine e mizerabil Si pentru mine la fel Edited December 18, 20196 yr by clau_ash Report
December 18, 20196 yr comment_258475 Asa cum spunea si Moata, in contextul cu dovleacul este nepotrivit. Eu imi pun manusile cand trebuie sa curat chestii care sar, stropesc, murdaresc mainile, se lipesc/intind pe maini, gen peste.pai pentru mine chestia pe care o lasa pe miini dovleacul face parte tocmai din lucruri care murdaresc mainile deci pentru mine e mizerabil Tocmai, ca fix asta este eronat. Mainile tale sunt mizerabile pentru ca s-au umplut de chestia dovleacului Stai ca sa ma gandesc cum formulez ca sa fiu cat se poate de clara.Asadar: mizerabil este un rezultat in cazul acesta nu o insusire in sine. Camasa mizerabila/maini mizerabile - au ajuns asa deoarece ceva le-a facut sa fie asa, le-a murdarit. Folosit in sens figurativ, cuvantul mizerabil desemneaza o insusire: un om mizerabil este asa el, e josnic, nesimtit, stiu eu. Nu a suferit sub impactul nici unul agent care sa il aduca in starea asta. Sper ca am reusit sa ma exprim elocvent de data asta Ergo, daca spui ca dovleacul e mizerabil, asta inseamna ca l-ai personificat E un nesimtit de dovleac Report
December 18, 20196 yr comment_258480 Asa cum spunea si Moata, in contextul cu dovleacul este nepotrivit. Eu imi pun manusile cand trebuie sa curat chestii care sar, stropesc, murdaresc mainile, se lipesc/intind pe maini, gen peste.pai pentru mine chestia pe care o lasa pe miini dovleacul face parte tocmai din lucruri care murdaresc mainile deci pentru mine e mizerabil Tocmai, ca fix asta este eronat. Mainile tale sunt mizerabile pentru ca s-au umplut de chestia dovleacului Stai ca sa ma gandesc cum formulez ca sa fiu cat se poate de clara.Asadar: mizerabil este un rezultat in cazul acesta nu o insusire in sine. Camasa mizerabila/maini mizerabile - au ajuns asa deoarece ceva le-a facut sa fie asa, le-a murdarit. Folosit in sens figurativ, cuvantul mizerabil desemneaza o insusire: un om mizerabil este asa el, e josnic, nesimtit, stiu eu. Nu a suferit sub impactul nici unul agent care sa il aduca in starea asta. Sper ca am reusit sa ma exprim elocvent de data asta Ergo, daca spui ca dovleacul e mizerabil, asta inseamna ca l-ai personificat E un nesimtit de dovleac Tare faine mai sunteti! Edited December 18, 20196 yr by Wowerful Report
December 18, 20196 yr comment_258482 Mainile tale sunt mizerabile pentru ca s-au umplut de chestia dovleacului buey, si tocmai stabilisem c-avem artiste speciale printre noi! astept sucitoare si cratite sa zboare printre noi!io am taiat-o! Report
December 18, 20196 yr comment_258486 de-aia nu-mi prea place mie dovleacu', e o leguma foarte nesimtită și te umple de chestii Report
December 18, 20196 yr comment_258487 Deci m-a apucat curiozitatea ca si eu jmi amintesc ca mama se folosea de cuvantul mizerabil la ceva foarte murdar. Asa ca am cautat pe net si surpriza, nu e legat de cuvantul murdar ?. Mai jos ce am gasit: mizerabil, ~ă [At: HELIADE, O. I, 386 / Pl: ~i, ~e / E: fr misérable] 1-4 smf, a (Om) care se află într-o stare (materială sau) morală vrednică de plâns, jalnică, nenorocită Si: (liv) mizer, (înv) mișel, (îvr) mesericos. 5 a Care denotă o situație foarte proastă, vrednică de plâns Si: (liv) mizer. 6 a Cu aspect urât, sărac, în stare proastă Si: sărac, sărăcăcios.7 a Neînsemnat, neglijabil ca proporții, ca valoare. 8-9 a, av (Care este) de calitate foarte proastă. 10-11 smf, a (Om) ticălos. sursa: MDA2 (2010) adăugată de blaurb. acțiuni MIZERÁBIL, -Ă, mizerabili, -e, adj., s. m. și f.1. Adj., s. m. și f. (Om) ticălos, nemernic, infam. 2. Adj. Lipsit de (orice) valoare, de însemnătate; de calitate foarte proastă. 3.Adj. Care se află într-o stare foarte proastă, vrednică de plâns; nenorocit, jalnic. ♦ Care denotă o situație foarte proastă; cu aspect urât, sărăcăcios. – Din fr. misérable. sursa: DEX '09 (2009) adăugată de LauraGellner acțiuni +1 definiție identică MIZERÁBIL, -Ă, mizerabili, -e, adj. 1. (Despre persoane) Vrednic de dispreț, ticălos, mîrșav, nemernic. Toți au ceva comun, prin care sînt și mizerabili și ridicoli și acel ceva este liberalismul lor, sau noua stare de suflet datorită liberalismului romîn. IBRĂILEANU, SP. CR. 233. ◊ (Substantivat) Tu ești răspunzător de moartea mătușe-mi, nemernicule!... în genunchi, mizerabile!DUMITRIU, B. F. 140. Și aș avea plăcere nespusă să le trag și eu cîte o palmă la toți mizerabilii ăștia. MIRONESCU, S. A. 25. Ce! a cutezat? mizerabilul! CARAGIALE, O. I 110. ♦ Fig. Aspru, rău. Dar cînd știu c-o să vă-nghețe Iarna mizerabilă, Mă cuprinde o tristețe Iremediabilă. TOPÎRCEANU, S. A. 70. 2. (Despre lucruri etc.) Lipsit de valoare, prost făcut; în stare proastă, neîngrijit. Teza d-tale... este mizerabilă. SEBASTIAN, T. 212, Versurile ce scrii sînt rele, – ce zic rele? ele sînt mizerabile. MACEDONSKI, O. III 112. Intrăm în micul și mizerabilul port. BOLINTINEANU, O. 291. 3. (Franțuzism rar; despre persoane) Care se află într-o stare nenorocită, care inspiră milă, care este vrednic de plîns; lamentabil, jalnic. Voi care-ați cunoscut-o...Recunoașteți-o, dacă puteți, în mizerabila birtășiță de lîngă «Biserica Neagră». MACEDONSKI, O. II 411. sursa: DLRLC (1955-1957) M-ar interesa de unde sunt exemplele astea. Informatia de unde sunte preluate citatele este incompleta. Banuiesc ca citatul cu "matuse-mi" (pe care eu nu l-am intalnit niciodata in forma asta in nici o opera literara) e preluat dintr-un roman...cine e B.R. habar nu am, ce editie, unde a fost publicat si anul publicatiei lipsesc, asadar foarte suspecta sursa. Vad acolo si "Iarna" scris cu litera mare in mijlocul propozitiei si mai era un adjectiv scris tot asa, care acum imi scapa. Sfatul meu prietenesc: renuntati la sursa asta Mainile tale sunt mizerabile pentru ca s-au umplut de chestia dovleacului buey, si tocmai stabilisem c-avem artiste speciale printre noi! astept sucitoare si cratite sa zboare printre noi!io am taiat-o! Neaaah, nici vorba. Eu nu-mi apar limba cu sucitoru, clar Report
December 18, 20196 yr comment_258488 de-aia nu-mi prea place mie dovleacu', e o leguma foarte nesimtită și te umple de chestii Si totusi, nu precum un peste Fara gluma, cum curatati pestele, ca eu gasesc solzi lipiti pe unde nici nu-mi trece prin minte (dar voua sigur! ) si la o luna dupa ce l-am curatat si consumat. Asta mi se pare ca face cea mai mare mizerie, apoi copt ardei si vinete la cuptor, iuuuuuuu. Numai cand imi aduc aminte de kilogramele fara numar pe care trebuia sa le fac cu mama pentru zacusca si zbura pielita aia neagra, funigine deja peste tot cand treceai mai cu elan pe langa ele... Report
December 18, 20196 yr comment_258492 Of, era vorba de dovlecei nu de dovleac, deloc nu sunteți atente? Report
December 18, 20196 yr comment_258494 Eu folosesc "mizerabil" la chestii murdare, cel mai murdar e aragazul, mereu eu îl spăl, dar imediat dup-aia prăjesc ceva și devine la fel ca înainte. Mai mizerabil ca curățatul vinetelor și a ardeilor mi se pare frămîntatul aluaturilor, pot să fac lucruri mai delicate cum e curățatul mațelor, stomacelor de animale, dar să nu bag mîna în aluat. Și să nu mă pui să omor peștele care încă respiră sau, mai rău, mișcă ?Peștele la care îi sar solzii îl bag sub apă, adică umplu chiuveta pe jumătate cu apă și îl răzui pe dedesubtul apei, altfel sînt solzi peste tot. Report
December 18, 20196 yr comment_258496 asa, si pana la urma, ce reteta cautam noi pe topicu' asta? Report
December 18, 20196 yr comment_258498 asa, si pana la urma, ce reteta cautam noi pe topicu' asta? reteta de ciorbasau de gulassau de cartofi cu sos alb cine-o mai sti important e ca ne simtim bine impreuna am vrut sa scriu ca stam bine da' sigur vine Dexter sa ma traga de minecuta Report
December 19, 20196 yr comment_258500 Cartofii aia cu sos alb au iesi nemaipomenit,sa ca repet reteta azi Report
December 19, 20196 yr comment_258507 Eu folosesc "mizerabil" la chestii murdare, cel mai murdar e aragazul, mereu eu îl spăl, dar imediat dup-aia prăjesc ceva și devine la fel ca înainte. Mai mizerabil ca curățatul vinetelor și a ardeilor mi se pare frămîntatul aluaturilor, pot să fac lucruri mai delicate cum e curățatul mațelor, stomacelor de animale, dar să nu bag mîna în aluat. Și să nu mă pui să omor peștele care încă respiră sau, mai rău, mișcă ?Peștele la care îi sar solzii îl bag sub apă, adică umplu chiuveta pe jumătate cu apă și îl răzui pe dedesubtul apei, altfel sînt solzi peste tot. Bagat la cap! Chiar ca e smart asta! Doar ca trebuie sa iau o sita mai deasa pentru scurgere ca altfel se duc solzii pe teava cand dau drumul la apa sa se scurga si am imbulinat-o. Eu il tineam in punga si curatam in punga, cum ar veni, dar tot sar peste tot. asa, si pana la urma, ce reteta cautam noi pe topicu' asta? In nici un caz una mizerabila Cartofii aia cu sos alb au iesi nemaipomenit,sa ca repet reteta azi Misto, abia astept sa-i fac si eu! Si mai are si Geany o reteta de cartofi cu lapte si patrunjel , mama ce buna e si aia! Report
December 19, 20196 yr comment_258516 Am facut cartofii de dimi, dar azi am avut un amestec de carne de vita cu grasime de oaie ca azi fac carnati, asa ca mirosul a fost f mishto da' n-am apucat sa gust. Sotu zice ca au iesit bine Edited December 19, 20196 yr by clau_ash Report
January 27, 20206 yr comment_259387 Fete, avem cumva reteta de nuci umplute, alea clasice, comuniste, cu crema cu cacao si rom?Multumesc mult pentru raspunsuri! Report
January 27, 20206 yr comment_259392 Fete, avem cumva reteta de nuci umplute, alea clasice, comuniste, cu crema cu cacao si rom?Multumesc mult pentru raspunsuri! Uite o rețetă aici dacă nu avem. https://ciprianmuntele.ro/nuci-umplute-cu-crema-de-vanilie-desertul-copilariei-mele/ Report
January 27, 20206 yr comment_259394 Sar'na! Astea is cu crema de vanilie, vad. Am cautat pe net si am gasit pe asta, cred ca asta e aia clasica. Am mai facut si eu in trecut si nush ce am facut cu reteta, fir-ar sa fie. Report
January 27, 20206 yr comment_259397 Sar'na! Astea is cu crema de vanilie, vad. Am cautat pe net si am gasit pe asta, cred ca asta e aia clasica. Am mai facut si eu in trecut si nush ce am facut cu reteta, fir-ar sa fie. A! Am citit în dungă Report
February 26, 20206 yr comment_259937 Gagici, help! Am niste limba de miel, pe care as vrea sa o fac o salata . Dar: se curata de pielita ca si limba de porc/vaca? Aveti idee? Report
February 26, 20206 yr comment_259938 Gagici, help! Am niste limba de miel, pe care as vrea sa o fac o salata . Dar: se curata de pielita ca si limba de porc/vaca? Aveti idee? Da, intai opărești limba, o cureți apoi o fierbi și o folosesti in ce preparat vrei tu! ? Report