Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Meniuri monoportie

Featured Replies

zoazo, voi de ce împărţiţi o porţie, asta iar nu am înţeles. din pricină că mr. zozo e mofturos la mîncare sau aşa vă e stilul?
  • Author

zoazo, voi de ce împărţiţi o porţie, asta iar nu am înţeles. din pricină că mr. zozo e mofturos la mîncare sau aşa vă e stilul?

Si, si!Eu nu pot manca singura, fara sa-mpart cu cineva!Asa am fost invatata!Eu nu pot manca pe strada, de exemplu!De teama sa nu fac pofta cuiva, dar si fiindca-mi vine sa-mpart tuturor din dumicatul meu.

Dar si fiindca dl Zoazo e mofturos, nu mananca prea mult dintr-o mancare gatita, se plictiseste repede de acea mancare, apoi, la vreo trei zile iar ar manca, asa ca fac cate ff putina, sa nu se strice.

N-am mai facut poze, dar aseara am facut ciulama din 300 gr de ciuperci, o lingura rasa cu faina, o lingura cu smantana si putin lapte.

Am mancat si azi!

Eu nu pot manca singura, fara sa-mpart cu cineva!Asa am fost invatata!Eu nu pot manca pe strada, de exemplu!De teama sa nu fac pofta cuiva, dar si fiindca-mi vine sa-mpart tuturor din dumicatul meu.

manca-o-ar mama! :rolleyes:

• Author

Eu nu pot manca singura, fara sa-mpart cu cineva!Asa am fost invatata!Eu nu pot manca pe strada, de exemplu!De teama sa nu fac pofta cuiva, dar si fiindca-mi vine sa-mpart tuturor din dumicatul meu.

manca-o-ar mama! :rolleyes:

Hai, mai, Motzulin, ca stii c-asa e! :71:

Ai vazut vasutul meu?? L-a mancat pe tot!! :headbang: era deja in sevraj cand am ajuns acasa ca moare de foame, noroc ca eu m-am dus cu mancarea dupa mine!! =))

Dex, eu fac monoportie = 1 portie x nr. comeseni (noi sutem 2 adulti si un pui de om)

post-685-13591465417825_thumb.jpg

post-685-13591464202272_thumb.jpg

pt ca la mine nu se mananca a doua zi aceeasi mancare, decat rareori. Si vad ca si picea ii calca e urme. Oricat de mult ii place ei o mancare si cat de bine infuleca atunci cand e calda, proaspat facuta, a doua oara nici nu vrea sa mai guste.

In timpul sapt cand ajung ei doi de la gradi, in jur de 19, se arunca sa manance, nu au rabdare neam! dar eu atunci de abia daca ajung acasa, dar sa apuc si sa gatesc ..., daca nu apuc sa fi facut ceva, mananca dulciuri, biscuiti, bomboane, cioco ... ca d-l Dani e fun dulciuri. Deci degeaba ma chinui eu sa nu ii dau ... ca are cine sa o invete la "boboane"

+ la mine lista ingredientelor admise este atat de scurta si cea a inacceptatelor asa de lunga ...

deci la mine, broblem si mai mare =))

asta e o monoportie, papam si nu ramane nimic pe maine.

Revenind la monoportie, o friptura cu salata si vreun cartofel ca si garnitura e simplu, dar daca vrei sa faci o supa (de galuste), o ciorba (de perisoare), sau alte manacaruri care ies gustoase daca fierbi multe legume (macar 1 de fiecare) e greu sa produci doar 2 castronele de mancare. Si in plus sa ai cate o leguma mica din fiecare ..., un borcanel mititel de smantana, 1 bucata mica de branza, 1 punga mica de malai etc... . Ca altfel, ajung la gunoi... si nu e bine si corect deloc.

Incet, incet, trebuie sa invat sa reactionez cum a spus Rym =))

Ia uitati ce am primit eu de la Carmen :headbang:, care o sa ma ajute in procesele de gatire, ca ustensila pt meniurile monoportie, maine o spal si o probez pt picea, abia astept sa vad ce zice ... =))

Ma gandesc inca ... , cu ce sa i-o umplu ... cred ca mancare de praz cu masline ;), ca sa se potriveasca ...

post-685-13591469780034_thumb.jpg

post-685-13591470642993_thumb.jpg

Ia uitati ce am primit eu de la Carmen =)), care o sa ma ajute in procesele de gatire, ca ustensila pt meniurile monoportie, maine o spal si o probez pt picea, abia astept sa vad ce zice ... =))

Ma gandesc inca ... , cu ce sa i-o umplu ... cred ca mancare de praz cu masline :headbang:, ca sa se potriveasca ...

O splendoare, s-o utilizezi cu multa placere!

Multumesc, Carmella! Eu la noi nu am vazut/gasit, daca vedeti pe undeva sa imi spuneti, imi plac asa de mult ... trebuie sa iau pentru fiecare ...diferite forme si culori. Apoi sa te tii Koralinda, ca o sa te concurez =))
  • Author

Si eu am primiiit! Doua! Tot de la Carmen!

La kaufland am vazut!

post-73-13591485427058_thumb.jpg

Eu voi facea ceva: chec aperitiv, reteta mea! 1ou+o lingura de faina+o lingura de smantana+ce-mi da prin minte!

sunt tare faine alea de la SB!!! frumoase sa le mananc si asa cum arata, dar pline ... =))

Darrrrr... nu vrei sa stii ca pretul de la Francezi din CArrefour e de muuulte ori mai mic ... :headbang:

Eu voi facea ceva: chec aperitiv, reteta mea! 1ou+o lingura de faina+o lingura de smantana+ce-mi da prin minte!

Arzi cuptorul de pomana =)) desi imi place ideea :headbang:

Am uitat sa ma dau si eu mare cu cocottele mele din silicon, stiu ca le-am facut poze dar nu mai stiu pe unde le-am pus, daca nu le gasesc fac miine alte poze ca acum mi-e lene. Nu le-am folosit niciodata, inca

Si eu am primiiit! Doua! Tot de la Carmen!

La kaufland am vazut!

post-73-13591485427058_thumb.jpg

tu 2, pt ca meriti! doar se apropie ziua ta! sa le stapanesti sanatoasa si sa ai succes la domn'zozo cu gatelile monoportie. Astea zici ca sunt facue pt domn'zozo!

Stiu ca si Koral, zicea ca le-a luat din kaufland, dar eu nu am pe langa mine si cand am ajuns in Floreasca am fost tot pe fuga. E vreunul prin Titanezia?

Iese copt bine checul tau, ca nu-mi plac cele umede in interior? Si, sa spun pana la capat ... le prefer fara faina. Lasa ca vad dupa ce postezi, poate ma inspiri!

acu' pricepui cum e cu monoporţia şi împărţitul =))

mie mi se pare normal ca fiecare să pape ce-i place, dacă mie îmi place friptură şi ţie paste, păi atunci eu pap friptură, tu paste şi toată lumea e fericită, păi nu? :headbang:

acu' pricepui cum e cu monoporţia şi împărţitul =))

mie mi se pare normal ca fiecare să pape ce-i place, dacă mie îmi place friptură şi ţie paste, păi atunci eu pap friptură, tu paste şi toată lumea e fericită, păi nu? =))

Ar fi ok daca fiecare si-ar face singur ce ii place, zic eu :headbang: daca face numai unul mincarea, normal ar fi sa se manince in comun ce se gateste.

zoazo, alea scumpe sunt de firmă bre, chanelu' oalelor, fontă emailată, garanţie pe viaţă ... de 10 ori mai scumpe ca alea de ceramica ...

carmella, nu neapărat, chiar dacă găteşte numai unul, nu e greu să faci două feluri. părerea mea. dacă sunt mai mulţi la masă sau copii, atunci da, e mai complicat.

Eu sunt asa de antrenata ca nu ma mai obosesc sa ma stresez!! Eu gatesc si ce nu mananca el, mananc eu! Simplu!

De exemplu azi aveam si eu pofta de ce i-am facut lui, dar el a mancat totul ca un copil" cuminte", asa ca eu m-am orientat prin frigider! Mai bine fac maine altceva decat sa ma enervez!

• Author

zoazo, alea scumpe sunt de firmă bre, chanelu' oalelor, fontă emailată, garanţie pe viaţă ... de 10 ori mai scumpe ca alea de ceramica ...

carmella, nu neapărat, chiar dacă găteşte numai unul, nu e greu să faci două feluri. părerea mea. dacă sunt mai mulţi la masă sau copii, atunci da, e mai complicat.

Dex, Carmella are dreptate! Pentru mine era tare frustrant sa fac cu drag ceva de mancare si, cand venea "finalul"sa aud: "mmm, da'io nu vreau d-asta! De ce-ai facut asa mult? N-am chef de..." Precizez ca cea mai mare oala pe care o am e de 1.5 l.Cratitile-s tot p-acolo! Ti se pare mult?

Si dupa ce ca plec la 5:30 dimineata si vin la 17:30 seara, incropesc ceva si-aud cele de mai sus...Noroc c-am nervii tari!

Acum, ca Zerda: vrei-mananci! Nu? Fa-ti ce vrei! Asa ca fac potriile pentru papusi.Daca-i place, bine, daca nu...asta e!

Cred ca niste flanuri merg bine, si poftesc si la acest spanac proaspat, frunze oparit si tras in unt in coccotzica...

Sa vina primavara ca avem cu ce ne asorta, la verzituri de acum :unsure:

Cel mai corect e cum spune Carmella, ca nu mai suntem pe vremurile cand "unul" e casnica si gateste si unul munceste.

Ar fi acceptabil si cum zice Dex, daca ar exista exprimarea dorintei de catre mofturos si atunci ai sti de ce sa te apuci si sa multumesti pe toata lumea. Si mai ales, daca ar exista exprimarea placerii de dupa, ar avea si bucatarul satisfactie si ar putea gati oricat, oricand si pt oricati.

Cand ti se raspunde la "ce doresti sa mananci"/"ce doresti sa cumparam"? "nu stiu, ce vrei tu". Si apoi reactia e cum a pomenit zozo mai sus ... si oricum ai da-o nu reusesti sa fie nicicum toata lumea fericita, e mai prudent sa faci portii mici ca sa le poti consuma tot tu ... si tot nu e drept ...Dar asta e marfa, ne descurcam si scriem aici ca poate ne mai luminam si experimentam...

• Author

Cel mai corect e cum spune Carmella, ca nu mai suntem pe vremurile cand unul e casnica si gateste si unul munceste.

Ar fi acceptabil si cum zice Dex, daca ar exista exprimarea dorintei de catre mofturos si atunci ai sti de ce sa te apuci si sa multumesti pe toata lumea.

Cand ti se raspunde "nu stiu, ce vrei tu". Si apoi reactia e cum a pomenit zozo mai sus ... si oricum ai da-o nu reusesti sa fie nicicum toata lumea fericita, e mai prudent sa faci portii mici ca sa le poti consuma tot tu ... si tot nu e drept ...

:( Adevarat grait-ai!

Mie mi se raspunde: "nu stiu! Uimeste-ma!" Apoi, cele de mai sus!+"a, nu, nu la asta ma gandeam!" Ei, n-am puterea magica de-a intra in mintea lui sa "citesc"ce-si doreste!

Al mei nu "paste", deci NU spanac, stevie, urzici, leurda, untisor...:( Eu as manca si cu nasul, dar pot sa zic la piata: "300 gr spanac, va rog?" Imaginati-da reactia alora! :lol: :unsure:

Da, aia e buba, moftul de dupa, cind e cu mincarea in fata si incepe sa-i caute pricini :unsure: Cred ca asta e parte din ritualul de tatonare pe care aproape toti barbatii il fac cu partenerele lor dupa ce incep o viata in comun. Un om destept a numit-o frisbee de relatie: treptat si progresiv (daca n-o fi acelsi lucru) arunca provocari sa vada pina unde poti "sari" si ramin la nivelul ala de cerinte. Si asta cu mincarea e una dintre ele, zic eu. Vor sa vada pina unde pot merge si cit poti tu accepta. La inceputul casniciei mele am trecut si eu prin asta, si unde mai pui ca era si soacra (si chiar socrul, ca nici ei nu-s lipsiti de fite) alaturi si lucrurile mergeau si mai greu. Am auzit de citeva ori ca "nu asa se face!", eu am zis "eu nu fac ce credeti ca este, eu fac ceva nou", apoi un indemn scurt de "cine vrea maninca, cine nu, e salam in frigider", eram singura care aveam timp destul sa fac mincare gatita si cred ca o doza de constienta aveau sa-si dea seama ca daca nu accepta ce faceam eu (geniale preparate, de altfel :lol: ) chiar mincau salam cu piine, asa ca s-a adaptat toata lumea. Pina ne-am mutat de la socri toata lumea era asa de multumita cu mincarea mea, ca acum imi mai cere soacra parerea cum sa faca una-alta. Eu fiind modelul de fata care am intrat in viata de gospodina doar cu niste principii solide, si, lasind la o parte modestia paguboasa, cu niste aptitudini innascute, ca la mama acasa nu am facut si nu am invatat nimic-nimic. Dupa ce ne-am mutat de la ei s-au simplificat si mai tare lucrurile. Daca cuiva nu-i place ce e pe masa sau s-a saturat de-o mincare (pot sa inteleg si asta, eu insami ma satur de ceva dupa citva timp), deschide scurt discutia "comandam o pizza, un chinezesc, un grecesc? Mergem pe undeva sa mincam o pizza, o aripioara?". Fara nicio suparare... si in niciun caz nu o luam personal, eu ca n-am facut mincarea cum trebuie, ei ca le-am facut in mod special asa o chestie...

Al mei nu "paste", deci NU spanac, stevie, urzici, leurda, untisor...:( Eu as manca si cu nasul, dar pot sa zic la piata: "300 gr spanac, va rog?" Imaginati-da reactia alora! :lol: :unsure:

idem si la mine, nimic verde, in afara de mazare si fasole verde, nici macar verdeata in supa/ciorba ...

da, ce spui tu Carmella, este exact asa cum ar trebui sa decurga lucrurile in mod normal.

increderea se castiga si nimeni nu pretinde sa nu ai si ingrediente/preparate pe care nu le agreezi/eviti si sa nu te plicitsesti, dar cand asta e o stare de lucruri permanenta jucam in alt teren ..., intr-adevar asa cum a invatat de la soacra de acasa ... in cazul meu ... ; socrella care si in zi de astazi face oricate feluri, oricand, arunca si o ia de la capat in dorinta de a multumi pe mofturosi, dar, logic, nu a avut succes metoda ei .... cu cat oferi mai mult si nu pretinzi nimic, cu atat limita de suportabilitate e ridicata de ceilalti ...