Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Am ingrediente, n-am idei

Featured Replies

Eu am făcut o super-mega-budincă din conopidă, broccoli, batonașe de bacon, ou, smîntînă și ce mai am prin frigider. Deasupra îi pun felii din mozzarella, cheddar, gouda, cașcaval, orice am de genul ăsta care se topește și/sau rumenește frumos deasupra. Sau fac paste cu orice fel de carne tăiată bucățele, smîntînă, și amestecat ca să se facă sos gros și ceva brînzos prin el.

Budinca cu conopidă și broccoli merită o rețetă scrisă, dar pe scurt e așa: fierb într-o cratiță apă și pun conopida și broccoli congelate la decongelat și doar puțin fierte (au la Lidl porții perfecte la pungi, de cam 450-500g). Alături pun la prăjit în puțin ulei bacon tăiat bastonașe, tot de la Lidl, cred că le știți, dacă frecventați Lidl, mie mi se par vitale alea, de cîtva timp încoace, le folosesc la multe preparate. Dacă am vreo șuncă, costiță care nu se mai mănîncă, foarte bine, o pun pe aia. Într-o tavă mai înaltă pun legumele scurse de apă, baconul, cuburi de parmezan, parmezan ras, mai ales dacă am ceva mai vechi sau uscat, dacă e încă bun de consumat ca atare nu pun nimic. Bat vreo 3-4 ouă cu vreo 200-300 ml de smîntînă de gătit, condimentez cu schinduf și piper, sărez, torn amestecul ăsta în tavă peste buchețelele de conopidă și broccoli și bacon, pun deasupra felii de brînze de genul celor de mai sus sau rase, dacă-s prea uscate, bag la cuptor la temperatură mare, 200-210 grade pentru vreo jumătate de oră și gata, se face o mîncare genială, în care poți să pui tot ce nu-ți mai trebuie prin frigider. Uite-o mai jos într-o fază avansată de topire, era mozzarella, dar încă am mai lăsat-o la rumenit. A fost așa de buuuunăă!

IMG_20190502_174601_556.jpg

Eu am făcut o super-mega-budincă din conopidă, broccoli, batonașe de bacon, ou, smîntînă și ce mai am prin frigider. Deasupra îi pun felii din mozzarella, cheddar, gouda, cașcaval, orice am de genul ăsta care se topește și/sau rumenește frumos deasupra. Sau fac paste cu orice fel de carne tăiată bucățele, smîntînă, și amestecat ca să se facă sos gros și ceva brînzos prin el.

Budinca cu conopidă și broccoli merită o rețetă scrisă, dar pe scurt e așa: fierb într-o cratiță apă și pun conopida și broccoli congelate la decongelat și doar puțin fierte (au la Lidl porții perfecte la pungi, de cam 450-500g). Alături pun la prăjit în puțin ulei bacon tăiat bastonașe, tot de la Lidl, cred că le știți, dacă frecventați Lidl, mie mi se par vitale alea, de cîtva timp încoace, le folosesc la multe preparate. Dacă am vreo șuncă, costiță care nu se mai mănîncă, foarte bine, o pun pe aia. Într-o tavă mai înaltă pun legumele scurse de apă, baconul, cuburi de parmezan, parmezan ras, mai ales dacă am ceva mai vechi sau uscat, dacă e încă bun de consumat ca atare nu pun nimic. Bat vreo 3-4 ouă cu vreo 200-300 ml de smîntînă de gătit, condimentez cu schinduf și piper, sărez, torn amestecul ăsta în tavă peste buchețelele de conopidă și broccoli și bacon, pun deasupra felii de brînze de genul celor de mai sus sau rase, dacă-s prea uscate, bag la cuptor la temperatură mare, 200-210 grade pentru vreo jumătate de oră și gata, se face o mîncare genială, în care poți să pui tot ce nu-ți mai trebuie prin frigider. Uite-o mai jos într-o fază avansată de topire, era mozzarella, dar încă am mai lăsat-o la rumenit. A fost așa de buuuunăă!

post-233-0-80690800-1557173019_thumb.jpg

Asta e chiar misto!

Moatza, ai zis ca nu vrei foietaje, dar ce zici de "eclere" :rolleyes: ? Am facut o singura data, cu gandul sa le umplu cu nici nu mai stiu eu ce, dar le-am halit una cate una pana n-am mai avut ce umple.

http://www.dinnerwithjulie.com/2018/04/06/blog-flog-gruyere-or-gouda-gougeres/

ooo, merci, sunt ceva idei pe-aici, ar tb sa ma hotarasc :rolleyes:

va zic ce-am facut!

ce misto par eclerele alea cu gouda...si afara e si o vreme buna de cuptor... :rolleyes: :director:

O da, adi, buna ideee cu gougerele

le-am facut la o zi de-a lui Marco cu reteta stellei

E o idee dată de Stella, eu eclerele le-am făcut cu reţeta mea şi am adăugat cantitatea de brinză corespunzătoare. Am făcut aluatul de ecler din 3 ouă mari (reţeta e pentru 4 dar ouăle astea erau prea mari), 180 ml lapte, 70 gr unt, 100 gr făină, un strop de sare, cind era gata am adăugat 180 gr de ementhal ras, le-am copt 20 de minute la 200°C şi 15 minute la 175°C pentru că le-am făcut mari, in formă de quenelles deci cit intra intr-o lingură. Sunt excelente, eu cum s-au răcit cum le-am băgat la congelator că deja “gustasem” prea multe. Simbătă dimineaţa le-am scos de la congelator şi inainte de a le servi le-am incălzit puţin in cuptor.

inteleg ca daca faci reteta obisnuita de eclere, dar adaugi in plus branza, ele se infoaie frumos?

nu tb inlocuit niciun ingredient, doar adaugata branza?

n-am timp acum, dar tb sa studiez comparativ retetele :rolleyes:

mi se pare o idee f misto :rolleyes:

inteleg ca daca faci reteta obisnuita de eclere, dar adaugi in plus branza, ele se infoaie frumos?

nu tb inlocuit niciun ingredient, doar adaugata branza?

exact

eu, cum ziceam, am preferat sa folosesc cantitatea de ingrediente pe care o fac in mod normal la eclere peste care am adaugat la sfirsit, cind amestecul ar fi fost gata, brinza rasa

am mentinut proportiile dintre cantitatea de ingrediente obisnuite si ce de brinza din reteta indicata de stella care probabil e pe forumul vechi, aici am cautat si n-am gasit

infoiatul e acelasi ca la eclere, poate nitel mai molcute din cite imi amintesc eu, dar gustul e excelent, mult mai gustoase decit eclerul sau choux-ul obisnuit

am vazut ca tu ai pus 3 oua in loc de 4, ca ti s-au parut mari.

am citit undeva ca la eclere chiar poti depasi putin cantitatea de oua, ca asta le face sa creasca de fapt.

vedem!

Reteta mea de baza e asta, chiar daca acolo sus am pus cantitatea intreaga de lapte, in loc de apa si lapte, am mereu grija sa mentin proportia dintre ingrediente ca sa fiu sigura de reusita

g. 90 apa

g. 90 lapte

un strop de sare

g. 75 unt

g. 100 faina

3 oua medii (de regula un ou mediu mi se pare ca are 70 de gr cu coaja cintarit)

de depasit cantitatea de oua, nu's ce sa zic, important parerea mea e sa nu fie aluatul prea lichid pentru ca mi-e frica ca dupa aia n-or sa se umfle

Aaa, mi-am mai adus aminte de ceva, un aluat excelent pentru orice, dar mai ales la sărățele, în care ingredientul poate fi și genul ăsta de brînze. ca să nu mai zic de aluatul cu ulei de măsline și vin, în care poți să pui și o cantitate de brînză, apoi înfășori măsline verzi în acest aluat și le coci, o nebunie!

Îmi permit să pun link pe blogul meu, că nu am timp să preiau aici explicațiile :rolleyes:

https://www.gardaculinara.ro/saratele/

Uite o poză :rolleyes:

saratele.jpg

am vreo 350gr gouda, 32%grasime. si ptr ca nu-i mai grasa, e cam gumoasa.

a cumparat-o, ia ghiciti voi cine? :angryfire: :angryfire: :angryfire:

o am in frigider de vreo doua saptamani, s-a uscat putin pe margine, in rest arata bine.

parca n-as arunca-o, dar nici nu am idei marete cu ea - exclus sandvisuri, nici intr-o salata nu prea ma incanta, de placinta nu e buna, s-o rad pe foietaje...nu vreau foietaj...

intelegeti voi, as face ceva gustos cu ea, da' nu stiu ce :rolleyes:

Rad pe-aici de una singura :)))

Probabil ca ai executat-o deja, dar, inca doua idei: bulete ori facuta pane si stropita cu niste miere, pe o salata de verdeturi, cu un dressing misto cu balsamic si miez de nuca si samburi de pin, mnomnom, alaturi niste bagheta crocanta. Mananci de pici.

Edited by Lapona Enigel

• 11 months later...

Am 4 lămîi netratate, la 2 le-a mucegăit coaja, 2 le am întregi. Ce aș putea să fac cu ele toate deodată? Aș prefera să fie un desert sau o băutură, dar nu limoncello, că nu am alcool.

Eu as face asta. Îți garantez că este delicioasă!

Mulțumesc mult! Cred că fac Tiramisu ăla cu lămîie, că am și smîntînă de frișcă de care vreau să scap. Și pișcoturi am. Uraa!

Sa vezi si ce bun e! Ma rog, mie mi-a placut mult de tot!

Mulțumesc mult! Cred că fac Tiramisu ăla cu lămîie, că am și smîntînă de frișcă de care vreau să scap. Și pișcoturi am. Uraa!

Sa vezi si ce bun e! Ma rog, mie mi-a placut mult de tot!

Cred că e! Îl tai mîine, am pus 2 rînduri de pișcoturi și crema e aproape lichidă, trebuie să se însiropeze ca lumea.

Cu mare drag! Speram sa îți placă la fel de mult cat mi-a plăcut și mie!