Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Papanasi fierti

Featured Replies

Este o reteta simpla, cu ingrediente putine, la papanasi eu nu pun nici un fel de arome, vreau sa simt gustul branzei de vaci pe care eu o cumpar din piata de la tarani, e o branza grasa, dulce si deloc umeda.

1/2 kg branza de vaci

2 oua

3 linguri gris

1 lingura faina

post-605-12976204681629_thumb.jpg

se amesteca toate ingredientele apoi se formeaza papanasii, ce forme doriti, eu ma ajut de doua linguri pe care le umezesc cu apa rece.

post-605-12976204829901_thumb.jpg

Se pune o oala cu apa la fiert si cand aceasta fierbe se ia de pe foc, se pun papanasii apoi o punem iar pe foc dar la foc foarte mic.

post-605-12976204998397_thumb.jpg

Dupa ce papanasii se ridica la suprafata mai lasam cam 3-4 minute si ii scoatem cu o spumiera.

post-605-12976205153436_thumb.jpg

Ii tavalim prin pesmet (rumenit cu un cubulet de unt, eu nu am avut si nu a fost bai) amestecat cu zahar plus cateva pliculete de zahar vaniliat

post-605-12976205306264_thumb.jpg

Si gata, nimic mai mult, sunt tare pufosi si buni!

post-605-12976205433388_thumb.jpg

post-605-12976205607813_thumb.jpg

Nu am facut nicodata papanasi fierti.Arata f. bine .Dar cum eu sunt mai inventiva asa de felul meu ,asi putea sa-i umplu cu ceva?!
Ce poooftă mi-ai făcut şi eu obişnuiesc să fac, ne plac tare mult, dar nu pun făină dacă iau brânza de la ţărani, doar un pic de griş! Îmi place forma ce le-ai dat-o, eu mă chinui săi fac rotunzi!
  • Author
Multumesc fetelor, da, branza dulce am folosit, de umplut ar fi cam greu dar poti incerca, faina am pus foarte putina.

Nu am facut nicodata papanasi fierti.Arata f. bine .Dar cum eu sunt mai inventiva asa de felul meu ,asi putea sa-i umplu cu ceva?!

eu zic ca nu. poti sa ii compari cu galustele de gris (nu la gust ci la consistenta, sa ca iti dai seama cam cum sunt) si nu cred ca acelea merg umplute.

in schimb poti sa ii "scalzi" in ce vrei tu. noi papanasii astia nu ii tavalim prin pesmet ci ii mancam cu smantana din belsug si gem sau zahar sau miere. mie imi plac si cu scortisoara.

mie tare imi placeau papanasii astia dar nu prea mai fac asa des pentru ca a mea copila nu se da in vant dupa ei :biggrin: eu nu am mai pomenit pana acum copil sa nu ii manance.

cum eu sunt mai inventiva asa de felul meu ,asi putea sa-i umplu cu ceva?!

eu zic ca nu. poti sa ii compari cu galustele de gris (nu la gust ci la consistenta, sa ca iti dai seama cam cum sunt) si nu cred ca acelea merg umplute.

Eu cred ca da, in 2 feluri:

Un fel ar fi ca la galustele cu prune; de cum am citit reteta asta m-am gindit ca merge, asa cum ne-a prezentat o data koch, sa bagi o caisa la mijloc, fierbi, dai prin pesmet sau nu... diverse variante. Pentru asta ar trebui sa fie ceva mai tarisoara compozitia, ca sa poti sa o manevrezi cu... mina (de parca poti s-o manevrezi si cu altceva :) )

Al doilea fel de umplere a unor chestii de pasta moale l-am vazut pe internet facut astfel: se creeaza un cilindru din chestia de umplut, sa zicem ca o sarma cu diametru mai mare, ii bagi un deget prin centru, se creeaza un gol, se umple cu ce vrei sa umpli si inchizi prin aducerea invelisului din nou deasupra... ati inteles ceva? :biggrin:

Mai am si eu o metoda de a umple chestii, o sa pun poze cind ajung la ele :)

Ahhhhh, papanasii copilariei mele. pentru mine astia sunt papanasii :biggrin:

mama mea facea cu galuste rotunde, di in mijloc cu degetul o adancitura;

dupa fiert in adancitura punea un pic de unt, zahar si oleac' de smantana....miam miam...

ps, ii prefer net celor prajiti :)

Si eu tot asa fac papanasii, in fiecare saptamana fac cate o portie. Si stiu cat sunt de deliciosi! YAM-YAM!!! Si se mananca si a doua zi, chiar reci, raman pufosi, nu se fac beton.

Ma duc sa fac, inca nu am facut saptamana asta! :biggrin:

Langa zaharul vanilat din pesmet eu pun si un pic de scortisoara. Chestie de gust!

• Author

Langa zaharul vanilat din pesmet eu pun si un pic de scortisoara. Chestie de gust!

Asa este Giorgiana, uitai, si mie imi plac cu scortisoara, simteam eu ca le lipseste ceva... :)

Si eu fac la fel cu scortisoara.

Giorgiana mie imi plac mai mult cans sunt reci parca simti mai bine toata cremozitatea branzei.

Branza de vaca o puteti face voi acasa. E drept ca la 2 lt de lapte va iesi un pumn de branza dar, macar stiti ca aveti in cazul in care nu o gasiti de cumparat.

Astfel laptele il puneti la fiert si adaugati zeama de lamaie si observati cum se separa zerul si o strecurati si gata branza.

Nu am mai mancat din copilarie , cand facea bunica mea .Eu am incercat o data sa-i fac , dar cred ca nu am avut branza prea buna , era de la magazin , mi s-au imprastiat.Nici ai mei nu sunt doritori , nici sotul , nici pitica , asa ca doar pentru pofta mea nici nu am mai incercat sa fac.Dar as manca ... :-*
  • 4 weeks later...

Eu îi fac rotunzi , doar gris fără făină în compoziţie, pesmet cu zahăr şi scorţişoară şi zahăr vanilat. Mâncaţi cu dulceaţă de cireşe negre şi /sau smântănă.

Porţia de azi:

post-508-13004705410045_thumb.jpg

In casa nu am mai facut de vreo 3 ani papanasi prajiti, ii facem numai fierti si mie imi plac asa simpli, fara sa ii mai dau prin pesmet. Nu pun nici zahar, poate putina dulceata de cirese amare,musai.
  • Author

Eu îi fac rotunzi , doar gris fără făină în compoziţie, pesmet cu zahăr şi scorţişoară şi zahăr vanilat. Mâncaţi cu dulceaţă de cireşe negre şi /sau smântănă.

Porţia de azi:

Arata foarte bine, spune-mi si mie te rog reteta fara faina.

Dragă Elena , eu folosesc 1 singur ou la jumatate de kg de brânză, şi pun 8 linguriţe de griş ( ar veni 4 linguri mari de griş), practic înlocuieşti lingura de făină cu o lingură de griş şi scazi un ou pentru a nu fi compoziţia prea umedă . Sincer , eu nu cred că e vreo diferenţă de gust , doar că eu aşa am învăţat reţeta de la bunica mea ardeleancă. Compoziţia iese ca un aluat nici prea tare nici prea moale care se poate modela în mâini exact ca pe chifteluţe ( de aceea le şi fac rotunde).
  • 3 weeks later...

...

1/2 kg branza de vaci

2 oua

3 linguri gris

1 lingura faina

Am dublat cantitatea si nu am pus faina!

post-184-130236748376_thumb.jpg

Sunt tare buni!!!!!!!!

Mi-am facut si eu azi papanasi fierti montificati :tongue3: In loc de faina sau gris am pus faina de naut.

Deci compozitia a fost facuta din: 500g brinza proaspata (Napolact, parca, ceva de genul asta, am gasit la punga si a fost foarte buna, pentru ca imi trebuia fara zer ca sa fie Monti), 2 oua, 2 linguri de fructoza, o fiola de esenta de vanilie si ~4 linguri de faina de naut de la Solaris.

Amestecate toate la gramada si papanasii fierti in apa cu sare dupa ce i-am format (pentru prima data in viata mea) cu 2 linguri, e foarte simplu.

I-am mincat (7 bucati deodata) cu smintina dulce in care am pus putin fructoza. Excelenti! :rolleyes:

post-233-13024395067114_thumb.jpg

Porţia de azi:

M-ai dat pe spate ce bine arata... .

Aceiasi reteta o folosesc si eu, sunt foarte buni. Anei ii plac mult, mie si mai mult :rolleyes: .

Daca adaugati inca 1 lingura de faina ii puteti face prajiti si servi cu dulceata de afine ca si in restaurante...si calorii sunt duble clar.

Porţia de azi:

M-ai dat pe spate ce bine arata... .

Aceiasi reteta o folosesc si eu, sunt foarte buni. Anei ii plac mult, mie si mai mult :hug: .

Daca adaugati inca 1 lingura de faina ii puteti face prajiti si servi cu dulceata de afine ca si in restaurante...si calorii sunt duble clar.

Las' că nici cu smântână şi dulceaţă nu-s hipocalorice, nu le poţi avea pe toate-n viaţă... :hug: Porţia de azi ( parcă ne-am vorbit!)- mai exact porţia lui Mihai, eu doar unul am gustat, fără smântână şi dulceaţă.

Dulceaţă de smochine, că aia am adus din cămară, foaaaaaaarte bună!!! :hug:

post-508-13024521940758_thumb.jpg

• 2 weeks later...

Mi-am facut si eu azi papanasi fierti montificati :D In loc de faina sau gris am pus faina de naut.

Deci compozitia a fost facuta din: 500g brinza proaspata (Napolact, parca, ceva de genul asta, am gasit la punga si a fost foarte buna, pentru ca imi trebuia fara zer ca sa fie Monti), 2 oua, 2 linguri de fructoza, o fiola de esenta de vanilie si ~4 linguri de faina de naut de la Solaris.

Amestecate toate la gramada si papanasii fierti in apa cu sare dupa ce i-am format (pentru prima data in viata mea) cu 2 linguri, e foarte simplu.

I-am mincat (7 bucati deodata) cu smintina dulce in care am pus putin fructoza. Excelenti! :appl:

Iti multumesc pt idee!

Nu ma gandisem la faina de naut, poate pt ca-i vedeam ca pe o chestie dulce... Dar, daca tu zici ca au fost excelenti am sa-mi incerc si eu norocul cat de curand.