Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Shrikhand Cheesecake

Featured Replies

post-9-13363861832613_thumb.jpg

Shrikhand este un desert foarte popular in India.De fapt nu este altceva decat iaurt aromatizat cu cardamon, sofran si zahar, pus la scurs peste noapte.

Ceva de genul Labneh-ului.

Cum eu ador consistenta Labneh-ului, foarte asemanatoare a branzeturilor tartinabile cumparate din comert, si cum am facut o cantitate prea mare de Shrikhand, mi-a venit ideea unui cheese-cake.

In primul rand pregatiti Shrikhand, punand la scurs jumatate de kilogram de iaurt gras(grecesc, compact) in care ati adaugat un varf(ras) de cutit de sofran si 5-6 pastai de cardamom pisate.Eu NU am pus zahar.

Lasati peste noapte in frigider.In final a mea arata asa:

post-9-1336386807974_thumb.jpg

Pentru cheesecake(pentru doua tavite de unica folosinta de 0,5 l sau pentru o forma de tort de 20-22 cm aproximativ):

100 gr bisuiti cacao pisati

50 gr unt topit

Amestecati biscuitii pisati cu untul topit.

post-9-13363867896382_thumb.jpg

Tapetati baza formei sau tavitele cu compozitia obtinuta, nivelati si presati bine.

post-9-13363868873002_thumb.jpg

Introduceti tava in frigider.

Pentru stratul branzos:

300 gr shrikhand

100 ml frisca lichida

2 oua

40-50 gr zahar

125 gr ciocolata alba

1 lingurita faina

Amestecam shrikhand cu frisca lichida.

post-9-13363870803805_thumb.jpg

Adaugam zaharul si faina:

post-9-13363871258689_thumb.jpg

Ciocolata topita pe baie de aburi:

post-9-13363871558246_thumb.jpg

Si ouale pe rand:

post-9-13363871796465_thumb.jpg

Turnati compozitia peste baza de biscuiti:

post-9-13363872122242_thumb.jpg

Si introduceti tava in cuptor la 170 de grade pentru circa o ora.

O lasati la racit si o pastrati la rece peste noapte sau minim 4 ore.Stiti voi... ca la cheesecake.

Serviti o felie, inchideti ochii si lasati-va transportati de arome si parfumuri orientale. =))

post-9-13363873911163_thumb.jpg

• Author

In primul rand pregatiti Shrikhand, punand la scurs jumatate de kilogram de iaurt gras(grecesc, compact) in care ati adaugat un varf(ras) de cutit de sofran si 5-6 pastai de cardamom pisate.Eu NU am pus zahar.

Lasati peste noapte in frigider.In final a mea arata asa:

Deny, iar n-ai fost antena! =)) Treci la loc 4!

Si pe asta-l pun pe lista, o sa vad daca gasesc cardamom acolo de unde o sa iau lapte de cocos.

L-am cautat prin alimentare, zilele trecute ca-mi trebuia pentru alta reteta dar n-am dat de el.

Dar sigur gasesc la magazinul respectiv, ca mai au alte chestii ciudate.

Io ma uit lung si oftez ....ca-s la cura .https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/hungry.gif

Dar merita si privit , ca asa branzoase miniaturale si delicate ,numai tu puteai sa faci .

Cheesecake Tanagra trebuia sa le numesti . https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif

Ne delectezi cu alta reteta indiana? Minunat.

Ma intreb daca nu merge facut cheesecake-ul si la rece, fara sa adaugi ouale? S-ar intari de la ciocolata, cred...

• Author

Io ma uit lung si oftez ....ca-s la cura .https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/hungry.gif

Dar merita si privit , ca asa branzoase miniaturale si delicate ,numai tu puteai sa faci .

Cheesecake Tanagra trebuia sa le numesti . https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif

Le botezam cum vrei tu. :)

Vine vara si merge un desert racoros aromat si exotic.Chiar si Shrikhandul in sine.Am inteles ca Frozen Shrikhand e o bunaciune. :)

Ne delectezi cu alta reteta indiana? Minunat.

Ma intreb daca nu merge facut cheesecake-ul si la rece, fara sa adaugi ouale? S-ar intari de la ciocolata, cred...

Nu, am sarit din Brazile in India! :)

Daca elimini ouale, elimina si frisca lichida.Incerca si ne spui si noua. :)

Deny, iar n-ai fost antena! :) Treci la loc 4!

s-a intors Dani https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gif

Lili, cam cu ce aduce la gust cardamom-ul? nu am gustat pana acum si nu stiu daca sa imi cumpar... adica daca mi-ar placea... sa nu-l iau si sa il tin degeaba prin dulap.

Fetelor ,cautati cardamom(cardamon) in magazinele naturiste .

Eu de acolo cumpar .

Daca vreti sa iesiti mai ieftin ,cautati condiment pentru vin fiert .Printre bucatile de scortisoara,cuisoare,anis,....sigur gasiti si cateva bobite de cardamom .

• 2 weeks later...

Eu ador aroma de cardamom. Am facut cheesecake-ul, dar in varianta rece, cu shrikhand, cioco alba si frisca batuta. Ca baza, pentru ca biscuitii pe care ii aveam nu erau de ajuns, am facut un blat umed, de cacao. Foarte bun, merci Eataly :hungry:

post-341-13374566669549_thumb.jpg

L-am facut si ne-a placut foarte mult B) !

Eu am dublat baza, pentru ca mi s-a parut cam putin, nu stiu de ce. Am pus biscuiti cu ciocolata (gocciole pavesi), oare are de-a face?

Crema am gustat-o, OMG OMG cat de buna era si cruda :drool: !

post-13-13375317082771_thumb.jpg

• Author

Aura tin minte si varianta ta no bake. :wacko:

Any, acum depinde cat de groasa vrei baza.Dar cu Gocciole am patit-o si eu ca au in compozitie bucati de cioco.

Arata bine felia ta si-mi place si poza.

Nu-i asa ca-i demential desrtul asta? Ma refer la shrikhand-ul in sine si nu l-a cheese cake.

Cand o fi cald il incerc frozen, in loc de inghetata!

Aura tin minte si varianta ta no bake. :o

Any, acum depinde cat de groasa vrei baza.Dar cu Gocciole am patit-o si eu ca au in compozitie bucati de cioco.

Arata bine felia ta si-mi place si poza.

Nu-i asa ca-i demential desrtul asta? Ma refer la shrikhand-ul in sine si nu l-a cheese cake.

Cand o fi cald il incerc frozen, in loc de inghetata!

Merci Lili :wacko: !

La asta m-am gandit si eu, ca e de la bucatile de cioco.

Dar a iesit super, il refac cu siguranta :wacko: !

Deny, iar n-ai fost antena! :) Treci la loc 4!

Doamna profesoara aveti dreptate :) ! Va rog sa nu imi treceti media in catalog, as necaji parintii sa vin iunie fara coronita! Va rog sa imi comunicati cum pot sa iau doi de 10 si sa inchei media frumos? :biggrin: Cred ca singura varianta e sa fac un cheesecake cu dedicatie pt dvs, dar nu pe asta ca nu am cardamon si nici iaurt grecesc la disposizion si nici vreme sa alerg dupa ele, in schimb m-am pregatit deja cu branza de veci, mascarpone si cocktail de fructe in topping. :biggrin: se pune?

imi place cum ai gasit intrebuintare Shrikhand-ului preparat extra! of cate mai am de invatat de la dumneata si restul fetelor! :pupic:

• 3 weeks later...

Serviti o felie, inchideti ochii si lasati-va transportati de arome si parfumuri orientale. =))

Am vazut, inchid ochii si-mi imaginez parfumul..... cred ca-i sublim!!! =)) Sa vad daca nu uit sa caut biscuiti cu cacao prin targ, as face prajiturica asta......

Am facut-o insa poze nu am pentru ca am facut-o cadou cuiva drag. A zis ca e delicioasa.

Ramane sa o refac pentru noi (dupa ce dam kg acumulate in vacanta) si astfel sa o pot fotografia.

ps: Si pentru ca cateodata uit de la mana pana la gura cand am facut-o mi-am adus aminte ca se pune la frigi...si tot nu intelegeam :lol: cum se va intepeni albusul oului din compozitie ...si revin la pc si observ ca e de pus in cuptor NU in frigi :) .

Asa ca Eataly eu zic sa faci topic si cu varianta de Shrikhand inghetata.

Un :) pentru Foxulica.

Si o :toothy9; pentru Eataly. Merci de reteta.

Cat timp se tine de fapt in cuptor ca la mine era mai bruna pe margine?

• Author

Yo, fiecare cuptor are personalitatea lui.Unele coc mai "repede".Eu supraveghez mereu coacerea.

Din experienta mea, la cheesecake, e suficient ca s-au "colorat " usor marginile.Chiar daca mijlocul e "budinos".Cand se raceste si dupa cateva ore la frigider, e perfect.

Varianta "frozen" de Shrikhand(nu de cheesecake) e simpla.Bagi iaurtul aromatizat in congelator si servesti in serile toride de vara. :biggrin: