Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dieta Montignac - Ce am gatit azi

Featured Replies

gemuri (măceşe şi jeleu de struguri)

Tu faci gemurile / dulceturile fara zahar? Sau pui vreun alt indulcitor?

M-ar interesa ce fructe se preteaza la dulcetit fara nici un fel de zahar. Pana acum am facut magiun (de prune), gem de caise si de piersici (fiecare facute separat). Ma bate-un gand sa-ncerc si cu alte fructe, dar nu stiu daca am vreo sansa de izbanda sau nu. :biggrin:

Foxy, am vazut acum ca-s la moda semintele de chia.

Se fac dulceturi la rece, fara foc.

Poti tine borcanul o sapatamana in frigider.

O sa caut informatii despre chia, multumesc frumos pentru sugestie! :wasted:

- năut copt (cu boia, chimen şi turmenic)

[i]Am facut si eu dupa indicatiile tale... acum, sper doar sa le fi facut cum trebuie. Aveau un gust de boabe de porumb fiert, atunci caldute, dar a doua zi erau cam dure.

De asta, te intreb acum, asa trebuia sa fie?

Am facut asa: inmuiat o zi, fiert aprox 1h, apoi le-am lasat la racit si seara le-am bagat la cuptor dupa ce le-am stropit cu o apa aromata. La cuptor le-am lasat cam o ora (cred) la 180°C.

[/i]

- pateu de mazăre galbenă (cu turmenic şi ulei virgin de floarea soarelui)

Am cautat pana am innebunit, dar mazare galbena nu am gasit pe aici. Imi zic mereu de soia. Fac confuzie!

- falafel în cuptor (le-a făcut Maia mea şi mi-e ciudă că nu am pozat-o cum făcea chifteluţele)

Brava, Maia! Pupam manutele harnice!

- vinete chinezeşti peste care am pus un strop de ulei de cocos la sfârşit, după ce am oprit focul. servite cu orez fiert

Cum se fac, bre, vinetele astea, ca m-ai facut curioasa si am si vreo 3 vinete disponibile.

- pentru mâine am în plan spaghetti cu sos pesto făcut de mine şi congelat (fără brânză). astea eu le consider de F2

Si eu!

- pentru sâmbătă vreau să fac orez chinezesc (cel cu ananas şi legume)

Nu m-am incumetat pana acum sa-l fac. Ma duc sa ma mai uit inca o data la reteta, ca matza-n calendar. Poate asa capat ceva curaj.

- năut copt (cu boia, chimen şi turmenic)

[i]Am facut si eu dupa indicatiile tale... acum, sper doar sa le fi facut cum trebuie. Aveau un gust de boabe de porumb fiert, atunci caldute, dar a doua zi erau cam dure.

De asta, te intreb acum, asa trebuia sa fie?

Am facut asa: inmuiat o zi, fiert aprox 1h, apoi le-am lasat la racit si seara le-am bagat la cuptor dupa ce le-am stropit cu o apa aromata. La cuptor le-am lasat cam o ora (cred) la 180°C.[/i]

Uite, bine că ai întrebat, că de data asta am fost atentă cât l-am ţinut în cuptor. 15 minute la foc maaaare. Se fac crocante boabele şi nu se usucă.

- pentru sâmbătă vreau să fac orez chinezesc (cel cu ananas şi legume)

Nu m-am incumetat pana acum sa-l fac. Ma duc sa ma mai uit inca o data la reteta, ca matza-n calendar. Poate asa capat ceva curaj.

Eu ăsta îl fac în special pentru Maia. Doar aşa îmi mănâncă orezul, că e frumos colorat şi are şi ananas. Şi neapărat mâncat cu beţe https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif

Ba nu. Mint. Mai nou îl mănâncă şi cu fructe de mare cu pesto şi orez. Am făcut de 2 ori până acum şi îi place tare şi aşa. Tot cu beţe https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/cool.gif

Aha, deci trebuie sa ridic temperatura la cuptor pe la 250°C. Am inteles!

Dar, in rest am facut cum trebuia?

Maia chinezoaica, asa ar trebui sa o alinti! Bine ca ai gasit metoda ce merge la ea.

La mine, mai nou, il accepta cu lapte si dulceata sau stil pilaf cu ceva carnita.

Cerra, astept si io reteta la budinca de quinoa. N-ai scris-o pe undeva si am ratat-o eu, nu?

Nu, nu am scri inca reteta, dar o scriu deseara sau maine.

Acum

salata de morcov crud, dovlecel crud si sos de marar cu maioneza,usturoi, piper si smantana.

post-1316-13638761440793_thumb.jpg

Am si o ciorba de post tot cu dovlecel, legume si suc de rosii.

post-1316-13638796447574_thumb.jpg

Hai să scriu ce am mai făcut şi eu de mâncare pentru săptămâna asta. Fără poze, da' măcar ca idei de post.

Numai bunatati ai gatit! :)

Cerra, sanatate curata la tine in farfurie!

Boni, mi-ai dat mai demult reteta ta pt foi dobos:

- 1 ou

- aprox 1 lingura fructoza

- 1 lingura faina de migdale.

Sper sa-mi fi adus bine aminte.

Acum, ce as vrea eu sa stiu, pt tava de la aragaz pt un blat subtirel, nu foarte gros, cam cate oua ar trebui sa folosesc?

Multumesc mult!

A, ca mi-adusei aminte: ceva date la cuptor, grade, timp?! Macar aproximativ.

Cerra, sanatate curata la tine in farfurie!

Da, este foarte bun asa :) am editat sa pun si ciorba.

Aha, deci trebuie sa ridic temperatura la cuptor pe la 250°C. Am inteles!

Dar, in rest am facut cum trebuia?

da, in rest e bine, doar trebuie la temperatura mai mare. asa prind iute o crusta si nu se usuca.

Boni, mi-ai dat mai demult reteta ta pt foi dobos:

- 1 ou

- aprox 1 lingura fructoza

- 1 lingura faina de migdale.

Sper sa-mi fi adus bine aminte.

Acum, ce as vrea eu sa stiu, pt tava de la aragaz pt un blat subtirel, nu foarte gros, cam cate oua ar trebui sa folosesc?

Multumesc mult!

A, ca mi-adusei aminte: ceva date la cuptor, grade, timp?! Macar aproximativ.

da, sorinel, am transformat clasicul pandispan.

tot din compozitia asta faceam si rulada (n-am mai facut tare de mult) si atunci foloseam 6 oua la tava mea mare de aragaz. ca sa faci aluatul mai maleabil mai poti adauga 1-2-3 linguri ulei la compozitie pentru ca mie migdalele mi se par mai aspre.

la copt nu mai mult de 15-20 minute, eu la foc potrivit la mine, nu stiu sa-ti spun grade...

acum, dupa gusturile mele transformate, nu as mai pune nici cum 1 lingura fructoza. maxim jumatate. dar e chestie de gust. mai ales ca mie mi se pare ca in combinatie cu migdale fructoza indulceste parca mai tare.

cerra, noroc cu sosul tau de maioneza, ca mi-ai facut pofta si mi-am amintit de maioneza de avocado.:)

in seara asta fac salata de cruditati cu maio: sfecla rosie, telina, morcovi, usturoi + chimen + maioneza de avocado

maioneza de avocado

Detalii, pliiiiiiizzzzzzz!!!!!!!!! :)

simplu: iei un avocado si-l faci maioneza :)

glumesc, dar chiar e simplu. un avodaco bine copt se paseaza in blender sau cu mixer bat, de obicei cu usturoi. poti sa adaugi ulei sau niste apa, sau, daca nu e neaparat de post iaurt sau smantana. depinde cat iti trebuie se diluata compozitia. iar din condimente jonglezi dupa preferinte.

da, sorinel, am transformat clasicul pandispan.

tot din compozitia asta faceam si rulada (n-am mai facut tare de mult) si atunci foloseam 6 oua la tava mea mare de aragaz. ca sa faci aluatul mai maleabil mai poti adauga 1-2-3 linguri ulei la compozitie pentru ca mie migdalele mi se par mai aspre.

la copt nu mai mult de 15-20 minute, eu la foc potrivit la mine, nu stiu sa-ti spun grade...

acum, dupa gusturile mele transformate, nu as mai pune nici cum 1 lingura fructoza. maxim jumatate. dar e chestie de gust. mai ales ca mie mi se pare ca in combinatie cu migdale fructoza indulceste parca mai tare.

Sa traiti, am inteles!

Editez... am facut si deja mancat ciorbita de stevie cu guanciale conform. Buna! Eu am mancat doua farfurii.

Cerra, din partea mea :floare: !

cerra, noroc cu sosul tau de maioneza, ca mi-ai facut pofta si mi-am amintit de maioneza de avocado.:floare:

in seara asta fac salata de cruditati cu maio: sfecla rosie, telina, morcovi, usturoi + chimen + maioneza de avocado

Super!

Eu nu am avut avocado dar a fost super si asa. Imi place la nebunie maioneza de avocado si o folosesc si eu la multe chestii, inclusiv la ouale umplute.

Editez... am facut si deja mancat ciorbita de stevie cu guanciale conform. Buna! Eu am mancat doua farfurii.

Cerra, din partea mea :floare: !

Ma bucur mult ca macar ti`am trezit pofta si curiozitatea de a face zama din stevie! Ai prajit gusa da?

Sa va fie de bine!

Da, da, am prajit-o separat și apoi am pus-o peste ștevia ce fierbea.

Exact!

Sa incerci si ciorba de salata sa vezi ce buna este si este si conforma.

maioneza de avocado

Detalii, pliiiiiiizzzzzzz!!!!!!!!! :thumleft:

simplu: iei un avocado si-l faci maioneza :D

glumesc, dar chiar e simplu. un avodaco bine copt se paseaza in blender sau cu mixer bat, de obicei cu usturoi. poti sa adaugi ulei sau niste apa, sau, daca nu e neaparat de post iaurt sau smantana. depinde cat iti trebuie se diluata compozitia. iar din condimente jonglezi dupa preferinte.

Ahaaaaa...... :thumleft: Multam frumos pentru lamuriri!

Acu' vreo luna jumate am facut o chestie de genul asta, dar eu eram chitita pe guacamole, asa ca n-am pus ulei si n-a iesit maioneza.... Am servit-o cu paine, pe post de salata. Taaaaare buna a mai fost. Au halit toti din castronas si le-a placut la nebunie, ma tot intrebau ce e si cum se face. :drool:

O alta intrebare: cum dati avocado prin blender? :scratch: Mie mi-a iesit paru' prin caciula pana am reusit sa-l pisez. Pana la urma, am pus bucatile de avocado in bolul de taiat, am posnit hardughia si a tocat maruntel totul. Apoi, taras-grapas, am dat si prin blender, dar tot au ramas bucatele maricele, nu s-a facut pasta fina. Dupa cum aratau lucrurile, trebuia sa fie ceva mai lichida compozitia din blender, ca sa poata aparatul sa-si faca treaba bine... Am pus mascarpone, dar tot degeaba. Poate daca pun ulei se face mai usor, direct in blender??? N-as zice ca aparatul are o problema, pentru ca fructele, de exemplu, le face praf usor. Bine.... fructele sunt si zemoase, prin definitie. :D

Foxule, din câte zici tu, nu era bine copt avocado. Trebuie să fie moale, dacă tai o felie o poţi întinde pe pâine, ca untul. Şi trebuie să se cureţe foarte uşor de coajă. Eu am în perioada asta mereu 2-3 bucaţi în casă şi se mai coc în timp ce stau. Mai rar am găsit la magazin copt bine.

Foxule, din câte zici tu, nu era bine copt avocado. Trebuie să fie moale, dacă tai o felie o poţi întinde pe pâine, ca untul. Şi trebuie să se cureţe foarte uşor de coajă. Eu am în perioada asta mereu 2-3 bucaţi în casă şi se mai coc în timp ce stau. Mai rar am găsit la magazin copt bine.

Era copt bine, coaja am dat-o jos cu mana, se duceau fasii intregi. Si era moale-moale, il tineam de-o saptamana in casa. M-am uns pana la cot cand l-am curatat. Numai ca... ceva n-a fost sa fie.... O sa mai incerc, nu-i bai. Nu ma sperii eu asa usor de-un biet avocado. :thumleft:

Sa scriu si eu ce-am mai mancat in ultimele zile, dar fara poze;

- salate multe cu de toate

- ciuperci cu patrunjel si quinoa

- lapte de migdale cu capsuni si seminte de chia (s-a transformat in budinca)

- supa crema de linte, iar azi am supa crema de legume

- mancare de praz si masline (a la Rodica)

- file de macrou uns cu pasta de masline si facut la cuptor in sos de rosii si usturoi si ierburi (asta i-a placut tare, tare mult lui Ale, care nu-i mare amatoare de peste)

- salata cu naut fiert, avocado si castravete murat (ciudata combinatie, dar e pe gustul meu)

Sapatamana viitoare mai scriu.

Foxyy, eu am patit ceva asemanator pentru ca avocado nu era destul de copt, daca e copt, iese frumos,uite cam asa, fara blenduit, doar strivit cu furculita:

http://i162.photobucket.com/albums/t250/imnicol/Picture044.jpg

uite si maioneza:

http://i162.photobucket.com/albums/t250/imnicol/pastaton2.jpg

alea erau picaturi de sos chilli.

Foxyy, eu am patit ceva asemanator pentru ca avocado nu era destul de copt, daca e copt, iese frumos,uite cam asa, fara blenduit, doar strivit cu furculita:

uite si maioneza:

alea erau picaturi de sos chilli.

Hmmmm.... Tre' sa mai fac o proba. Fructul era copt sigur, era moale, abia reuseam sa-l tin in mana si sa-l decojesc. Iar bucatile le-am rupt cu mana, doar cat apasam nitel pe avocado si se rupea. Iar samburele a iesit imediat.. Dar, daca voua v-a iesit, inseamna ca tre' sa iasa si la mine. Caut diseara avocado si peste vreo saptamana incerc iar, sa vedem ce se intampla. :thumleft:

Ca meniu la subiect, file de muschi de porc cu guacamole, sau peste pe banchiza dupa inspiratie:

http://i162.photobucket.com/albums/t250/imnicol/Picture038-2.jpg

Sa scriu si eu ce-am mai mancat in ultimele zile, dar fara poze;

- salate multe cu de toate

- ciuperci cu patrunjel si quinoa

- lapte de migdale cu capsuni si seminte de chia (s-a transformat in budinca)

- supa crema de linte, iar azi am supa crema de legume

- mancare de praz si masline (a la Rodica)

- file de macrou uns cu pasta de masline si facut la cuptor in sos de rosii si usturoi si ierburi (asta i-a placut tare, tare mult lui Ale, care nu-i mare amatoare de peste)

- salata cu naut fiert, avocado si castravete murat (ciudata combinatie, dar e pe gustul meu)

Sapatamana viitoare mai scriu.

Numai bunatati ai papat!