Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Supa-crema din dovleac Butternut

Featured Replies

Pentru gustul meu, supa asta este cea mai cea dintre toate cele. Butternut este un dovleac care are o forma de para si coaja subtire. Pulpa este de un portocaliu intensiv cu o textura mai untoasa, dulceaga si are o aroma usoara de nuca. Se poate prepara cam în orice fel. Copt, prajit, fiert/în supe, cu carne, merge bine si la deserturi, si la fel de gustos este si gatit foarte picant.

[center]

http://i582.photobucket.com/albums/ss270/retetele_mele/butternut1.jpg

http://i582.photobucket.com/albums/ss270/retetele_mele/butternut2.jpg[/center]

Ingrediente:

• 530 g Butternut (pulpa)
  • 70 g Gorgonzola
  • 1 para mica coapta bine
  • 50 g unt
  • 1 lingura ulei de susan
  • 1 ceapa mica
  • 700 ml supa de pui
  • 50 ml smîntîna de frisca(subtire)
  • patrunjel
  • sare
  • piper
  • nucsoara
  • salvie pentru decor(fac.)

[center]

Curatam dovleacul si para, îndepartam casuta cu seminte, apoi le taiem cuburi de marime aproximativ egala.

Curatam ceapa si o tocam grob. O scaldam în unt topit amestecat cu ulei de susan, pîna devine transparenta si usor aurie.

http://i582.photobucket.com/albums/ss270/retetele_mele/butternut3.jpg

Stingem cu supa de pui fierbinte, dupa care adaugam dovleacul, para si patrunjelul.

Saram, piperam dupa gust.

http://i582.photobucket.com/albums/ss270/retetele_mele/butternut4.jpg

Lasam la fiert timp de 25-30 minute(controlati dovleacul,trebuie sa fie moale bine).

Cu mixerul stick facem un piure fin. Degustam.

Adaugam sare si piper daca e nevoie, iar cine doreste poate adauga nucsoara rasa fin.

Adaugam gorgonzola, si amestecam la foc mic pîna se topeste.

http://i582.photobucket.com/albums/ss270/retetele_mele/butternut5.jpg

Înainte cu 1-2 minute sa luati supa de pe foc, aduagati smîntîna.

Degustati si condimentati daca e nevoie.

Se decoreaza cu frunze de salvie tocata fin, sau cu frunze întregi... dupa plac.

http://i582.photobucket.com/albums/ss270/retetele_mele/butternut6.jpg

Eu am servit-o cu pîine prajita, cu o bucatica de gorgonzola care se topea pe pîinea fierbinte..

Delicios!

http://i582.photobucket.com/albums/ss270/retetele_mele/butternut7.jpg

Mmmmmm...

http://i582.photobucket.com/albums/ss270/retetele_mele/butternut8.jpg[/center]

Maya, ti-am multumit asa cum se cuvine pentru reteta asta? Pentru mine a fost o revelatie, nu imi imaginam ca din ludaie va rezulta o astfel de supa delicioasa, satioasa, balsam sufletesc!

89_20059678ba788c30d46f1e958d48d32d_thumb.jpg

Am vazut bostanel din acesta la Lidl, am vrut sa cumpar, era si barbatu-miu cu mine si a zis ca lui nu-i trebe! :evil: I-am aratat pozele de la supa ta crema si acuma ii trebuie!! Tocmai ce-am facut o ciorba de cartofi! :evil: Sper sa mai gasesc saptamana viitoare ca tare ma tenteaza s-o fac. :? Daca nu gasesc Gruyere merge si cu alta branza mucegaita?
  • Author
Am vazut bostanel din acesta la Lidl, am vrut sa cumpar, era si barbatu-miu cu mine si a zis ca lui nu-i trebe! :evil: I-am aratat pozele de la supa ta crema si acuma ii trebuie!! Tocmai ce-am facut o ciorba de cartofi! :evil: Sper sa mai gasesc saptamana viitoare ca tare ma tenteaza s-o fac. :? Daca nu gasesc Gruyere merge si cu alta branza mucegaita?

Gorgonzola,am folosit eu.Cu alta brînza mucegaita merge,dar sa fie ceva asemanator.

Una gen Roquefort,nu ar merge,ca e mai sarata si mai intensiva in aroma...dupa gustul meu.

Si eu am facut-o, intra-adevar e senzationala. Ceea ce gasim noi sub numele de "dovleac placintar" la Auchan, de ex., e dovleac butternut. Maya, multu' :pupic: Tu esti mama bunatatilor!

72_2595a43a86f9b2cde5c7b733d780990c_thumb.jpg

• Author
Si eu am facut-o, intra-adevar e senzationala. Ceea ce gasim noi sub numele de "dovleac placintar" la Auchan, de ex., e dovleac butternut. Maya, multu' :) Tu esti mama bunatatilor!

Asa si arata!Senzational!Si poza,si bineinteles ca mor si dupa farfurie! :pupic:

Maya,merci mult pentru reteta :angryfire: ,eu am facut-o cu branza delis pentru ca nu am gasit gorgonzola;a iesit foarte,foarte buna!!!

315_f33a1ccc51ac259b12e976160e9d5650_thumb.jpg

• 1 year later...

Maya, ca si la voi, mi-a luat ceva timp sa-mi conving sotul sa manance supa de "ludaie" ... acum in schimb o gatesc des si in tot felul de variante. Cel mai mult ne place cu dovleacul copt si parfumata cu seminte de fenicul.

Dovleacul curatat de seminte il stropesc cu ulei de masline si il pun la copt.

post-257-12961763700886_thumb.jpg

Intre timp pregatesc supa - ceapa calita, semintele de fenicul zdrobite in mojar, sting cu supa si pun la fiert un cartof dulce taiat cuburi.

Cand dovleacul e copt il scobesc, adaug in supa si apoi mixez.

post-257-129617651774_thumb.jpg

Supa calda pentru zile reci

post-257-12961765384701_thumb.jpg

• 8 months later...
Gorgonzola imi place la extrem, asa ca sigur imi place si supa prezentata de tine :D . Problema e ca aici nu prea gasesc gorgonzola, sau nu e de calitate buna, ori e excesiv de scumpa. Nu imi trece prin cap ceva similar cu care as putea inlocui-o. Aici branzeturile astea cu mucegai sunt sarate de zici ca mananci sare grunjoasa. Ce ma sfatuiesti in acest caz?
  • Author

Maya, ca si la voi, mi-a luat ceva timp sa-mi conving sotul sa manance supa de "ludaie" ... acum in schimb o gatesc des si in tot felul de variante. Cel mai mult ne place cu dovleacul copt si parfumata cu seminte de fenicul.

Dovleacul curatat de seminte il stropesc cu ulei de masline si il pun la copt.

Foarte fain asa! Mi-am noatat faza cu Butternut-ul copt pentru urmatoarea supa, care e pe vine :rolleyes:

• Author

Gorgonzola imi place la extrem, asa ca sigur imi place si supa prezentata de tine :rolleyes: . Problema e ca aici nu prea gasesc gorgonzola, sau nu e de calitate buna, ori e excesiv de scumpa. Nu imi trece prin cap ceva similar cu care as putea inlocui-o. Aici branzeturile astea cu mucegai sunt sarate de zici ca mananci sare grunjoasa. Ce ma sfatuiesti in acest caz?

Sa o înlocuiesti cu alta brînza cremoasa nesarata pîna la ceruri si 'napoi :D

Daca nu gasesti un Bavaria Blue sau alta brînza asemanatoare Gorgonzolei, încearca un Camembert sau Brie cremos, e bun si ala... dar nu e Gorgonzola...

• 2 weeks later...

Maya am facut si eu de nenumarate ori supa asta este delicioasa - i-am facut-o si mamei cand a fost la mine si i-a placut tare mult.

Ea nu concepea dovleacul dulce decat in placinta - dar am surprins-o.

Sorry ca nu pun poze - dar nu reusesc sa pozez nimic......

Am avut un butternut de 3 kg, capatul l-am pus la paste si restul l-am copt ca sa fac crema :D

post-4-13205890877305_thumb.jpg

Miam! Si eu fac mîine! :D

Adriana, Maya, sa va fie de bine! :hello:

Si eu am refacut-o azi, cu dovleacul copt si parfumata cu chimen.

Maya,

aici protagonistul, nu e butternut, tu stii ce e ... ca eu sunt pierduta cu atatea sorturi

post-685-13207709278673_thumb.jpg

Este reteta de dovleac stripetti/spaghetti care ai gatit in 3 moduri pe blog: cu somon, cu crutoane si masline, si cu bagheta cu mozzarella si sunca prajita parca ... Nu stiu daca ai pus-o si aici pe forum, dar aia m-a atras.

Si am facut si aceasta reteta cu gorgonzolla (sarata :icon_fessee: ), dar la asta nu am poza. Ca sa compensez pun 4 poze micsorate definitiv din reteta celalata, ca oricum nu ma hotarasc pe care sa o aleg, ca ale mele pe un topic de al tau sunt ... :notworthy: Dar asa puse 2 laolalta pare un colaj artistic :71:

Multumesc de retete si te urez si aici: LA MULTI ANI! Si nu in ultimul rand: Abia astept sa vad meniul de azi :lol:

Ambele retete placute de picea si asta cu somonul am mancat si mi-a placut si mie tare! :lol:

post-685-13207705387511_thumb.jpg

post-685-13207705947816_thumb.jpg

• Author

Maya am facut si eu de nenumarate ori supa asta este delicioasa - i-am facut-o si mamei cand a fost la mine si i-a placut tare mult.

Ea nu concepea dovleacul dulce decat in placinta - dar am surprins-o.

Sorry ca nu pun poze - dar nu reusesc sa pozez nimic......

Cristina, daca si pe mama am reusit s-o fac sa manînce supa de dovleac! Numai "mmmmmmmmmmmm!", a iesit din gurita ei de carnivora! :icon_fessee:

Ca sa fiu sigura ca o sa manînce, am servit-o cu surpriza. I-am facut cuib de somon sub supa :notworthy:

Am încins scurt cîteva scrijelute fine file de somon într-un strop de ulei de masline care l-am aromat cu un catel de usturoi si 3-4 ace de rozmarin, un praf fin de sare si nucsoara. Scrijelutele astea le-am asezat pe fundul farfuriei, am turnat supa crema deasupra si am servit cu crutoane facute în cuptor, aromatizate bine cu ierburi si usturoi.

A zis ca asa supa de dovleac poate sa manînce de trei ori pe zi. Ea adora pestele, asa ca a trebuit sa punctez :lol: În orice caz, acum ca a probat-o, si i-a placut, e dispusa sa o încerce si fara peste :lol: Problema ei de fapt era la fel ca si la mama ta, nu-si putea închipui dovleacul în supa, doar dulce în placinta, strudel...

• Author

Maya,

aici protagonistul, nu e butternut, tu stii ce e ... ca eu sunt pierduta cu atatea sorturi

post-685-13207709278673_thumb.jpg

Multumesc de retete si te urez si aici: LA MULTI ANI! Si nu in ultimul rand: Abia astept sa vad meniul de azi :lol:

Ambele retete placute de picea si asta cu somonul am mancat si mi-a placut si mie tare! :notworthy:

Daniella, protagonistul tau e un Casper Pumpkin ( e albicios spre gri ca virgula Casper, fantoma prietenoasa) :71:

Meniul meu de azi a fost hrana raw, hrana semi raw, hrana aproape vegana neraw :lol:

Denise a avut azi ultima ora libera(ei stiu din'nainte cînd pica vreo ora), asa ca si-au programat de ieri, toate fetele din clasa, o iesire la un restaurant chinezesc, iar eu am gatit "nimicuri" pentru noi.

Dan a avut pofta de un guacamole iute-iute, eu aveam pofta de salata de vinete doar cu putin ulei de masline, lamîie, ceapa si sare... si ca sa avem si ceva cald la masa am facut o supa crema de ardei kapia inspirata de Dana, care la rîndul ei a fost inspirata de tine :71:

Deci am facut chestii picante, sau condimantate diferit fata de cum îi plac Denisei. Ea înca e satula. A mai halit doar un kaki(sharon) si a zis ca nu mai vrea de mîncare pîna saptamîna viitoare. Chinezii au servit un bufet de prînz cu enshpe feluri de mîncaruri, iar ele au mîncat din tot ce s-a oferit :71:

Merci de uratura! :icon_fessee:

Problema ei de fapt era la fel ca si la mama ta, nu-si putea închipui dovleacul în supa, doar dulce în placinta, strudel...

Cred ca e general valabil in RO, dovleacul se stie manca doar in dulce, poate doar in Ardeal sa fie si ale reguli, ca acolo se consuma supe dulci.

Mie nu mi-ai zis sa aromatizez somonul cu usturoi si ace de rozmarin :icon_fessee: . Mmmmm, faina ideea!

Problema ei de fapt era la fel ca si la mama ta, nu-si putea închipui dovleacul în supa, doar dulce în placinta, strudel...

Cred ca e general valabil in RO, dovleacul se stie manca doar in dulce, poate doar in Ardeal sa fie si ale reguli, ca acolo se consuma supe dulci.

Mie nu mi-ai zis sa aromatizez somonul cu usturoi si ace de rozmarin :notworthy: . Mmmmm, faina ideea!

Da, dovleacul ala mare e un verde - gri. E bun de ceva? sau doar de purcei cum se crede pe la noi. Eu l-am folosit la cele 2 supe si la dovleacul cu scortisoara la cuptor (oare ti.am zis ca am facut si reteta aia?) pe cel mai mic si mai galbui. A fost tare buna si supa mea, dupa reteta ta, eu am aromatizat-o pe ea, pe supa, cu o ramurica de rozmarin si o crenguta de busuioc, pe langa lehgatura de patrunjel. Nu mai stiu la care reteta mi.ai indicat asa, anyway mi-am facut dosar cu supele de pumpkin copyright Maya. :icon_fessee:

• Author

Mie nu mi-ai zis sa aromatizez somonul cu usturoi si ace de rozmarin :icon_fessee: . Mmmmm, faina ideea!

Pai acum ca a pomenit Cristina de maica-sa, mi-am amintit si eu de a mea, si supa de dovleac. Eu tot timpul bag-scot ceva di reteta. Modific, o reinventez :notworthy: