Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gateau Royal

Featured Replies

post-46-13274375109266_thumb.jpg

6 oua

120 g zahar

130 g smantana lichida

350 g ciocolata cu 70% de cacao

100 g unt

Intr-o canita, am pus smantana sa dea un clocotel:

post-46-13274375970356_thumb.jpg

smantana lichida ai avut?ca pare destul de cremoasa,asa se face cand da in clocot?

Le-am lasat sa se relaxeze si am trecut la partea urmatoare: galbenusurile, zaharul si faina le-am pregatit de mixat:

[color=#FF0000]care faina? :) [/color]

Separat, am batut albusurile spuma, cu un pic de sare si le-am incorporat usor, in crema de ciocolata:

in mousse adicalea? sau la cea de nutella?

Lapona a gasit gavotele,eu dau continuarea!Multzam, Foxyyy de cercetari (in colaborare cu Alexandru)si de adus tortul la scena deschisa. :floare: :floare: :floare:

post-1267-13292238604008_thumb.jpg

Verdict: super ciocolatos.Te-mbeti cu ciocolata de la el,nu alta.Asa ca daca va dati in vant dupa ciucalata nu mai stati,atacati reteta.

smantana lichida ai avut?ca pare destul de cremoasa,asa se face cand da in clocot?

[color=#FF0000]care faina? :floare: [/color]

Ioana,sper ca nu ma bag in lapte,dar in caz ca vrei sa-l faci pana vine Foxyy sa-ti raspunda,zic ce-am facut eu,caci am avut aceleasi dileme ca tine.

Smantana lichida a mea a ramas la fel de lichida si dupa clocot ,dar am pus-o asa,pentru ca la cata ciocolata e acolo,nu o face prea fluida oricum(ma gandesc ca la Foxyy a fost mai mult ceva de genul cremei fraiche,dar poate n-am dreptate)

Faina n-am pus nici eu(n-are cum sa-i fie locul intr-o crema cruda,care oricum se-ndeseste de la atata cioco)

Albusurile le-am adaugat in mousse,caci am inteles ca nutella se amestecata doar cu ciocolata alba si gavotele farimitate si se pune direct pe blat.

P.S.Eu am redus zaharul atat din blat,cat si din mousse.

• Author

Intr-o canita, am pus smantana sa dea un clocotel:

Nu am avut smantana foarte lichida. Da' nici bolovan nu era. Cred ca ar fi trebuit smantana lichida, ca pentru frisca. Numai ca eu n-am gasit si daca a iesit bine si cu smantana obisnuita, n-am comentat.

Le-am lasat sa se relaxeze si am trecut la partea urmatoare: galbenusurile, zaharul si faina le-am pregatit de mixat:

[color=#FF0000]care faina? :lol: [/color]

Fara faina, scuze. Am scris din fuga calului. :rolleyes:

Separat, am batut albusurile spuma, cu un pic de sare si le-am incorporat usor, in crema de ciocolata:

Nutella se amesteca cu dantelaria si ciocolata alba. Atat. Crema de ciocolata contine ciocolata neagra topita si smantana. Am pus pentru fiecare strat in parte ingredientele. Aceste straturi nu se amesteca intre ele, de asta n-am specificat prea tare ce si cum. Mi s-a parut destul de limpede exprimarea, cand am scris. Scuze daca te-am indus in eroare. :lol:

• Author

Lapona a gasit gavotele,eu dau continuarea!Multzam, Foxyyy de cercetari (in colaborare cu Alexandru)si de adus tortul la scena deschisa. =)) :) :)

Verdict: super ciocolatos.Te-mbeti cu ciocolata de la el,nu alta.Asa ca daca va dati in vant dupa ciucalata nu mai stati,atacati reteta.

:) Da si mie o feliutaaaaaaa! :rolleyes: E tare elegant si aratos tortul, imi place cum l-ai aranjat! :lol:

Cum te-ai descurcat cu gavotele??? :lol:

• Author

[color=#FF0000]care faina? :lol: [/color]

Ioana,sper ca nu ma bag in lapte,dar in caz ca vrei sa-l faci pana vine Foxyy sa-ti raspunda,zic ce-am facut eu,caci am avut aceleasi dileme ca tine.

Smantana lichida a mea a ramas la fel de lichida si dupa clocot ,dar am pus-o asa,pentru ca la cata ciocolata e acolo,nu o face prea fluida oricum(ma gandesc ca la Foxyy a fost mai mult ceva de genul cremei fraiche,dar poate n-am dreptate)

Faina n-am pus nici eu(n-are cum sa-i fie locul intr-o crema cruda,care oricum se-ndeseste de la atata cioco)

Albusurile le-am adaugat in mousse,caci am inteles ca nutella se amestecata doar cu ciocolata alba si gavotele farimitate si se pune direct pe blat.

P.S.Eu am redus zaharul atat din blat,cat si din mousse.

Ellani, bine ca ai aparut tu! :rolleyes: Intr-adevar, am scris io nitel pe-alaturea. Ma duc sa corectez acum.

:) Da si mie o feliutaaaaaaa! :occasion14: E tare elegant si aratos tortul, imi place cum l-ai aranjat! :rolleyes:

Cum te-ai descurcat cu gavotele??? :scratch:

Pai ti-as da cu mare placere si mai mult de o feliuta.Noi mai avem jumatate,ca n-am fost atat de multi ca voi.

Multumesc :D :wub: .Nu stiu de unde si pana unde,dar mi-am imaginat ca-l voi decora cu chestiile alea galbene si petalele de ciocolata imediat de cum l-am vazut pe-al tau.Tre' sa recunosc ca am mai vrut sa-i fac niste 'valuri' de-asupra,dar mai mult am 'deranjat' mousse-ul,ca tot nu mi-a iesit nici o branza.Problema mea vesnica 'mintea vrea,dar mana nu'.Pana la urma,l-am adus la conditie cat de cat.

La gavote,recunosc,am lenevit si nu le-am facut home-made.Le-am inlocuit cu niste chestii care m-am gandit ca ar merge.Au mers,dar totusi sunt curioasa cum ar fi si cu gavotele.Poate next time,ma incumet si la alea.

Cat despre greseli din goana,cui nu i se intampla.Eu tot citisem din goana reteta,m-am uitat la ce ingrediente imi trebuie si am vazut ca 'trebuia' faina in crema abia cand erau deja pe foc vasele.Nu te-am mai intrebat,dar am facut cum am dedus din reteta si a iesit bine,pentru ca oricum ai avut rabdarea sa postezi pas cu pas.

Fain tortul ellani . Si bine ai facut ca nu te-ai apucat sa faci gavotele , ca eu am facut-o azi si mi-am mancat nervii. Mi-a iesit ceva , o aiureala . Tortul vine zilele viitoare.
  • Author

Pai ti-as da cu mare placere si mai mult de o feliuta.Noi mai avem jumatate,ca n-am fost atat de multi ca voi.

Multumesc :scratch: :rolleyes: .Nu stiu de unde si pana unde,dar mi-am imaginat ca-l voi decora cu chestiile alea galbene si petalele de ciocolata imediat de cum l-am vazut pe-al tau.Tre' sa recunosc ca am mai vrut sa-i fac niste 'valuri' de-asupra,dar mai mult am 'deranjat' mousse-ul,ca tot nu mi-a iesit nici o branza.Problema mea vesnica 'mintea vrea,dar mana nu'.Pana la urma,l-am adus la conditie cat de cat.

La gavote,recunosc,am lenevit si nu le-am facut home-made.Le-am inlocuit cu niste chestii care m-am gandit ca ar merge.Au mers,dar totusi sunt curioasa cum ar fi si cu gavotele.Poate next time,ma incumet si la alea.

Cat despre greseli din goana,cui nu i se intampla.Eu tot citisem din goana reteta,m-am uitat la ce ingrediente imi trebuie si am vazut ca 'trebuia' faina in crema abia cand erau deja pe foc vasele.Nu te-am mai intrebat,dar am facut cum am dedus din reteta si a iesit bine,pentru ca oricum ai avut rabdarea sa postezi pas cu pas.

Pai, cu ce-ai inlocuit acele dantelarii? Daca ai gasit ceva crocant, e bine. Asta e si scopul lor, sa formeze un blar crocantos.

A iesit foarte bine tortul tau. Si eu am vrut sa fac "valuri" dar n-au iesit, asa ca am "remodelat" si eu fata.... :occasion14:

Imi pare rau ca te-am indus in eroare, am corectat intre timp (am scos faina scrisa in aer, unde nu trebuia). Bine ca ai inteles ce-am vrut sa zic, intr-un final.......

• Author

Fain tortul ellani . Si bine ai facut ca nu te-ai apucat sa faci gavotele , ca eu am facut-o azi si mi-am mancat nervii. Mi-a iesit ceva , o aiureala . Tortul vine zilele viitoare.

Si la mine a mers mai greut cu gavotele alea, dar, cat de cat..... au iesit. Oricum, eu nu m-am stresat sa le indoi, oricum le cioparteam ca sa le pun in blat!

Te astept zilele urmatoare cu tortul! :occasion14:

Ellani, ms de raspuns, deja aseara l-am facut,dar am modificat cremele.

Adica am respectat totul pana la mousse.,am facut un mousse care efectiv m-a dat pe spate, am adaugat in el lichior de portocale.

Iar nutella am facut in casa.

Gavotele le-am facut iara si le-am incercat pe plita de marmura de la aparatul cu raclette.au iesit super bune si crocante

N-am avut rabdare sa il ornez, l-am imbracat in nutella si am trantit la repezeala niste portocale rosii si fulgi de cioco.Cam asa arata:

post-479-13292473159935_thumb.jpg

sectiune

post-479-13292473420485_thumb.jpg

o feliuta pt voi

post-479-13292473696679_thumb.jpg

si putintel mai in detaliu moussul

poze naspa ca le-am facut acum seara.Nici eu nici al meu nu suntem ciocolatosi,da pot spune ca este un deliciu.Acum astept maine musafirul ciocolatos.

post-479-13292473978565_thumb.jpg

Multumesc :) :scratch: .Nu stiu de unde si pana unde,dar mi-am imaginat ca-l voi decora cu chestiile alea galbene si petalele de ciocolata imediat de cum l-am vazut pe-al tau.Tre' sa recunosc ca am mai vrut sa-i fac niste 'valuri' de-asupra,dar mai mult am 'deranjat' mousse-ul,ca tot nu mi-a iesit nici o branza.Problema mea vesnica 'mintea vrea,dar mana nu'.Pana la urma,l-am adus la conditie cat de cat.

Pai, cu ce-ai inlocuit acele dantelarii? Daca ai gasit ceva crocant, e bine. Asta e si scopul lor, sa formeze un blar crocantos.

A iesit foarte bine tortul tau. Si eu am vrut sa fac "valuri" dar n-au iesit, asa ca am "remodelat" si eu fata.... :occasion14:

Imi pare rau ca te-am indus in eroare, am corectat intre timp (am scos faina scrisa in aer, unde nu trebuia). Bine ca ai inteles ce-am vrut sa zic, intr-un final.......

nah, eu sunt mai grea de cap :wub: si am intrebat ca sa vad daca am princeput bine.ca mai am uneori orbul gainilor si tb sa ma asigur :D .Oricum dupa ce am scris aici, m-am dus la reteta postata de Alexandru si am vazut ca nu era nici o faina si restul.... :rolleyes:

Izuk,merci, :D astept si eu tortul tau.Se pare c-am intrat in febra tortului imparatesc,desi l-am facut deja,tot sunt curioasa cum il vor mai face si alte maini dibace.Am zis ca-s beata de la ciocolata.. :wub:

Acum n-am avut timp de complicatii cu gavotele alea si decat sa ma enervez ca nu-mi ies.... :rolleyes:

Aha,deci vad ca ambele am fost pe valuri ,Foxyy. :) Eu am incercat sa le fac cand am pus crema si...chix.Si daca m-as fi oprit atunci...,da' de unde,a doua zi,iarasi am insistat,clar iarasi chix,ca deja se intarise.Asa ca daca ar fi s-adaug un sfat din partea mea,ar fi acela de-a lasa mousseul in pace,pentru ca se 'aseaza' foarte frumos,daca-i dai liber. :scratch:

Gavotele le-am inlocuit cu niste 'nebunii'(nu cred ca au denumire) si ele crunchy care i le-am aratat in poza lui Izuk la topicul initial in care ai intrebat reteta(nu mai am poza s-o pun si aici).A iesit bine si foarte bun oricum,dar sunt de-acord cu Izuk,e bine sa ai ingredientele exacte.No' clientela e mai 'speciala' in zona asta si nu prea gasesti finetzuri.

Stai fara grija,trepidatii nu mi-ai dat decat atunci cand ai aparut cu intrebarea despre reteta si-apoi ai 'picurat' cate-un pic cand te-ai afisat cu torturile,adevarate torturi pentru papilele si mintea mea. :D

Cat am scris a aparut si regele Ioanei.Al tau chiar e conform cu tema zilei,inimos...ciocolatos....frumos... :occasion14:

• Author

Adica am respectat totul pana la mousse.,am facut un mousse care efectiv m-a dat pe spate, am adaugat in el lichior de portocale.

Gavotele le-am facut iara si le-am incercat pe plita de marmura de la aparatul cu raclette.au iesit super bune si crocante

N-am avut rabdare sa il ornez, l-am imbracat in nutella si am trantit la repezeala niste portocale rosii si fulgi de cioco.Cam asa arata:

poze naspa ca le-am facut acum seara.Nici eu nici al meu nu suntem ciocolatosi,da pot spune ca este un deliciu.Acum astept maine musafirul ciocolatos.

Cum poate sa arate..... :wub: In forma de inimioara vreau sa-l fac si eu, pe 23.... :occasion14:

Cat lichior de portocale ai pus? Pot sa pun zeama de la o portocala in loc? :scratch: Eventual si ceva alcool, ca sa fie mai "imbatat"? :rolleyes:

• Author

nah, eu sunt mai grea de cap :wub: si am intrebat ca sa vad daca am princeput bine.ca mai am uneori orbul gainilor si tb sa ma asigur :) .Oricum dupa ce am scris aici, m-am dus la reteta postata de Alexandru si am vazut ca nu era nici o faina si restul.... :scratch:

Lasa, ca nici eu n-am scris prea "citet"! :occasion14: Bine ca s-a rezolvat totul si ti-a iesit un tort extraordinar de frumos! :rolleyes:

• Author

Izuk,merci, :D astept si eu tortul tau.Se pare c-am intrat in febra tortului imparatesc,desi l-am facut deja,tot sunt curioasa cum il vor mai face si alte maini dibace.Am zis ca-s beata de la ciocolata.. :D

Acum n-am avut timp de complicatii cu gavotele alea si decat sa ma enervez ca nu-mi ies.... :rolleyes:

Aha,deci vad ca ambele am fost pe valuri ,Foxyy. :) Eu am incercat sa le fac cand am pus crema si...chix.Si daca m-as fi oprit atunci...,da' de unde,a doua zi,iarasi am insistat,clar iarasi chix,ca deja se intarise.Asa ca daca ar fi s-adaug un sfat din partea mea,ar fi acela de-a lasa mousseul in pace,pentru ca se 'aseaza' foarte frumos,daca-i dai liber. :scratch:

Gavotele le-am inlocuit cu niste 'nebunii'(nu cred ca au denumire) si ele crunchy care i le-am aratat in poza lui Izuk la topicul initial in care ai intrebat reteta(nu mai am poza s-o pun si aici).A iesit bine si foarte bun oricum,dar sunt de-acord cu Izuk,e bine sa ai ingredientele exacte.No' clientela e mai 'speciala' in zona asta si nu prea gasesti finetzuri.

Stai fara grija,trepidatii nu mi-ai dat decat atunci cand ai aparut cu intrebarea despre reteta si-apoi ai 'picurat' cate-un pic cand te-ai afisat cu torturile,adevarate torturi pentru papilele si mintea mea. :D

Cat am scris a aparut si regele Ioanei.Al tau chiar e conform cu tema zilei,inimos...ciocolatos....frumos... :occasion14:

Pai la primul, am incercat sa fac valurile a doua zi, cand era scandura...... Si la al doilea, am incercat dupa ce-am turnat mousse-ul, dar nu iesea mare branza, asa ca m-am lasat pagubasa si de data asta. :wub:

Cum poate sa arate..... :drool: In forma de inimioara vreau sa-l fac si eu, pe 23.... :drool:

Cat lichior de portocale ai pus? Pot sa pun zeama de la o portocala in loc? :drool: Eventual si ceva alcool, ca sa fie mai "imbatat"? :drool:

cred ca merge,eu oricum am facut alt mousse, nu cel din reteta data de Alexandru.Eu am pus 10 ml de likor care era destul de alcolizat. :drool:

• Author

cred ca merge,eu oricum am facut alt mousse, nu cel din reteta data de Alexandru.Eu am pus 10 ml de likor care era destul de alcolizat. :drool:

Daca nu uit, pun si eu ceva portocalizat data viitoare. :drool:

Facut , gustat .

Modificari nu am adus decat la cantitatea de crema pentru ca am o forma micuta de tort (21 cm ) si mi s-a parut prea multa ...asa ca am facut doar din 5 oua , 300 g ciocolata ...toate cantitatile impartite la 6 si inmultit cu 5 .Gavotes nu am am avut , am facut , nu au iesit ele prea grozav , dar au mers .

Nu stiu daca am gresit eu cu ceva sau asa trebuia sa fie blatul cu migdale ...foarte tare , ca un biscuit . Singura chestie care m-a nemultumit .

post-780-13294013490909_thumb.jpg

post-780-13294013672426_thumb.jpg

Ia sa ma uit eu pe calendar sa aleg o data cand sa-l fac :appl: !

Felicitari la toate doamnele care l-au incercat, arata superb fiecare :blackeye: !

Pofticioaselooooor, ce multe l-ati prestat!

felicitari si multumiri ptr precizari fiecareia.