Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diversificarea

Featured Replies

dar de ce vrei sa-i dai suc de morcov? eu in afara de apa si ceai nu-i dau nimic. Ar trebui?
  • Author
Cica o ajuta cand face kk , morcovul fiert constipa , sucul-dimpotriva. Si e sanatos!!!!

Aura, m-a pus pe ganduri ce scrie acolo cu legumele si nitratii. Deci supa de legume e riscanta? Legumele crude de asemenea?

Mutti, pai daca ii dai din biberon si cu tetine free BPA, e valabil si la tot restul harnasamentelor daca vrei sa le incalzesti sau sa pui ceva cald in ele.

Am impresia ca o luam razna insa daca incercam sa ne gandim la toate riscurile. Cum procedezi sa pastrezi/congelezi hrana?

Am citit schema diversificarii de aici si este similara cu ce am primit eu de la dr noastra pediatra:

http://www.scritube.com/gradinita/copii/SCHEMA-DIVERSIFICARII-ALIMENTA205410621.php

• Author

Daniella , i-am dat piure de para proaspata , a mancat una intreaga si NIK.

Pai , BPA Free sunt toate :love7:. La noi nu cred sa se vanda tetine cu BPA. Scrie pe toate ca-s fara.

Din cate stiu eu , numai morcovii ne-bio , de ex , au nitrat. Potzi sa-i dai la BB (asa cum zice Aura mai bine) dar nu ai voie sa-i congelezi si decongelezi ca se transforma nitrat-ul in nitrit si asta cica-i periculos- am citit si io. Mi se pare ca intr-o cartzulie primita de cumnatamea de la casa de asigurari.

Daniella , i-am dat piure de para proaspata , a mancat una intreaga si NIK.

Pai , BPA Free sunt toate :D. La noi nu cred sa se vanda tetine cu BPA. Scrie pe toate ca-s fara.

Din cate stiu eu , numai morcovii ne-bio , de ex , au nitrat. Potzi sa-i dai la BB (asa cum zice Aura mai bine) dar nu ai voie sa-i congelezi si decongelezi ca se transforma nitrat-ul in nitrit si asta cica-i periculos- am citit si io. Mi se pare ca intr-o cartzulie primita de cumnatamea de la casa de asigurari.

Aia zic si eu: din moment ce folosesti biberoane si tetine free BPA, trebuie sa te gandesti si la restul recipientelor si ustensilelor folosite mai ales pt bebe, dar si pt adulti.

La noi :love7: nu sunt INCA magazine cu fructe si legume BIO (cel putin eu nu stiu sa fie, daca cineva din RO ma poate indruma as fi recunoscatoare), iar in piata nu mai sunt tarani neaosi, sunt niste cetateni care vand legume/fructe din import (Turcia, Egipt etc)

• Author

Daniella , gaseste-tzi un tzaran pe undeva pe langa Bucuresti si fa aprovizionarea de la el.

(Am vrut aa intreb daca nici la unguri nu sunt produse Bio , dar apoi am vazut ca stai la Bucuresti :D . Obisnuintza :love7: )

• Author

Cu sucul de morcov m-am linistit , facem o pauza de vreo saptamana.Azi am facut suc dintr-o para ( curatzata de coaja , asa a zis dr pana la 6 luni , chiar daca e Bio , ca Bio nu inseamna 100% natural ci doar cu mai putzine porcarii. Dupa 6 luni , daca e Bio , necuratzata , ca are coaja multe vitamine.) A baut 50 ml de suc. L-a inceput a facut ochii mari , apoi a tras mai departe. Tragea tragea si nu se intampla nimic , asa ca mi-am dat seama ca e biberonul prea ingust ( gaura) si am facut o gaura mai mare cu foarfeca :hug: . Acum e mare fata mea , nu mai e pericol de colici :hug: L-a baut pe tot!!!!!

De acum inainte o sa-i dau dimineatza suc de para , sa vedem daca-i ajuta la kk.

Azi am incercat sa vad daca-i place gustul , maine i-l amestec cu apa.

Azi la amiaza avem in plan:

piept de pui
cartof
pastarnac
brocoli !!!!!

Totul subtziat cu suc de morcov si mar :(

Scriu mai tarziu cantitatzile si cum a fost .

Mutti, pentru constipatie, daca dai suc de para e bine sa-l incalzesti un pic ca sa-i maresti efectul (asa mi-a spus o asistenta de aici). Poti sa incerci sa-i dai si apa, tot incalzita, dupa mese.
  • Author

Mutti, pentru constipatie, daca dai suc de para e bine sa-l incalzesti un pic ca sa-i maresti efectul (asa mi-a spus o asistenta de aici). Poti sa incerci sa-i dai si apa, tot incalzita, dupa mese.

Aura , merci mult!

Oricum aveam de gand sa i-l indoi cu apa de maine ( ca mie mi se pare prea dulce) , asa ca de maine bag apa calda pe el :lol:

Azi tot tare a facut , se va trezi in curand si-i dau sa manance , in timpul mesei pun pariu ca face iar......sunt curioasa daca tot tare.

Mutti nu ti-e frica sa pui suc fructe in mancare (pentru ca fructele se digera mai repede decat restul (20 minute), dar nu pot sa treaca de restul alimentelor pana nu se digera toate (peste 2h), atunci fermenteaza si se baloneaza - mai ales in combinatia cu carnea)?
  • Author

Daniella , asa o fi cum spui tu , dar.....toate retzetele de pe aici sunt cu legume , carne, ulei si....10-20 ml de suc proaspat de fructe. Am o cartzulie de la o casa de asigurari , un ghid pt copil si la partea cu BB tot asa sunt retzetele. De la dr tot cu suc de fructe m-a recomandat.

Elena nu se baloneaza deloc. A papat tot si a fost OK.

Azi a mancat cu brocoli , a fost OK , ca si cum nici n-ar fi simtzit ca e ceva nou. Numai ca n-a mai facut Mmmmmm , Mmmmmmmmm la mancare. Cand primeste carne multa asa face :icon_fessee:

la mine, se simte daca bag fructe la sfarsitul mesei ... intr-o ora ma umflu ca un balon cu heliu. Dar eu am digestia proasta, inseamna ca la bebi nu-s valabile regulile de adulti ...

vaaai nu am bagat de seama cand ai zis ca face mmmm mmmm la masa! ce scumpaaaa :icon_fessee: Da-i un pup mare - mare!

• Author

la mine, se simte daca bag fructe la sfarsitul mesei ... intr-o ora ma umflu ca un balon cu heliu. Dar eu am digestia proasta, inseamna ca la bebi nu-s valabile regulile de adulti ...

vaaai nu am bagat de seama cand ai zis ca face mmmm mmmm la masa! ce scumpaaaa :biggrin: Da-i un pup mare - mare!

ii dau si mai multe , o pup de nu mai pot . Ma ia cu jale cand ma gandesc ca de luni nu o vad 6 ore pe zi.

Iar ma vait............ :icon_fessee:

vaita-te ca e voie al liber! Hai ca tot e bine ca nu lucrezi min 8h + drum

si io o pup de nu mai pot ... ce miros ... ce piele fina ... nu ma mai satur

iti dai seama ca peste ceva ani probabil nu o sa ne mai lase sa le luam in brate si sa le pupam?

• Author

Daniella , m-am desteptat de ce trebuie suc de fructe in papa :notworthy:

( am cumporat azi o carte care mi se pare tare buna)

Sucul de fructe contzine vitamina C si asta ajuta la asimilarea fierului in organism. Se recomanda suc de mar la cei mici , apoi de portocala.

• Author

Ce mai scrie-n cartzulia mea :

carne o zi da si una nu ( eu stiam de 5 din 7 )
carnea se fierbe separat si apoi se amesteca cu legumele
fara carne de porc in primele 18 luni!!!!
ceapa-n-are nici un rol la BB , numai ca poate face balo´nare
nu se dau vinete la copii ot ca au NIcotina!!!!!

Daniella , m-am desteptat de ce trebuie suc de fructe in papa :floare:

( am cumporat azi o carte care mi se pare tare buna)

Sucul de fructe contzine vitamina C si asta ajuta la asimilarea fierului in organism. Se recomanda suc de mar la cei mici , apoi de portocala.

ahahaha! bine ca ai spus, merci! ce mai zice interesant si nou?

in unele materiale scrie ca se incepe si cu suc de portocale, dar in lista de la dr mea scrie ca citrice doar dupa 1 an ca-s prea acide pt stomacul lor. Daca citesti mai multe materiale de mai multi autori :notworthy: se bat info cap in cap

Ce mai scrie-n cartzulia mea :

carne o zi da si una nu ( eu stiam de 5 din 7 ) si la mine scrie la fel: o zi carne, o zi galbenus de ou
carnea se fierbe separat si apoi se amesteca cu legumele asa scrie si la minefara carne de porc in primele 18 luni!!!! la mine scrie interzis pana la 3 ani
ceapa-n-are nici un rol la BB , numai ca poate face balo´nare la mine zice ca "ulterior" se poate adauga si ceapa in zeama de supa, dar nu se paseaza, doar zeama se foloseste nu se dau vinete la copii ot ca au NIcotina!!!!! asta nu stiam, doar stiam ca sunt greu digerabile si ca nu se consuma in timpul alaptarii - eu am consumat insa, nu scria motivul

Edited by Daniella

ti-a mai zis dr de cereale, daca sa-i dai sau nu ?

acum ii dai 2 mese fructe dimi, la pranz piure de legume cu carnita si in rest lapte?

Bea de cand ii dau cereale seara, pe zi nu mai prea suge ...decat de alint...curand nu o sa mai am lactatie, ca daca nu suge nu se mai umplu sanii de la o vreme decat noaptea si dimineata la prima ora cand suge mai bine
  • Author

despre fructe:

Fara avocado in primul an ca are prea multa proteine
Caisele se pot da la BB, cele mai bune fructe sunt marul si para apoi caisele ( pt bebi)
Se da putzin morcov fiert ( constipa)
Fructe de padure ( mure , zmeura , coacaze , etc) dupa 11 luni ca pot sa irite intestinal
Cirese-dupa 11 luni
Kiwi-pot provoca alergii
La fel si capsunile
Piersica –dupa 11 luni
Citrice-dupa primul an

• Author

ti-a mai zis dr de cereale, daca sa-i dai sau nu ?

acum ii dai 2 mese fructe dimi, la pranz piure de legume cu carnita si in rest lapte?

cereale sa-i dau din luna a 6-a , cel mai repede din luna a 5-a , dar po´t sa astept , a zis. In carte scrie ca la 4 saptamani minim dupa ce i-ai dat legume.

Ii dau mancare numai la amiaza si o gura de suc de pere dimineatza , in rest bea lapte. Cateoadat mai mult , cateoadata mai putzin.....in ultimele 24 de ore a baut relativ mult fatza de cat bea in general : cam 600 de ml !!!! In rest , bea maxim 400 ml in 24 de ore.

despre fructe:

Fara avocado in primul an ca are prea multa proteine NU STIAM
Caisele se pot da la BB, cele mai bune fructe sunt marul si para apoi caisele ( pt bebi) SI LA MINE ZICE LA FEL
Se da putzin morcov fiert ( constipa) SI CUM SE DA? CRUD?
Fructe de padure ( mure , zmeura , coacaze , etc) dupa 11 luni ca pot sa irite intestinal SI LA MINE ZICE DUPA 1 AN, ALERGENE
Cirese-dupa 11 luni NU STIAM, DE CE?
Kiwi-pot provoca alergii SI LA MINE ZICE LA FEL
La fel si capsunile SI LA MINE ZICE LA FEL. Si cand incepi sa dai cate o farama doar cand si cand
Piersica –dupa 11 luni NU STIAM, AICI SE RECOMANDA PRINTRE PRIMELE DUPA MAR, PARA, URMEAZA CAISA SI PIERSICA
Citrice-dupa primul an ASA ZICE SI LA MINE

pai nu se bate in cap ce zicea inainte ca se da suc de mar sau porto la inceput, cu faptul ca citricele dupa 1 an