February 4, 201214 yr comment_127445 Acest desert este specific bucatariei bulgarilor din Banat, o mica comunitate care de mai bine de 250 de ani reuseste inca sa-si pastreze identitatea si limba pavlicheana. Vreskulele sunt un fel de gogosi taiate in forma de cruce, facute dintr-un aluat cu multe oua si fara agent de crestere. Nu le pregatesc foarte des pentru ca nu prea mancam prajeli, dar azi dupa-masa m-a « lovit » asa o nostalgie si o pofta ca n-am mai rezistat si le-am facut. Am sa va arat reteta bunicii mele, asa cum o facea ea acasa in timp ce eu ma inghesuiam in jurul mesei si o rugam sa ma lase si pe mine sa lucrez cu aluatul. Pentru aproximativ 30 de bucati, eu pun la framantat: - 240 g faina- 3 oua- o lingura de unt (bunica punea untura)- o lingura de zahar (puteti pune si doua)- si un praf de sare. Rezulta un aluat elastic, care trebuie lasat la “odihnit” vreo 20 - 30 minute, acoperit cu folie de plastic. Impart apoi aluatul in 4 bucati pe care le fac sul. Tai sulurile in bucati de aproximativ 5 cm lungime, apoi fiecare bucata vine taiata in forma de cruce. E cam greu sa explic cum se taie, sper sa va dati seama din poze. - se taie pe lung in jumatate dar nu pana la capat - se intoarce si se taie din nou pe lung, incepand din capatul care nu e despicat - apoi desfac "crucea" asigurandu-ma ca mijlocul sa fie gaurit. Se tin pe o suprafata infainata pana le vine randul la prajit. Se prajesc in ulei incins, ca si gogosile, apoi se scot pe hartie absorbanta.Se servesc simple, pudrate cu zahar sau alaturi de o dulceata. Sunt lejere, aerate, pufoase. Sunt bune si reci, dar de preferinta se mananca calde. Report
February 4, 201214 yr comment_127451 dar cat de bune trebuie sa fie!bravo! si-i f original modul de taiere. Report
February 4, 201214 yr comment_127453 Ria , m-ai cucerit si pe mine, ador tot ce se face fara agent de crestere, un zece plus si de la mine! Report
February 4, 201214 yr comment_127467 Interesante gogosele!!! Poate oi gasi timp sa le fac si eu. Report
February 4, 201214 yr comment_127496 Foarte frumoase,imi place modelul si faptul ca ies pufoase. Report
February 6, 201214 yr Author comment_127783 Merci! Merci!Chiar au fost foarte bune ... singurul lor defect e ca s-au terminat rapid Report
April 6, 201214 yr comment_141587 Chiar au fost foarte bune ... singurul lor defect e ca s-au terminat rapid Daaaaaaaaaaaaaaa!!!! Fffffffff bune!!! Si la mine au avut acelasi defect... Report
April 7, 201214 yr Author comment_141828 Chiar au fost foarte bune ... singurul lor defect e ca s-au terminat rapid Daaaaaaaaaaaaaaa!!!! Fffffffff bune!!! Si la mine au avut acelasi defect... Bravo Carmen! Arata tare bine vreskulele tale.Ma bucur ca ti-au placut! Report
April 8, 201214 yr comment_141908 Se fac foarte repede, chiar în joacă. La fel de repede se şi mănâncă , eu m-am limitat la una singură Mulţumesc, Ria, iată-le şi pe ale mele( nu-s la fel de frumoase ca ale tale, data viitoare le fac mai mari şi mai simetrice ) Report
April 9, 201214 yr Author comment_142067 Se fac foarte repede, chiar în joacă. La fel de repede se şi mănâncă , eu m-am limitat la una singură Mulţumesc, Ria, iată-le şi pe ale mele( nu-s la fel de frumoase ca ale tale, data viitoare le fac mai mari şi mai simetrice )Sunt frumoase Koral . Sa va fie de bine!!! Report
July 23, 201214 yr comment_158118 Am facut si eu aseara gogoselele. Bune si usor de facut! dovada... Multumesc mult de reteta! Report
July 24, 201214 yr Author comment_158130 Am facut si eu aseara gogoselele. Bune si usor de facut! dovada... Multumesc mult de reteta! Super ti-au iesit Oana! Ma bucur ca v-au placut. Report