Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Caut o reteta!

Featured Replies

Revin,tot io' :rolleyes: dupa atatia ani de facut racituri...eu asa stiu de la mama ,ca la fiert se pune si o ceapa intreaga care apoi se scoate si un morcov si o albitura(ca e radacina de telina sau pastarnac sau radacina de patrunjel,ce ai) si se strecoara zeama si se infuzeaza cu mujdei de usturoi si iar se strecoara si se pune in forme...si am citit si eu pe internet ca racitura se face fara legume ,cica mai pui si leustean si faci ciorba :D zice ca doar carnea fiarta pana cade de pe oase si foi de dafin si bobite de piper,la urma usturoiul..domnul Geany zice ca de cand mi-a spus ca asa se face'' :D da eu nu asa stiam,si asa eu nu mananc Ale' nu mananca,doar ca mami si tati asteapta facute asa cum spuneam prima,nu stiu ce spun despre asta.. :D

Revin,tot io' :rolleyes: dupa atatia ani de facut racituri...eu asa stiu de la mama ,ca la fiert se pune si o ceapa intreaga care apoi se scoate si un morcov si o albitura(ca e radacina de telina sau pastarnac sau radacina de patrunjel,ce ai) si se strecoara zeama si se infuzeaza cu mujdei de usturoi si iar se strecoara si se pune in forme...si am citit si eu pe internet ca racitura se face fara legume ,cica mai pui si leustean si faci ciorba :D zice ca doar carnea fiarta pana cade de pe oase si foi de dafin si bobite de piper,la urma usturoiul..domnul Geany zice ca de cand mi-a spus ca asa se face'' :D da eu nu asa stiam,si asa eu nu mananc Ale' nu mananca,doar ca mami si tati asteapta facute asa cum spuneam prima,nu stiu ce spun despre asta.. :D

Geany fix de dilema asta m-am lovit si eu anul asta si cred ca ama citit aceleasi comentarii pe net, alea cu ciorba =D. Insa eu imi aduc aminte sigur ca mama mea - eu sint tot de pe langa Bacau- punea ceapa si morcov si boabe de piper. Si mujdei, desigur. De foi de dafin nu stiu .

Geany fix de dilema asta m-am lovit si eu anul asta si cred ca ama citit aceleasi comentarii pe net, alea cu ciorba =D. Insa eu imi aduc aminte sigur ca mama mea - eu sint tot de pe langa Bacau- punea ceapa si morcov si boabe de piper. Si mujdei, desigur. De foi de dafin nu stiu .

Paii nici eu foi de dafin nu puneam aia cu'' NU ciorba'' puneau :D

PE principiul eu ma intreb tot eu imi raspund :rolleyes: rezulta ashea,ca domnul Geany cica mereu mi-a spus ca nu se pun legume la fiert pt. racitura de porc,eu spui sincer abea acu' aud cand am vazt' pe internet ,ca el spune multe mie pe-o ureche imi intra pe ailalta imi iese eu tot cum stiu eu fac pe principiul''betmen' si betmen'' :D am sunat-o pe matusa Marlena ca e mama raciturilor si shoc si ea mi-a spus la fel ca nu se pun legume la fiert'' What?!'' :D si io' de ce abea acu' aud?! il citii pe Radu Anton Roman sa aud si opinia unui om competent la fel zice reteta doar 1 ceapa asa spune si matusa-mea si la sf. usturoiul lasat sa se infuzeze bine zeama ,tot la Radu Anton Roman gasii despre racituri citatul'' Bazã a unor creaţii mai compozite – apar în zeamã şi morcovi şi castraveciori şi te mai miri ce – '' deci anul asta fac racituri fara morcov si albitura,ca a zis domnul Geany ca ma fugare daca mai gaseste asa ceva,si asa eu si Ale' nu servim,sa fie cum o vrea mnealui' pe mine ma duare la bascheti :D

PE principiul eu ma intreb tot eu imi raspund :notworthy: rezulta ashea,ca domnul Geany cica mereu mi-a spus ca nu se pun legume la fiert pt. racitura de porc,eu spui sincer abea acu' aud cand am vazt' pe internet ,ca el spune multe mie pe-o ureche imi intra pe ailalta imi iese eu tot cum stiu eu fac pe principiul''betmen' si betmen'' :love7: am sunat-o pe matusa Marlena ca e mama raciturilor si shoc si ea mi-a spus la fel ca nu se pun legume la fiert'' What?!'' :-* si io' de ce abea acu' aud?! il citii pe Radu Anton Roman sa aud si opinia unui om competent la fel zice reteta doar 1 ceapa asa spune si matusa-mea si la sf. usturoiul lasat sa se infuzeze bine zeama ,tot la Radu Anton Roman gasii despre racituri citatul'' Bazã a unor creaţii mai compozite – apar în zeamã şi morcovi şi castraveciori şi te mai miri ce – '' deci anul asta fac racituri fara morcov si albitura,ca a zis domnul Geany ca ma fugare daca mai gaseste asa ceva,si asa eu si Ale' nu servim,sa fie cum o vrea mnealui' pe mine ma duare la bascheti :hug:

Am citit si in Sanda Marin si acolo zice tot asa carne, sare si usturoi. Deci domnul Geany stie bine. Asa o sa fac si eu de acum- bine de acum pana uit iarasi hehehe .

Asa fac si eu maine o comit,o sa revin cu impresii :love7:... (impresiile lui domnu' Geany,mami si tati :notworthy: )
Asta cu ”așa se face!” mă înnebunește pe mine :notworthy: Se face cum vrea fiecare, sînt atîtea rețete cîte case sînt. Dacă eu fac ceva ce-mi place de ani de zile, vine unul (dar de obicei una) și-mi zice ”nu se face așa!”. Poate nu faci TU așa, ”fă!”, dar se face, din moment ce eu am făcut și mi-a plăcut :love7: Cea mai păguboasă atitudine în bucătărie e s-o ții pe-a ta, o idee fixă din care nu ieși și consideri că trebuie s-o aplice toată lumea. Eu pun toate rădăcinoasele, cîte una din fiecare, plus o ceapă, condimente - piper, ienibahar, foaie de dafin- într-o bilă găurită pe care o scot după vreo oră de fierbere, cred că v-am arătat-o eu cîndva, e o sculă deosebit de utilă. Nu se tulbură apa răciturii, pentru că nu le agit prin zeamă, doar lasă o aromă minunată zemii.
:notworthy: Puteti sa radeti de mine cat vreti,desi sunt incapatanata sa gatesc in felul meu ,de data asta vreau sa incerc si sa schimb reteta,o sa fac racitura asa goala,naked' sexy :hug: ce o iesi d-zeu cu mila :-* cum am zis o sa ma tin de cuvant si o sa vin cu impresii :love7:
Vin cu impresiile'' cum am promis,domnul Geany a zis ca sunt f. bune dar prea putine ca de obicei :toothy6: a zis ca nu observa diferenta dintre cea cu legume si asta cheala'',la fel a zis si mami si tati,au mancat cu maxim interes dar nu au observat mare diferenta =)) ..mnee!! bine ca le-a placut =))
  • 1 month later...
  • 4 weeks later...

Nu e graba deloc deloc,nu stiu cand i-o veni timpul dar i-o coc lui domnul Geany,mai degraba i-o fierb :) vreau din diverse soiuri de peste sa-i fac o ciorba de peste....a mancat una la matusa de la Mangalia facuta de ea ,am povestit aici https://forum.artaculinara.ro/topic/2266-la-hanul-arta-culinara/page__st__40420..ca sa nu mai derulati toata pagina dau copi si paste la pasaj..

A facut-o tanti Lili,matusa mea de la Mangalia la care am stat o jumatate din sejur ca restul am stat la hotel Solymar(super conditii daca intereseaza pe cineva,recomand din toata inima)si tanti Lili' mi-a zis ca aceasta ciorba de peste se face din 7 soiuri de peste de mare diferite(acu' daca n-ai cele 7 soiuri macar vreo 3-4 sa amesteci acolo :thumleft: io' nexam! de unde sa le scot ?!de pe malul bistritei?! )si zice ashea>se curata pestele,se taie in bucati potrivite si se pune la fiert in apa cat sa-l intreaca cu vreun lat de 2 dejte' (deci nu in apa f. multa)la foc mic,se amesteca usor cu lingura sa nu se sfarame pestele ,se scoate pestele si se strecoara zeama,se adauga destul de multa ceapa taiata marunt si la fel ardei gras rosu,destul de multisor si taiat marunt,cand au fiert si astea se adauga pestele ,se sareaza se pipereaza,se mai poate pune ardei iute dupa gust si se acreste cu otet,se opreste focul si se adauga patrunjel verde taiat marunt,in farfurie se servestela fiecare portie cu o rosie intreaga coapta pe gratar sau grill,pusa asa in mijlocul farfuriei si alaturi de mujdei de usturoi,fiecare isi pune cat doreste...Ea spune ca nu pune radacinoase(telina etc,intrucat schimba gustul ,care trebuie sa fie predominant de peste) si deasemeni nu cu cartofi,orez sau taietei,bors etc,ea spune ca fix asa il face si domnu' Geany a ramas cu rotile-n sus,poate oi incerca si eu o tentativa vreodata ,dar sigur nu va fi ca cel a lui tanti Lili...

Pe mine m-ar interesa cum faceti voi ciorba de peste ca sa vad diferente si cum sa ma decid sa o fac! ,,Multumesc anticipat si nu e graba deloc,ca nu o comit curand! :)

• 4 months later...

Dragilor, caut si eu o reteta cu cartofi cu sos alb, nu mmai stiu cine a pus, Geany ori Lilly? De fapt, stiu ca am mai factu-o o data si parca si atunci am intrebat, dar parol daca-mi mai aduc aminte fuckme.gif

Va multumesc mult pentru ajutor!

Ah, si reteta de savarine pe care am postat-o aici acum ani buni...ce pacat ca nu mai e optiunea sa vezi topicele si posturile unui uiser anume. De multe ori imi aduc aminte ce persoana a postat reteta, dar nu mai exista optiunea sa vezi asta :)

Ori am visat eu?? Nu asa era in trecut, acum ceva ani te duceai pe profilul userului si aveai optiunile astea, era super simplu sa gasesti rapid . Ata ete!

Tre sa caut reteta aia cu cartofii pentru ca trebuie sa o fac neaparat :) Vroiam sa fac si savarine azi, dar am picat ca pe front...abia astept sa vina vara...

Eu cred că se găsește aproape tot folosind căutarea avansată☺

Eu i-am dat link-ul catre cautarea avansata. N-o fi bagat nasu'

Eu cred că se găsește aproape tot folosind căutarea avansată☺

Dacă vrei vară noi ne topim iar aici.

De s-ar topi nitica grăsime de pe coapse ar fi superb ?

laugh.gif20.gif Ras cu plans, balega de manz...Daca ar merge asa, as sta si la 50 de grade laugh.gif

Apropos de asta imi scrie prietena mea cea mai buna din Bucuresti ieri: "Fata, te-am visat azi noapte! Erai slabaaaa raaaaau si superflexibila! Si iti ziceam ca uite , vezi, a dat roade in sfarsit tot sportul pe care l-ai facut." huh.giflaugh.gif Va jur ca eu la asta ma gandesc non stop, nici nu stiu la ce am mai facut atata sport, oricum medicatia ma pune la pamant asa ca...Am in schimb o colega de 31 de ani care toata viata ei a fost o durdulie, ajunsese la 82 kile si are cam 163 cm. Prin ianuarie a inceput cu WeightWatchers , cand am revenit eu la job nu am mai recunoscut-o. Intru in bucataria noastra si vad o blonda subtirica, statea de vorba cu alti colegi, zic ia uite, avem oameni noim cand ma uit mai bine, Julia...Wow!

Nu, nu, ma refeream ca vreau vacanta, vacanta luuuunga in care sa am timp pentru hobbyurile mele si mai ales, pentru iubirile mele pe care abia astept sa le vaaaaad. wub.gifwub.gifwub.gif

A-propos, ii caut lui Victor tricou sau body cu Game of Thrones, daca aveti vreun link interesant, ceva, let me know please :)

In alta ordine de idei, da, ovcorz ca stiam de cautarea avansata, nush de ce imi e mereu peste mana cu aia , chestie de gust si obisnuinta, cred. Am gasit savarinele si Geany floare.gif6.gif m-a ajutat cu celelalte asa ca, me happy!

Have a great deay , y'all :)

• 3 months later...

Domnul Geany care e mai curios decat o pisica :wub: a achizitionat de astea...

post-405-0-85206900-1571738211_thumb.jpg

Am cautat pe net sunt retete nemtesti spune ca Schupfnudeln..(nu,nu am stranutat,asa se chiama ... :wub: ) se oparesc in apa cu sare ca pe gnochi pana se ridica la suprafata ,apoi se strecoara si se trag la tigaie ,asa arata si ideea de prezentare de pe pachet...ceva de genul..

post-405-0-37373800-1571738670_thumb.jpg

Pana aici am pricipit',chestia e ca mai vreau sa-i servesc cu ceva langa,dar nu stiu cu ce..oare niste carne cu sos?! :)

Si pachetul nr. 2 sunt si mai in ceatza' Schwabische ,pe pachet la prezentare arata ceapa prajita ,pe internet vazui ceva la cuptor cu ceapa prajita si branza :spam1: oare sa-i fac asa?!

post-405-0-15588000-1571738983_thumb.jpg

Edited by Geany

Nu știu cum îi mănîncă nemții, dar eu la schupfnudelnii ăaia le-am tras un sos de brînză și niște costită prăjită și așa i-am mîncat. Mai demult. Altă variantă a fost să îi fierb și să-i dau prin pesmet cu zahăr și scorțișoară, ca la aluatul de cartofi de la găluște cu prune, cînd rămîne.

Spatzele (Schwabische cred că e adjectiv aici, adică șvăbesc - ceva, adică tradițional...) le-am folosit ca paste cu midii, cred că am pus cîndva aici o poză. După ce am luat o dată, n-am mai fost așa curioasă, precum domnul tău, că nu m-au încîntat niciuna mai mult decît alea la care pun eu mîna să le fac :)