Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diversificarea

Featured Replies

• Author

Carlota , banui ca vorbesti de Constantza , sau vorbesti cumva de Rüsselsheim? Stii cumva de unde se aprovizioneaza magazinele noastre? Nu cred ca de la Constantza ;)

Dar , daca stii cumva mai multe...spune-mi si mie!

Eu , una , nu vad conspiratzii peste tot.... :occasion14:

Cum naiba sa bage E-uri in pere????????????? Ca noi de asta vorbeam....nu de produse gata preparate , de fripturi si mai nush ce.....ca doar nu ia nimeni d-astea la bebelusi!!!!!

Tot atat de multa pace....

Cum naiba sa bage E-uri in pere????????????? Ca noi de asta vorbeam....nu de produse gata preparate , de fripturi si mai nush ce.....ca doar nu ia nimeni d-astea la bebelusi!!!!!

Tot atat de multa pace....

pai nu stii si tu cel mai simplu mod de a baga euri in orice: coloranti, conservanti, amelioratori de gust, ma refer la borcanele, ca nu cred ca de fructe in sine vorbea Carlota

iar in sol ingrasaminte + stropeala la pomi?

chiar mai devreme vorbeam cu Nanny, care au si ei o tzara, 20 km de Orsova, si penionari fiind i-a apucat agricultura la batranete ca si pe ai mei, crezand ca poate fi ceva relaxant ... dar... . Ai mei au tara la munte, unde merg cateva luni vara, deci piatra in pamant si frig nu se face nimic, simplu ca buna ziua, au rezolvat problema, insa mama nu inceteaza sa tot cultive in fiecare an ca un gradinar zanatic. Asaaaa, si cu Orsova ziceam, acolo au oamenii gradini serioase si fac bani din zarzavaturi. Nany a mea cu sotul ei, au cultivat si ei doua gradini cu legume. Nu credeti ca ii rade satul ca nu pun chimicale sa se faca productie: "Nea Livica pune si matale macar un pumn de sare, ca altfel nu se face nimic"!? Deci cum am spus: doar cine face pt consum propriu si eventual e suferind de ceva, sau are mai multa carte (=e mai bine informat) mai face fara chimicale, in rest toti pun chimicale. Saracie lucie in zona aia, dar bani de sare au (eu credeam ca nu au taranii bani sa dea pe ingrasaminte sau concentrate pt pasari, dar in ultima vreme am aflat chiar de la tara, ca nu e asa deloc!

deci Nanny a mea are: morcovi, albitura, cartofi, ceapa BIO in beci infofolite in ziare ... suc de rosii, zacusca ... , dar cand s-o mai duce oare acasa ? ....si, nu, oricum nu poate aduce alea de la tara pe jos/cu rata si apoi cu trenul ...

• Author

Daniella , noi nu vorbeam de borcane , ci de fructe , de legume...de materia prima , d-aaia m-am strofocat asa!

Sa revenim la subiect: iar a facut nazuri la cereale, m-a scuipat de numa , a mancat jumate apoi , dupa o ora , cealalta jumatate.

La legume nu scuipa deloc , casca gura de numa , merge ca pe banda rulanta.

Oare trebuie sa-i dau cereale neaparat?

Daniella , noi nu vorbeam de borcane , ci de fructe , de legume...de materia prima , d-aaia m-am strofocat asa!

Sa revenim la subiect: iar a facut nazuri la cereale, m-a scuipat de numa , a mancat jumate apoi , dupa o ora , cealalta jumatate.

La legume nu scuipa deloc , casca gura de numa , merge ca pe banda rulanta.

Oare trebuie sa-i dau cereale neaparat?

am verificat in mai multe randuri, Bea accepta cu mare placere si mananca 5 linguri de cereale Milupa (cu mar+morcov, formula cu lapte), banda rulanta - in 10 minute gata masa. La sfarsitul mesei strange din buzite semn ca nu mai accepta. Din cele Humana cu chiu cu vai mananca 2-2.5 linguri si alea tb sa te rogi de ea si sa pierzi jum de ora o ora si plange. la nsfarsitul mesei plange cu lacrimi!

La fructe e jale, mai nimic si tot pe babetica.

E bun scaunul ala de masa pe care l-ai luat? pana la urma ce atribute tb sa aiba scaunul de masa?

Am primit unul dar fara husa (husa era ferfenita si am dus-o la croitor/tapiter sa mi-o refaca), cat credeti ca mi-a cerut 250 lei (80 eur) :occasion14: !!! Doamne fereste, cu banii astia iau alt scaun de masa! Stiu ca si mamei i-a cerut la tapiterie 100 eur sa-i inliocuiasca bucata de sezut de la un fotoliu. Astia nu sunt normali!

off: Am primit si un tarc mostenire, dar nu se pot scoate materialele sa le spal, asa ca il dau inapoi si nu stiu cat e oare de folositor, sa cumpar?

pe lista mea scrie dimineata fructe, la pranz legume +carne/galbenus, seara cereale cu lapte. Intreaba pediatrul tau, posibil ca ii poti da si altceva seara mai ales daca sta bine cu greutatea.

sunt tot preocupata cu fructele si legumele cu pesticide si ingrasaminte...

• Author

`Daniella , itzi scriu dincolo de tzarc si scaun :scratch: , ca iar facem varza din subiecte.

Eu cereale ii dau símple , de la Alnatura si le amestec cu fructe. Ea iubeste perele , dupa masa , dar cu cereale nu.

Maine mai fac o incercare sa vad daca cerealele-s de vina: le amestec cu dovleac!!!! Dupa dovleac e innebunita. Sa vedem ce face!

Azi dimi am incercat iar para (a 4-a zi), nu a vrut sa deschida gura sub nici o forma. Atunci i-am amestecat-o cu 1 lingurita de cereale si asa a mancat-o. Deci nu ii plac fructele pe moment. Probabil nu e pregatita. De maine ii dau doar mere, ca sunt singurele ce le am de la mama si sunt sigura de ele ca nu sunt stropite si nu s-au folosit ingrasaminte.

Am gasit o sursa de carne de pasare si oua de tara la Oltenita, asa ca o sa-mi fac drum incolo la 2-3 saptamani. Incerc sa gasesc tot acolo si ceva legume BIO.

Intre timp, in we a fost nanny la piaza si a luat morcovi de la tarani (e mai priceputa a le cunoaste decat mine) si de maine incep cu supa de morcov sau morcovul pasat.

I-ati dat si supa (zeama aia in care au fiert) inainte de morcov pasat ca nu mai stiu? Prima oara ati fiert doar morcovi?

Am inceput serviciul de joi, nu stiu daca v.am spus. Ii dau fructele la 9 (pana pe la 9 jum dureaza) apoi alaptez si la 10 fara 10 plec (ajung in 5 min) Vin de 3 ori sa-i dau sa pape: la 13 , la 16:30; dupa care vin cam la 18:30 acasa (ea deja a papat cerealele) si gata eliberez pe nanny si mai stam un pic, ii dau sa suga de pe la 19:30 si la 20 doarme. Cam asta a fost inceputul timid de program joi si vineri, de maine incepem mai riguros. Nanny se descurca binisor, iese cu bebelusa afara cat poate ea sa stea sa nu inghete. Bebelusa oricat ar sta doarme de nu are treaba cat e caruciorul in miscare 3-4 ore, dar e inca frig sa stea atata femeia pe afara. E f bine sa ai pe cineva sa te ajute cu bebitzul, in ultimul timp incepusem sa devin f stresata ... de 5 luni doar eu cu bebelusa. Cum spunea si Mutti: Ferice de cele ce au bunici ce le pot ajuta!

• Author

Daniella , eu am amestecat si cu zeama lor , la inceput , apoi am citit ca la morcov n-ar fi prea indicat , din cauza de nitritzi-nitratzi , nush care.

Apoi le-am fiert pe abur....si n-au avut zeama- Le-am amestecat cu apa fiarta.

Cand ii dau si carne amestec cu suc de mar , pt ca are vitamina C....si stii povestea cu asimilarea fierului.

Daniella , eu am amestecat si cu zeama lor , la inceput , apoi am citit ca la morcov n-ar fi prea indicat , din cauza de nitritzi-nitratzi , nush care.

Apoi le-am fiert pe abur....si n-au avut zeama- Le-am amestecat cu apa fiarta.

Cand ii dau si carne amestec cu suc de mar , pt ca are vitamina C....si stii povestea cu asimilarea fierului.

Mutti :occasion14: si daca le fierbi pe abur ce se intampla cu nitritii-nitratii :floare: ?

azi dimi si la pranz esec total cu mancarea. Bebelusa nu a vrut sa deschida gura sa le guste macar. Seara, de obicei, cerealele le manaca, azi cand am pus.o in cosulet: jale mare! S-a pus pe un plans... si plangea si nimic nu o impaca. Vai mie, am luat.o in brate si ... asa in brate la mine, i-a dat nanny si a vrut sa pape! Oare nu.i plac scaunelul de masa si cosuletul, pentru ca prima luna de diversificare i.am dat sa manance in brate (tati o tinea si eu o hraneam)? Maine dimi repetam figura cu tinutul in brate, sa vedem ... ce zice? Ar fi culmea sa se invete copilul sa manance in brate! Ei si asta seara a mancat ea asa bine bine deschidea gurita si ce credeti? la ultimele 2 lingurite picotea, la ultima a adormit cu mancarea in gura ... la ora 7, care ea se culca la 8! Tare mai e plina de surprize bebelusa!

ieri fiimiu al mic a mincat supa cu galuste (de pui). numa' zama, desigur. de ce asta? din invidie!! il vedea pe fraxu ca minca supa cu galuste si ala mare se indopa si asta micu a inceput sa se agite inspre supa lu' ala mare. alamare e baiat finutz, daca a vazut ca astamic vrea si el, i-a dat de la el. asa ca i-am dat si lu' alamic ... amu' nush daca chiar i-a placut sau numa' din invidie, da' a mincat binisor din supa.

ingrijorator e cu laptele. alamare maninca lapte de vaca, alamic pofteste si el la laptele lu' alamare, si alamre tot asa, baiat gentil, se duce sa-i dea ...

Bine ai revenit printre noi! Ia spune cum stati cu diversificarea si cu cumintenia celui mic? Ati implinit 3 luni? Si nu e la alaptat exclusiv?

Daca se agita spre mancare si primeste, inseamna ca e pregatit sa pape ....

Cu supa de galuste ati inceput? sau a mai mancat si altceva?

• Author

ieri fiimiu al mic a mincat supa cu galuste (de pui). numa' zama, desigur. de ce asta? din invidie!! il vedea pe fraxu ca minca supa cu galuste si ala mare se indopa si asta micu a inceput sa se agite inspre supa lu' ala mare. alamare e baiat finutz, daca a vazut ca astamic vrea si el, i-a dat de la el. asa ca i-am dat si lu' alamic ... amu' nush daca chiar i-a placut sau numa' din invidie, da' a mincat binisor din supa.

ingrijorator e cu laptele. alamare maninca lapte de vaca, alamic pofteste si el la laptele lu' alamare, si alamre tot asa, baiat gentil, se duce sa-i dea ...

Bine ai revenit!!!!

Chiar ma gandeam, ce-tzi fac nazdravanii. :scratch:

Elena nu vrea lichide cu linguritza iar din sticla accepta numai lapte , ceai sau apa. ( si suc de pere dar n-am de gand sa o obisnuiesc pt ca-i foarte dulce).

• Author
Ca sa nu mai editet: Dr zicea ca bebii care au fratzi mai mari papa mai repede si mai bine , ca le e pofta :scratch:
  • Author

Daniella , habar n-am ce se intampla cu nitritzii pe abur.... , nu m-am gandit.

Elena manca de rupe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Daca-i dai ce-i place :scratch:. Am facut azi o incercare:

ora 9.00- 200 gr cereale si dovleac

ora 12.30: 200 gr legume si carneee

ora 16.30: 200 gr cereale si dovleac + o para.

GEEEEZ !!!

Avea o burta rotunda rotunda. Si dupa baie a mai mancat 120 ml lapte.

Am zis ca vreau sa vad cat papa . Uite c-am vazut!!!!!

Lapte nu mai bea ziua decat de alint , vreo 30 de ml poate inainte de nani de amiaza....si dimineatza poate ca bea 120 ml. Poate. Ca pot sa fie si 30 , ca azi dimineatza.

In rest , seara , daca nu bea 200 inainte de culcare , se scoala sa bea restul pe la 10-11. Apoi doarme cum am norocul......Cateodata mai bea noaptea , cateodata nu....

De cand cu durerile de dintzi ecu susul in jos. Inainte ticaia ca un ceas...acum....

By the way...am indopata-o mult prea mult azi?

Bine ai revenit printre noi! Ia spune cum stati cu diversificarea si cu cumintenia celui mic? Ati implinit 3 luni? Si nu e la alaptat exclusiv?

Daca se agita spre mancare si primeste, inseamna ca e pregatit sa pape ....

Cu supa de galuste ati inceput? sau a mai mancat si altceva?

nu mai, n-am implinit 3 luni, am implinit 34 de ani, da' mersi oricum. :scratch:

copilu' are 4 luni deja si e mai mereu racit, ala mare ii aduce cadou tot felu' de virusi de la gradinita si asta micu' nu e aliosa, asa ca raceste, nu se caleste.

nu e exclusiv alaptat, am inceput sa-i dam intii niste cereale cu lapte pompat. cu biberonu' n-a vrut, numa' cu lingurita. p-orma piureu de cartofi dulci, tot cu lingurita. supa nu era-n program, pur si simplu l-a vazut pe fraxu ca se indopa cu asa ceva si s-a gindit ca musai sa-i placa si lui.

Bine ai revenit!!!!

Chiar ma gandeam, ce-tzi fac nazdravanii. :)

Elena nu vrea lichide cu linguritza iar din sticla accepta numai lapte , ceai sau apa. ( si suc de pere dar n-am de gand sa o obisnuiesc pt ca-i foarte dulce).

pai de ce sa-i dai lichide? da-i piureu. a ta poa' sa manince multe deja. da mincare la copila, cu cit maninca mai bine seara, cu atit are ce digera si te lasa sa duormi

ai mei ce sa faca? ala mic vrea sa fie ca ala mare, iar ala mare vrea sda fie ca tasu. iar eu exploatez situatia la maxx! de exemplum, alamare mai face mofturi ca nu vrea la gradinita. bine, zic, daca tu nu vrei, il iau pe matei. in 2 min e imbracat, incaltat si cu nasu-n usa ...

Ca sa nu mai editet: Dr zicea ca bebii care au fratzi mai mari papa mai repede si mai bine , ca le e pofta :)

dada. vrea si el ce are alalaltu'. cel mai meserias e cind alamare se joaca cu trenuletu' si alamic da din tot ce are sa-l duc si pe el la trenulet. la baie vrea linga alamare ... la baie e chiar simplu, ca alamare vrea sa faca baie cu alamic. singura chestie ca-l mai trage de mascuzatz.

nu mai, n-am implinit 3 luni, am implinit 34 de ani, da' mersi oricum. :)

copilu' are 4 luni deja si e mai mereu racit, ala mare ii aduce cadou tot felu' de virusi de la gradinita si asta micu' nu e aliosa, asa ca raceste, nu se caleste.

nu e exclusiv alaptat, am inceput sa-i dam intii niste cereale cu lapte pompat. cu biberonu' n-a vrut, numa' cu lingurita. p-orma piureu de cartofi dulci, tot cu lingurita. supa nu era-n program, pur si simplu l-a vazut pe fraxu ca se indopa cu asa ceva si s-a gindit ca musai sa-i placa si lui.

Multi inainte sanatos si tie si celor doi strengari! Mie mi-a spus dr sa ii dau cu lingurita orice nu e lapte. Eu incerc sa ii dau macar apa cu bibe, dar ea nu stie sa pape la biberon, sau nu vrea sa primeasca si il impinge cu limba afara ca si pe suzeta.

Beatrice nu are apetit, stie careva ce e de facut?

3 mese x 200 ml Mutti? si inca 2 ingrosate cu cereale ?

Bea a papat ieri prima oara mai bine:

- la 7 trezire libera si alaptat

- la 9:00 piure de para (sa fi fost maximum 1 lingura si aia juma de ora cu lalaiala si rugaminti sa deschida gurita), circa 30 ml

- la 10, 2 gurite de laptic de la tzitzi

- la 12:30 piure de morcov (sa fi fost maximum 1 lingura) + 1 lingura de cereale preparate cu 30 l apa calda, sa fi fost 50 ml

- la 15:00 piure de para (sa fi fost maximum 1 lingura) + 1 lingura de cereale preparate cu 30 l apa calda, sa fi fost 50 ml

- la 16:30 alaptat (la san in 5 minute e gata, curge destul de tare, dar si fata e f repde satula)

- la 18:30 4 linguri de cereale preparate cu 120 ml apa calda

- 19:00 baita

-20 alaptat si culcat si dormit pana la ora 8 azi dimi

insa ieri a fost prima zi fericita in care a mancat copilul altceva decat cerealele de seara. Pana acum fructele de dimineata si legumele de la pranz nu le manca si manca doar 3 linguri de cereale + 90 ml apa si in rest ceva laptic de la tzitzi, dar nici de ala nu mananca portii serioase ...niciodata nu reuseste sa goleasca macar un san la o masa, nu mai spun de supt la ambii sani

daca de acum mananca macar ca si ieri, suntem in mare progres, poate recuperam, ca in ultimele 2 saptamani iar stam prost cu greutatea, de abia daca a luat 100g (in ultimele 16 zile)

am pregatit programul pe azi, nu stiu cat o fi de corect, dar incercam. Diseara va spun ce s-a respectat:

In jur de ora 7-8 trezirea libera: alaptat

9:00 suc de fructe (portocala) (30-60ml)

9:45 alaptat

12:00 piure de fructe (30 ml circa) + 1 lingura de cereale (preparate cu 30 ml apa calda)

13:00 alaptat

15:00 piure de legume (30 ml circa)+ 1 lingura de cereale (preparate cu 30 ml apa calda)

16:00 alaptat

18:00 cereale (4 linguri cu varf + 120 ml apa calda)

19:00 baita

19:45 alaptat

20:00 culcarea

io as zice ca ori nu-i bun la gust ce-i dai tu, ori copilu' nu arde suficiente calorii. din cite scrii, biata fata e la indopat. ma mira ca stii de dimineata cind i-o fi foame la prinz. si, eniuei, cerealele alea i le dai ... cu apa?????
  • Author

Mah , asta iar a balotat pana la refuz!

Azi mergem la innot , o sa mance si mai mult! Ma sperie! Daca se face vreo umflata?

Mah , asta iar a balotat pana la refuz!

Azi mergem la innot , o sa mance si mai mult! Ma sperie! Daca se face vreo umflata?

lasa mah copila sa mince ...

io as zice ca ori nu-i bun la gust ce-i dai tu, ori copilu' nu arde suficiente calorii. din cite scrii, biata fata e la indopat. ma mira ca stii de dimineata cind i-o fi foame la prinz.

Asta e referitor la mine oare?

la mine cand zic piure de fructe e vorba de max 1 lingura de piure de mar

piure de legume = max 1 lingura de piure de morcov

Daca le mananca si atat mare lucru! Insa nu mananca varianta simpla, pana acum cel putin. Doar amestecat cu cereale.

pai tu ai gustat piureul de morcov fiert fara sare? nu e bun, dar asta mananca toti bebelusii la inceput

marul ras cu morcov nu era prea bun, dar mancabil, insa daca asta mananca bebelusii, asta tb sa manance si ea ...

acu pe gustul meu toate sunt buna ca eu sunt amanta legumelor crude si nu gatesc sarat si gatesc legumele la abur, nu fierte in apa, deci au saruri in ele si sunt mai taricele, nu se distruge fibra. De cele mai multe ori nici nu le gusta! cum ii pun babetica si vede castronelul, lingurita strange buzele si nu-i chip sa le deschida nici daca te scalambai si o rogi in toate felurile jum de ora. Cand vede tzitzi insa deschide gura mareeeee, dar de regula suge putin (cu unele exceptii)

nu le vrea decat combinate cu cereale

eu folsoesc cereale formula cu lapte, care se prepara cu apa

nu stiu ce sa ma fac ca nu vrea sa manance, spre ex luni si marti nu a mancat nimic cu exceptia cerealelor de seara si alea putine: 2 linguri

piureul de mar e bun e foarte bun, dar nici pe asta nu-l gusta daca nu-i pun cereale in el

cerealele mele fiind formula cu lapte, ma gandesc ca pentru ea deocamdata mancarea trebuie sa fie ori laptic de la tzitzi ori ceva cu gust macar de lapte.

i-am dat si de para

La asta a contribuit cu buna seama si faptul ca am inceput diversificarea (la 4 luni si 1 sapt) cu cerealele cu lapte si am continuat 4 saptamni doar cu astea ...cea ce i-a intarit pt moment ideea ca papa = lapte

• Author
Daniella , or fi cerealele de vine. Ziceai ca nu-s cereale propriu-zise , is nush ce granule. Cine stie ce chestii au prin ele , mai mult ca sigur indulcitori ca sa placa....si fata nu mai vrea decat dulce acum!!!!

Daniella , or fi cerealele de vine. Ziceai ca nu-s cereale propriu-zise , is nush ce granule. Cine stie ce chestii au prin ele , mai mult ca sigur indulcitori ca sa placa....si fata nu mai vrea decat dulce acum!!!!

Sunt cereale cu lapte instant de la Milupa. Tu nu ai luat Milupa?

Sunt tentata sa cred ca inca laptele e gustul ei preferat, ele avand laptic ea stie ca aia e papaica, cea are gust de laptic!