Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

La hanul "Arta culinara"

Featured Replies

Ha ha ha! ce tare e asta Blackie =)) Ma bucur sa te revad! ce mai faci?!

Buna la toata lumia'! Si la multi ani celor ce sarbatoresc de sf, Dumitru! :hug:

La noi soare ,cald atipic de cald,pun sa fac pui cu smantana si mamaliguta :71: fug, va pup o zi faina tuturora! :-*

Mama ne tragea de mot prin surprindere si facea un sunet cu buzele tuguiate, pe care evident ca nu vi-l pot descrie laugh.gif. Tot ca sa se acreasca borsul.

Tot cartierul gatea ciorbe cu bors de la mama wub.gif

Buna ziua tuturor! E soare si frumos azi la noi icon_cheers.gif

Eu nu am mancat bors pana acum 71.gif. N-am avut ocazia pe nicaieri si nu m-am apucat sa fac. Nu gatesc o mancare (noua) pana nu o mananc gatita de cineva care stie, ca sa stiu ce trebuie sa iasa laugh.gif

In "casa boni" ciorbele pe care le fac sunt drese cu ou si cu smantana si acrite cu zeama de lamaie. Doar cea de fasole boabe scapa nedreasalaugh.gif ca e cu bulion. Ce nu e acru e supa, iar aici intra supa clara (pui, vita) cu taitei sau zdrente, ca nu ma chinui nu galuste, si supele creme. Si astea din urma le mai dreg, câteodată, cu ou si smantana 71.gif

Dex'! se dadu' linistea mai tare :71: ... =))

Ma bucur sa te revad draga Alph',ce mai faci?! :-*

Azi facui confort' food' pt. domnul Geany :71: una dintre mancarurile lui preferate pui cu smantana,asta nu mi-l refuza niciodata (dau putin din casa'',azi avuse' probele sportive,se dau trimestrial,de 25 de ani e in cadrul armatei,asa e la ei ,si mereu imi vine ciufut' acasa,ca acuma mna' e si varsta la 50 nu prea mai esti ca la 20 te mai lasa balamalele,alea-alea,febra musculara etc,si mereu imi spune,''Mie sa nu-mi faci nimik de mancare,mancati voi ce vreti,ca mie nu-mi trebuie nimik''...Mmmhhaaamm! :hug: mda',cunoastem noi...a mancat cu o pofta de numa =))

Edited by Geany

Soacra nu misca in front. Nu stiu de ce ???

Eu soacra fiind, vreau sa cred ca nu misca in front din cauza ca apreciaza calitatile tale si considera ca nu e nevoie sa intervina! :hug:

E o tipa super ok, nu prea avem tagente pentru ca locuieste cu una din fetele ei si are grija de cei 3 nepoti. In afara de asta la noi e fiecare cu familia lui: ce e legat de familia mea rezolv eu si ce e legat de familia lui rezolva el, asa ca nu avem motive de discutii familiale ??

Socrella mea nu mai e printre noi ,d-zeu sa o odihneasca in pace,dar chiar am avut o relatie ok.,nu se baga niciodata,nici nu pot sa zic ca ne iubeam f. mult dar nici nu ne uram,chiar am avut o relatie normala,eu mereu o pomenesc si ii dau de pomana :hug:

Ma bucur sa te revad draga Alph',ce mai faci?! :hug:

Bine, multumesc Geany 6.gif Ma mai uit pe-aici, da' n-am de povestit ca mancare nu prea fac rolleyes.gif 5 zile pe saptamana sunt doar eu cu Ozzy (cainele)

Dar azi mi-ati adus aminte de borsu' mamei

Draga Alph',nu despre mancare...chiar vreau sa va pun o intrebare tuturor...Cine vrea,sa povesteasca ,propria lui experienta,voi cum ati trecut prin criza covid..cum v-a marcat?!! cum ati trecut peste ?! si acum cu razboiul?!cu scumpirile?!...pe mine personal m-a daramat...slava domnului ca nu am avut nici un deces in familie,..dar a fost f.f. greu,si acum e f. greu...la preturi totul s-a dublat,cel putin,tatal meu dupa covid e leguma,...Mi-am propus sa trec peste si sa fiu tare,deocamdata imi iese ...Voi cum sunteti?!

Blakie, Alpha bine ati revenit. Alpha, nici eu nu mai gatesc ca altadata, barbatul rade ca am uitat sa mai fac de mancare :hug: . Eu nu am avut decese in familie, doar eu am avut forma de covid mai complicata, pe mama si soacra le-am izolat si aprovizionat si nu au facut covid,in schimb izolarea le-a schimbat si parca sanatatea li s-a degradat. Faptul ca nu s-au dus la biserica si vizite le-au afectat.

Despre preturi nu mai zic nimic, fiind pensionara acum, vanez reducerile, ca am timp.

Bine v-am regasit. De fapt de citit v-am citit mai mereu.

Eu din pacate l-am pierdut pe tata in februarie 2021, chiar cand incepeau sa apara vaccinurile. Spre furia si frustrarea mea Luxemburgul a fost de la bun inceput si pentru toata perioada pe lista rosie a Romaniei, pentru ca fiind tara mica si bogata- 650.000 de locuitori, s-a testat in draci, practic toata populatia tarii se testa periodic, deci numarul de cazuri la mia de locuitori era enorm. Nimeni si nimic nu poate sa ma fac sa gasesc logice masurile pe care le-a luat Romania, nu pot sa cred ca cei care ar fi venit din Luxembourg, dau exemplul asta pentru ca asta m-a afectat pe mine, reprezentau un pericol de infectare mai mare decat altii. Mi-a fost absolut imposibil sa ajung macar la inmormantare, care dupa legile de atunci trebuia facuta in 24 (sau 48? nu mai stiu) de ore.

Alta durere a noastra a fost faptul ca nu am putut vedea pe fi-miu pentru 18 luni, Canada fiind alt exemplu de dictatura sanitara in perioada respectiva. Iar cand credeam ca incepe sa revina viata la ceva normalitate, a venit razboiul. Sa vedem ce aduce iarna asta pentru Europa.

Imi cer scuze pentru tonul sumbru al postarii mele, asta este de fapt si motivul pentru care nu am mai scris de mult, ca nu simteam ca as fi putut aduce nimic pozitiv la atmosfera forumului.

Intr-o nota mai vesela, am cules anul asta hribi si ghebe din padure cum nu am vazut in viata mea atat de multi. Am congelat, am pus si la borcane, am facut si zacusca :71: .

Si tot apropo de Covid, noi ne-am testat de prin iunie 2020 cel putin o data pe luna, daca nu mai des chiar, din motive fie de calatorit, fie de serviciu. Inca ne testam si acum. Nu am iesit nici o data pozitiv. Fi-miu in Canada a iesit pozitiv acum o luna, insa fara absolut nici un simptom din fericire. Probabil nici nu ar fi stiut, insa prietena lui s-a simtit un pic obosita, dureri de cap si musculare, asa ca s-a testat si era si ea pozitiva. Au trecut amandoi usor peste.

Luni care a trecut am fost la un concert Goran Bregovic, sincer si uitasem cum e un concert. A fost genul de concert unde se sta in picioare, fara scaune deci, la interior. A fost absolut ca sardinele, unul intr-altul, s-a dansat si s-a cantat in draci. Am zis ca sigur-sigur am furat-o de data asta. Am facut un test saptamana trecuta-negativ. Azi tocmai am reptat- tot negativ. :hug:

Edited by black_cat

Imbratisari tutror si bine v-am gasit pupic.gif

Mino, dl alpha lucreaza pe alt continent, vine o data pe an, ca marinarii biggrin.gif, una din fete e la master in Amsterdam si cealalta la universitate in Cork - ea vine acasa in weekend

Deci eu chiar gatesc o data pe saptamana laugh.gif

O sa va povestesc maine cum e cu covidu' , razboiu' si scumpetea, ca acum plec acasa. Am muncit destul pe ziua de azi

floare.gif seara minunata sa aveti!

Imi pare rau, Blackie, nici nu pot sa-mi inchipui...

De acord cu frustrarea ta in legatura cu masurile luate la intamplare - sau asa mi s-a parut. La inceput am acceptat faptul ca trebuie sa urmam niste reguli, dar se pare ca nu au fost facute pentru toti. Tot timpul apareau la tv unii-altii cerandu-si scuze ca au gresit, ca n-ar fi trebuit sa faca party, bleah... Noi nu ne-am abatut de la reguli, in perioada aceea faceam si chemo asa ca m-am simtit usurata intr-un fel ca si copiii au facut cursurile online. Acum insa ministrul educatiei vrea sa ne dea vreo $200 sa recupereze copiii ce au pierdut ca n-au mers la scoala. Ha! De plans...

Blackie imi pare rau pt pierderea suferita.

Covidul in Israel - carantinele si masurile au fost draconice, ne-au obligat sa ne vaccinam, ne-au urmarit pe gps-urile telefoanelor daca mergem cumva prin alta parte decat la cumparaturi si farmacii, au declarat nu-stiu-ce-stare si si-au dat liber la invazia privata:ascultat convorbiri telefonice fara restricii sau mandate, ne-au tratat ca pe ultimii infractori.

Doar Thalia a iesit odata pozitiva la limita, nu a avut nici un simptom.

Noi ne-am testat de zeci de ori - negativi, ai mei in Ro la fel.

A trebuit sa-mi schimb serviciul ca lucram in turism - croaziere si a fost ramura care a suferit cel mai mult.

Lucratul de acasa a fost pe de o parte ok, dar mare parte nu.

Razboiul- nu prea ne-a afectat ca noi le avem pe ale noaste ?, aproape in fiecare saptamana sunt soldati omorati de teroristi si nu ne lipsesc nici bombele catre sudul tarii.

Dar gatesc mai mult decat inainte ?, mai diversificat?

Am iesit din tara imediat cum s-a permis, anul asta de 4 ori dar aeroporturile inca nu functioneaza cum trebuie si trebuie nervi de otel.

Multa sanatate tuturor???

Edited by clau_ash

Ok! sa va povestesc eu ceva....Daa, promiteti sa nu radeti...de fapt ,promiteti ca radeti cat vreti :hug:

Cand a inceput pandemia,ne-au inchis in casa,nu se iesea decat cu declaratie,la tv. vedeam stiri de prin China in care cadeau oamenii pe strada ca mustele ,la Italieni era jale se murea in spitale pe capete ,la noi veneau aia in alb si luau oamenii cu izoleta,se murea la greu si la noi in spitale,eu am crezut atunci la vremea aceea ca daca ai luat carcalacu' ,aia e ,te-ai dus pe sfarla ...Ma apuca depresarea ,si m-am apucat sa-i scriu o scrisoare adresata lui domnul Geany in persoana ,in care ii spuneam pe scurt ca daca o fi sa mi se intample,sa aiba grija de copii,si sa-si refaca viata....Bine ,varianta mai pe lung era mult mai complexa ,va dati seama :71:

Eu am acasa un dulapior al meu si numai al meu unde nu are voie sa umble nimenea' in lume acolo,unde-mi tin eu ''comorile'' mele (sunt ''nepretuite''...Siraguri de margele,unele rupte,cercei oxidati,unii desperecheati,brose idem,vezi cercei,farduri aproape terminate,bigudiuri,perii de par ,martisoare,felicitari,invitatii de nunta,pungute de cadouri,etc intelegeti voi...si asta e doar in fata,ca in spate ce o mai fi nu mai stiu nici eu,flora si fauna...numa' bunica nu-i...da' daca cauti mai bine nu se stie =)) ) si am pus scrisoarea acolo,ca mna' daca o mierlesc ,o trebui pana la urma sa caute si acolo !

Timpul a trecut si am uitat de scrisoare,si acum recent cauta domnul Geay disperat o penseta,ca bijuterea el ceva acolo,ii dau eu una,zice ca nu-i buna ii trebe' mai subtire si mai lunga,si deschide dulapiorul meu cu surprize.Si incepe ca de obicei ''Cand ai de gand sa faci curat aici?!...eu ''ia lasa-ma domne' in pace ,ci' io' ma bag in dulapul tau pe balcon,unde ai sarme sarmulite,suruburi surubele,vopsele incepute ,diluanti etc etc etc ?!''...El ''Uita-te si tu,asta ce-i?!''...eu''las-o domnule acolo ca e de la doamna din Italia''...El ''asta ce-i ?!''...Lasa-l domnule acolo ca e portofelul meu pe care mi l-a dat bunica Jana ''(nu glumesc e cadou de la bunica mea primul avut ,e rosu ,tin mult la el)...si tot asa ajunge la niste hartii...el''Astea ce-s?!''...eu '' abar' n-am da' sa vad ...sunt declaratii pe propria raspundere!''...Si da si de plic ''Da cu plicul asta ce-i?!''...Si citeste scrisoarea...''Maii femeie,tu chiar ai inebunit la cap?!''...Eu am inceput sa rad cu lacrimi,zau ca la momentul respectiv pt. mine chiar avusese sens,dar acum e de-a dreptul ridicol :-*

Vai Geany, esti mortala ???!

Dar intr-adevar are sens pe undeva, uite, matusa-mea imi zicea la telefon ca nu poate vorbi cu unchiul in spital (internat cu covid, cine stie daca aia o fi fost), ii era ciuda ca el n-a vrut sa auda niciodata de telefoane mobile, ca la ce le trebuie. Cand cu mari interventii a reusit sa-i faca o vizita, deja era prea tarziu, nu o mai cunostea. Dupa o luna de zile a murit si ea, a doua zi dupa ce a aflat ca fiul ei murise si el, intr-un accident, in aceeasi zi de fapt cu sotul ei. Ultima data cand vin cu povesti din astea, dar m-am intrebat - din moment ce avea asupra lui buletinul si cheile de la apartament, nu putea politia sa afle mai devreme daca are apartinatori? O luna la morga...

Gata, Geany, hai cu antidoatele ca ne macina depresia...

Vai imi pare asa de rau de pierderea suferita - Blackie, Adi, teribile vremuri am trait, dar cand pierzi pe cineva e ireversibil...

Eu am avut noroc, amandoi parintii mei, care sunt destul de in varsta, au avut Covid anul trecut in Octombrie dar si-au revenit.

La noi au tras tare cu programul de vaccinari si s-au ridicat restrictiile relativ devreme.

Vara asta a fost chiar ok, dar acum creste iar numarul de infectari si au inceput campania de vaccinare toamna 2022.

Ah, mie cand eram la spital, singura, ca atunci era covidul in floare si nu lasa insotitori, primele mele griji au fost ca n-am sa apuc sa fac curatenie in weekend (a fost intr-o sambata) si ca sotul nu stie unde e polita de asigurare de viata ?. Dupa aia m-am razgandit si am decis ca inca n-are nevoie sa stie ?.

Vaii Edy chiar e infiorator,chiar ma intrebam cand ai zis tu ca ai avut 5 decese ,dar nu am avut curajul sa te intreb!

Despre asta cu telefoanele mobile,asa s-a intamplat si cu tatal unui coleg de-al sotului meu.Nu voia telefon niciodata,dar a facut covid a fost in izolare la spital,nu avea nimeni acces,i-au dat de acasa un telefon sa aiba la el sa poata comunica cu el,dar vestile erau sumbre,asa incat colegul sotului meu l-a rugat pe sotul meu sa-i dea informatii cum sa instaleze pe telefon o instalatie cu care poate inregistra convorbirea,pt. catatal sau vb. deja f. greu si f. rau,si sa poata asculta dupa aceea cu atentie sa-si dea seama ce a vrut sa spuna ...a murit saracul om,si le-au ramas amintire ultimile convorbiri cu el =))

Acuma,vin cu antidotul la depresare' asa cum mi-ai cerut Edy :71: Colegul sotului meu stia ca domnul Geany are instalata aplicatia de inregistrare ,de la o faza mai veche pe care o avusesem cu Ale' la scoala,va povestisem de ea la vremea respectiva.Diriginta din clasa a 5 a de la clasa lui Ale' ,nu reusea sa-i tina in frau pe copii,dar era si f. exagerata,parintii erau ocupati nu prea ii interesa ,dar eu cel putin de 2 ori pe saptamana mergeam la scoala cand ieseau copiii sa ne interesem de copiii ca asa avusese ea pretentia ,si ma bombarda cu ce pozne au mai facut in pauze cand ea nu era de fatza, inclusiv Ale' al meu,la care copilul de fatza fiind spunea,nu doamna nu eu am facut ci cutare cu cutare cu cutare,ceilalti copii spuneau si ei ,ca Ale' nu fusese implicat,azi asa maine asa ,intr-o zi facusera avioane de hartie si au aruncat prin clasa toti,a facut ea lista cu copii care au savarsit ''nenorocirea'',si ne-a comunicat telefonic ca sa mergem la dom' director,Ale' a zis ca a aruncat si el un avion de hartie,l-am certat ca facu mizerie si i-am tinut discursul cat de greu creste un copac din care se face hartia etc etc etc,ma duc la dom' director,eram singurul parinte din clasa,dom' director nici nu a vrut sa ma primeasca ,astept o gramada ,vine adjunctul,ma intreaba care e problema ,cand i-am spus l-a busit rasul..du-te doamna acasa ...Domnul Geany la fel''daca n-ai ce face si esti toata ziua pe la scoala asa iti trebuie''..la 2 zile iar ma suna telefonul ca Ale iar nu stiu ce a facut,ma duc adoua zi la scoala ,aceeasi faza Ale' a spus ca nu el a facut ,copiii au spus cine si cu cine facusera,si atunci chiar m-am enervat si am intrebat-o pe doamna daca e ceva personal ,daca are ceva cu mine sau cu copilul meu,ca eu inteleg ,greseste o data si-l invinuieste,de 2 ori de 3 ori,dar e prea mult.Atunci erau mai multi parinti de fata,s-a fastacit si mi-a spus ca ea nu a spus niciodata ca Ale' a facut poate a inteles el gresit sau eu am inteles-o pe ea gresit gresit :hug: i-am spus ca-i arat inregistrarea telefonica cu ce-mi spune mereu la telefon...a inceput sa o ia ca cu ce drept o inregistrez eu pe ea etc...Maiii!! femeie,telefonul sotului inregistreaza ,ca din cauza serviciului trebuie sa fie f. atent la apeluri i se comunica sec si repede date,de multe ori il iau din somn,(alarme,au lant de alarmare etc,si mai asculta inca o data daca nu a inteles bine) eu nu am spus ca arat inregistrarea cuiva,ci tie pt. ca se vede treaba ca nu mai vrei sa recunosti ce ai vb. la telefon...De atunci s-a terminat cu telefoanele ,si nici eu nu m-am mai dus pe la scoala ,la sedinte spunea numai Ale' e cel mai bun ,cel mai cuminte,ceilalti sa ia aminte sa fie ca si el :-* :71: Domnul Geany ii povestise colegului care avea probleme asemanatoare la gradinita,si de acolo stia acesta de aplicatia de inregistrare ! =))

? sa stii ca nici eu nu mai am incredere nici macar in mine, poate ar trebui lumea sa aiba la indemana aplicatia cand vorbeste cu mine ?.

Mi s-a intamplat la serviciu, unul din clienti zicea ca nu bate factura cu estimarea pe care i-am dat-o. Sefa mea ma stia de fata buna, asa ca mi-a luat apararea, pana i-a trimis clientul inregistrarea telefonica, bagasem eu gresit codul postal (sau ramasese pe ecran de la estimarea anterioara, ca era complet diferit de ce trebuia sa fie). In apararea mea, la vremea aia primeam nspe mii de telefoane pe minut de ne sfaraiau creierii, asa ca sefa a ridicat din umeri si a redus factura, noroc ca nu facusem o paguba prea mare ?, ceva sub $100.

Hi HI hi!! Daaa!! si eu urasc telefoanele,al meu e din ala vechi cu butoane,dau cu verde raspund,dau cu rosu inchid,atat,fara mesaje nimik,eu nu dau numarul meu nimanui,nu-l are decat domnul Geany,copiii,mami',sorica si matusa..Nu vreau sa-mi complic viata ,in schimb telefonul lui domnul Geany il dau peste tot inclusiv la scoala ,sa se ocupe mnealui' de probleme :hug:

Hihi, Geany tu faci ca sotul meu. La inceputul anului il baga pe toate grupurile de whatsapp de la scoala si el iese in secunda 2 si ma lasa pe mine acolo sa ma lupt cu toate mesajele.

Si eu am aplicatie de inregistreaza toate convorbirile telefonice de vreo 5 ani, imi place. Am deschis copchilei un program la banca si dupa 1 luna vad dobanda si nu-mi aminteam ce si cum, imediat am scos convorbirea si m-am lamurit - de roza-scleroza.

Ai di' capu' sha di' zalili' meli' ! sa fie de capu' aluia care a inventat grupurile...comunica diriga ceva ,si incepe numa sa clampane telefonul de la parinti care spun...multumim...multumim...multumim...si domnul Geany are treaba ..e cevaa!!! :71: =)) nici nu poate sa ignore ca daca apare ceva important de pe grupul lui de la serviciu :hug:

Buna dimineata!

Sincere condoleante Adi si Blackie

Eu am pierdut un bun prieten si cateva cunostinte. Prietenul a avut un accident, a cazut cu bicicleta pe cand cobora din Parang, probabil a avut viteza si a fost destul de vatamat in urma impactului. Cert e ca a sfarsit in spital. De-aici incolo a fost bizar. Cum ar fi alaltaieri m-a sunat fiu-sau ca e bine, ar fi trebuit sa-l lase acasa da' a testat pozitiv Covid. Dupa 2 zile mi-a trimis mesaj ca a murit.

Eu am stat acasa de la jumatatea lui martie, chiar inainte de St Patrick's Day pana la inceputul lui mai. Nu am lucrat de-acasa ci pur si simplu ne-au inchis si ne-au platit sa stam. A fost ok, vremea a fost superba, m-am apucat de zugravit, fetele si-au vazut de treburile lor, toate bune. La inceputul lui mai m-am intors la munca si de-atunci n-am mai fost inchisi. Ne-au considerat esentiali si ne-au lasat in pace

Aici am prieteni mai varstnici, cu probleme medicale (diabet, hipertensiune, etc.), unul cu dublu transplant - rinichi si pancreas - intr-un final toti au luat covid si sunt ok, doamne-ti multam'!

Cea mica a terminat liceul si-a facut un curs post liceal 2020-2021 ca sa-si faca portofoliul pentru arte frumoase. Au facut si de-acasa, dar pentru ca erau putini, ii lasau sa mearga si la scoala de 2 ori pe saptamana. Cea mare a facut anul III on line si catre sfarsit a fost oribil. A fost foarte afectata de lipsa de socializare, si de interdictiile stupide care s-au aplicat fara logica si discernamant.

N-am fost de acord cu vaccinarea lor, dar s-au vaccinat ca sa se duca inapoi la scoala. Eu si cea mare am facut 2 vaccinuri si boosterul, cea mica a facut doua si ne-am imbolnavit de covid dupa Anul Nou 2022. Eu si cea mica. Eu n-am avut nimic, absolut nici un simptom, fata a avut simptome de raceala si cea mare a fost cea mai bolnava, dar ea n-a avut Covid

Sincer, la inceput, in valtoarea stirilor senzationale, m-am speriat. Nu mai sunt spring chicken, am avut probleme respiratorii de copil, supraponderala, m-am gandit la ce-i mai rau. Revin rolleyes.gif am clienti

Nu m-a tinut foarte mult pentru ca nu pot functiona cu frica-n san. Am stat si m-am gandit ce pot face, am concluzionat ca pot doar sa am grija de mine pe cat posibil. Recunosc, am incalcat reguli uneori. Am mai avut musafiri sau am fost musafir cand nu era permis de autoritati, in general am pastrat acelasi grup de oameni si ne-am sustinut psihic pana a trecut nebunia.

Am fost surprinsa de usurinta cu care oamenii si-au cedat libertatile, de disponibilitatea de a accepta reguli stupide - inclusiv eu! Boala e mai periculoasa pentru obezi, dar stati in casa toata ziua si ingrasati-va linistiti! Nu poti merge la pub decat de la 8 la 10 - are virusul pauza? Mersul la supermarket intre anumite ore - ca sa fim siguri ca suntem cat mai multi in acelasi spatiu inchis. Masti pe fetele copiilor. Vaccinarea tinerilor. Si multe multe altele. Obligativitatea vaccinului! Ok, eu am ales sa-l fac din motivele expuse anterior, dar nu sunt de acord cu faptul ca oamenii au fost constransi sa-l faca!